Loading

Vrijeschool Broekhin - Roermond De nieuwsbrief

Beste ouders, leerlingen en collega's,

Dan is het eindelijk zo ver, vakantie. Toch is het wel een andere vakantie geworden dan dat we hadden verwacht... Het is een bewogen jaar geweest met veel hoogtepunten en dieptepunten. Een hoogtepunt was uiteraard dat we een prachtige diploma-uitreiking hebben gehad en wij als docententeam vol trots afscheid hebben genomen van een grote groep leerlingen.

Voor ons allen was een dieptepunt het moeten missen van onze leerlingen voor zo'n lange tijd. Uiteraard waren er mogelijkheden om contact te houden maar toch mis je dan al die kleine praatjes. Even op de hal met een leerling, even bij het koffieapparaat met een collega. Pas dan merk je dat onderwijs zich zeer zeker niet alleen in het klaslokaal afspeelt maar op zo veel meer plaatsen.

In de vakantie ontvangen jullie zoals elk jaar een kaartje van school. Vanaf dat moment zullen ook de programma's van de startweek op de site te vinden zijn. Het is sowieso handig de site een beetje in de gaten te houden.

Ik wens jullie een hele fijne zomer en hopelijk zien we elkaar weer in goede gezondheid op school.

Liefs Maartje

Kennismakingsochtend

Wijzigingen voor komend schooljaar

Komend schooljaar zijn er een paar kleine aanpassingen die we gaan doorvoeren. Daarnaast zal er vanuit BC Broekhin een groter schrijven komen over hoe we de maatregelen en richtlijnen van het RIVM gaan naleven. Dit zal betrekking hebben op bijvoorbeeld het maken van afspraken op school tussen ouders en docenten, de afspraken rond het afmelden van bij klachten en het afstandhouden ten opzichte van volwassenen. Ook zal dit gaan over de ouderbijdrage van de vrijeschool en de vrijwillige ouderbijdrage.

Het verzoek is dit bericht goed te lezen voor de start van het schooljaar. Deze informatie zal worden verzonden aan het einde van de vakantie.

  • Extra uur wiskunde in klas 7
  • Periode Frans in klas 7
  • CKV Junior, een uitgebreid en breed cultureel programma in klas 7-8-9
  • Alleen op dinsdag starten de lessen nog om kwart voor negen.
  • Tijden pauzes zijn aangepast: er komt een pauze na het tweede uur en na het vierde uur. Deze gespreide pauzes ten opzichte van de andere afdelingen is ingelast om de druk in de gangen en aula te verminderen.
  • In klas 7: 2 uur mens en maatschappij en 1 uur mens en natuur
  • In klas 8: 1 uur mens en maatschappij en 2 uur mens en natuur

Het team

Klas 7a: Bas Machiels - b.machiels@mdw.broekhin.nl

Klas 7b Tjeu Driessen - t.driessen@mdw.broekhin.nl

Klas 8a: Seppe Erkamp - s.erdkamp@mdw.broekhin.nl

Klas 8b: Amélie Bottin - a.bottin@mdw.broekhin.nl

Klas 8c: Ilaina Verheijen - i.verheijen@mdw.broekhin.nl

Klas 9a: Femke Cuijpers - f.cuijpers@mdw.broekhin.nl

Klas 9b: Fred Kessels - f.kessels@mdw.broekhin.nl

Coaches bovenbouw

Lyno Storm - l.storm@mdw.broekhin.nl

Ilona Danckaert - i.danckaert@mdw.broekhin.nl

Valerie Hoeijmakers -  v.hoeijmakers@mdw.broekhin.nl

Erwin Nevels - e.nevels@mdw.broekhin.nl

Maartje van Gent - m.vangent@mdw.broekhin.nl

Vakdocenten

Wiliam Meusen, Christof Vanlingen, Pascalle Kusters, Marc Goris, Stéphanie van Reeken, Bert Kok, Hesther van Gelderen, Karina Blom, Frank Neiss

Organisatie

Leerlingcoördinator middenbouw (klas 7-8-9): Ilaina Verheijen

Leerlingcoördinator bovenbouw (klas 10-11-12): Lyno Storm

Teamleider: Maartje van Gent

Mag ik me even voorstellen?

Onze nieuwe collega's stellen zichzelf voor:

Seppe Erdkamp

Hallo allemaal,

Mijn naam is Seppe Erdkamp, 38 jaar oud en woonachtig in Melick. Daar wonen mijn vriendin Dian, onze hond Cody en ik samen. We gaan graag op vakantie naar Frankrijk. Dan verblijven we in het plaatsje Die op de camping. Het sporten ligt tegenwoordig even op een laag pitje maar dit willen we straks weer graag oppakken. De studie kilo’s moeten er toch weer van af. Op 14 januari 2002 ben ik mijn heropvoeding begonnen in Rotterdam bij het Korps Mariniers. Na achteneenhalf jaar heb ik, na heel wat uitdagende ervaringen met veel grensverleggende activiteiten, het bloemetjespak in de kast gehangen. Vervolgens ben ik begonnen als docent lichamelijke opvoeding onder de vlag van het ROC Nijmegen in Boxmeer. Daar heb ik lessen gegeven aan de opleidingen veiligheid en vakmanschap, particulier beveiliger, sport en bewegen, ICT en bedrijfsautotechniek. Na negen jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging en ben ik gestart bij het Valuascollege in Venlo als docent wiskunde en natuurkunde. Het komend jaar begin ik een nieuwe uitdaging bij BC Broekhin bij het team van de vrijeschool als docent wiskunde. Zie je me met een verdwaalde blik rondlopen, spreek me even aan wijs me de weg. Al zal ik ook zelf wel vragen.

Tot na de zomer, ik heb er zin in!

Stéphanie van Reeken
Erwin Nevels

Hierbij wil ik me even voorstellen: mijn naam is Erwin Nevels en ik ben 48 jaar oud. Vanaf het nieuwe schooljaar zal ik werkzaam zijn als docent Mens en Natuur en coach voor leerlingen in de bovenbouw.

Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met vakken als economie, natuur- en wiskunde. Ook geniet ik er van om anderen inzicht te geven in wat ze kunnen en wie ze zijn. In mijn werk als docent en coach ben ik ervan overtuigd dat leren verder gaat dan het aanbod op school. De hele dag door doe je ervaringen op, ontdek en leer je nieuwe dingen, ontwikkel je jezelf en leer je jezelf beter kennen. Ik vind het belangrijk dat een leerling vanuit vertrouwen, verbinding, ervaring, plezier en humor mag gaan ontdekken wie hij of zij is en waar hun kwaliteiten liggen.

Ik ben vader van 2 geweldige tieners en getrouwd met Anneke. Ik ben dol op formule 1 (Max33 in het bijzonder), chocola, barbecueën, tuinieren en wandelen met onze hond Luca. Vanaf augustus zal ik ook nog regelmatig aan het klussen zijn in ons nieuwe huis. Daarnaast vind ik het geweldig om mezelf te blijven uitdagen en ontwikkelen, dus ik zal naast mijn werk als docent en coach ook regelmatig zelf in de schoolbanken te vinden zijn voor bijscholing of een nieuwe studie. Zo zal ik vanaf september starten met de eerstegraadsopleiding Wiskunde aan de TU te Eindhoven.

Tjeu Driessen

Er was eens…..

Er was eens…..

beeldende kunst online…

Dat kunstvakken op de vrijeschool een grote rol spelen heeft ook na 100 jaar nog te maken met het leerplan van Rudolf Steiner: hoofd, hart én handen worden aangesproken om je ontwikkeling te bevorderen.

Toen we na de online lesperiode weer iets op school mochten gaan doen was er ruimte voor kunstlessen. Maar de fysieke ruimte moest ook blijven: de 1,5 meter.

Niet gemakkelijk! De gereedschappen werden vooraf klaargelegd, we kregen ontsmette leerlingen in de klas. Op de gang wel even die knuffel met je vrienden! Mag je die zaag nu wel of niet aanpakken? Alles werd anders: wanneer maak je je paletje schoon, hoe loop je door de klas om materiaal te halen. Gelukkig hoeft die afstand bij jongeren nu niet meer, alleen richting de docent. Ik denk dat onze leerlingen wel met oplossingen komen. Hoepelrokken, podia?

Docent William viel het op hoe mooi sommige leerlingen thuis gewerkt hadden. Dat enthousiasme van leerlingen is er, om ook thuis met een opdracht aan de slag te gaan. Fijn: even jezelf terugtrekken om iets te maken. Rust!

Wat we online lastiger organiseerden is groepswerk. Het stellen van een onbenullige of grappige vraag of een twijfel over je werk uitspreken, dat is tijdens de echte les zoveel gemakkelijker. Soms miste je ook materialen of gereedschap. Daar werd je dan wel weer inventief van. En online is er ook heel veel interessants te ontdekken, waarmee je kunstzinnig om kunt gaan. Al die ’voors en tegens’ nemen wij docenten mee in onze gedachten voor de lessen volgend jaar.

Het helpen van en leren met elkaar is heel anders online. Het bekijken van elkaars werk is online zooóoooóo plat. Een etsperiode geven zonder met zuur te etsen, tja, en hoe moest het nu met hout bewerken? In de laatste weken hebben we met de kunstlessen op school nog een en ander aan materialen en technieken mogen aanbieden. In kleine groepen, zoals we dat eigenlijk op de vrijeschool in de kunstvakken al gewend zijn. Dat blijft!

Door het online inleveren missen we het exposeren waarmee we het schooljaar steeds afsluiten. Met het mee naar huis krijgen van het portfolio komt er gelukkig heel wat kunstzinnigheid uit allerlei vakken mee naar huis. En wil je ook wat extra kunst komend jaar? Kijk eens bij het Eci aanbod dat bijgesloten wordt. We wensen jullie een fijne zomervakantie!

De beeldend docenten,

Christof, William, Fred & Pascalle

Benodigdheden

Om op te schrijven

• een schrijfblok in een ringband A4 (dit kun je als kladschrift gebruiken)

• 2 grote A4 lijntjesschriften

• 2 kleine lijntjesschriften

• 3 ruitjesschriften (wiskunde) A4, ruitjes van 1cm

• 2x smalle A4 klapper met 23 ringen en insteekhoesjes

• 3 snelhechters

• tabbladen

Voor in je etui

• een etui*

• een vulpen (vullingen)

• balpennen

• grijs tekenpotlood*

• kleurpotloden (op de vrijeschool gebruiken we geen stiften!)*

• eventueel waskrijt, blokjes of staafjes

• een gum*

• een slijper*

• een geodriehoek

• rekenmachine Casio Fx-82ms (second edition), te koop bij de hema 10 euro

• passer

• pritt-stift

Inbinden

• Stevige naald

• Wol

Overig

• een stevige rugtas of tas

• een tas voor je gymspullen

• gymspullen (zie brief)

* Via school kunt u een tekenpakket aanschaffen voor de beeldende vakken (zie brief). Mocht u het tekenpakket aanschaffen, zitten de onderdelen met het * er standaard in.

Bovenbouw (klas 10, 11, 12)

• Laptop of Chromebook.

Bovenbouw

De bovenbouw van onze school groeit nog elk jaar. Jullie maken komend schooljaar deel uit van die groei. Om het komende schooljaar goed te kunnen starten willen wij jullie alvast wat informatie geven. In plaats van een klassenleraar gaan jullie komend jaar werken met een coach. Deze coach zal jullie begeleiden naar het eindexamen op individueel niveau. Het uiteindelijke doel van de coach is om jou eigenaar te maken van je eigen leerproces, zodat je goed voorbereid een vervolgopleiding kunt gaan starten met de juiste tools.

indeling

Je bent met je coachgroep verantwoordelijk voor het lokaal. In de eerste week van het nieuwe schooljaar nemen we de tijd om eventuele vragen die jullie nog hebben te beantwoorden.

Wij hebben er zin in en kijken er naar uit om met jullie samen te werken het volgende jaar.

De coaches

Jaaragenda

Via de onderstaande knop kunt u alle belangrijke zaken vinden die er op de rol staan voor de komende tijd. U zult zien dat daar op dit moment nog niet veel staat maar dit zal zich de komende week gaan vullen. Als u deze link in de gaten houdt heeft u de meeste informatie up to date. Er kan natuurlijk altijd onverhoopt iets wijzigen.

Er wordt nog aan het onderzocht hoe we de eerste algemene ouderavond op een goede en zo veilig mogelijke manier kan plaatsvinden. Daar volgt na de vakantie meer informatie over.

Fijne vakantie!!
Created By
Maartje van Gent
Appreciate