Loading

Ménage à deux Een dialoog tussen erfgoed & actuele kunst - Het Stadsmus Hasselt

De expo 'Ménage à deux' brengt op een uitzonderlijke manier de unieke collectiestukken van het museum met hedendaagse kunstschatten van o.a. Berlinde De Bruyckere, Koen Vanmechelen en Fred Eerdekens samen. Het resultaat is een verrassend samenspel dat je toont hoe verwante verhalen verteld worden in verschillende tijden.

Het idee achter ‘Ménage à deux’ ontstond in het museumdepot van Het Stadsmus. Lut Maris, curator van de expo, ging op verkenning langs de rekken en trok hier en daar een lade open. Tot haar eigen verbazing ontdekte ze een vrijend koppeltje, vervaardigd in keramiek en zorgvuldig beschilderd met rode en gele kleuren.

“De innige omhelzing van het beeldje sprak boekdelen. Het deed mij spontaan denken aan The Pillow, een ontroerend koppel in was, van Berlinde De Bruyckere. Hoewel beide werken op vlak van periode, materiaal en techniek volledig verschillen, was de gelijkenis tegelijkertijd enorm treffend. De tentoonstelling kreeg al gauw meer vorm in mijn hoofd!”, licht curator Lut Maris van kunstgalerij de Mijlpaal toe.

Hoewel tussen de oude objecten en de recente kunstwerken soms een tijdsverschil van enkele eeuwen zit, merk je toch al snel verbanden en contrasten op. Soms op basis van inhoud, maar ook door gebruik van vorm, kleur of techniek. Hierdoor verandert niet alleen je blik op de objecten, maar ook op de kunstwerken. Is het toeval dat er steeds een zelfde beeldtaal opduikt? Aan jou om hier verder over na te denken of te debatteren.

Collectiestukken waarvan de meesten nog nooit eerder in het museum te zien waren, werden zorgvuldig van het depot naar het museum overgebracht en naast hedendaagse kunstwerken geplaatst. Deze combinatie van werken resulteert in een verrassende dialoog.

Rudi Knoops - Dioramatized#03.

Media installatie - mixed media, 2018.

Het werk "For four Sisters" van Patrick Ceysens in combinatie met een beschilderd houten paneeltje uit de 17de eeuw en de media-installatie "Dioramatized #03" van Rudi Knoops in interactie met een schilderij op doek waarop de volle maan staat afgebeeld.
Het werk “Fables and Fantasies” van Koen Vanmechelen in combinatie met een vaandel van de R. Hanenclub uit 1946. 

Johan De Wit - Zonder titel, 2020.

Achthoekige tegel.

Keramiek, circa 1950, Het Stadsmus.

Stefan Annerel - Maquette Counterchange, 2020.

Paneel met 49 tegeltjes - 13de eeuw, Het Stadsmus.

Fiets van het type ‘hoge bi’ uit 1880 in combinatie met het werk "surplace" van Ick Reuvis.
Fiets van het type ‘hoge bi’ uit 1880 in combinatie met het werk "surplace" van Ick Reuvis.

Het werk "Got it at last, my legend" van Fred Eerdekens naast een schilderij van het Heilig Sacrament van Mirakel.

Zicht op het werk "Noiteros" van Nick Ervinck gecombineerd met een keramieken vaas uit het begin van de 20ste eeuw. Aan de rechtermuur zie je het werk "Sierra dr, Lemoncove" van kunstenaar Stefan Peters naast een schilderij van de Hasseltse Grote Markt door Nicolaus Grauls uit 1862.

Vaas met uitgewerkt bloemenmotief, keramiek, begin 20ste eeuw.

Het werk "Sierra dr, Lemoncove" van kunstenaar Stefan Peters naast 'Schilderij van de Hasseltse Grote Markt' door Nicolaus Grauls uit 1862.

"Basic principles of hand-to-hand combat” van Warner Berckmans naast een brandglasraam uit 1651.
Het werk "Eddy" van Kristof Vrancken en Patrick Ceyssens boven het schildje ‘Heecrabbers, Roy de Vogelpik’.
Jonas Vansteenkistes "Callimachus" naast een koperen beeldje van Onze Lieve Vrouw.

Een metalen gordijngewicht, in de vorm van een hand die een tros druiven vasthoudt, naast het werk "Wenssteen" van Joke Raes uit 2015.

Een metalen collectebus samen met "Vestibulum" van Renato Nicolodi" uit 2018.

Zicht op de vaas "Corbeau", gemaakt uit gecarboniseerde acer diabolicumzaadjes, van Mireille Robbe naast een zilveren reliekhouder uit de 18de eeuw. In de achtergrond "Pearl Globe" van David Huycke en een mysterieus object dat de naam "Wichelroede" draagt, maar meer op een pendel lijkt.

Zilveren reliekhouder uit de 18de eeuw.

David Huycke - "Pearl Globe"

Zilver gegranuleerd 925/1000, 26 cm x 26 cm, 2019.

Boek ‘Den boom des Levens’ van Matthias Pauli uit 1631.

Peter Deleu - "Verhalenbewaarder"

Papier, messing, glas, zegellak, woorden, 25 cm x 25 cm, 2020.

Ontwerptekening voor een tegelpaneel met stokken en papavers van de Hasseltse keramiekfabriek ‘Céramiques Décoratives de Hasselt’ uit het begin van de 20ste eeuw naast het werk "Afterparty #5" van Stephanie Leblon.

Hertenkop, geschoten in 1969 door Louis Janssen en "Hide, the fragment, Survived" van Lore langendries.

De tentoonstelling omhelst een uiteenlopende verzameling collectiestukken en kunstwerken van de kunstenaars Stefan Annerel, Warner Berckmans, Patrick Ceyssens, Berlinde De Bruyckere, Peter Deleu, Johan De Wit, Fred Eerdekens, Nick Ervinck, David Huycke, Rudi Knoops, Lore Langendries, Stéphanie Leblon, Renato Nicolodi, Stefan Peters, Joke Raes, Ick Reuvis, Mireille Robbe, Koen Vanmechelen, Jonas Vansteenkiste, Kristof Vrancken.

Ménage à deux, een expo van Het Stadsmus, in samenwerking met Lut Maris van Kunstgalerij De Mijlpaal, van 14 maart tot 30 augustus, Het Stadsmus, gratis.

Created By
kristof vrancken
Appreciate

Credits:

Kristof Vrancken