Loading

adamo Het Oostende van... Salvatore Adamo

Om weer in groepjes te kunnen babbelen en lachen op de zeedijk — zoals Adamo in dit gesprek aanhaalt — moeten we nog even geduld uitoefenen. Toch wilden we onze interviewreeks ‘Het Oostende van’ graag meenemen in de digitale UiT van Thuis. Dit artikel werd in het aprilnummer van UiT in Oostende gepubliceerd en krijgt hier een nieuwe kans.

Wat roept Oostende bij jou op?

Oostende geeft je zin om te reizen. De nabijheid van de zee maakt van Oostende een stad waar je kunt ontsnappen, ook aan het dagelijkse bestaan. Liedjes over Oostende, zoals Comme à Ostende van Leo Ferré, dragen daartoe bij. Ik houd van het mysterieuze in Oostende: haar naam klinkt in de oren zoals Bilbao en doet dromen.

Wat is je oudste herinnering aan Oostende?

Het is niet mijn oudste herinnering, maar wel een bijzondere, aan 24 juli 1969, één dag na de geboorte van mijn oudste zoon Anthony. Ik speelde die avond in het Kursaal en de directeur van het Kursaal gaf mij een verrassend cadeau: een pony. Hij kwam er mee op het podium… Het was een gedoe, maar ik nam de pony mee naar huis in Jemappe. We gaven hem de naam Baptiste.

Welke Oostendenaars inspireren je, roepen je bewondering op, verrassen of verbazen je?

Onze vriend Arno. Hij straalt alle energie en poëzie van de zee uit. Arno is een aimabele en poëtische surrealist. Wij zijn vrienden. Met zijn cover van Les Filles du Bord de Mer heeft Arno ertoe bijgedragen dat ik door een jongere generatie herontdekt werd. En uiteraard ook James Ensor. Ik ben zijn werk al vaker gaan bekijken in het museum voor moderne kunst.

Je favoriete plekje in Oostende?

Ik houd van De Zee, het beeldhouwwerk van Georges Grard. Ik ken trouwens zijn dochter, Chantal Grard vrij goed. Het Thermae Palace Hotel is ook een prachtige locatie. Maar misschien is het auditorium van het Kursaal wel mijn nummer één. Een krachtig gebouw en een schitterende zaal waar ik al zo vaak opgetreden heb. Er zijn geen steden in Vlaanderen waar ik meer optreed dan Oostende. Ik heb er een heel trouw en enthousiast publiek. Een publiek dat luistert: ze willen niet alleen de klassiekers horen, maar zijn even enthousiast over nieuwe nummers die ik voor het eerst breng.

Je favoriet Oostends woord of uitdrukking?

Ik ken geen Oostends en ik zal me er ook niet aan wagen. Maar ik houd van de zee en van de manier waarom men in Oostende ‘zee’ zegt. Dat klinkt toch heel anders dan in het Nederlands.

Wat wens je Oostende toe?

Dat ze haar authenticiteit en haar waarden blijft bewaken en bewaren. En die zijn zowel volks als artistiek. Oostende is een mengelmoes van het populaire en het prestigieuze.

Oostende wil zich profileren als ideale citytrip. Waaraan ontbreekt het de Stad?

Niets ontbreekt. Oostende heeft troeven voor de cultuurtoerist, er is heel wat kunst aanwezig in de stad, maar het is ook gewoon een perfect uitstapje. De stad is mooi en aangenaam, de zee is een unieke troef en meerwaarde. Allerlei soorten citytrippers vinden hier wat ze zoeken.

Wat is je belangrijkste zintuig in Oostende?

Mijn neus. In Oostende adem je de zee in, de gezonde lucht, de jodium. Diep ademen met zicht op zee: dat vult niet alleen de longen, het geeft ook energie.

Wat is je favoriete activiteit in Oostende?

Zingen en optreden. Op het podium staan is voor de performer die ik ben het allergrootste plezier. Ik besta het meest op het podium. En wandelen langs de zee. Le long de la mer! Daar vind je de geneugten en de kwaliteiten van Oostende.

Veel mensen noemen Oostende de Koningin der Badsteden. De Stad noemt zichzelf de Stad aan Zee. Wat is jouw ideale baseline voor Oostende?

De gastvrijheid moet er in. Als kind was Oostende voor mij een verre droom. Maar toen ik de stad later ontdekte, voelde ik mij er heel erg welkom. Oostende verwelkomt mensen op een vriendelijke en sympathieke manier.

Als je vanuit Oostende weer naar huis gaat, wat neem je dan mee?

Na elk concert neem ik het applaus, de waardering en de liefde van mijn vrijgevige publiek mee naar huis. Vrijgevig in alle betekenissen, want ik krijg daarbovenop ook veel bloemen, soms bier of wijn en veel foto’s en kaartjes met een warme boodschap of een vriendelijk woord.

Waarom keer je graag terug naar Oostende?

Oostende geeft je zin om geluk te delen. Je ziet dat op de zeedijk. We praten makkelijk met elkaar op de dijk, overal zie je groepjes mensen lachen en een praatje maken. Er is in onze maatschappij veel onverschilligheid en onbegrip, maar op de dijk ervaar je vooral sympathie, verbondenheid en geluk. Niet alleen Oostendenaars komen er elkaar tegen, maar mensen uit heel het land. Daar lijkt Oostende wel een warm dorp waar iedereen iedereen kent. Voor dat gevoel keer ik graag terug.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (april 2020)

Foto’s: Franck Loriou voor adamosalvatore.fr

Meer interessant leesvoer op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate