Loading

KÅRVATN SKYRUN - HVA TRENGER JEG? Vi tok en Utstyrsprat med Ultraløper Robert sørlie

Tekst: Fredrik Thoresen Sletten, Kårvatn Fjellutstyr AS

24. august 2019 går startskuddet for det grensesprengende fjellløpet Kårvatn SkyRun. Et helt nytt arrangement med Kårvatn Fjellutstyr som initiativtaker og Todalen I.L som organisator og arrangør. Dette er noe helt nytt i disse trakter og det fanger både bredde og topp med tre ulike distanser, 4km, 29km og 43km. For mange virker kanskje fjelløping ekstremt, for andre har fjelløping blitt en naturlig utvikling av den klassiske fjellturen ettersom utstyret og kommunikasjonen med omverdenen har blitt bedre. Vi har tatt en prat med den lokale ultraløperen Robert Sørlie for å høre hvilke tips han har når du skal delta på såpass lange løp.

I KRAFTIG VEKST

Løping i fjellet har blitt en svært populær aktivitet de seneste årene, og mange har oppdaget gleden ved å kunne bevege seg rask i krevende terreng. - Det er ikke mange år siden man "måtte" ha tunge fjellstøvler bare for å gå på setra, humrer Gudmund Kårvatn. Utstyret har endret seg, og tradisjonene fra mellomeuropa har kommet for fullt også i Norge. Nordmenn har alltid gått mye i fjellet, men det er nok litt nytt at fjellet nå også blir brukt som en konkurransearena. I alpelandene Frankrike, Spania, Italia og Sveits har det vært vanligere å arrangere løp i fjellheimen. Mange av disse løpene har lange tradisjoner, og de er gjerne forankret i gamle ruter som ble brukt over fjellet i ulike sammenhenger. - Det at fjelløping også er i ferd med å få fotfeste i Norge er svært gledelig for oss som har så tett kontakt med Italienere og Franskmenn gjennom de merkene vi importerer, sier Gudmund - Og den lidenskapen og det engasjementet vi ser hos Italienerne i Gipron, Crazy Idea og Skitrab når vi snakker om fjelløping har inspirert oss til å lage et spektakulært arrangement her hjemme også!

Det er ikke mange år siden man "måtte" ha tunge fjellstøvler bare for å gå på setra

- Den moderne idrettsgrenen Skyrun springer seg ut fra randosporten, og behovet de hadde for å få konkurrert på sommerstid, sier Gudmund.

- Det er ingen tvil om at fjelløp har kommet for å bli, og vi ser på dette som en unik mulighet til å få vist fram Kårvatn, Todalen, Surnadal og Nordmøre fra sin beste side. Planen på sikt er at dette skal være et årlig arangement, og vi håper og tror at det vil trekke toppløpere av internasjonal klasse! I tillegg er det svært viktig for oss at dette skal være et arrangement for lokalbefolkningen, og vi håper virkelig at folk vil bidra med å lage god stemning på toppen av Storfjellet! Tanken med Storfjellet er at det skal fungere som en konkurranse i seg selv hvor enkeltpersoner og bedrifter kan konkurrerre, samtidig som at det skal være et alternativ for de som ønsker å ta det litt mer med ro oppover og ta det mer som en fjelltur. Uansett hva du har planer om så oppfordrer vi alle til å melde seg på, smiler Gudmund

UTSTYR

Så hva bør man egentlig ha av utstyr for å ferdes i fjellet på denne måten. Vi tok en prat med den i lokalmiljøet som har mest erfaring fra lange fjelløp for å få gi deg noen tips.

ROBERT SØRLIE

Robert er trolig den lokale løperen med mest erfaring fra lange løp både i Norge og utlandet. Han har blant annet deltatt på:

  • 2015 - Xreid Hardangervidda 130km
  • 2016 - Transvulcania 70km
  • 2017 - 6.plass i NM i terrengultra
  • 2018 - Marathon Du Mont Blanc 90km
  • 2018 - 4.plass NM i terrengultra
  • 2019 - 10.plass i Salomon 4 trails Østerrike (firedagersløp)

-Vi starter nederst og jobber oss oppover, sier Robert når vi ringer for å slå av en utstyrsprat. Da snakker han ikke om løypeprofilen på Kårvatn SkyRun, men om sko, sokker og bekledning som egner seg for løping i fjellet.

SKO

- Når du skal velge deg ut terrengsko så er det viktigste for et løp som Kårvatn SkyRun at du har sko med godt grep, sier Robert. Demping er ikke like viktig i vilt fjellterreng som når du skal løpe lang på asfalt. I tillegg kan det være bra om skoene har litt ekstra gummi på tuppen. Ett tips dersom du skal løpe et løp med mye nedoverløping er å velge sko som er et halvnummer større enn vanlig. Dette for å unngå å få blå tå i nedoverbakkene. Du bør passe på å ha sko som sitter godt og som du føler deg trygg på, derfor er det alltid lurt å ha løpt en del med skoene før du skal delta i konkurranse slik at du kjenner til egenskapene.

Vj IROCK 3 er den skoen som går for å ha best grep i ulendt terreng, men også Scarpa og La Sportiva har fine modeller for fjelløp.

KLÆR

  • Sokker - Du bør ha sokker som sitter godt på foten. Jeg liker å løpe med ull fordi det holder meg varm selv om jeg blir våt på føttene, og det blir du som regel alltid på fjelløp. Noen liker også å løpe med kompresjonssokker
  • Shorts/Thights - Jeg liker best å løpe med shorts, og jeg er veldig godt fornøyd med løpeshortsen til Crazy Idea. Den har thights under som gir litt ekstra varme, og den har gode lommer som gjør at du får med deg både næring og evt andre ting. Jeg pleier faktisk også å bruke lomma på shortsen til søppel fra gels og mat. Det er veldig viktig at det ikke blir liggende igjen i naturen!
  • Trøye/t-skjorte - Jeg har blitt glad i å løpe i kortermet ull, så jeg bruker som regel det eller en vanlig treningstrøye. Det viktige her er at den sitter godt og kjennes komfortabel mot huden.

- Utover dette pleier jeg ofte å ha med meg lue og votter samt tørt ullskift til overkroppen. Ulike løp har ulike krav til utstyr. Noen løp i Europa har svært detaljerte lister over hva man må ha med seg. I Norge har dette ofte blitt overlatt til hver enkelt, da nordmenn ofte vet hva som skal til for å klare seg i fjellet. Generelt mener jeg at man kan klare seg lenge dersom man har med vanntett bukse, vanntett jakke, tørr ull til overkroppen, lue og redningsfolie. Men her er det viktig at man følger med på arrangørens hjemmeside for å ha kontroll på utstyrskravene.

- I tillegg så kan buff, hansker, solbriller og caps være fint litt avhengig av været. Også pleier jeg alltid å ha med helt enkel førstehjelp som plaster og en bandasje, legger Robert til

CRAZY IDEA SHORT SKY RUN-TRAIL MAN

- Vanntett jakke og bukse anbefales, og jeg kan gå god for Crazy Idea sin Sideward-serie. Særlig buksa funker utrolig bra dersom du skal løpe i f.eks høyt gress. De fleste andre bukser vil da bli våte og tunge, mens Sideward-buksa holder både seg selv og deg tørr. I tillegg er den veldig lett og pakkbar.

CRAZY IDEA PANT SIDEWARD

LØPEVEST

- På så lange løp som på Kårvatn SkyRun er det nærmest et must å ha med seg både mat, drikke, noe klær og kanskje staver. Den beste måten å få med seg dette på er definitivt løpevest. Fordelene med løpevest kontra en mer tradisjonell ryggsekk er at den sitter som støpt på ryggen, den hopper ikke, og du får korsryggen fri. Det finnes mange vester på markedet, men jeg har brukt 7 litersvesten til InStinct mye og synes den er veldig bra. Der har du lommer foran til mat og drikke og nok plass bak til å få med deg det du trenger. Lommene foran er perfekte til InStinct sine 600 ml flasker.

INSTINCT EVOLUTION 7L

Evolution er bestselgeren og flaggskipet til Instinct. Det er den som blir mest bruk i konkurranse, og det er det de fleste velger seg fordi man får plass til så mye selv om den er ekstremt lett og kompakt.

Evolution er den mest gjennomtenkte sekken med et stort utvalg lommer. De kan selvfølgelig brukes til hva du måtte ønske men alle lommene er tiltenkt et bestemt formål.

* Volum: 1 to 7l

* Vekt: 210g

* Str: One Size

* Totalt antall lommer: 9 (5 i front + 4 bak) :

Lommene foran er laget for 600ml softflasks.

STAVER

Staver er et litt mer ukjent fenomen for nordmenn flest når det kommer til løping og fjellturer. Mens det i Norge rår en generell holdning om at man må være dårlig til beins for å bruke staver råder det helt andre holdninger i alpelandene. Her blir man nærmest sett rart på om man går i fjellet uten staver. Vi ser også at veldig mange bruker staver i bratte og lange fjelløp, og senest i Tromsø Skyrace 2019 hadde vinneren, Jon Albon, staver med seg på turen. Vi var nysgjerrige på hva Robert mente om stavbruk i fjelløping.

- Jeg bruker primært staver i bratte motbakker, men jeg ser mange som bruker det både i slakere terreng og også nedover. Personlig liker jeg å ha ganske korte staver ettersom jeg bruker de mest oppover.

-Hvis du tenker å løpe med staver så bør du ha staver som er lette, kompakte og lett sammenleggbare. Jeg bruker Gipron Mont Blanc Carbon som også finnes i aluversjon. Jeg vil også anbefale at man aktivt trener på å bruke staver for det gjør motbakkene mindre monotone samtidig som du sparer både korsrygg og legger en god del.

Stavene bør være lette, kompakte og lett sammenleggbare.

- På nordmøre må man som regel krysse ett eller annet myrparti hvis man skal på et fjell, så jeg vil anbefale at man har en eller annen form for trinse på stavene sine slik at du unngår at de forsvinner ned i bakken, avslutter Robert.

2020 modellen av verdens letteste løpestav Gipron Radiance Carbon

Etterspørselen etter løpestaver øker i takt med populariteten med fjelløping, og vi får mange spørsmål om hvilken lengde man skal ha. Er du som Robert og bare skal bruke stavene dine i motbakke kan du godt velge de litt kortere, men vår grunnregel er: Kroppshøyde i cm x 0,67. Feks om du er 172cm høy:

172 x 0,67 = 115,24

Altså skal du da velge staver som er 115cm lange.

ERNÆRING

Helt til slutt ville vi høre litt om hvilke tanker Robert hadde om ernæring og drikke undervegs i et løp. På såpass lange løp som Kårvatn SkyRun vil det være essensielt at man får i seg noe undervegs. Dette var Roberts tips.

- Jeg må først få understreke at dette med ernæring er veldig individuelt, så det som funker bra for meg trenger ikke å funke for deg. Så det er viktig at hver enkelt prøver seg fram litt. Men dette er slik jeg pleier å gjøre det.

...dette med ernæring er veldig individuelt...

- Når man skal konkurrere er det viktig at man tar hensyn til både distanse, høydemeter, antall matstasjoner osv for å kunne legge opp et fornuftig løp. Generelt så pleier jeg å prøve å få i meg næring ca hver halvtime når det er såpass lange løp som Kårvatn SkyRun. Jeg pleier å starte med dette etter ca 45 min konkurransetid. Og med det som utgangspunkt ser jeg om det er matstasjoner undervegs, og planlegger deretter. Det gjelder å finne næring som kroppen klarer å ta imot. Man må få i seg en balanse av salter og karbohydrater. Jeg pleier ofte å ha en flaske med tynn sportsdrikk hvor jeg får det jeg trenger av salter, og en flaske med rent vann. I tillegg liker jeg å bruke gel da jeg synes det er lettere å få ned under høy intensitet enn både brødskiver, sjokolade og sportsbarer. Men det kommer jo selvfølgelig an på hvor travelt man har det. Det er utallige ulike gelprodusenter å velge i. Selv har jeg landet på enten en hjemmelagd variant med bær, banan, honning og litt lime, eller så synes jeg gelen til Spring Energy er bra. De er ikke så søte som mange andre. Det gjør at det er lettere for meg å få de ned. Den hjemmelagde varianten kan man lage på forhånd å fryse ned i egnet beholder. Den bør være såpass tyntflytende at den er mulig å få ut. Ved å lage selv slipper du dessuten søppelet, da du kan bruke "flaskene" mange ganger.

Selv har jeg landet på enten en hjemmelagd variant med bær, banan, honning og litt lime, eller så synes jeg gelen til Spring Energy er bra

Avslutningsvis spurte vi Robert om han hadde noen generelle tips til folk som skal løpe 29 eller 43 km for første gang lørdag 24. august.

- Jeg vil først og fremst råde folk til å melde seg på, dette kommer til å bli et flott arrangement i fantastisk fin natur. Om du er vant til å gå mye i fjellet og distansen ikke virker avskrekkende så klarer du helt sikkert å stå løpet ut! Om ikke annet håper jeg at veldig mange melder seg på og tar turen opp til Storfjellet. Det er en flott tur som gir mye uttelling i forhold til innsatsen. Når løpsdagen er der og du står på startstreken så kan det være lurt å ikke tenke så mye på målgang, men heller sette seg noen delmål undeveis. Feks er Grinaren og Tovatna veldig naturlige delemål for de som løper 29 km og vidre er Tohatten, Gammelseterfjellet og Kvennjulfjellet naturlige delemål. Og vips så er 43 km unnagjort. Man må prøve å finne flyten og huske på å nyte turen undervegs. Husk å følg med på den flotte naturen man får lov til å bevege seg i, det er jo tross alt derfor vi driver med dette! Lykke til!

Og med det ønsker vi på Kårvatn Fjellutstyr å takke Robert for utstyrspraten. Vi håper det er mange som kommer til Kårvatn 24. August for å delta på ett av verdens mest varierte fjelløp!

Vi gleder oss!

Created By
Fredrik Thoresen Sletten
Appreciate

Credits:

Created with an image by PublicDomainPictures - "background berries berry"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.