Memòria d'activitats 2016 Fundació La Marató de TV3

LA MARATÓ 2016

programa

Les 18 hores en directe

Divulgació, sensibilització i entreteniment es van combinar per obtenir els fons que permetran sensibilitzar i donar un important impuls econòmic a la recerca en l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques en la 25a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que es va celebrar el diumenge 18 de desembre i va estar presentada pels periodistes Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer.

Ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys.

Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. D'altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EMPRESARIAL

3592 ACTIVITATS POPULARS

Més d'1 milió de participants

La mobilització de la societat catalana entorn de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio és un dels trets que converteix aquest programa en un esdeveniment únic, en una festa col·lectiva que transcendeix el plató televisiu. Per cada nova edició de La Marató, la ciutadania pren la iniciativa en l'organització d'actes festius que tenen com a objectiu incrementar el marcador del programa. Són moltes les fórmules que les entitats ideen per recaptar diners en un ambient participatiu i solidari. Així, trobem que en el miler d'activitats que s'organitzen cada any hi ha concerts, competicions esportives, festivals, caminades o dinars, per esmentar-ne alguns exemples. Però, més enllà dels diners recollits, les activitats populars converteixen el dia de La Marató en una festa fixa del calendari que caldrà marcar en vermell.

4 seus telefòniques

58.898 donatius al 905 11 50 50

1001 línies telefòniques repartides per tot Catalunya
 • Fira de Barcelona: 776 línies
 • Palau de Congressos de Girona: 100 línies
 • Universitat de Lleida: 50 línies
 • Port de Tarragona: 75 línies
Universitat de Lleida
Palau de Congressos de Girona
Port de Tarragona

2400 voluntaris

COORDINATS PEL DEPARTAMENT DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES

Els voluntaris són un dels eixos essencials de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. Cada any hi participen al voltant de 2.400. El seu temps i dedicació al llarg de les 15 hores de durada del programa fan possible la rebuda dels milers de donatius i el funcionament de les seus telefòniques.

sensibilització i difusió

La campanya gràfica

Els creatius de la campanya gràfica van fer servir de punt de partida el fet que una persona afectada acostuma a tenir com a conseqüència la paralització d’un costat del cos.

La campanya audiovisual

L’espot de La Marató d’aquest any narra una història humana i pròxima, que consolida el to emocional, propi de La Marató de TV3. El protagonitza un nen que se solidaritza amb la seva mare. Ramon Mirabet i Paula Valls donen veu a la cançó que acompanya l’espot, una versió en català de Don’t give up, de Peter Gabriel.

4.400 sessions divulgatives als instituts catalans

Un dels objectius de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio és conscienciar els joves sobre les malalties tractades en el programa. Per aconseguir-ho, la Fundació desplega una intensa campanya de divulgació i sensibilització adreçada als centres educatius que arriba a més de 200.000 joves. Un col·lectiu format per 300 professionals de la salut s'encarrega d'impartir al voltant de 4.400 sessions divulgatives en cada nova edició.

18a edició del concurs "Pinta La Marató"

Després d'assistir a les conferències, un total de 348 classes de 153 centres educatius van participar en el concurs Pinta La Marató, tot plasmant en un mural la seva particular visió l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. El premi per a la classe autora del cartell guanyador i dels dos finalistes és un cap de setmana en un alberg de Catalunya, sufragat per la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família.

El cartell guanyador de la 18a edició del Concurs Pinta La Marató. Centre d'Estudis Montseny, primer d'ESO B (Barcelona)
Cartell finalista de la 18a edició del Concurs Pinta La Marató. Institut Daina Isard, segon de Batxillerat Artístic (Olesa de Montserrat)
Cartell finalista de la 18a edició del Concurs Pinta La Marató. Santa Teresa de Lisieux, tercer d'ESO B (Barcelona)

El disc de La Marató

Enguany, "El disc de La Marató" és molt especial. Coincidint amb els 25 anys de La Marató, és un doble CD. El primer és un disc recopilatori i commemoratiu que recull onze cançons de les onze edicions anteriors triades pels espectadors de TV3 i els oients de Catalunya Ràdio durant el mes de juliol d'enguany.

El segon disc, el de nova producció, inclou 14 cançons +1; aquesta +1 és un "bonus track", la cançó de l'espot de la campanya. En l'edició d'enguany hi han participat trenta artistes i, en total, hi han col·laborat 986 persones. D'aquests trenta, set d'ells han cantat per primera vegada en català. Del total de quinze cançons, aquestes 14+1, deu s'han adaptat per primera vegada al català.

El llibre de La Marató

El llibre de La Marató se suma a la celebració dels 25 anys de La Marató amb una edició especial editada per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Ara Llibres a tot color. Enguany, el llibre de La Marató reuneix 9 escriptors amb il·lustracions fetes expressament per a cada un dels relats. També compta amb un relat coral dels 28 presentadors que any rere any han presentat el programa de La Marató, coordinat per Màrius Serra.

tv3.cat/marato

Amb un disseny i estructura renovats que faciliten la navegació i la recerca de continguts, la nova web de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio és ara també accessible des de qualsevol dispositiu: mòbil, tauleta i ordinador.

audiències

links a publicacions

Les xifres de La Marató 2016

Les xifres LM16

Recerca biomèdica

Impuls a la recerca

Lliurament d'ajudes diabetis i obesitat

La Fundació La Marató de TV3 ha premiat 34 projectes de recerca sobre diabetis i obesitat amb els fons recaptats en l'edició 2015 del programa. Els 57 investigadors que duran a terme aquesta investigació han recollit els guardons en un acte celebrat aquesta tarda a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i conduït pels periodistes Ana Boadas i Toni Cruanyes, presentadors de La Marató 2015.

17è Simposium

17è Simpòsium

En el Simpòsium que vam organitzar per tancar el cicle iniciat amb La Marató del 2010, vam conèixer el talent i el treball minuciós dels 55 equips investigadors en els 30 projectes que es van finançar, gràcies als donatius que s’hi van recollir, traduïts en avenços significatius en el coneixement, el tractament i el pronòstic de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

Altres accions

Premis a La Marató

La creu de Sant Jordi

Premi ASPID a la Solidaritat

Premi Impacte Social

El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya reconeix amb aquest guardó la trajectòria i transcendència de La Marató de TV3.

Premi Eficàcia

El Marketing Leaders Awards i el Club Marketing Barcelona concedeixen el “Premi Eficàcia” a la Fundació La Marató de TV3 per l’excel·lència en la seva trajectòria i per considerar que la seva estratègia de màrqueting ha estat la més destacada del 2015 en temes d’eficiència.

Visita la recerca de La Marató

Entre els mesos de març i juny, la Fundació ha organitzat una sèrie de visites per donar a conèixer alguns dels projectes impulsats per La Marató als centres de recerca d’arreu de Catalunya on s’estan duent a terme, gràcies als donatius dels ciutadans i al seu esforç. D’aquesta manera, “Visita la recerca de La Marató” pretén acostar a tothom qui ho vulgui els avenços promoguts per la solidaritat d’un projecte que, des del 1992, ha recaptat 150 milions d’euros i impulsat 723 projectes d’investigació sobre un ampli conjunt de malalties greus i cròniques.

Els participants han recorregut els laboratoris i les diferents àrees de les institucions científiques on treballen els investigadors premiats per La Marató, que els han explicat en què consisteix la seva recerca i com han avançat en el coneixement, el diagnòstic i el tractament de les malalties estudiades.

La iniciativa ha proposat visitar centres punters que tenen una intensa activitat investigadora impulsada per La Marató de TV3. Són els instituts de recerca de l’Hospital de la Vall d’Hebron (VHIR), de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IRHSP), de l’Hospital Clínic de Barcelona (IDIBAPS), de l’Hospital de Bellvitge (IDIBELL), de l’Hospital del Mar (IMIM), de l’Hospital Germans Trias i Pujol, de l’Hospital Arnau de Vilanova (IRBLL), a Lleida, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), a Reus, el Parc Hospitalari Martí i Julià (IDIBGI), a Salt, i la Corporació Sanitària Hospital Parc Taulí (CSPT), a Sabadell.

Els 25 anys de La Marató de TV3

Accions 25 anys

 • Logotip dels 25 anys
 • Piromusical de La Mercè dedicat a La Marató
 • Disc i llibre: edicions especials
 • Miquel Barceló cedeix una imatge a La Marató
 • Vídeos i documentals especials
 • L'arbre de La Marató
 • Els teatres regalen cultura: Els centres culturals de les arts escèniques catalanes col·laboren cada any en la difusió de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio fent una crida als espectadors a la participació activa en aquest projecte solidari. Aquest any, algunes d’aquestes sales han volgut ampliar la seva col·laboració per celebrar els 25 anys de La Marató, obsequiant amb cultura els ciutadans que han fet possible la vigència del programa des del 1992.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.