Loading

Vilt god høstmat Tekst: Ann Karene Rasmussen | Foto/oppskrifter: Matprat.no

Høsten er høysesong for viltkjøtt, og for oss vestlendinger er særlig hjortekjøtt noe mange har et forhold til. Hjortesteik, hjortekarbonader og hjortegryte er vanlig på mange kjøkken, men kjøttet kan brukes til så mye mer. Bjørn Tore Teigen, matrådgiver i MatPrat, gir gode tips til vilt på høstmenyen.

Hjemme på Østlandet har Teigen god tilgang på elg, og får han tak i flatbiff eller filet, er det ofte de går på grillen.

– Jeg bruker smoker slik at jeg får litt røyksmak, og steker kjøttet på lavere temperatur over tid. En kjernetemperatur på 60-62 grader syns jeg er perfekt.

Han slår også et slag for rådyrlår på grillen. Med et lår på 3-3,5 kg har man mat til åtte-ti personer. Ellers passer flatbiff og mørbrad på 400-600 gram til en raus hovedrett til to-tre personer.

Behold viltsmaken

Mye viltkjøtt kan også brukes til mer “moderne retter” som for eksempel taco, pizza og burgere. Viltkjøtt tilberedes som annet kjøtt, men det er noe man bør være ekstra obs på.

– Hvis du vil smake mye av viltsmaken må du være forsiktig med krydringen. Jeg pleier i utgangspunktet å si salt og pepper, og eventuelt urter. Viltsmaken er så fin at den kan fort bli borte med sterke krydder, forteller han.

Alt viltkjøtt er magert i utgangspunktet, og har god holdbarhet i fryseren. Men fryseren er ikke noe god matlagringsmaskin, og kjøttet mister noe av egensmaken over tid.

– Om du har en stek som har ligget i fryseren i to år, er mye av viltsmaken borte. Da kunne du like godt kjøpt en oksestek på tilbud. Bruk viltkjøttet så fort som mulig for å beholde den særegne smaken, oppfordrer Teigen

Hvor får du tak i viltkjøtt?

Dersom du ikke går på jakt selv eller er heldig å ha en venn eller kollega du kan kjøpe kjøtt av, kan viltkjøtt kjøpes i større matvarebutikker i sesongen og mange gårder har også nettbutikker der man kan bestille kjøtt. Da ligger alt til rette for en ny vri på viltkjøttet, enten det går på grillen, i tacoen eller i salaten.

……………

VILTSALAT MED PLOMMER

Har du rester fra viltsteken? Prøv høstens viltsalat med plommer!

INGREDIENSER

4 PORSJONER

600 g ferdigstekt viltstek

4 skiver brød

4 ss olivenolje

1 stk rødløk

3 stilker stilkselleri (stangselleri) med det grønne

3 stk rød plomme

200 g chevre (hvit geitost)

saft og finrevet skall av 1 stk sitron

1 ts salt

1⁄2 ts kvernet pepper

1 dl friske bær feks. rips eller multer

1⁄2 potte frisk koriander

SLIK GJØR DU

Skjær viltsteken i tynne skiver. Legg på en tallerken og sett kaldt. Forvarm stekeovnen til 200 °C. Bryt brødet i grove biter med hendene. Legg bitene på bakepapir på stekebrett og drypp over noen dråper olivenolje. Stek brødbitene midt i ovnen til de er sprø og gylne, ca. 10 minutter. Kutt løk og selleristilk i tynne skiver. Del plommene i to, ta ut steinen og skjær i båter. Varm olivenoljen i en stekepanne og rist viltkjøttet raskt til det endrer farge, men ikke blir brent. Fordel kjøttet på tallerkener, eller legg det på et stort fat. Fordel grønnsaker og plommer over. Smuldre chévre med fingrene og fordel over sammen med brødbitene.

Visp sammen sitronsaft og -skall med resten av olivenoljen og drypp over salaten. Dryss over litt salt og grovkvernet pepper. Pynt med friske bær og koriander

………...

SIS KÖFTE MED SITRON, HVITLØK OG PERSILLE

Sis köfte er store, saftige og smakfulle kjøttboller på spyd. Disse har en frisk smak av sitronskall. Grillspydene er et herlig alternativ til hamburger, og finfin som tapasrett!

INGREDIENSER

4 PORSJONER

800 g kjøttdeig av vilt

1 stk løk

2 båter hvitløk

4 ss finhakket bladpersille

finrevet skall av 1 stk sitron

1 ts salt

1⁄2 ts kvernet pepper

8 stk trepinne

2 ss olje

SLIK GJØR DU

Ha kjøttdeigen i en arbeidsbolle. Finhakk løk og hvitløk og bland det godt inn i kjøttdeigen sammen med finhakket persille, revet sitronskall, salt og pepper. Sett kaldt i ca. 1/2 time. Del deigen i åtte like store deler. Form hver del til en oval kake og stikk et grillspyd gjennom hver. Varm en stekepanne med olje eller varm en grillpanne/grill. Stek/grill köftene i 5-6 minutter til de har fått fin farge og er gjennomstekte. De kan også brunes og stekes ferdig i stekeovn. Server köftene varme, gjerne med sitronen i båter ved siden av.

Oppskrifter: MatPrat.no

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.