Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 135, aprilie 2019

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Reuniunea DG School, 1-2 aprilie 2019, Timișoara —— Directorii agențiilor care gestionează programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate au dezbătut, la București, armonizarea perspectivelor naționale —— RO.EU & DEMOCRAȚIA - implicarea tinerilor în democrația participativă ——Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Noi apeluri la propuneri de proiecte ——— Experiențe Erasmus+ —— Învățământ universitar în Erasmus+: Competiția Golden Laissez-Passer 2019 —— Săptămâna Mov’in Europe —— Erasmus Vote Power ——— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Experienţă europeană în formarea elevilor din domeniul fabricarea produselor din lemn —— Plasament european de formare pentru o pregătire profesională de calitate ——— Educația adulților în Erasmus+: DECENT – un set de instrumente util pentru scăderea analfabetismului funcțional ——— Tineret în Erasmus+: Săptămâna Europeană a Tineretului 2019 —— Non Formal Education in Action – un proiect al Centrului pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului —— „European Solidarity Design“ by A.C.T.O.R. ——— Eurodesk România te informează ——— Multilingv. Multicultural: Concursul ,,Călătoria mea interculturală” 2019 —— Lansarea apelului la propuneri de proiecte pentru programul ECML 2020-2023 ——— Publicațiile Eurydice: Sistemele naționale de taxe și asistență în învățământul superior european în 2018/2019

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Reuniunea DG School, 1-2 aprilie 2019, Timișoara

Pe 1 și 2 aprilie 2019 s-a desfășurat la Timișoara Reuniunea Directorilor Generali pentru Învățământul Preuniversitar (DG School) din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment inclus în calendarul acțiunilor organizate sub egida Președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene.

În cadrul reuniunii, a cărei temă a fost „Deschiderea școlilor către Europa”, participanții au dezbătut rolul noului program Erasmus+ în dezvoltarea școlilor, fiind urmărită în mod special asigurarea condițiilor pentru mobilitatea elevilor si cadrelor didactice.

De asemenea, au fost discutate alte două teme - promovarea valorilor europene comune și contribuția culturii la consolidarea identității europene -, fiind prezentate o serie de modele de bune practici din România. Totodată, au fost prezentate instrumente concrete pentru implementarea în unitățile de învățământ a Recomandării Consiliului Uniunii Europene referitoare la competențele-cheie și promovarea valorilor comune.

În acest context, participanții au vizitat două unități de învățământ din municipiul Timișoara, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” și Colegiul Național „C.D. Loga”, prilej pentru a interacționa cu elevii și profesorii implicați în proiecte legate de educația pentru cetățenie și cultură democratică.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Directoratul General Educație și Cultură al Comisiei Europene, cu sprijinul partenerilor din județul Timiș (Instituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Universitatea Politehnică din Timișoara și ISJ Timiș) și al ANPCDEFP.

Directorii agențiilor care gestionează programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate au dezbătut, la București, armonizarea perspectivelor naționale

Nouăzeci de reprezentanți din partea a 54 de agenții naționale din 35 de țări în care funcționează Programul european Erasmus+ și noul program al Comisiei Europene - Corpul European de Solidaritate - au participat în săptămâna 9-12 aprilie, la București, la o reuniune de lucru.

Obiectivul evenimentului, organizat în contextul exercitării de România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, a fost dezbaterea variantelor de armonizare a diferitelor perspective naționale din domeniile tematice abordate, astfel încât programele destinate educației și tineretului să poată contribui și în viitor, într-un mod cât mai eficient, la un progres real (personal și profesional) al tuturor cetățenilor europeni.

Temele generale, cum ar fi incluziunea unor categorii de persoane, în special a tinerilor cu oportunități reduse, dar și subiectele tehnice, strict legate de optimizarea celor două programe (simplificarea candidaturilor, evaluarea proiectelor sau necesitatea ca acestea să producă efecte sustenabile, chiar și după încheierea perioadei de finanțare) au generat un dialog constructiv. Discuțiile purtate au permis prezentarea și promovarea elementelor de succes, precum și a mai multor provocări întâmpinate de echipele din țările participante și a soluțiilor aplicate.

Agenția Erasmus+ din România este una dintre instituțiile care administrează atât Programul Erasmus+, pentru toate sectoarele vizate de acesta, cât și Corpul European de Solidaritate, fiind astfel la curent, în permanență, cu provocările, soluțiile și evenimentele care apar în sistemul național de educație, dar și cu cele pe care le implică sectorul atât de divers al tineretului și educației nonformale. Marele avantaj al reuniunii de la București a fost că a permis un dialog foarte viu și deschis, care a atins o arie extrem de largă de subiecte. Cu toate acestea, deși există perspective naționale și instituționale destul de diferite, ne-am concentrat în special pe ceea ce ne preocupă și ne aduce împreună. Sperăm, astfel, ca noua generație de programe, care va fi lansată în 2021, să fie mai eficientă, mai deschisă și mai ofertantă pentru toți cei care știu și înțeleg că doar învățând vor progresa!“, a declarat Monica Calotă, directorul ANPCDEFP România.

Celor nouăzeci de participanți li s-au alăturat Augustin Mihalache și Lucian Mircescu, atașați ai Reprezentanței permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, care au vorbit despre importanța educației „care conectează“ la nivel european și internațional și despre importanța triadei incluziune - mobilitate - excelență, deviză sub care se desfășoară programul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul educației.

Reprezentanții Comisiei Europene, Marta Gutierrez-Benet, Robert France și Jose-Manuel Fernandez-Arroyo, au vorbit despre rolul, importanța și prioritățile noului program Erasmus post-2020 și au răspuns numeroaselor întrebări venite din partea celor interesați.

În ultima zi a reuniunii, Audrey Frith, directorul EURODESK, a prezentat modul în care rețeaua sprijină activitatea Comisiei Europene în promovarea și implementarea programelor sale dedicate în special tineretului.

RO.EU & DEMOCRAȚIA - implicarea tinerilor în democrația participativă

Pe 10 mai, te invităm la un dialog cu democrația la Spațiul Public European din București, Strada Vasile Lascăr nr. 31. Evenimentul este dedicat Săptămânii Europene a Tineretului 2019 și se va concentra pe modalitățile prin care tinerii pot influența deciziile politice și pot participa activ la viața societății. Sunt invitați să participe tineri, lucrători de tineret, voluntari, cadre didactice, elevi de liceu și studenți din întreaga țară.

Pentru participanții din țară se asigură o noapte de cazare (9 spre 10 mai). Cheltuielile de transport vor fi suportate de participanți sau de organizațiile din care aceștia provin.

Pe 3 aprilie a avut loc semnarea primului acord de garantare Erasmus+ din România, între Fondul European de Investiții și instituția financiară nebancară FINS, care va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru studenții care doresc să își continue studiile de master în străinătate. Datorită acestei garanții, aproximativ 450 de studenți vor beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia într-o altă țară participantă la programul Erasmus+.

Creditul se acordă atât pentru plata taxelor de școlarizare, cât și pentru cazare și masă, pe durata studiilor, și are o valoare de maxim 12.000 euro/an sau de 18.000 euro/2 ani. Se acordă un an de grație după finalizarea studiilor, an în care studenții își pot găsi un loc de muncă.

Alegerile europene vor avea loc între 23 și 26 mai 2019, când toți cetățenii majori din statele membre ale UE vor avea ocazia să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European. Contribuie la conturarea viitorului Europei, mergând la vot! Ultimele alegeri europene din 2014 au fost cele mai mari alegeri transnaționale organizate vreodată în același timp. De data aceasta, miza este și mai importantă. Votând, vei contribui la deciziile privind Europa următorilor ani. Alegerile europene din mai 2019 vor avea un impact direct asupra vieții tale. Reprezentanții aleși vor decide cum va acționa Europa în următorii ani pentru a răspunde preocupărilor tale legate de locurile de muncă, de afaceri, securitate, migrație și schimbările climatice. Deoarece Europa este a noastră, a tuturor, ar trebui să luăm aceste decizii împreună. Așa că nu este important să votezi doar tu, ci și familia, prietenii, vecinii și colegii tăi. Când toată lumea votează, toată lumea câștigă!

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021 – Noi apeluri la propuneri de proiecte

În ultimele zile ale lui 2018, au fost publicate trei noi apeluri la propuneri de proiecte care vor fi finanțate prin intermediul Programului de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021. Cele 3 apeluri se adresează domeniului preuniversitar, învățământului profesional și tehnic și îmbunătățirii incluziunii copiilor Roma în școală.

Pentru toate cele 3 domenii, termenul limită până la care se pot trimite propunerile de proiecte este 3 mai 2019, ora 13.00.

Experiențe Erasmus+

La începutul lunii aprilie 2019, am participat și am susținut o prezentare în cadrul evenimentului “EPLM - The European Platform on Learning Mobility”. La această conferință am avut ocazia de a întâlni oameni minunați cu care am avut discuții extrem de utile și interesante și de la care am avut foarte multe lucruri de învățat. Am învățat despre cât de important este să includem în proiectele Erasmus+ tinerii care pot avea astfel o șansă de a cunoaște alte culturi și de a avea experiențe noi, mai ales pe cei din medii defavorizate sau cu probleme de sănătate. Acest lucru este important pentru a realiza un proiect care să fie accesibil tuturor.

De asemenea, am învățat despre cât de important este faptul să participi într-un schimb de tineri, dar și despre beneficiile pe care le aduci înapoi, în comunitatea în care trăiești. Odată cu întoarcere dintr-o astfel de experiență trebuie să profităm de tot ceea ce am învățat acolo și să contribuim la îmbunătățirea vieții comunitare.

În cadrul acestui eveniment, am avut șansa de a vorbi în public despre experiența mea dintr-un schimb de tineri, în Portugalia, și despre impactul pe care acesta l-a avut asupra activității pe care o desfășor în cadrul organizației mele, la întoarcerea mea în țară.

Sunt implicată în activități de voluntariat de mai bine de 5 ani, în cadrul asociației We Help! din Sibiu. În cadrul asociației, desfășurăm diferite programe pentru copiii din medii defavorizate, cum ar fi: After-school – ,,Ajută copiii din medii defavorizate să meargă la școală”, programul ,,ShoeBox”- un proiect în care strângem cadouri de Crăciun pentru copiii din familii sărace din județul Sibiu și multe alte programe axate pe educație și sănătate.

Ce mi-am propus sa fac după această experiență? Să realizez primul meu proiect pentru tinerii din Europa implicit din Sibiu, adică să organizez un schimb de tineri în comunitatea mea locală, pentru a-i învață și pe alți tineri despre importanța implicării în societatea în care trăim, să învățam cât de important este voluntariatul și solidaritatea cu ceilalți. Știu că alături de Asociația We Help! și de voluntarii din această echipă am putea realiza un proiect minunat pentru mulți tineri din Europa!

Noi consideram ca putem schimba lumea în bine, dacă ne implicam mai mult în acțiuni de voluntariat și în schimburi internaționale de învățare, iar Erasmus+ și, mai nou, Corpul European de Solidaritate sunt instrumente care ne pot ajuta foarte mult în acest sens.

Alexandra Damaschin, Voluntar WeHelp!, Sibiu

Învățământ universitar în Erasmus+

Competiția Golden Laissez-Passer 2019

Laissez-Passer al Generației Erasmus este un proiect lansat de garagErasmus cu ocazia aniversării a 30 de ani de existență a programului Erasmus. Un pașaport simbolic este decernat tinerilor europeni care au beneficiat de experiențe de mobilitate pentru studiu sau practică. Ulterior, aceștia au parte și de diverse oportunități profesionale prin conexiunea creată între Generația Erasmus și reprezentanții mediului privat care sprijină acest program al UE. Ca foști participanți la mobilități Erasmus, sunt încurajați să-și împărtășească experiențele cu societatea civilă în vederea dezvoltării propriilor vieți profesionale. Anul acesta, căștigătorul competiției va primi 3000 Euro pe care îi va putea investi într-un proiect de antreprenoriat, un curs de dezvoltare educațională sau o experiență de mobilitate.

Mesajul pe care această inițiativă și-a propus să îl transmită mai departe este că Generația Erasmus nu poate fi oprită de obstacole sau granițe din traseul de dezvoltare personală prin mobilități și experiențe de muncă în alte țări din Europa. garagErasmus crede cu tărie că experiențele de mobilitate întăresc abilitățile studenților și stagiarilor, dovadă fiind că foștii beneficiari și-au găsit un loc de muncă cu mai multă ușurință.

Erasmus Vote Power

Alegerile Europarlamentare se apropie cu pași repezi, iar rezultatul lor va influența organismul decizional al UE în următorii patru ani. Cu acest prilej, fundația internațională GaragErasmus și-a propus să facă auzită vocea Generației Erasmus prin inițiativa Erasmus Vote Power. Prin acest proiect, fundația a ales câte un student ambasador în fiecare țară UE. Aceștia au beneficiat de un training pe tematica alegerilor chiar la Parlamentul European în luna februarie. Rolul lor este acela de a evidenția importanța alegerilor în rândul studenților Erasmus și de a le oferi toate informațiile necesare pentru a se putea implica în procesul de votare, chiar și de la distanță în timpul mobilității. În acest sens, a fost lansat un handout cu informații specifice fiecărei țări membre UE privind metodele de votare de la distanță.

Printre evenimentele organizate la nivel european se numără sesiuni și standuri de informare, cât și dezbateri pe teme europene. Pe 9 aprilie, o sesiune de informare a avut loc la București, urmată de o dezbatere pe tema Alegerilor Europarlamentare. Aceasta a fost organizată de Serena Țenea, ambasador EVP Belgia, cu sprijinul secțiunilor ESN din București.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Parlamentului European, în parteneriat cu This Time I’m Voting și aplicația YVote.

GaragErasmus a fost fondată în 2012 la Milano sub forma unei rețele profesionale, fiind în prezent membră a Erasmus+ Student and Alumni Alliance (ESAA). Își propune construirea unei integrități europene și dezvoltarea identității europene prin valorificarea Generației Erasmus.

Săptămâna Mov’in Europe

În martie, secțiunile ESN România au derulat Mov’in Europe Week, eveniment care se desfășoară o dată pe semestru și este premergător perioadei de înscrieri pentru mobilitățile Erasmus+ de studiu. 9 dintre cele 12 secțiuni au organizat zilnic activități ce s-au încadrat într-un calendar la nivel național, prin care și-au propus promovarea mobilităților Erasmus+ in rândul studenților, cât și încurajarea dialogului intercultural în comunitățile locale.

Pe toată durata săptămânii, studenții locali au avut ocazia de a afla mai multe despre mobilitățile Erasmus+, schimburile de experiență și oportunitățile de a lucra și călători în străinătate printr-o serie de infodesk-uri amplasate în universități, cât și evenimente de informare de tip Mobility Breakfast și Mobility Café. Foștii studenți Erasmus+ au avut un rol important, aceștia împărtășind din experiența proprie, activitățile fiind adesea sprijinite de Birourile de Relații Internaționale.

Programul săptămânii a fost completat de evenimente ce au facilitat întrunirea studenților străini și a celor români într-o atmosferă multiculturală, în care au putut împărtăși din tradițiile propriei țări, scopul fiind acela de a îmbunătăți dialogul intercultural în comunitățile studențești.

La Cluj-Napoca și Timișoara, au avut loc seri dedicate iubitorilor de călătorii. Travelling Evening s-a bucurat de un public diversificat care a descoperit mai multe despre Youth Exchange și cum să îți gestionezi bugetul de călătorie de la speakeri cu experiență. ESN Craiova și ESN Cluj-Napoca au organizat Passport Party – Karaoke edition, o seară unde studenții au împărtășit experiențele lor de călătorie și și-au demonstrat abilitățile vocale pe ritmuri internaționale.

În București, ESN UniBuc, ESN Poli și ESN ASE au organizat o întâlnire multilingvă, Language Tandem, un eveniment-tradiție bazat pe învățarea rapidă a limbilor străine, precum și un Maraton al Muzeelor prin care studenții Erasmus+ au putut descoperi câteva dintre cele mai importante expoziții muzeale din București. Un alt eveniment de succes a fost Facts Fight, prin care secțiunile ESN i-au provocat pe participanți la o călătorie virtuală în jurul lumii pentru a demasca stereotipuri și a cunoaște curiozități mai puțin știute despre diverse țări. În afara celor menționate mai sus, ESN Timișoara a derulat în paralel campania periodică de promovarea a mobilităților – Go International.

Mov’in Europe este un proiect ESN International creat în 2014 care își propune derularea de evenimente, activități și campanii menite să promoveze mobilitățile și să încurajeze interculturalitatea. Evenimentul a fost inițiat și organizat de către echipa Mov’in Europe din România, formată din coordonatori locali și voluntarii dedicați proiectului, și sprijinit de ANPCDEFP. În prezent, în ESN Romania proiectul este coordonat de către Serena Țenea (ESN UniBuc) și este implementat oficial în nouă dintre secțiunile locale.

Educație și formare profesională în Erasmus+

Experienţă europeană în formarea elevilor din domeniul fabricării produselor din lemn

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Pitești este beneficiarul proiectului de mobilitate cu titlul „Experiență europeană în formarea elevilor din domeniul fabricării produselor din lemn”, numărul de referință: 2017-1-RO01-KA102-036291, implementat în perioada 01.09.2017-30.11.2018. Proiectul a vizat formarea profesională (VET), fiind finanțat prin programul Erasmus+, cu o valoare a grantului de 30.710 Euro.

Scopul acestui proiect a fost dezvoltarea competențelor profesionale în context european pentru 15 elevi, domeniul Fabricarea produselor din lemn, prin activități de formare într-un mediu organizat pe parcursul a 12 zile, care să le ofere posibilitatea integrării pe piața muncii.

Grupul-țintă al proiectului a fost constituit din: 5 elevi de clasa a XI-a, nivel liceal, calificarea „Tehnician designer mobilă și amenajări interioare”; 7 elevi de clasa a X-a, nivel liceal, calificarea „Tehnician proiectant produse finite din lemn”; 3 elevi de clasa a X-a învățământ profesional, calificarea „Tâmplar universal”.

Mobilitatea propriu-zisă s-a realizat în Salonic, Grecia, în perioada 19-30 martie 2018, în parteneriat cu Lifelong Learning Centre IPODOMI - A.SINANIS & SIA O.E., un centru de educație solid și de încredere, format din oameni calificați și cu experiență în formare profesională.

Participanții la stagiu au dobândit competențe practice profesionale necesare astăzi pe piața muncii fiind puși în situații noi de învățare, de a descoperi problemele apărute la selecția materiei prime în acord cu domeniile de utilizare, de a realiza operații de prelucrare cu echipamente moderne, identificând riscurile la locurile de muncă. Competențele dobândite în urma mobilității au influențat în mod pozitiv pregătirea profesională a participanților, comportamentul și atitudinea responsabilă față de muncă oferind șanse mai mari la inserția pe piața muncii, considerată o prioritate a învățământului profesional și tehnic, respectiv a școlii noastre.

Oferind o oportunitate pentru crearea unui schimb de experiențe la nivel european, mobilitatea elevilor a venit în întâmpinarea nevoilor participanților, și anume oferirea de experiențe de lucru în context european, îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale, consolidarea cooperării în domeniul muncii prin promovarea lucrului în echipă, dezvoltarea competențelor lingvistice, a creativității și a comunicării.

Programul a oferit ca un plus de valoare, formarea deprinderilor de a valorifica lemnul de mici dimensiuni si deșeurile rezultate în urma proceselor de fabricație. Alături de dezvoltarea tehnico-profesională a elevilor, proiectul a oferit posibilitatea îmbunătățirii relațiilor interumane între participanții la mobilitate, precum și cu persoanele cu care au intrat în contact.

Elevii participanți la mobilitate au obținut rezultate profesionale foarte bune, ei considerând domeniul de formare ales potrivit cu interesele lor, stagiul fiind o oportunitate pentru șansele lor de integrare pe piața muncii. Toți elevii au fost foarte mulțumiți de pregătirea oferită, respectiv de organizare, de dotarea locului de practică, de utilajele pe care au lucrat, de metodele utilizate de tutorele de stagiu, precum și de modul în care au fost implicați în rezolvarea sarcinilor de lucru și de toate informațiile primite în timpul mobilității.

Rezultatele proiectului au fost diseminate în diverse ocazii, iar la închiderea oficială a proiectului s-a realizat o legătură de dialog duplex între Centrul IPODOMI, Salonic și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Pitești, care a scos în evidență legătura puternică creată în timpul mobilității.

Elevii si-au exprimat satisfacția de a fi participat la proiect și au evidențiat beneficiile acestei experiențe: „Mi-am pus în aplicare noțiunile teoretice și practice asimilate.”; „Experiența dobândită cu siguranță îmi va influența pozitiv viitorul.”; „Proiectul mi-a deschis o mulțime de porți către o lume nouă.”; „Mi-a oferit prilejul să mă formez într-o altă țară, atât profesional, cât și personal.”; „Am intrat în contact cu oameni deosebiți de la care am avut ce învăța și care mi-au oferit posibilitatea să îndrăgesc calificarea pentru care mă pregătesc.”; „Mobilitatea la care am participat a fost o provocare pentru mine, demonstrându-mi că sunt capabilă să mă descurc în situații noi, mai ales că a fost prima deplasare într-o țară străină și cu un grup de elevi din diferite clase.”; „Am învățat lucruri noi și am interacționat cu personalul de la locurile de muncă unde am fost repartizat.”; „Mobilitatea mi-a oferit șansa să îmi cunosc mai bine punctele forte, să am mai multă încredere în mine, să privesc lumea în alt fel.”; „M-a determinat să mă implic activ în orice activitate și mi-a dat puterea de a lua decizii.”; „Activitățile la care am participat reprezintă o experiență plăcută care m-a determinat să devin mai responsabil.”; „Participarea la mobilitate mi- a oferit șansa de a face lucruri practice în domeniul fabricării produselor din lemn și să am o comunicare deschisă cu cadrele didactice participante la proiect.”; „Am avut ocazia să colaborez cu persoane din firma unde am efectuat practica, precum și să leg mai strâns prietenia dintre mine și colegii participanți la proiect.”; „Mi-au plăcut vizitele culturale care m-au pus față în față cu istoria și civilizația greacă.”; „M-au impresionat oamenii prin deschiderea și flexibilitatea de care au dat dovadă în lucrul cu tinerii.”; „Oamenii pe care i-am cunoscut și căldura cu care ne-au primit m-au făcut să mă simt ca acasă.”; „Această experiență schimbă oameni, și pe mine m-a schimbat, mi-a deschis noi orizonturi.”.

Proiectul de mobilitate reprezintă un mijloc pentru dezvoltarea instituțională și creșterea calității serviciilor de formare profesională oferite prin: creșterea prestigiului școlii, popularizarea experiențelor de bune practici dobândite în urma mobilității, atragerea de viitori elevi în clasele a IX-a, oferirea pe piața muncii de lucrători în lemn cu experiență în companii europene, de tineri cu atitudine responsabilă față de materia primă lemnoasă, prin reutilizarea și reciclarea deșeurilor din lemn.

Școala a fost apreciată datorită implicării și mediatizării proiectului, astfel că pentru anul școlar 2018-2019 planul de școlarizare a fost suplimentat ulterior cu încă o clasă, în domeniul Fabricarea produselor din lemn. Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Pitești, beneficiarul proiectului ERASMUS+, își propune în continuare să ofere un acces sporit la oportunitățile de învățare, precum și să încurajeze mobilitățile pentru elevi și personalul didactic.

prof. Elena Ionescu, coordonator de proiect, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”

Plasament european de formare pentru o pregătire profesională de calitate

În perioada 10-31martie 2019, 18 elevi de la clasa a XI-a, învăţământ profesional, domeniul electric, de la Colegiul Tehnic Energetic din Craiova au participat la mobilitatea de formare profesională la Paphos, Cipru, în cadrul proiectului ERASMUS+ „Plasament european de formare pentru o pregătire profesională de calitate” (2018-1-RO01-KA102-047520).

Proiectul se adresează elevilor din clasa a XI-a, învățământ profesional, domeniul electric, calificarea profesională „Electrician exploatare joasă tensiune”, conform modulului de practică III: „Întreținerea echipamentelor electrice”, cu număr total de ore: 90 (parţial).

Elevii au efectuat pregătirea practică la ANDI Solartec Solutions LTD, Paphos, Cipru, unde au avut posibilitatea să-și îmbunătățească abilitățile și cunoștințele în domeniul întreținerii echipamentelor electrice.

În timpul efectuării stagiului de practică, elevii participanți au achiziționat cunoștințele, abilitățile, competențele/atitudinile prevăzute în acordul de formare.

Tutorele de practică de la ANDI Solartec Solutions LTD a alocat fiecărui participant sarcinile de lucru, în funcție de programul individual de pregătire și nivelul de calificare. Tutorele de practică a apreciat că toţi cei 18 elevi și-au îndeplinit foarte bine sarcinile atribuite.

Proiectul Erasmus+ a contribuit la dezvoltarea competenţelor – cheie ale elevilor: competențe în matematică, știință și tehnologie; competențe digitale; capacitatea de a învăța să înveți; competențe sociale și civice; competențe de inițiativă și antreprenoriat; conștientizarea și exprimarea culturală.Cele mai importante experiențe din perioada de mobilitate Erasmus+ au fost: experiențele profesionale, experiențele interculturale, experiențele personale și experiențele lingvistice.

Pe toata durata acestei mobilităţi, elevii au urmat cu succes programul de formare zilnică, astfel că – la întoarcerea acasă – a fost evidentă satisfacţia lor privind participarea la acest proiect Erasmus+.

Prof. Mariana Lulache, Colegiul Tehnic Energetic Craiova

Educația adulților în Erasmus+

DECENT – un set de instrumente util pentru scăderea analfabetismului funcțional

Scăderea analfabetismului funcțional ocupă locul al doilea în rândul priorităților pe educație ale Comisiei Europene. Media la nivelul țărilor Uniunii Europene este acum de 20%, iar ținta este ca analfabetismul funcțional să scadă la 15% în 2020. Din păcate, în România analfabetismul funcțional depășește 40%.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură și instituțiile UE indică faptul că analfabetismul funcțional are efecte negative considerabile nu numai asupra dezvoltării personale, ci și în termeni economici și sociali. Deși analfabetismul funcțional a fost foarte mediatizat în mass-media în ultimii ani, există cunoștințe științifice limitate despre persoanele analfabete funcțional.

Analfabetismul funcțional este definit de măsura în care dificultățile legate de citire și scriere împiedică un adult să fie un membru funcțional al societății.

Abilitățile de citire și scriere sunt cheia pentru absolvirea liceului, pentru obținerea unui loc de muncă, continuarea educației, accesarea formării profesionale și avansarea în carieră. De asemenea, posibilitatea de a citi și de a scrie este necesară pentru a utiliza un computer, a trimite e-mailuri și mesaje text prietenilor și familiei, a interacționa în social media și a naviga pe internet.

Un studiu al World Economic Forum arată că, în 2022, principalele abilităţi pe care le vor căuta angajatorii vor fi: gândire analitică şi capacitatea de a inova, învăţare continuă şi strategică, creativitate, originalitate şi iniţiativă.

Șase parteneri, ADES (Asociația de Dezvoltare Economico-Socială)/ România – coordonator de proiect, CWEP (Stowarzyszenie Centrum Wspierania Edukacji I Przedsiebiorczosci)/ Polonia, Znam i Moga LTD/ Bulgaria, CSC (Centrul per lo sviloppo creativo "Danilo Dolci")/ Italia, CARDET (Centre for the Advancement of Research & Development in Educational Technology Limited)/ Cipru, FYG (Instalofi Levante SL)/ Spania și-au unit eforturile în conceperea și implementarea unui proiect care să sporească eficacitatea luptei împotriva analfabetismului funcțional în rândul adulților slab calificați, care sunt expuși riscului de excludere socială în cele 6 țări. Așa a luat naștere proiectul: DECENT – „Strategii digitale de îmbunătățire a abilităților de bază în rândul adulților, o șansă de combatere a analfabetismului funcțional", un parteneriat strategic pentru educația adulților, finanțat de UE prin programul Erasmus +, Acțiunea cheie 2 (Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici) și care este implementat în perioada octombrie 2017 – septembrie 2019.

Prin intermediul activităților proiectului, cei șase parteneri încearcă să dezvolte abilitățile de bază legate de "învățarea citirii", "calculul numeric", "comunicarea eficientă", "utilizarea tehnologiei moderne", precum și înțelegerea generală și utilizarea textelor și calculelor numerice pentru gestionarea sarcinilor cotidiene de trai și sarcinilor de la locul de muncă în rândul adulților cu nivel scăzut de calificare care sunt expuși riscului de excludere social în țările partenerilor. În același timp, activitățile proiectului vor fi un declanșator de conștientizare pentru instituțiile care sprijină adulții expuși riscului de excludere socială (centre de educație pentru adulți, instituții de asistență socială, școli de adulți, universități ale vârstei a treia, asociații care sprijină lupta împotriva analfabetismului funcțional și excluziunii sociale), care vor avea la dispoziție un set de metode și instrumente care le vor permite să contribuie la reducerea analfabetismului funcțional în rândul adulților.

În cadrul proiectului se dezvoltă două instrumente:

  • Cursul „Viață decentă fără analfabetism funcțional“: 6 module care vor putea fi folosite de către educatorii pentru adulți ca un manual independent pentru orele care vizează eliminarea analfabetismului funcțional.
  • eTool pentru combaterea analfabetismului funcțional: un instrument online, cu o bază de partajare a cunoștințelor ușor de folosit, cu posibilitatea de a interconecta pagini și subiecte, include resurse externe, permite comentarii, evaluări și contribuții de conținut.

Comunicarea și colaborarea la nivelul parteneriatului este eficientă datorită implicării în mod echilibrat a tuturor partenerilor în realizarea activităților proiectului. Încă de la început, au fost stabilite de comun acord strategiile necesare derulării proiectului în condiții calitative (planurile de management, de evaluare, de calitate, de diseminare, manualul de management financiar și planul de cercetare). Atât coordonatorul cât și ceilalți parteneri contribuie efectiv și eficient la gestionarea corespunzătoare a etapelor proiectului în sensul evitării unor eventuale riscuri bazate pe neînțelegeri ale unor responsabilități/ sarcini. În acest sens, platforma Admin Project dezvoltată de partenerul polonez este de o utilitate esențială în monitorizarea etapelor de implementare a proiectului, oferind o perspectiva clară asupra evoluției activităților și rezultatelor.

Asociaţia de Dezvoltare Economico-Socială (ADES), coordonatorul acestui proiect, a fost înființată în Curtea de Argeș, în 1995 cu misiunea de a induce schimbarea pozitivă în dezvoltarea socio-economică a comunităţilor din România, într-o manieră profesională, etică şi responsabilă.

Din 1995, ADES a dezvoltat și implementat (ca partener sau coordonator) cu succes peste 30 de proiecte naționale și internaționale finanțate de UE, Banca Mondială, Programul de Dezvoltare a Afacerilor Europene, Fundația pentru o Societate Deschisă, Charity Know-how etc.

ADES a organizat peste 600 de cursuri de formare în mai mult de 30 de meserii (calculatoare, abilități antreprenoriale, igienă, barman, croitor, contabilitate, managementul pensiunilor B & B etc.) pentru peste 6.000 de participanți (șomeri și/ sau persoane cu nivel scăzut de calificare, angajați, manageri la toate nivelurile de conducere). ADES a colaborat cu peste 10 comunități pentru dezvoltarea și implementarea strategiilor locale pentru dezvoltarea socială, culturală și economică.

Tineret în Erasmus+

Sătămâna Europeană a Tineretului 2019

Despre eveniment

Bine ai venit la ediția din 2019 a Săptămânii europene a tineretului! În perioada 29 aprilie – 5 mai , vor avea loc peste o mie de evenimente în întreaga Europă, concentrate în jurul temei „Eu și democrația”. În România, perioada în care se pot organiza evenimente conexe se va extinde până pe 12 mai. Vei putea vorbi despre modalitățile prin care tinerii pot influența deciziile și pot fi activi în societate.

Fii alături de noi, participă la discuții și la evenimentele organizate cu această ocazie!

De ce „Eu și democrația”?

Pentru că poți influența deciziile care îți influențează viața! Viitoarele alegeri europene din 23-26 mai se apropie. Asigură-te că de această dată vei vota!

Pentru că toate acțiunile care au loc între alegeri sunt la fel de importante pentru ca democrația să prospere, iar o parte dintre acestea pot fi legate de: implicarea în activități de voluntariat, discuțiile cu factorii de decizie politică sau folosirea altor mijloace prin care poți atrage atenția asupra celor mai importante aspecte pentru tine, fie că este vorba despre schimbările climatice sau șomajul în rândul tinerilor.

Democrația este o valoare pe care o putem considera de la sine înțeleasă, dar în Europa am dezvoltat-o și am cultivat-o de foarte mulți ani. Este a noastră. Este vocea noastră. Este realizarea noastră. Democrația suntem noi toți. Democrația ești tu.

Ce este Săptămâna Europeană a Tineretului (SET)?

Din doi în doi ani, Săptămâna Europeană a Tineretului își propune să celebreze și să promoveze activitățile de tineret prin intermediul unor evenimente organizate în toate țările participante la programul Erasmus+. În afara celor peste o mie de evenimente desfășurate la nivel european, SET va reuni tineri, participanți la proiecte, organizații de tineret și factori de decizie, în cadrul unui mare eveniment european care va avea loc la Bruxelles, la sediul Parlamentului European.

Cine organizează Săptămâna Europeană a Tineretului?

Evenimentul european este organizat de Comisia Europeană, Direcția Generală Educație, Tineret, Sport și Cultură, în strânsă colaborare cu Parlamentul European și implicând alte cincisprezece direcții generale ale Comisiei Europene.

La nivel național, organizarea și coordonarea sunt încredințate agențiilor naționale Erasmus+ , în strânsă cooperare cu rețeaua Eurodesk.

Cum poți participa la evenimente locale sau naționale?

Dacă dorești să organizezi un eveniment, nu uita să-l înscrii în baza europeană a evenimentelor SET2019, de pe Portalul European pentru Tineret. Poți folosi limba română, limba engleză sau limba comunității în care urmează să aibă loc evenimentul tău. Astfel, cei interesați îl vor putea localiza cu ușurință și vor putea participa. În fiecare zi sunt adăugate evenimente noi, așa că poți intra în fiecare zi să vezi ce evenimente poți găsi în zona ta sau să vezi ce fac ceilalți tineri, din alte țări ale Europei!

În ziua publicării acestui material, sunt înscrise 695 de evenimente la nivel european, la care și-au anunțat prezența peste 90.000 de participanți din 29 de țări. România contribuie la #SET2019 cu 62 de evenimente la care vor fi prezenți peste 8.000 de participanți. Încă se mai pot înscrie evenimente dedicate Săptămânii Europene a TIneretului, prin Portalul European pentru Tineret, cu codul de acces EU Login (ca la depunerea de candidaturi).

Săptămâna Europeană a Tineretului 2019 în Europa și în România

Publică informații și fotografii de la evenimentele pe care le organizezi în pagina națională de Facebook a Săptămânii Europene a Tineretului și folosește la fiecare postare hashtag-urile #EuropeanYouthWeek #democracyandme #thistimeImvoting #SET2019 #eusidemocratia #dedataastavotez #SaptamanaEuropeanaaTineretului

Non Formal Education in Action – un proiect al Centrului pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului

Mobilitatea din cadrul proiectului Non Formal Education in Action s-a desfăşurat în luna februarie, în Timişoara, România. La proiect au participat 27 de lucrători de tineret de peste 18 ani, aceştia provenind din 9 ţări diferite, precum: România, Italia, Portugalia, Lituania, Polonia, Grecia, Spania, Letonia şi Slovacia. Timp de şase zile, aceşti tineri au luat parte la diverse activităţi informale prin intermediul cărora aceştia şi-au dezvoltat abilităţi precum: comunicarea în limba maternă, dar şi în engleză, comunicarea eficace în echipă, dezvoltarea spiritului de echipă, dobândirea de cunoștințe cu privire la noi metode de educație nonformală pe care le vor folosi în lucrul cu tinerii. Lucrătorii de tineret şi-au desfăşurat activităţile cu uşurinţă şi mult entuziasm, ei legând prietenii şi conexiuni între ei care vor dăinui mult timp, chiar şi după întoarcerea lor în ţările de provenienţă. Participanții au întâmpinat cu motivaţie şi cu curiozitate orice provocare şi activitate, ducând-o la bun sfârşit. Organizaţi şi extrem de motivaţi, fericiţi şi cu foarte multe idei, participanții au dus proiectul la bun sfârşit, acesta finalizându-se ca şi un proiect de succes. Totodată, aceştia au plecat în ţările de provenienţă cu mult mai multe cunoştinţe dobândite în proiect, pe care le vor aplica în vieţile lor private, dar nu numai, astfel dezvoltând mediul în care trăiesc şi comunitatea din care provin aceştia.

„European Solidarity Design“ by A.C.T.O.R.

Proiectul „European Solidarity Design“ este un proiect SEV implementat de A.C.T.O.R. în două fluxuri de câte șase luni fiecare care se concentrează în principal pe promovarea solidarității printre tineri folosind metode de comunicare vizuală. Așadar, pe toată durata proiectului, voluntarii au fost pregătiți sub sloganul “Making solidarity visible for youth”.

Voluntarii au participat la activități de promovare și conștientizare a diversității culturale, dezvoltându-și totodată capacitatea de creație și înțelegere a artei vizuale. Prin inițiativele lor în grădinițe, spitale, școli, licee și centre sociale, voluntarii au lucrat pentru prezentarea voluntariatului ca act de solidaritate.

La finalul proiectului, vor rămâne efectele dedicării lor și elementele care i-au inspirat și care le-au guvernat creativitatea și i-au determinat să se implice în proiect. Fotografiile lor includ conceptele vizuale cheie folosite cu copiii, pe parcursul stagiilor lor, trădând în același timp câte ceva despre personalitatea și abordarea fiecăruia în parte.

te informează...

Premiul de fotografie CEDEFOP

Grupuri de elevi care urmează cursuri de formare profesională sunt invitate să-și împărtășească experiența printr-o poveste foto, având astfel șansa de a câștiga o excursie la Săptămâna europeană a competențelor profesionale de la Helsinki sau la Festivalul internațional de film de la Salonic, în noiembrie 2019!

Pentru a participa, trebuie să formați o echipă alcătuită din maximum patru membri (plus un profesor/tutor) și să creați o poveste foto originală constând din patru până la cinci fotografii, însoțită de o poveste de maximum 100 de cuvinte.

Două echipe câștigătoare, care sunt nominalizate pentru premiul întâi, vor participa la ceremonia de premiere care va avea loc la Helsinki în cadrul Săptâmânii europene a competențelor profesionale.

Un premiu special al juriului #CedefopPhotoAward va fi prezentat celei de a treia echipe câștigătoare la Festivalul Internațional de Film de la Salonic, din luna noiembrie.

Cheltuielile de cazare și călătorie pentru câștigători vor fi acoperite de organizatori.

De asemenea, poveștile foto ale câștigătorilor și participanților vor fi prezentate de Cedefop în expoziții în cele două orașe.

Termen limită: 31 mai 2019, 23:59 CET.

Premiul pentru eseu al tinerilor economiști 2019

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a lansat Premiul pentru eseu al tinerilor economiști 2019, care vizează promovarea cercetării de înaltă calitate privind politica comercială și cooperarea comercială internațională în rândul tinerilor economiști și consolidarea relației dintre OMC și comunitatea academică.

Candidații trebuie să dețină sau să fie implicați în realizarea unei lucrări de doctorat, iar în cazul în care au peste 30 de ani, trebuie să nu fi trecut mai mult de doi ani de la obținerea titlului de doctor. În cazul în care există coautori, aceleași reguli se aplică și acestora.

Candidații sunt invitați să scrie un eseu de maximum 15.000 de cuvinte care abordează aspecte legate de politica comercială și cooperarea comercială internațională.

Autorul câștigător va primi un premiu de 5.000 CHF, iar eseul acestuia se va publica în Seria cărților OMC.

În cazul existenței unui coautor, premiul va fi împărțit în mod egal între autori.

Autorii câștigători vor fi invitatți să participe la ceremonia de premiere care va avea loc în cadrul reuniunii anuale a Grupului european de studiu al comerțului (ETSG) din luna septembrie 2019, la Berna, Elveția.

Candidaturile trebuie trimise la essay.award@wto.org și trebuie să includă eseul și CV-ul autorului ca atașamente separate, în format PDF.

Termen limită: 31 mai 2019

„... how you do anything is how you do everything. Working hard for something we don't care about is called stress; working hard for something we love is called passion. Life is beautiful not because of the things we see or do. Life is beautiful because of the people we meet.” ——―— Simon Sinek

Multilingv. Multicultural

I love commuting between languages just like I love commuting between cultures and cities. —————————— ELIF SAFAK, Turkish - BRITISH novelist

Concursul ,,Călătoria mea interculturală” 2019

Ediția a 6-a a competiției, cuprinsă în Calendarul Concursurilor Naţionale Şcolare finanţate de către M.E.N. – 2019, s-a desfășurat în acest an la Oradea, în perioada 22-24 martie 2019, competiţie naţională de excelenţă, care se adresează elevilor din învăţământul preuniversitar, din zonele multietnice ale ţării, care urmează diferite tipuri de educaţie destinate minorităţilor naţionale, reprezentând un bun exemplu de interculturalitate /multiculturalitate şi multilingvism”, potrivit regulamentului acestei competiţii.

Organizată de I.Ş.J. Bihor, la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” Oradea, etapa naţională a concursului a constituit o provocare pentru elevii din întreaga ţară întrucât tema din acest an a fost generoasă şi, în acelaşi timp, insolită: Storytelling – povesteşte! Echipe de câte trei elevi, din cele trei niveluri de învățământ: primar, gimnazial şi liceal, reprezentând 17 minorităţile naţionale din România (armeni, bulgari, cehi, croaţi, evrei, greci, germano, italieni, ruși-lipoveni, maghiari, polonezi, rromi, sârbi, slovaci, tătari, turci, ucraineni) și aromâni, provenind din 21 de județe ale țări, au avut ocazia să cunoască patrimoniul cultural comun, dar şi valorile spirituale definitorii pentru minoritatea de provenienţă, să conştientizeze şi să-şi asume imaginea pozitivă a propriei identităţi culturale, să se raporteze la un model reprezentativ pentru comunitatea/minoritatea din care fac parte şi să construiască o poveste – propria poveste ca proiect educațional. Ehipele au avut libertatea de a prezenta proiectul realizat în echipă interetnică, sub formă de film de scurt metraj, dramatizare, photo-voice, prezentare PPT, joc de rol, etc și au fost evaluate, conform criteriilor de evaluare din regulamentul specific, de către membrii comisiei centrale și un observator, reprezentant al Fundației Filantropia din Oradea, județ Bihor, pentru a avea un punct de vedere extern sistemului formal de educație, concursul promovând educația non-formală. În cadrul prezentărilor s-au remarcat personalități din comunitatea minorităților naționale dar și părinți, bunici, medic al satului sau preot care constituie modele de viață pentru elevi: Ivan Patzaichin-minoritatea ruși lipoveni, Varga Carmen- minoritatea rromă, Mark Schreiber-minoritatea germană, Bondics Miklosă minoritatea maghiară și Julia Coccia-minoritatea italiană, Varga Ramona, Irinel Beki, Robert Vazi, Alex Anton – minoritatea rromă, Simonfi Noemi, Molnar Istvan, Miklos Peter – minoritatea maghiară, Ana Aslan – minoritatea armeană, Josef Lada – minoritatea cehă, Eckhart Schlondt – minoritatea germană, Familia Ivanovici – minoritatea sârbă, Codruț Mihalis, Ionuț Galani –minoritatea greacă, Stoica Julieta,Ion Voicu, Ștefan Bănică –minoritatea rromă

În cadrul festivităţii de premiere, echipele Colegiului Pedagogic ,,Vasile Lupu” Iaşi și al Liceului Teoretic ,,Bartók Béla” din Timişoara au fost invitate să prezinte proiectele de succes care au obţinut punctajul maxim al juriului.

Alături de Ministerul Educației Naționale care a finanțat acest concurs, la buna organizare și desfășurare, în calitate de sponsori au contribuit Reprezentanța ai Comisiei Europene din România și –Spațiu Public European susținând concursul cu materiale informative educaționale despre Uniunea Europeană, Consiliul Județean Bihor, Asociația “Țara Crișurilor” Oradea, și alte entități individuale care își rezervă dreptul de confidențialitate.

Elisabeta Ana Naghi și Marius Căldăraru, Ministerul Educației Naționale

Lansarea apelului la propuneri de proiecte pentru programul ECML 2020-2023: O sursă de inspirație pentru inovare în domeniul educației lingvistice: Contexte în schimbare, competențe evolutive

Termenul limită de trimitere a propunerilor de proiecte: 22 aprilie 2019

Centrul european pentru limbi moderne al Consiliului Europei (ECML) invită profesioniștii specializați în predarea limbilor străine și pe cei care activează în domeniul educației lingvistice să depună proiecte cu tematică specifică până pe 22 aprilie 2019. Derularea de proiecte lingvistice prin intermediul ECML și al Consiliului Europei oferă oportunitatea de a beneficia de o platformă europeană unică de negociere, comunicare și publicare a ideile inovatoare. Fiecare proiect poate contribui la influențarea educației lingvistice în Europa. Dacă lucrați sau locuiți într-un stat membru al Consiliului Europei și doriți să împărtășiți și să vă îmbogățiți ideile cu privire la educația lingvistică printr-o colaborare europeană, am dori să aflăm care este opinia dumneavoastră!

Domeniile prioritare ale prezentei cereri de propuneri se bazează pe nevoile statelor membre ale Consiliului Europei. Acestea reflectă opiniile profesioniștilor din domeniul lingvistic și țin seama de evoluțiile curente din cadrul Consiliului Europei și al altor organizații europene și internaționale. Iată câteva dintre aceste domenii:

  • profesioniști în domeniul lingvistic ca agenți ai schimbării (de exemplu, schimbările care implică procesele și strategiile axate pe cursant)
  • adoptarea și reexaminarea resurselor emblematice ale Consiliului Europei (cum ar fi: Cadrul european comun de referință pentru limbi și volumul însoțitor al acestuia)
  • învățarea și predarea limbilor străine (cum ar fi metodele de studiu al limbilor străine pentru dezvoltarea competențelor)
  • educație bi-/multilingvă pentru un deceniu nou (de exemplu, prin studiul limbilor regionale și minoritare)
  • organizarea educației lingvistice (ca, de exemplu, tranzițiile reușite între etapele educaționale)

Doriți să aflați mai multe despre temele posibile și să abordați una sau mai multe dintre aceste priorități în contextul unui proiect ECML? Vă interesează dezvoltarea unor resurse practice, ușor de utilizat, cu sprijinul unei instituții europene renumite, care să poată fi ușor adaptată în diferite contexte naționale? Vă puteți implica, fie prin depunerea unei propuneri de proiect, fie prin depunerea candidaturii în calitate de membru al echipei de coordonare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Sistemele naționale de taxe și asistență în învățământul superior european în 2018/2019

Există vreo țară în Europa în care studenții își pot urma studiile fără a plăti taxe? În ce țări sunt cele mai mari taxe? Ce fel de sprijin financiar se acordă studenților și cine beneficiază de fapt de un astfel de sprijin? Atunci când elevii își fac planuri legate de învățământul superior, un element important de luat în calcul este cel referitor la costuri și dacă pot beneficia de vreun sprijin financiar. Informațiile solide cu privire la costuri și sprijinul disponibil pentru studenți sunt esențiale.

Raportul arată cum interacționează sistemele de taxe și asistență, inclusiv granturi și împrumuturi, în învățământul superior din Europa. Sunt descrise o serie de taxe aplicabile studenților din învățământul superior cu finanțare publică, precizându-se categoriile de studenți care trebuie să plătească și cele care pot fi scutite. Se explică de asemenea care sunt tipurile și cuantumul asistenței publice disponibile sub formă de granturi și împrumuturi, precum și avantajele fiscale și alocațiile familiale, dacă e cazul.

Prezentul raport anual arată cum interacționează sistemele de taxe și asistență (inclusiv granturi și împrumuturi) în învățământul superior din Europa. Raportul oferă atât o prezentare comparativă, cât și fișe individuale pentru fiecare țară, subliniind elementele principale ale sistemelor naționale. Îndeosebi, publicația descrie gama de taxe aplicabile studenților, precizându-se categoriile de studenți care trebuie să plătească și cele care pot fi scutite. Totodată, se explică care sunt tipurile și cuantumul asistenței publice disponibile sub formă de granturi și împrumuturi, precum și avantajele fiscale și alocațiile familiale, dacă e cazul.

Raportul se concentrează pe taxele și sprijinul disponibil în instituțiile de învățământ superior de stat și în cele particulare dependente de stat. Sunt incluse date privind studiile de scurtă durată, primul ciclu de studii (la nivel de licență) și cel de-al doilea ciclu (la nivel de master).

Informațiile acoperă 38 de țări, inclusiv cele 28 de state membre UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Turcia.

Titlul original: National Student Fee and Support Systems in European Higher Education 2018/19

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale, fotografii de minim 300 dpi atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Dacă doriți să nu mai primiți această publicație, va rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa unregistered@anpcdefp.ro.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Bru-nO - "hare easter bunny easter eggs" • image4you - "euro coins currency" • Lightscape - "untitled image" • geralt - "background bokeh light" • S A R A H ✗ S H A R P - "untitled image" • Mireyaz02 - "love relation relationship" • Jay Wennington - "untitled image" • AhmadArdity - "business stock finance" • KeithJJ - "volleyball team coach game" • Chris Barbalis - "untitled image" • Ben_Kerckx - "elephant tinkering arts and crafts work" • Gábor Juhász - "untitled image"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.