Loading

Sluttid för tulpaner Det vita och rosa är nästan förbi. Inför påsk är det gul som gäller. sedan har tulpansäsongen blommat över för svensken, som köper flest tulpaner i världen.

"Mycket ligger i känslan. Har man känsla för tulpaner vet man när de är redo."

Text: Johanna Wreder Foto: Pontus Lundahl/TT

Amanda Alverbäck, smeker lätt över blomknopparna närmast. Än så länge är de helt gröna, men om några timmar är de redo att plockas, säger hon.

Hon har känslan. Som tredje generationen blomsterodlare i familjeföretaget på Ekerö i utkanten av Stockholm är hon mer eller mindre uppväxt i växthusen. Här har hon lekt som barn, ryckt in och hjälpt till vid behov, och sedan fyra år är jobbar hon här på heltid. En del tid i den svala växthusluften bland blommorna och en del tid på kontoret, som personalansvarig.

Man blir glad av blommor. Min pappa, som är vd här, brukar säga att blommor är mat för själen. Det ligger något i det.

Amanda Alverbäck, tredje generationens blomsterodlare.

Hon snäpper vant av blomstjälkarna en och en, med den rätta knycken, och lägger i ett fång på armen. Familjeföretaget som hennes farmor och farfar grundade har växt och har runt 70 anställda, varav de flesta är säsongsanställda från Polen och Lettland.

Det första växthuset har utökats och anläggningen består nu av 50 rum, varav ungefär hälften växthus. Här odlas sammanlagt 28 miljoner tulpaner av 80 olika sorter varje år. Och så påskliljor, amaryllis, hyacinter och annat, allt efter säsong.

Knopparna får inte slå ut för mycket, då går blomman inte att sälja.

Inför påsk råder högtryck i växthusen och även de som annars har kontorsjobb, plockar tulpaner för fullt. Runt 200 000 blommor ska plockas, packas och köras ut till butiker under dagen. Då behövs alla händer som finns. För allt arbete, både plockning och packning, sker för hand.

Blomborden där tulpanerna växer roterar. Blommor som inte är redo att plockas får stå till nästa genomgång. Alla blombord plockas tre gånger under en arbetsdag, sju dagar i veckan.

Morgonen är mest intensiv. Då måste alla tulpaner som blivit klara under natten plockas snabbt. Får de stå för länge slår knopparna ut för mycket och de går inte att sälja.

– Efter morgonmötet går alla ut och plockar. Så är det alltid, men nu händer det att jag fortsätter plocka hela dagarna också. Annat får vänta om jag behövs i plockningen, säger Amanda Alverbäck.

Jag brukar säga att vi har världens vackraste kompost.

Tulpanerna skördas från hösten fram till veckan efter påsk. Nu är det klara färger som gult, lila och orange som har högsäsong. Tidigare under våren är det mer pastellfärger och vitt. Kundernas smak varierar med årstiderna.

Parallellt med tulpanerna har påskliljor och minipåskliljor, odlats fram i krukor lagom till påsk. Snart tar pelargoner och andra plantor över. På en vagn i ett växthus står utslagna påskliljor i krukor. Det är ”andra sorteringen”, som inte har gått att leverera.

– Vi sparar en del för att se hur de blir när de slår ut. Annars ser vi ju aldrig själva blommorna. Vi skickar dem till affärerna när de har små gröna knoppar.

Tidigt under våren är det vitt och pastell som gäller i tulpanvärlden.

Likadant är det med tulpanerna, även om deras knoppar är större och man kan ana vilken färg de ska få när de plockas. De som slagit ut för mycket hamnar i komposten.

– Jag brukar säga att vi har världens vackraste kompost, säger Amanda Alverbäck och visar lådor med skördade lökar och rosa tulpaner som inte hållit måttet.

Fast visst händer det att både hon och de anställda plockar med sig blommor som inte går att sälja hem. Även om Amanda Alverbäck jobbar med tulpaner hela dagarna har hon alltid två buketter på borden hemma.

– Man blir glad av blommor. Min pappa, som är vd här, brukar säga att blommor är mat för själen. Det ligger något i det.

Om Amanda Alverbäck:

  • Blomsterodlare i tredje generationen och HR-administratör på Alverbäcks blommor.
  • Ålder: 26
  • År i yrket: 4
  • Bäst med jobbet: Att ser hur allt växer och utvecklas.
  • Sämst med jobbet: ”Det är oförutsägbart. Förra påsken var det snöstorm, och folk kunde inte plantera påskliljor. Då fick mycket slängas.”
  • Favoritblomma: Tulpan. ”Jag har en ny favorittulpan nästan varje vecka. Just nu är det Yellow flight.”

Bästa blomtips:

  • Tulpaner – Snitta om blommorna med rak snittyta och låta de stå i kallt vatten i förpackningen en timme innan de arrangeras. Tulpaner håller också längre om de står svalt.
  • Övriga – Plantera ut påskliljelökarna som du köper i krukor. Om bladen får vara kvar går näringen tillbaka till löken och de blommar om.

Om blomsterodlare:

  • Antal: 3 300 jobbade med att odla blommor, snitt- eller krukväxter, 2017. Av dem var 1 100 heltidssysselsatta.
  • Utbildning: Varierande. Från två dagar internt, till lantbruksgymnasium och högskoleutbildning för att bli trädgårdsingenjör.
  • Lön: Snittlönen för trädgårdsodlare var 23 800 år 2017.
  • Framtidsutsikter: Ganska hård konkurrens om jobben.

Källor: Jordbruksverket, SCB, Arbetsförmedlingen

Svenskar älskar tulpaner

  • Sverige är världens mest tulpanälskande land, om man ser till antal köpta tulpaner per invånare.
  • 160 miljoner tulpaner odlas i Sverige varje år. Det motsvarar 80 procent tulpanförsäljningen.
  • Även om blommorna odlas i Sverige kommer lökarna från Nederländerna.
  • I Sverige odlas de flesta tulpanlökarna fortfarande i jord, men vattenodling, där löken sätts i vatten, är på frammarsch.
  • Flera svenska odlare har klimatmärkningarna Svenskt sigill eller Från-Sverige. Alverbäcks blommor är först i landet med koldioxidneutrala tulpaner. Förutom klimatsmart odling klimatkompenserar företaget med trädplantering i Afrika.

Källa: LRF Trädgård

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.