Loading

Monica Hansson Journalist. Fotograf. filmare.

Lokaljournalistiken försätter mig i situationer som aldrig går att förutspå från en dag till en annan. Som när jag för Norrköpings Tidningar fotograferande sju nakna holländare som badade bastu vid Glottern utanför Norrköping.

2015 åkte jag som frilansjournalist till Nepal för att rapportera om människornas utsatta situation efter den stora jordbävningen, katastrofen som fick hela världens uppmärksamhet.

Jyodi Tapa står med sin dotter Djindre i famnen. Två hönor pickar i gräset. Bredvid ligger deras hem i en hög av tegel, damm och betong. Resten av byggnaden är full av sprickor och familjerna vågar inte sova inomhus, rädda för att det ska rasa. Istället sover de i ett tillfälligt skjul i trädgården. Alla överlevde, tre skadades lindrigt.

Lokaljournalistik på Norrköpings Tidningar igen. Den här gången förde den mig ut i skärgården, till ön Harstena i Gryts skärgård och fiskaren Kennerth Lindkvists båt. Han har sett beståndet av flundror sjunka konstant under en längre tid nu, jag följde med på en fisketur.

Mitt arbete har fört mig på många resor till andra länder, inte minst i Afrika. Jag har bott i både Sydafrika i söder och i ökenlandet Mauretanien i norr, rest och arbetat i Nigeria, Djibouti, Zimbabwe, Marocko och många fler länder. Jag har mött barn som tvingats att föda barn, våldtäktsoffer, prostituerade, slavar, före detta slavar och så många människor som lever i olika utsatta situationer. Med en strävan efter att berätta om människor i andra kulturer än vår egen på ett självklart sätt, att inte exotifiera. Visa på likheterna mellan människorna i världen, och skapa en nyhetsrapportering som handlar om människorna som påverkas.

En stor hjord kameler vallas genom rusningstrafiken i Djiboutis huvudstad Djibouti stad, under en reportageresa jag gjorde tillsammans med Malin Palm. Ett tjugotal hann gå förbi innan kamerorna kom fram.

Kamel vid Lac Assal, världens saltaste sjö. Den ska snart gå den sju dagar långa vandringen genom 40 graders värme till gränsen mot Etiopien, med 100 kg salt på ryggen.

Fiskare i Mauretaniens huvudstad Nouakchott.

Fatou sover i sitt hem i den lilla staden Atar i Mauretanien. Jag arbetar just nu på en kort dokumentärfilm om hennes familj, och skolan som de äldre syskonen går på.

Johannesburg i Sydafrika är en stad som drabbats kraftigt av gentrifiering. Här, i stadsdelen Maboneng, bodde tidigare fattiga sydafrikaner som sopades bort från gatorna. För att göra plats åt en hipp och modern stadsdel som skulle locka den rikare medelklassen.

Shona har öppnat Mongoliets första, och enda, skyddade boende för kvinnor. Hon gjorde det tillsammans med den svenska organisationen Talita. Där träffade jag unga kvinnor som utsatts för de mest avskyvärda handlingar, av sina egna familjemedlemmar.

Jag har även gjort två radiodokumentärer, en i samarbete med min kollega Malin Palm. De har sänts i UR:s program Barnaministeriet i Sveriges Radio P4 och P1, de har handlat om att leva som nedärvd slav i Mauretanien och om hur det är att växa upp i ett flyktingläger i Djibouti.

Lokaljournalistiken tog mig också till Flatvarp i Gryts skärgård efter att fartyget Massakar Highway gått på grund, och läckt ut stora mängder olja som spred sig till öar i skärgården.

Har du mitt nästa uppdrag? Eller har du en intressant historia att berätta? Kontakta mig gärna på journalist.monica@gmail.com, jag återkopplar snart. Jag mottar tacksamt tips på nya reportage, här hemma och internationellt.

Tack! För att du tog dig tid att scrolla ända ner hit.

"Be the change you want to see in the world." - Mahatma Gandhi

Thakhek, Laos. Monica Zeilemaker klättrar i "the Cave".

Created By
Monica Hansson
Appreciate

Credits:

Monica Hansson

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.