Loading

G A V E T I P S De beste julegavene lager du selv!

Jeg slår et slag for å ta julekosen tilbake! La desember være desember; en måned fylt med utelek og innekos, og minst mulig surfing i nettbutikker og svetting på kjøpesenter. Start heller litt tidligere, lag en plan og finn 1-3 små eller større diy-prosjekter, så har du flotte og sannsynligvis mer bærekraftige julegaver til de fleste på lista di!

Eteriske oljer kan brukes til så mangt, og har en rekke terapeutiske effekter på kropp og sinn! Ikke minst er de en skånsom erstatter for syntetiske parfymestoffer og du kan enkelt lage fine egenpleiegaver til selv den mest bevisste venninne. Mange av oljene smaker også nydelig, og kan brukes til å smaksette julesnop, kaker, varme drikker eller granola. Bruk fantasien og lek deg på "juleverkstedet"!

Her følger noen av mine tips for jula 2019!

Tørkeballer av ull + duftblanding

Visste du at de fleste skyllemidler/mykningsmidler inneholder syntetisk parfyme som mange reagerer negativt på, og som kan være allergifremkallende? Store plastflasker er heller ikke spesielt miljøvennlig. Det aller mest miljøvennlige er selvagt å lufttørke klær, men dette er en super gave til de som av ymse praktiske årsaker bruker tørketrommel: velduftende tørkeballer! De både sparer strøm ved å tørke tøyet raskere og gir tøyet en naturlig duft.

En rekke ulike eteriske oljer gir tøyet nydelig duft; florale oljer som lavendel og ylang ylang, treoljer som sandeltre og gran, eller sitrusoljer som appelsin, tangerin eller grønn mandarin. En kombinasjon er heller ikke å forakte!

Fremgangsmåte finner du her

Ballene lager du enkelt av restegarn av ull (hør med noen du kjenner som strikker?). Putt tre baller i en stoffpose og fyll en liten pipetteflaske med en kombo av eteriske oljer.

Slik syr du enkle snurpeposer av stoffrester som kan inkluderes i gaven og fungere som oppbevaring ved vaskemaskina:

Mykgjørende sukkerskrubb

Ingenting kjennes bedre for huden enn en naturlig, mykgjørende skrubb laget med kun tre ingredienser! Den frisker opp tørr og sliten vinterhud på null komma niks. Start tidlig på høsten og ta vare på syltetøy- og olivenglass, vask dem, fjern etiketten (med sitronolje og natron) og sett dem til side til desember.

Du kan bruke avkjølende peppermynte, slik som i oppskriften under. I videoen er det brukt sitrongress og ingefær. Deep Blue er også en god, lindrende oljemiks som passer fint. Bruk de du liker best!

Oppskrift på skrubben finner du her

Olivensåpestykker og "hjemmelaget" dusjsåpe

Med kun tre ingredienser kan du lage enkel, kaldrørt såpe hjemme! Tilsett farge, duft og konsistens som du måtte ønske. Kaffegrut gir super skrubbesåpe! Du kan også blande flytende castillesåpe med dine favoritt-oljer, helle på pumpeflaske og gi bort i gave. Til far i huset mikser jeg flytende såpe med maskuline oljer som sandeltre, sedertre, peppermynte, appelsin og ingefær.

Oppskrift finner du her

Hårvoks med lavendel og rosmarin

Både menn og kvinner kan bruke denne helt naturlige hårvoksen laget av sheasmør, bivoks og kokosolje – og duftsatt med eteriske oljer! Glasskrukker til å ha voksen i finner du her.

Fremgangsmåte finner du her

Lavendel "bade-te"

Kjenner du noen som har badekar? Heldiggriser, sier jeg! Her finner du oppskrift på supersøte små poser med havre og lavendel til å legge i badekaret! Lavendel virker beroligende og avslappende for kropp og sinn. Små poser finner du her og tørket lavendel finner du her.

Oppskrift finner du her

Sprudlende badebomber

Hvis det da viser seg at du har en del venner med badekar, så vit dette: med få ingredienser kan du lage dine egne morsomme badebomber som løser seg opp på fiffig måte! (Fireåringen min elsker dem!) Bombene kan selvsagt også brukes i fotbad. Min favoritt er blå badebomber farget med blå spirulina, duftsatt med ylang ylang og lavendel eterisk olje!

Press massen ned i f.eks. konfektformer av silikon, pepperkakeformer eller små skåler/glass kledt med litt plastfolie, hvis du ikke har badebombeformer. Sitronsyre og natron kan du kjøpe på vanlige dagligvarebutikker eller i større forpakninger her og her.

Oppskrift finner du her

Superenkel ansiktsolje

Nydelig ansiktsolje lager du ved å blande vegetabilsk olje med noen dråper eterisk olje, tilpasset "hudtype". Baseoljer kan du kjøpe her. På linken under finner du tips til hvilke eteriske oljer som passer best for ulike hudtyper, samt link til hvor du kan kjøpe glassflasker.

Tipsene finner du her

Kjøleskap-"wunderbaum"

Med disse er du alltid sikret frisk duft i kjøleskapet ditt! Kun tre ingredienser! Bruk de eteriske oljene du foretrekker. Sitrus og/eller mynteoljer funker utmerket. Legg på tomme glass, knyt på sløyfe (og husk å skrive en etikett med hva glasset inneholder, så ingen tror dette er konfekt...) Natron i store forpakninger finner du her.

Oppskrift finner du her

Juletrepynt med duft

Supersjarmerende pynt til juletreet lager du selv, gjerne sammen med barna! Lag trolldeig av tre (billige) ingredienser, farg den evt. med konditorfarge eller naturlig fargepulver. Pynten kan males, stemples på, eller pyntes med glitter. Miljøvennlig glitter finner du her. Pakk pent inn sammen med en liten flaske eterisk olje med duft av jul. Oljene kanel, nellik, appelsin, kardemomme og rosmarin kan anbefales.

Oppskrift her

Hjemmelaget granola

Jeg har gitt granola i gave flere juler på rad, og får alltid positive tilbakemeldinger! Denne oppskriften kan du lage med mange variasjoner, og noen dråper eterisk olje av kanel, kardemomme, ingefær, appelsin og/eller nellik får du nydelig julesmak på granolaen. Tørkede appelsinskiver i granolaen gir også en fin julevri!

Oppskrift finner du her

Naturlig og oppfriskende spray til hjemmet

For et sunt inneklima er luftkvalitet alfa og omega. Det siste man da vil bruke er kunstige luftfriskere som du får kjøpt på Rema 1000. Lag din egen med vann og eteriske oljer. Sett på en hyggelig etikett. Fin-fin gave til alle som har et hjem. Flasker finner du her, her og her.

Oppskrift finner du her

Ønsker du å gjøre gaven litt ekstra eksklusiv, kan du velge en litt mer kostbar og dekorativ flaske som denne eller denne?

Kos deg i førjulstiden!

PS: I november er det en super kampanje på start-kit med eteriske oljer!

E-post: kristine@tankekilden.no

Mer inspirasjon og tips på

Credits:

Created with images by Annie Spratt - "Christmas background - pine, eucalyptus, berries" • Element5 Digital - "untitled image"