Loading

De Schoolweetjes Nummer 32 || 16 april 2021

Hoe gaat het op school?

Graag praten we u even bij over hoe het op school gaat. Nog steeds zitten twee collega's thuis vanwege Corona. Dankzij de hulp van het team kan het onderwijs gelukkig gewoon doorgang vinden.

Inmiddels hebben we het grote plein in drieën verdeeld waar de groepen afzonderlijk van elkaar spelen. Het aantal pauzes is teruggebracht naar twee pauzes in de ochtend en twee pauzes in de middag. Telkens voor drie groepen. Vanwege de ventilatie staan de ramen open maar behalve frisse lucht komt daarmee ook het geluid van spelende kinderen naar binnen. Dit duurde te lang vandaar dit besluit om dit aan te passen.

We merken dat het groene plein een aanwinst is. De kleuters vinden het heerlijk om over de paadjes te lopen en te spelen. Door het uitlopen van de struiken wordt het steeds groener en mooier. Door het opzetten van het hek op het grote schoolplein is er veel meer ruimte gekomen. Er wordt druk met oude takken gesleept en de eerste hutten zijn al gebouwd. We zien dat het spel verandert. Zaterdagochtend gaan we weer met een ploeg vaders aan het werk. Hulp kunnen we goed gebruiken, u bent vanaf half negen welkom.

Nog maar twee weken en dan begint de meivakantie. We zijn achter de schermen al druk bezig met de formatie voor het komend schooljaar. Daarnaast brengen we in beeld wat we nodig hebben om de extra hulp die we aangeboden krijgen vanuit her rijk ook daadwerkelijk te verkrijgen. Dit in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs van minister Slob. Het gaat om serieuze bedragen die we goed kunnen gebruiken en willen inzetten om die leerlingen die hinder hebben gehad van de Corona-tijd zo goed mogelijk te helpen.

Door de komst van een extra oplaadkar met 32 Chromebooks hebben de groepen 5 t/m 8 nu hun eigen kar in de klas staan. Met vereende krachten zijn vorige week vrijdagmiddag de karren de trappen opgehesen. Er was hierbij echt sprake van girlpower en de kracht van meester Floris. Super gedaan collega's.

In de meivakantie worden in de drie laatste lokalen de oude lamellen verwijderd en wordt er net als in de andere groepen de nieuwe zonwering aangebracht. Een mooie moment om dan ook meteen de kozijnen etc. te schilderen. Heel fijn om dat deze Lumadesq er ook voor zorgt dat de warmte beter buiten gehouden wordt.

Zoals het er nu naar uitziet mogen we in 2022 onze leerlingensets vervangen. De tafeltjes en stoeltjes van de leerlingen gaan we samen met enkele andere scholen gezamenlijk inkopen. De bedoeling is dat we voor een leverancier gaan en dat we onderling de sets kunnen uitwisselen als er ergens op een school teveel of tekort is. Een langgekoesterde wens gaat in 2022 in vervulling.

Verdriet

Deze week kregen we het verdrietige bericht dat de oma van Maud uit groep 7 is overleden. We wensen haar en de familie heel veel sterkt toe.

Kind op maandag

Steen voor steen

Steen voor steen wordt gebouwd aan de tempel, de stadsmuur en de poorten. Andere volken proberen de Israëlieten tegen te werken, maar ze gaan toch door – net zo lang tot hun stad af is. Dan vieren ze feest voor de Heer. Ze lezen uit de wet van Mozes, over hoe God zijn volk altijd opnieuw bevrijdt. Er wordt gelezen uit Nehemia 2: 11- 20, Nehemia 3 en 4, en 8: 1-12. 

De kleuters horen de mooie verhalen 'De werkers in de wijngaard' en 'De 10 meisjes'.

Week van de teek

Van 19 t/m 23 april is het de Week van de Teek. Het is goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten.

Bescherm je tegen teken! Met mooi weer gaan we meer naar buiten. Wist je dat 30% van de tekenbeten binnen de bebouwde kom wordt opgelopen? Nu het warmer wordt zijn de teken actiever. Teken leven laag bij de grond. Ze zitten in struiken, tussen afgevallen bladeren in hoog gras. Van een tekenbeet kun je ziek worden. Probeer daarom een tekenbeet te voorkomen! Klik op onderstaande button voor meer informatie.

Hoe voorkom je een tekenbeet? Blijf zo veel mogelijk op de paden als je gaat wandelen. Pas op met spelen in de bosjes of hoog gras. Je kunt je beschermen door dichte schoenen en een lange broek te dragen. Controleer het lichaam en de kleren van je kinderen en jezelf regelmatig op teken. Bij kleine kinderen zitten teken vaak achter de oren of in de nek.

Download de app. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans wordt dat hij je ziek maakt. Download de ‘Tekenbeet’ app van het RIVM voor informatie over bijvoorbeeld hoe je een teek succesvol verwijderd. Ook vind je in de app de Tekenradar die laat zien waar en wanneer de teken in Nederland actief zijn en vind je er informatie over de ziekte van Lyme. Download de gratis app via de AppStore of via GooglePlay.

Deze week op school

In de groepen 0/ 1 is het thema "familie". Prachtig foto's worden meegenomen en opgehangen. De stamboom wordt besproken en wat is een neef of een tante? Er werden buitenlessen gegeven op het grote plein.

Stempelen met een stuk boomstam en de omtrek tekenen
Juf Joy, stagiaire in groep 7 geeft een les over zeepsop en wat dat met water doet.

Tegeltjeswijsheid

Gooi de ramen open Laat de wereld binnen De winter geeft zich over. De lente kan beginnen.

Stef Bos, Nederlandse zanger.

1971

Adobe Spark

De countdown is voor mij begonnen. Nog vier schoolweken tot mijn vertrek op vrijdag 28 mei. Met deze erbij, nog vijf Schoolweetjes waar ik aan mee mag schrijven. Ik ben trots op onze wekelijkse nieuwsbrief die op dit moment 311 abonnees heeft en soms meer dan 500 keer per week gelezen wordt. Eerst op papier en sinds een aantal jaren in een online versie dankzij Adobe Spark. Als ik niet in Londen op de Bett beurs was geweest had ik waarschijnlijk nooit van Spark gehoord. Nu gebruiken de scholen in onze stichting en het bestuurscentrum deze mooie vorm van de mensen inlichten. Zelfs de leerlingen vanaf groep 5 werken met Spark om presentaties te maken.

Willem Sluiterschool

Bovenaan dit stukje staat 1971. Vijftig jaar geleden. De Marijkeschool was 15 jaar oud en ik werd dertien. Wellicht ook het jaar dat ik besloot om geen boer te worden maar meester. Meester Hondorp in de zesde klas deed ertoe. We mochten veel. Voetbal kijken: Benfica - Ajax, toneelstukjes opvoeren, slagbal of kastie op het plein. Splinters in je voet van de vloer van de gymzaal. De Willem Sluiterschool in Eibergen was meer dan alleen leren. Het was een plek waar je als kind graag naar toeging. Ik ben trots dat de leerlingen onze school een 8.6 als rapportcijfer geven. En dat het gevoel van veiligheid richting een 9 gaat. Trots op mijn team dat dit voor elkaar krijgt.

Ajax in 1971: Wim Suurbier, Ruud Krol, Gert Bals, Barry Hulshof, Gerry Mühren, Nico Rijnders, Sjaak Swart, Velibor Vasovic, Johan Cruyff, Dick van Dijk en Piet Keizer.

In het jaar 1971 werd er mooie muziek gemaakt. Muziek is en blijft een grote liefde. Marijkeschool speellijsten in Spotify en Apple Music vanwege kerst, de zomervakantie of het feit dat de school op 1 juli 65 jaar wordt. Zo kwam ik bij het samenstellen van die lijst op het idee dat het jaar 1971 er uitgelicht moet worden. Vijftig jaar geleden dus. Ik ben een schoolmeester en wil kinderen maar ook ouders het blik- en luisterveld verbreden. Klik daarom maar eens op de onderstaande knoppen en ga met mij naar 1971. Heel veel luisterplezier! (HGW).

Tot slot

Het weekend komt er aan. Het weer wordt warmer en dat mag ook wel na die koude dagen met zelfs nachtvorst. Geniet van uw en jullie weekend. Geniet van de momenten samen. Met vriendelijke groet, het team van de Prinses Marijkeschool.

Created By
Team Prinses Marijkeschool
Appreciate

Credits:

Record Player on Behance, Magnolia van Sonja Maxwell Nørgaard en van de Prinses Marijkeschool.