Loading

HELGOLAND SULER & SÆLER

70 km ude i Nordsøen ligger den Røde klippe, jeg var så heldig at de 3 dage jeg havde valgt til min tur til Helgoland d.4-6 Maj 2018, var helt utroligt mht. vejret , startede med en dag i Büsum med havblik? Nordsøen som et spejl ? Whaaaaat ? ikke en vind og høj sol :)

Büsum en lille Tysk fiskerby ved Vadehavet, en tur ud til Seehunde Banken, men som altid kommer man selvfølgelig ikke tæt nok på til at det for en Wildlife fotograf, er helt ok :) - men en dejlig tur og Fiskerne, drønede rundt i deres kuttere - ret fantastisk

Lørdag morgen, udtjekning fra Hotel Garni Deichgraf, i Büsum , et fint lille "gasthouse" i bedste tyske stil, med venlig tysk betjening og en meget fin morgenmad

Billed lånt fra hotellets hjemmeside

10 min. kørsel ned til Havne, hvor jeg havde booket plads på "funny Girl" som skibet til Helgoland hedder, der er 2 forskællige rederier der sejler til Helgoland fra Büsum , ret nemt at finde på www.helgoland.de , "Funny Girl" er den hurtigste, og der er mulighed for at sidde ude og inde, og købe sig mad og drikke på den 2,5 timers tur ud i Nordsøen!

Stille og roligt tårner den Røde Klippe op i Horisonten , 70 km sejlas er ved at være slut, en fantastisk tur, med høj Sol og hav blik, kun bølgerne fra stævnen brød spejlet.

En gammel tradition på Helgoland er at skibene ikke får lov at ligge til Kaj, men for anker i bugten, således kommer "helgolænderne" ud i små transport både og hentede os fra Funny Girl og sejlede os ind til Helgoland.

På Helgoland er der en "unter" og "ober" del af byen, som således er delt i 2 - man kan vælge at tage trapperne op til "ober" ca 240 trin - men da jeg via hotellet fik et klippe kort og 15 kg fotoudstyr i Rygsækken, så valgte jeg at tage liften op, det koster normalt 50 cent pr. tur.. hvor der er elevatorfører på :)

Billed lånt fra hotellets hjemmeside

Jeg havde en Appartment på Hotel Helgoländer Klassik , med havudsigt , ret fint og ikke så meget ballade, det var rent og pænt og mulighed for selv at lave mad.. osv.. så et dejligt sted også her var der den klassiske morgen mad, og god kaffe :)

Ankommet og tjekket ind, så skulle der lige omfordeles lidt pakkenelliker og fotorygsækken, skulle pakkes til en dag hos Sulerne på den Nordlige del af "oberland" - også afsted med liften og et klip fattigere på mit gratis kort :)

SULER PÅ HELGOLAND

Sule (Morus bassanus)

Fakta herunder er lånt fra Wikipidia .. ingen grund til jeg sidder og skriver det om :)

Sulen (Morus bassanus) er en havfugl der i Danmark mest ses efterår, vinter og forår. Den yngler på fuglefjelde i Nordatlanten, f.eks på en lille holm vest for Mykines, Færøerne. Om sommeren er det kun ikke-kønsmodne ungfugle der ses i danske farvande. Sulen ses overvejende langs Jyllands vestkyst.

Sulen lever hovedsagelig af fisk i størrelsen op til 30 cm som f.eks sild, makrel, tobis, torsk og blæksprutter. Dens jagtteknik består i at kredse over havet og så pludseligt klappe vingerne sammen og foretage nogle imponerende styrtdyk, hvor den somme tider kommer flere meter ned under havoverfladen. Den kan forfølge byttet under vand i op til 20 sek. og dykke ned til dybder af op til 22 meter.

Sulen yngler første gang 5 eller 6 år gammel og er monogam. De yngler i kolonier på utilgængelige fuglefjelde eller på ubeboede øer og lægger kun ét æg, som magerne udruger i fællesskab på 44 dage. Ungen er flyvefærdig i en alder af ca. 90 dage.

En helt igennem fantastisk dag, at sidde 6 timer og fotografere suler, der har gang i Paringer, redebyggeri, territorial kampe og bare se lækre ud for fotograferne...

ved 18 tiden, gik jeg hen til liften - total brændt af , for solcreme er jo for børn og kyllinger :) en tur forbi "den lokale" nudelshop , og lige en dejlig nudelret med friskfanget rejer og asian style souce - godt nok lækkert ... uhmmm

ved 19.30 tiden, afsted igen, men nye batterier og friske kort i kameraerne, lidt vand og Chokolade i tasken, også op med liften igen... nu skulle der tages aftenbilleder, imens solen går ned i havet - jeg bruger en helt fantastisk app, som en del af mit gear - SunSeeker som viser GPS koordinater og ellers hvordan solen bevæger sig fra morgen til solnedgang.. kan anbefales, hvis man gerne vil placere sig rigtig .. nå ja lidt unødvendig man kan jo se med sine egne øjne :)

Hel aftenen gik på maven, bland sulerne, både med 24-70mm, 70-200mm og 500mm (med og uden extender) - en helt fantastisk aften, hvor der også var tid til bare at sidde og kikke på fuglene, uden at fotografere ..

SÆLER PÅ HELGOLAND

Dagen , startede med en lille sejltur til Øen Düne , som er lille side ø til Helgoland, bla her man kan flyve til, hvis man er til sådan noget, den har nok nogle af Tysklands bedste strande og derfor også ret overrendt .. så jeg tog den første båd derud om morgenen.. som den eneste :) .. gik en 1/2 times tid, efter i kikkerten at have spottet en gruppe sæler i en lille bugt .. satte mig på afstand ca. 50m og pakkede alt mit gear ud.. sælerne kikkede nysgerrigt på hvad jeg lavede, men blev liggende.. derefter gik der en time med at jeg "mave" mig tættere på.. stille og roligt .. og de tillod mig at komme ind på en ca. 15-20 m ..

Fakta lånt fra Wikipidia

GRÅSÆL

Hannerne bliver op til 2.3 m lange og kan veje op mod 300 kg. Hunnerne er noget mindre. Den er dermed Danmarks største rovdyr. Pelsen har som regel en grå bundfarve med et stort antal mørke pletter. De voksne sæler, især hannerne, har et meget stort og karakteristisk hoved, der sammen med den store størrelse gør det nemt at artsbestemme dem, hvorimod de unge gråsæler er vanskelige at kende fra spættet sæl.

SPÆTTETSÆL

Spættede sæler er op til 1.8 m lange og kan veje op til 130 kg. Hannerne er en smule større end hunnerne, men det er ikke muligt at kønsbestemme et dyr på afstand med mindre der er tale om en hun med unge eller en meget stor han. Pelsen er som hos alle andre ægte sæler kort og har ingen betydning for evnen til at holde på varmen, hvilket et centimetertykt spæklag sørger for. Pelsen er lys grå eller brun, med store geografiske forskelle i farve og mønster, der som oftest består af mange uregelmæssige sorte eller mørke pletter. Pletterne er aldrig ringformede, som hos ringsæl. Spættet sæl kan kendes fra gråsæl på sin mindre størrelse og mindre, spidsere snude og tætsiddende ovale næsebor, der næsten rører hinanden for neden (V-form), hvor gråsælen har aflange, næsten parallelle næsebor. Unge gråsæler kan være meget vanskelige at skelne fra spættede sæl på afstand. Som alle andre ægte sæler har spættet sæl ingen ydre ører. Øret ses i stedet som et hul på siden af hovedet.

Nysgerige og playfull , de ligger og roder rundt, prutter og gaber imens de bare daser ... holder øje med en...

Jeg havde ca 2 timer alene med sælerne - inden der begyndte at komme folk med alt for korte linser - som bare vadet op bag mig... og wupti så var sælerne til havs...

Så efter mine 3 dages tur, var det søndag eftermiddag tid til at stikke snuden hjemover, det er bestemt ikke sidste gang jeg skal til helgoland...

Tak for nogle meget gode og fine dage på Helgoland, det er ikke sidste gang!

Created By
Kenneth Pingel
Appreciate

Credits:

kennethpingel.dk