Loading

Stedentrip Rome 1 5 dagen fietsen en wandelen door de eeuwige stad.

Het is een vroegertje zaterdagmorgen.

Om 3 uur gaat de wekker. Volgens planning rijden we om 4.30 uur de langparkeerders garage P3 op Schiphol binnen (met kentekenherkenning) en even later vertrekt de bus naar de vertrekhal.

Omdat we alleen handbagage hebben, gaat het inchecken snel. Maar bij de security ...... moeten we Bernards after shave (te grote fles) en een mooie schaar afgeven ☹️. Verder gaat alles goed. Tegen de verwachting in zijn er al veel winkels open. We kopen een Volkskrant, want die lag vanmorgen nog niet in onze brievenbus. Om 07.00 uur vliegen we.

De vlucht verloopt voorspoedig en met de routebeschrijving van Simone, de eigenaar van onze AirBnB in Rome, reizen we met de trein, daarna met de tram (totaal 2 uur onderweg) naar een leuk plein met een lokale markt.

Daar scoren we onze eerste espresso en cappuccino. Heerlijk. Geheel volgens de instructies van Simone lunchen we bij Big Star, een ongeorganiseerde hipstertent met WiFi.

De wijk Trastevere, waar we logeren, ligt aan de linker kant van de Tiber, die in het Italiaans de Tevere heet. Een hippe wijk die nog niet zo druk is.

Zie je het blauwe pijltje? Daar logeren wij. Links boven bij het rode speldje is Vaticaanstad.

Simone (een 'hij') wacht ons op om 13.00 uur en vertelt van alles over het appartement. Ook geeft hij tips over de omgeving, wat leuke eettentjes zijn en waar je kaartjes kan kopen voor de metro, tram en bus. Daarna gaan we twee uurtjes plat, dat is nodig.

Helemaal opgeknapt gaan we op weg naar een mooi uitzichtpunt over Rome. Wel even de enorme trappen opklimmen …

en dan langs het Garibaldi monument, de schitterende blauwe regen, zo arriveren we bij de Belvedère Nicolò Scatoli. We genieten van het uitzicht over de stad.

De Fonte dell'Acqua Paola oogst ook zeker bewondering!

Via een lange trap dalen we weer af en zien we de bloeiende Judasboom met daarin grote parkieten. Zo mooi!

Daarna belanden we in karakteristieke Italiaanse straatjes.

We zien de Basilica di Santa Maria in Trastevere al aangegeven.

Ook buiten geniet jong en oud van live music op het plein.

Volgens de overlevering is deze uit 4e eeuw en de eerste christelijke kerk die in Rome is gebouwd. Het huidige gebouw stamt echter uit de 12e eeuw en is gebouwd met materiaal dat uit de thermen van Caracalla gestolen zou zijn. De zuilen stammen uit de oudheid. Binnen is een dienst die druk wordt bezocht. We bewonderen de pracht en praal en genieten van de mooie dienst.

Het kleine meisje kon geen genoeg krijgen van die mooie 'bellenblAzen'

We lopen door en naderen zoals gepland de rivier de Tiber. Vanaf één van de bruggen maakt Bernard indrukwekkend mooie foto's.

De prachtige karakteristieke platanen nodigen uit om er onder door te lopen, we zien de blaadjes ontspruiten. Dit is genieten!

Via gezellige straatjes en pleinen komen we aan bij het Babylon Café, een adresje uit onze gids dat ons zeer aanspreekt. Rond borreltijd mag je daar voor 6 euro leuke hapjes bestellen en dat hebben we gedaan. Daarna hebben we nog andere heerlijkheden (vongole) besteld natuurlijk. We zitten zeer gezellig naast 2 Hollandse jonge dames, die de nodige aandacht van de bedienende jongemannen krijgen, werkelijk hilarisch! Ze krijgen een mooier tafelkleed en de hele menukaart wordt uitgelegd. Na een mooi fooitje verwennen ze ons toch ook met 2 glaasjes limoncello en een glas rode wijn van het huis. We komen hier vast terug.

Fietsen door het oude Rome.

Vanuit Nederland hebben we een fietstocht onder Nederlandse begeleiding geboekt. Eerder deden we dat in Barcelona met Ton & Evelyn en in Valencia en dat is ons zeer goed bevallen.

In het begin van de trip krijg je dan al een beeld en overzicht van de stad met uitleg en tips. Je weet dan waar je zelf nog eens uitgebreid naar toe wilt.

Het startpunt ligt niet in de buurt, dus weer op tijd opstaan. Gelukkig kunnen we ⅔ deel van de tocht per tram doen. Dat lukt allemaal en als we uitstappen zijn we in een andere wereld. Het eerste kolossale gebouw wat we zien is meer indrukwekkend dan mooi, maar daarover later meer.

We lopen door naar ons meeting point in de Via Cavour. Daar delen de medewerkers van Bici et Baci ons in, er zijn 3 groepen van 15 Nederlanders. We krijgen fietsen en gaan onder leiding van Lisa op weg. Lisa spreekt goed Nederlands, zij woont in Rome en is een kind van een Nederlandse moeder en Italiaanse vader.

Italiaanser kan niet!
Lisa (in het rode leren jasje) vertelt wetenswaardigheden .

Ons eerste doel is het indrukwekkende Colosseum. Lisa vertelt dat dit gebouwd werd door de zogenaamde Flavische keizers. De bouw werd begonnen onder de heerschappij van Vespasianus in 72 en gefinancierd uit de krijgsbuit van de plundering van Jeruzalem in 70. Na de voltooiing in 80 werd het ingewijd door Titus. De spelen bij de opening duurden 100 dagen.

Het werd gebouwd op de plaats waar het stagnum, een kunstmatig meer, lag van Nero's Domus Aurea. De Flavische keizers probeerden de herinnering aan de gehate Nero uit te wissen en de gunst van het volk terug te winnen. De bouw van het Colosseum juist op de plek van het meertje, dat men had weten droog te leggen, paste in dat streven. Later deze week hebben we nog een Colosseumtour geboekt, dus dan horen we meer details.

Vervolgens stoppen we bij het Monument van Victor Emanuel II, in Italië beter bekend als Altare della Patria (Altaar van het Vaderland) of Il Vittoriano.

Het statige witte gebouw bezet het plein tussen de Piazza Venezia en de Capitolijn. Het gebouw is ontworpen door Giuseppe Sacconi en is gebouwd tussen 1895 en 1911 ter ere van Victor Emmanuel II, de eerste koning van een verenigd Italië. Een vrij nieuw gebouw dus, neo classistisch.

Het verwezenlijken van "il Vittoriano" stuitte op veel verzet bij de Romeinen die het monument nog steeds gekscherend 'de bruidstaart' of 'de typemachine' noemen. Tegenstanders vinden het gebouw te kolossaal en totaal niet passen in het historische centrum van Rome.

Wij vinden het ook niet mooi, het is gewoon teveel van het goede.

Onder het motto: 'Een beeld zegt meer dan duizend woorden' zijn op de Zuil van Trajanus (begin 2e eeuw) 2500 figuren afgebeeld verdeeld over 25 grote marmeren blokken. Deze reliëfs vertellen over de veldslagen van keizer Trajanus in Dacia (het huidige Roemenië, inmiddels ook een bekend automerk). Met deze oorlogsbuit kon Trajanus de bouw van zijn Forum betalen. Naar verluid zijn deze met 32 olifanten hier naar toe gebracht.

We fietsen verder en stoppen in de buurt van de Trevi fonteinen. Daar vertelt Lisa iets over de geschiedenis: de fonteinen zijn ontworpen door de architect Bernini. Het thema van het bouwwerk is de oceaan met majestueuze zeegod Oceanus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden naar de oceaan wordt getrokken.

Het ene paard is rustig, het andere steigert. Dit symboliseert de twee gezichten van de zee. In twee nissen staan links en rechts de uitbeeldingen van Overvloed en Gezondheid. Rechts bovenaan zien we een afbeelding van een maagd die een soldaat de plek van een bron aangewezen zou hebben.We moeten raden hoeveel geld er per dag door toeristen in de fontein wordt gegooid, het is € 3.000,- per dag! Dit geld wordt gebruikt voor het restaureren van kunst en monumenten.

De mythe is dat wanneer je met je rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, je ooit terugkeren zal naar Rome. Dat heb ik in de jaren 70 gedaan en nu ben ik hier weer! Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in de 'Eeuwige stad'. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of scheiding.

De Spaanse trappen

Het volgende stop is bij De Spaanse trappen (in het Italiaans: Scalinata della Trinità dei Monti) op het Piazza di Spagna.

Tegenover deze trappen de door de Feijenoordhooligans beschadigde Fontana della Barcaccia (letterlijk: Fontein van de lelijke boot), ook ontworpen door Pietro Bernini.

Nog een mooi plein met een 'naald' en levende muziek

Het ovaalvormige Piazza Navona is op de resten van een athletiekstadion gebouwd. Dit zie je alleen met een luchtfoto, en die konden wij niet maken. Daarom maar van internet gehaald. Tot het eind van de 15e eeuw werden hier nog feesten en toernooien gehouden.

Architecten die elkaar haten

De Fontana die Quattro Fiumi op het midden van dit plein is ontworpen door de eerder genoemde en beroemde architect Bernini. De fontein staat symbool voor de belangrijkst rivieren in die tijd: de Ganges, de Donau, de Rio Plata en de Nijl. De figuur die de rivier de Nijl verbeeldt zou hij een bedekt gezicht hebben gegeven om maar niet te hoeven kijken naar de Kerk die er tegenover staat.

Deze Kerk Sant'Agnese in Agone, werd namelijk ontworpen door zijn grote rivaal de architect Borromini. Het verhaal gaat dat deze architecten elkaar zouden haten.

De laatste bezienswaardigheid die wij tijdens deze fietstocht bezoeken is de Area Sacra dell'Argentina. Hier hebben 4 tempels gestaan. Deze behoren tot de oudste van Rome. In de vorige eeuw werden deze ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden. Sommige archeologen geloven dat hier de Curia van Pompeio was waar Julius Caesar werd vermoord.

Nu huizen hier heel veel achtergelaten poezen en zwerfkatten, volgens Lisa honderden. Zij krijgen dagelijks te eten en periodiek worden ze ook onderzocht door een dierenarts. Een soort van openbaar poezenasiel dus. Er lopen prachtige exemplaren rond. Ze zijn gratis af te halen.

We leveren de fietsen weer in en bedanken onze gids. We hebben trek en lopen kris kras door kleine straatjes richting de bloemenmarkt. Dit is een hele leuke markt met van alles en nog wat en is omringd door leuke restaurantjes.

Daar vinden we een heerlijk plekje in de zon en genieten we van een drankje en hapje.

Created By
Benmar
Appreciate

Credits:

Photo's by Bernard K. https://spark.adobe.com/page/os6Bz0UVi8eBv/

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.