Loading

veggie challenge Laat je inspireren door de vegetarische keuken – Deel I

De VeggieChallenge is een campagne die inspireert om in de maand maart dertig dagen minder vlees of vis en meer groenten te eten. Ook Stad Oostende ondersteunt de campagne en wil haar inwoners aanmoedigen om gezond te eten. De VeggieChallenge past ook in de voedselstrategie ‘Oostende Oogst’. UiT in Oostende polste bij enkele bekende en minder bekende Oostendenaars naar hun veggie-ervaringen.

door Kathy Belpaeme en Tim Heddebauw

Orapan Tongkong, (professioneel skater)

Eet je wel eens vegetarisch? Zo ja/zo neen, is dit een bewuste keuze?

Mijn vriend en ik eten regelmatig vegetarisch. Het is niet zozeer een bewuste keuze, maar vooral omdat we verzot zijn op groeten. Soms eten we dus volledig vegetarisch, soms met een stukje vlees of vis.

Welk veggie gerecht eet je vaak of eet je het liefst?

Ik eet het liefst gewokte groenten maar ook groenten in de oven kunnen verrukkelijk zijn.

Wat is voor jou het moeilijkste (nadeel) en het makkelijkste (voordeel) aan vegetarisch eten?

Ik denk niet dat er een nadeel is aan vegetarisch eten. Het voordeel is dan weer dat ik me niet zo opgeblazen voel na het eten.

De baseline van de VeggieChallenge is ‘Alles kan veggie’: Wat is voor jou het meest verrassende gerecht waarvan ook een veggie versie bestaat?

Zonder twijfel, een veggieburger! Het is namelijk net hetzelfde als een gewone burger. Het voelt ook wat ‘vettig’ aan maar is o zo heerlijk! (lacht)

Christophe Snauwaert (chefkok bij restaurant Toi, Moi et la Mer)

Eet je wel eens vegetarisch? Zo ja/zo neen, is dit een bewuste keuze?

Ik eet vooral Noordzeevis maar experimenteer ook graag met groenten, kruiden, noten en zaden.

Echte vleesvervangers eet ik zelden en ik blijf ook houden van een goed eerlijk stuk vlees, maar niet dagelijks zoals we meekregen in onze opvoeding. Twee keer vlees per week vind ik voldoende.

Haal je soms inspiratie uit je nabije omgeving?

Inspiratie voor gezonde voeding vind ik bij een bezoek aan de Biopluktuin en ook vaak op reis op de versmarkten en de vele streetfood-kraampjes. Ook bij een dagje uit proberen we steevast een nieuwe veggie lunch. Heel vaak ontdekken we zo leuke combinaties met groenten en specerijen.

De baseline van de VeggieChallenge is ‘Alles kan veggie’: Wat is voor jou het meest verrassende gerecht waarvan ook een veggie versie bestaat?

Ik probeer in mijn restaurant vaak zelf verrassende dingen te brengen. Zo bieden we in maart – tijdens de VeggieChallenge – een vergetarische sugestie aan: Een quinoaburger met biet, zoete aardappel en wortel en een tapenade van kappertjes en postelein en smeus van spliterwten en linzen. Kom het gerust eens proeven!

Keurslager Burggraeve

Bieden jullie wel eens vegetarische producten aan?

Met de vegetarische maand in aantocht, proberen ook wij de vegetariërs te verwennen. Doorheen het jaar bieden wij vegetarische producten aan die aansluiten bij de wensen van onze klanten. Zo hebben we vegetarische burgers, vegetarische pasta’s maar ook diverse huisbereide visproducten. Ook wij proberen te streven naar een evenwichtig eetpatroon met ruimte voor zowel vleesproducten als vleesvervangers.

Merk je dat klanten nu anders kopen dan vroeger?

We merken inderdaad dat het eetpatroon van de Vlaming gewijzigd is. Er wordt meer aandacht besteed aan de dimensie van het milieu en de economie. Zo valt het op dat onze klanten hun eigen potjes meebrengen om het plasticafval te doen verminderen. Daarnaast merken we dat klanten bewuster hun aankopen doen om voedselverspilling tegen te gaan. Tot slot speelt ook kwaliteit een belangrijke rol, klanten gaan op zoek naar kwaliteit en specialiteiten.

Jullie kweken eigen vlees. Een bewuste keuze?

Het kalfs- en rundsvlees dat we aanbieden in de winkel wordt gekweekt op onze eigen hoeve in Leffinge. We kiezen ervoor om de koeien op een langere en niet geforceerde periode van ongeveer vier tot zes maanden af te mesten. Op die manier proberen wij de beste kwaliteit te bieden. De koeien worden prima verzorgd en krijgen de juiste hoeveelheid voeding die we trouwens zelf op onze velden oogsten.

Merk je dat de mensen het op prijs stellen dat ze weten van waar het vlees komt?

Tijdens het bezoek in de winkel krijgen de klanten de mogelijkheid om mee te kijken naar de livebeelden van de boerderij. We merken toch wel een sterke interesse. Daarnaast is het ook steeds aangenaam als klanten ons een bezoekje brengen op onze hoeve.

Ook deelnemen? Registreer je gratis voor VeggieChallenge!

Kom alles te weten over de Oostendse acties.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (februari 2021)

Meer artikels op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate