Loading

Raportul Anual 2017+ Empowering people through education

In 2017 si in prima jumatate din 2018 am continuat sa sprijinim sute de copii, tineri si ONG-uri sa se dezvolte prin educatie. hAYI sa descoperim impreuna o parte dintre rezultatele obtinute impreuna pentru comunitate!

O societate educata este o societate puternica si libera.

Credem in puterea educatiei de a schimba oameni si comunitati, de a crea oportunitati si de a sprijini copiii si tinerii pentru a se dezvolta la adevaratul lor potential. O educatie de calitate dezvolta spiritul liber, initiativa, gandirea critica, curiozitatea si creeaza premizele unei vieti independente.

O noua identitate vizuala

De la inceputul lui 2018 am facut un "refresh" al brand-ului AYI, venind catre comunitate cu un nou mesaj vizual.

Noul simbol reprezinta ideea de comunitate, de empowerment si lucru in echipa (inclusiv la nivel de societate). In acelasi timp, inovarea este un element central, care ne caracterizeaza in multe dintre activitatile pe care le facem. De asemenea, simbolul trimite si la ideea de “safe space” pentru invatare si dezvoltare, pentru construirea de caractere si incercarea de a-ti pastra directia indiferent de provocarile care pot aparea.

De la New York la Bucuresti, am sprijinit dezvoltarea de politici publice pentru tineri

Carta Alba a Tinerilor Fara Adapost din Romania

In 2017 am lansat primul White Paper dedicat tinerilor si persoanelor fara adapost din Romania, in cadrul proiectului Overhope, finantat prin programul Erasmus+. Carta Alba este rezultatul muncii Grupului de Lucru pentru Tinerii Fara Adapost, ce a adus pentru prima oara la aceeasi masa experti din ministere, institutii publice locale si ONG-uri.

Documentul isi propune sa stea la baza viitoarelor politici publice din Romania referitoare la tinerii fara adapost, analizand 7 probleme-cheie, propunand 36 de solutii si facand 6 recomandari generale.

Proiectul a fost premiat la nivel national pentru abordarea sa si caracterul inovator, iar in 2018 a fost depusa o initiativa legislativa in Parlamentul Romaniei ce va face accesul la actele de identitate mai facil pentru persoanele fara adapost.

Participare la ECOSOC Youth Forum 2017 si 2018 la sediul ONU din New York

Presedintele AYI, Razvan Sassu, a facut parte din delegatia World YMCA ce a participat la ECOSOC Youth Forum la New York, reprezentand YMCA Romania, unde AYI este membra.

ECOSOC Youth Forum este cel mai mare eveniment de tineret organizat de Natiunile Unite, reunind peste 700 de delegati in fiecare an, atat din ONG-uri de tineret, cat si reprezentanti guvernamentali.

Am fost acolo cand s-a lansat prima dezbatere despre viitoarea strategie de tineret a UE

Pe 3-4 mai 2017 a avut loc la Brussels prima conferinta si consultare dedicata viitoarei strategii de tineret a Uniunii Europene, iar AYI a participat cu 2 reprezentanti, alaturi de peste 500 de alti delegati de pe intregul continent.

18th German Youth Congress

Intre 28-30 martie 2017 am participat la cel mai mare eveniment dedicat politicilor de tineret din Germania, unde am organizat impreuna cu partenerii nostri din proiectul Overhope un workshop referitor la situatia persoanelor fara adapost din Germania, Italia, Romania.

Sprijinim YMCA Europe in promovarea politicilor publice de tineret

Prin colega noastra Eliza Vas (Vicepresedinte AYI), am contribuit in 2017 si prima parte din 2018 la promovarea politicilor publice ale YMCA Europe. Eliza este membra a YMCA Europe's Youth Policy Group din partea YMCA Romania, iar in primavara 2018 a reprezentat YMCA Europe la Adunarea Generala a European Youth Forum, cea mai mare si reprezentativa federatie de tineret din Europa.

Colegii nostri sunt membri ai Grupului National de Lucru pentru Dialogul Structurat cu Tinerii

Incepand cu 2017 colegii nostri au devenit membri ai Grupului de Lucru pentru Dialogul Structurat cu Tinerii coordonat de Ministerul Tineretului si Sportului, reprezentand Federatia YMCA Romania, din care facem parte. Grupul a organizat de-a lungul timpului numeroase consultari cu tinerii, iar ulterior a elaborat rapoarte de tara cu prioritatile si nevoile tinerilor din Romania.

Gabriela Toma (Vicepresedinte AYI) este membru plin in cadrul Grupului, aducand o contributie activa, in spiritul AYI si YMCA.

25+ copii institutionalizati au beneficiat de sprijin educational

Iar sute de carti, jocuri educationale, hainute si multe alte donatii le-au facut viata mai frumoasa si dinamica. Atat lor, cat si altor copii si tineri institutionalizati din Sectorul 4.

Proiectul "Punti catre cunoastere" a pornit pe un nou drum

In perioada 2017-2018, proiectul (inceput in 2010) a trecut prin multe transformari, ajungand astazi la o echipa de peste 15 voluntari care se concentreaza pe sprijinirea copiilor din apartamentele de tip familial din Sectorul 4.

Voluntarii organizeaza saptamanal ateliere de dezvoltare a gandirii critice, sprijin la teme, alfabetizare, dezvoltare de abilitati digitale si interculturale.

#EroiiExista

In 2017 si prima jumatate din 2018 am desfasurat 3+ actiuni de fundraising, dintre care 2 donatii ale unor zile de nastere si participarea la Bookfest 2018, unde am avut un stand si am derulat campania #EroiiExista.

Cu sprijinul donatorilor nostri, am reusit sa strangem peste 250 de carti si jucarii educationale, dar si zeci de hainute, rechizite si alte obiecte necesare pentru copiii si tinerii institutionalizati din Sectorul 4.

Iar studentii de la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universitatii Bucuresti ne-au facut o surpriza extraordinara, ce poate servi ca inspiratie: la festivitatea de incheiere a studiilor, studentii au ales ca banii ce s-ar fi strans in mod normal pentru cadouri catre cadrele didactice sa fie in schimb directionati catre un ONG.

Le multumim tuturor donatorilor care ne-au sprijinit in 2017 si prima jumatate din 2018!

12 tineri din Malta au facut voluntariat 3 zile pentru copiii institutionalizati din Sectorul 4

Voluntarii de la Agara Foundation din Malta au derulat activitati educationale non-formale cu beneficiarii proiectului "Punti catre cunoastere", oferind si laptop-uri catre acestia.

De asemenea, voluntarii au organizat activitati interculturale in spatiul BiblioLounge.

122 de tineri trimisi in 45 de mobilitati europene, 10 voluntari EVS plecati in stagii long-term

Cei 122 de tineri trimisi de AYI in perioada 2017 - 1/2 2018 in mobilitati europene au participat la schimburi de tineri, cursuri de formare, stagii de voluntariat de lunga durata (2-12 luni) intr-un alt stat UE. Programele au caracter educational, bazate pe metode de educatie non-formala, fiind finantate de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+.

Am gazduit 6 voluntari europeni care au petrecut 6 luni in Romania, schimband comunitatea

Proiectul Building Our Story a construit povesti de schimbare comunitara

Cei 6 voluntari (Heike, Antonio, Katia, Lisa, Rebekka) si-au derulat stagiul de voluntariat in perioada Octombrie 2017 - Martie 2018 in Bucuresti, avand ca scop sa ii sprijine pe tinerii romani sa devina mai implicati in comunitate.

Tu ce crezi ca pot face 6 voluntari in 6 luni in Romania?

200+ ONG-uri din Romania sprijinite prin Centrul pentru Managementul Organizatiilor Nonprofit (CMON)

800+ evenimente si intalniri gazduite gratuit

Cele peste 300 de ONG-uri membre ale Centrului au organizat in CMON in perioada 2017 - 1/2 2018 peste 800 de workshop-uri, training-uri, intalniri de lucru, sedinte de Consiliu Director, teambuilding-uri si multe altele. Totul gratuit, fiecare organizatie primind sala complet dotata ca sala de intalniri si formare.

CMON ofera si prima biblioteca ONG din Bucuresti, cu 200 de volume dedicate managementului ONG-urilor si altor subiecte de interes ce pot fi imprumutate gratuit.

RePlan a sprijinit peste 150 de ONG-uri sa planifice strategic

Primul board game de planificare strategica pentru ONG-uri a fost tradus in engleza si norvegiana, fiind puternic apreciat atat la nivel national, cat si european. Instrumentul vine in sprijinul ONG-urilor pentru a realiza intr-un mod non-formal strategia. RePlan poate fi folosit de asemenea pentru teambuilding, inductia noilor membri ai echipei, testarea strategiei, consolidarea viziunii.

Program de Buna Guvernanta pentru ONG-uri Tinere

In 2017 s-a derulat primul program amplu de invatare oferit de CMON, pe tema Bunei Guvernante. Astfel, 25 de ONG-uri au intrat in acest program gratuit pentru o perioada de 12 luni, in care au beneficiat de o serie de training-uri pe tema planificarii strategice.

Programul a fost facilitat de Anemari-Helen Necsulescu, expert in planificare strategica si cu foarte larga experienta in sectorul nonprofit din Romania.

Program de Wellbeing pentru Oameni care Lucreaza cu Oameni

15 experti din sectorul nonprofit din Romania (in acest caz, ONG-uri si biblioteci publice) au beneficiat de un program putin "altfel", pe o tema mai putin intalnita, mai ales in acest context. Inspirati de proiectele implementate in Norvegia, ne-am gandit sa aducem putin din modul de gandire al nordicilor in legatura cu viata profesionala.

Programul a fost facilitat de catre Roxana Turcu de la ART Fusion, expert pasionat de wellbeing si echilibru in viata personala si cea profesionala.

2500+ de studenti inscrisi la primul MOOC dedicat sectorului nonprofit din Romania

In cadrul CMON oferim un curs amplu, gratuit, in format MOOC, pe tematica Managementului Sustenabil al Organizatiei Nonprofit. Peste 2500 de cursanti sunt inscrisi la curs, din Romania si Republica Moldova, dar si romani din Diaspora. Oricine poate urma cursul de oriunde are acces la Internet, inclusiv pe dispozitive mobile.

NGO Innovation Romania - Norway, primul workshop organizat de AYI in afara Romaniei

Cu sprijinul EEA Grants prin Fondul ONG in Romania, am organizat in Oslo un workshop interactiv de prezentare a RePlan in limba engleza, dar si de explorare a contextului sectorului ONG din Romania. De asemenea, am explicat catre participantii norvegieni cum am transformat banii donati de poporul norvegian, islandez si cel din Liechtenstein in rezultate pentru ONG-urile din Romania, prin Centrul pentru Managementul Organizatiilor Nonprofit.

Proiectul s-a derulat in parteneriat cu Norsensus Mediaforum din Norvegia.

Consultari pentru Corpul European de Solidaritate

Impreuna cu ACTOR, Agentia Nationala Erasmus+ si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, pe parcursul lui 2017 am realizat o serie de consultari si workshop-uri dedicate tranzitiei de la Serviciul European de Voluntariat la Corpul European de Solidaritate.

Concluziile au ajuns intr-un raport intern ce a fost transmis catre Comisia Europeana. Coincidenta sau nu, aproape toate solicitarile majore ale ONG-urilor din Romania s-au regasit in propunerile oficiale ulterioare ale Comisiei.

BiblioLounge a devenit cel mai rezervat spatiu de evenimente din reteaua Bibliotecii Metropolitane Bucuresti

Renovare, upgrade BiblioLounge

In 2017 am renovat spatiul deschis tinerilor din cadrul Bibliotecii Ion Creanga (Piata Romana), care acum primeste peste 40% din toate rezervarile solicitate in cele peste 30 de filiale ale Bibliotecii Metropolitane Bucuresti (BMB).

BiblioLounge a fost deschis in 2012 de catre AYI, in parteneriat cu BMB.

3 Premii Nationale castigate in 2017

Gala Nationala a Voluntarilor: Proiectul de Voluntariat al Anului in Domeniul Activism Civic si Drepturile Omului*, Voluntarul Anului in Domeniul Tineret (Gabriela Toma)

* Pentru Carta Alba a Tinerilor Fara Adapost din Romania

Gala Tineretului din Romania: Premiul Special pentru Dialog Structurat

Pentru Carta Alba a Tinerilor Fara Adapost din Romania.

20 de tineri de la YMCA Hong Kong gazduiti pentru o saptamana interculturala

Am cercetat impreuna cu partenerii europeni impactul mobilitatilor Erasmus+ asupra tinerilor

Proiectul european ImpACT+: Am inceput cercetarea, continuam cu aplicarea

Din 2017 facem parte din proiectul european ImpACT+, unde suntem parteneri alaturi de alte 6 organizatii din Portugalia, Olanda, Lituania, Irlanda, Spania. Coordonatorul proiectului este The Youth Company din Olanda, partener traditional al AYI pe partea de mobilitati europene de invatare.

Pana la jumatatea lui 2018, echipa de research a proiectului formata din Andra, Elena si Razvan au lucrat impreuna cu colegii lor din celelalte organizatii pentru a realiza o cercetare ampla asupra impactului pe care proiectele Erasmus+ le au asupra tinerilor care participa la ele. Cercetarea este coordonata de Universitatea Saxion si se bazeaza pe un mix de metode formale si non-formale.

Raportul cercetarii va fi disponibil spre sfarsitul lui 2018, iar in 2019 vor fi lansate mai multe resurse si instrumente pentru ONG-urile de tinere si decidenti.

Am inceput sa dezvoltam impreuna cu partenerii europeni instrumente IT pentru educatie digitala

Proiectul iTech a inceput lucrul la metode inovatoare de predare a educatiei digitale pentru copii

Pana in prima jumatate a lui 2018, am participat impreuna cu partenerii din Franta si Bulgaria la dezvoltarea mai multor instrumente ce pot fi utile pentru a-i invata pe copii despre programare si folosirea calculatorului din punct de vedere electronic. Proiectul este coordonat de Digijeunes din Franta, iar AYI are rolul de a se asigura ca instrumentele dezvoltate sunt adaptate la nevoile si realitatile profesorilor si lucratorilor de tineret care nu au experienta in IT.

Sprijinim programul Novateca din Republica Moldova sa creeze primul MOOC dedicat bibliotecarilor

Instrumente inovatoare de invatare pentru bibliotecarii din Republica Moldova

Impreuna cu Strategicus Consulting, sprijinim in perioada ianuarie - septembrie 2018 programul Novateca din Republica Moldova sa creeze si lanseze primul curs online in format Massive Open Online Course (MOOC) dedicat bibliotecarilor, pe tema advocacy-ului.

Cursul este estimat sa fie lansat in toamna anului 2018.

Toate acestea le-am obtinut împreuna. Cu ajutorul fiecaruia dintre voi. Catre fiecare voluntar, sustinator, donator, partener, un foarte mare "Multumim"!

Raport Financiar 2017

Venituri estimate 2017:

 1. Proiect "NGO Innovation Norway - Romania", finantat prin Fondul ONG in Romania, Programul EEA Grants - 5.819 euro
 2. Proiect "Building Our Story", finantat prin Erasmus+ KA1 (primit 80% avans in 2017, restul de 20% in 2018) - 23.298 euro
 3. Proiect Overhope, finantat prin Erasmus+ KA2, transa 2017 (buget multianual) - 8.778 euro
 4. Proiect ImpACT+, finantat prin Erasmus+ KA2, transa 2017 (buget multianual) - 1.500 euro
 5. Proiect iTech, finantat prin Erasmus+ KA2, transa 2017 (buget multianual) - 2.091 euro
 6. Vizita YMCA Hong Kong, finantata de YMCA Hong Kong - 11.680 euro
 7. Donatii - 2.710 euro
 8. Sponsorizari, inclusiv 2% - 2.012 euro

Total estimat: 57.888 euro

* Sumele de mai sus reprezinta o estimare narativa. Sumele contabile se regasesc in bilantul depus la Ministerul Finantelor, disponibil public pe site-ul acestuia.

Veniturile obtinute au fost utilizate pentru implementarea proiectelor aferente, plati salariale, consumabile, intretinerea spatiilor administrate, costuri administrative, rezerve pentru cheltuieli viitoare.

Consiliul Director

Incepand cu anul 2017, board-ul AYI este format din:

 • Razvan-Victor Sassu, Presedinte
 • Eliza Vas, Vicepresedinte
 • Gabriela Toma, Vicepresedinte
 • Adela Fenichiu, Secretar General
 • Alina Pop, Membru
 • Carmen Marcu, Membru
 • Bianca-Nesiu Bedreag, Membru

Toti membrii Consiliului Director isi desfasoara activitatea in regim de voluntariat.

La momentul publicarii Raportului (August 2018), Asociatia are 2 angajati permanenti, 2 angajati project-based, 4 colaboratori, 20+ voluntari.

Asociatia Young Initiative este membra a Federatiei YMCA Romania si a Federatiei VOLUM. Presedintele AYI reprezinta la momentul publicarii Raportului Asociatia in Consiliul Director al ambelor Federatii, ca Trezorier, respectiv Membru.

Echipa AYI - Staff si Voluntari

Departamentul de Relatii Internationale:

 • Eliza Vas, Manager Departament
 • Cristina Cautis, Ofiter Relatii Internationale
 • Elena Selaru, Ofiter Relatii Internationale
 • Razvan Bacanu, Ofiter Relatii Internationale
 • Andrei Dobrea, Ofiter Relatii Internationale
 • Simona Nedelea, Ofiter Relatii Internationale

Departamentul de Resurse Umane:

 • Oana Constantinescu, Manager Departament
 • Ana Maria Kreis, Manager Adjunct Departament si Coordonator HR
 • Ana Maria Selaru, Specialist HR
 • Iulia Popa, Specialist HR
 • Maria Stan, Specialist HR
 • Carmina Craciun, Specialist HR

Departamentul Proiecte:

 • Razvan Sassu, Manager Proiect
 • Andra Grigore, Manager Proiect
 • Gabriela Toma, Manager Proiect
 • Marilena Chirita, Specialist Comunicare si Relatii Publice
 • Madalina Belu, Ofiter CMON
 • Victor Onofrei, Expert IT iTech
 • Catalin Pirvuta, Designer Grafica

Voluntari "Punti catre cunoastere":

 • Mirela Narcisa Ilie
 • Andreea Ciubotaru
 • Andreea Urloi
 • Silvia Chiriac
 • Elena Iordache
 • Simona Baciu
 • Andra Suciu
 • Teodora Paravat
 • Maria Baciu
 • Constantin Bogdan Trifan
 • Paula Cretu
 • Francesca Savu
 • Ioana Irinciuc
 • Mara Gavrilescu
 • Iancu Doina
 • Cora Manole

Voluntari EVS 2017 - 2018:

 • Rebekka Kieck, Germania
 • Heike Brunken, Germania
 • Lisa Seigneurie, Franta
 • Katia Bach, Franta
 • Loann Robin, Franta
 • Antonio Scornaienchi, Italia

Empowering people through education

Multumiri Speciale

 • Biblioteca Metropolitana Bucuresti
 • Academia de Studii Economice din Bucuresti
 • Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 4
 • Spatiul Public European
 • The Youth Company
 • Asociatia A4ACTION
 • A.C.T.O.R
 • Agara Foundation

a

 • Eduard si Sebastian Ceptureanu
 • Anemari-Helen Necsulescu
 • Roxana Turcu
 • Adriana Dumitrascu si Cristina Datcu
 • Ileana Racoviceanu
 • Iuliana Pavel
 • Eugenia Barbu
 • Miche Marcu
 • Maria Ciorba
 • Maartje Bulthuis si Vika Matuzaite
 • Loredana Licuta
 • Raluca Gheorghe
 • Catalin Pirvuta
 • Radu Florea
 • Aureliana Popa
 • Mihai Sebe si Valeriu Leapciu
 • Lacramioara Ocunschi
 • Vlad Bujdei-Tebeica
 • Ioana Irinciuc
 • Vincent Lambotte
 • Ana Andronache

Credits:

Created with images by nattanan23 - "money profit finance" • pixel2013 - "daisy heart thank you"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.