Loading

Online világ Tanácsok, tippek, kiskamaszok szüleinek

Az internetes tevékenység szabályozása a kiskamaszok esetében komoly kihívás a szülők számára, hiszen ekkor kezdődik az önállósodás, a társas kapcsolatok előnybe kerülnek, csökken a szülői kontroll. Legtöbb esetben szobájukba bezárkózva, egyedül töltenek sok időt a világhálón. Ezért a legveszélyeztetettebb korosztálynak tekinthető.

Beszélgessen gyermekével!

A kommunikáció fontos alapja gyermekünk védelmének.

Eközben érdemes figyelni arra, hogy...

 • Tartsa tiszteletben a gyerek intimitását, magánszféráját, igyekezzen partner lenni gyermekével, ez a bizalom alapja.
 • Közösen alakítson ki egy szabályrendszert, amelyben leszögezik a következőket: kütyü előtt eltöltött idő, online játékok megbeszélése, honlapok látogatása stb.

Fontos beszélni a veszélyekről:

 • személyes védelem
 • vizuális és auditív tartalmak nézése, megosztása
 • internetes zaklatás
 • online ismerkedés veszélyei
 • zsarolás/fenyegetés: gyakoriak a „feladat teljesítéses” játékok, amikor azzal zsarolják a gyerekeket, ha nem teljesíti a kért feladatok, akkor bántani fogják
 • baráti/osztály csoportokon belüli zaklatás: trágár szavakkal illetik egymást, megszégyenítenek valakit, kiközösítenek stb. fontos felhívni a gyerek figyelmét arra, hogy jelezze
 • szexuális tartalmak keresése, megosztása: természetes, hogy a szexualitás foglalkoztatja a kiskamaszokat, érdemes beszélni róla, a pornográfiáról is
1. HOGYAN VÉDHETEM MEG GYERMEKEM ADATAIT?

Szűkítse a kört! Az alapértelmezett beállítás szerint gyermeke profilja a legtöbb közösségi oldalon csak minimális adatvédelemmel rendelkezik.

A két alapvető beállítás:

 • Nyilvános, azaz „minden látható mindenki által”
 • Zárt vagy privát, amikor „csak az ismerősök láthatják a posztokat, vagy az, akinek megengedjük”

Első lépésként figyelmeztesse őt, hogy adatai védelme érdekében „zárt” vagy „privát” adatlapot válasszon.

Blokkolja az ismeretleneket! Javasolja gyermekének, hogy csak olyanokat fogadjon el barátnak, akiket ismer. Ha mégis nemkívánatos kapcsolatot kezdeményezne vele valaki, azt a személyt bármikor blokkolhatja.

Tesztelje a védelmet! Sok közösségi oldalon lehetőség van az „adatvédelmi beállítások” ellenőrzésére azzal, hogy az adatlapját úgy tekintheti meg, ahogyan mások látják. Így egyértelműen kiszűrhető, hogy megjelenik-e bármilyen nemkívánatos információ az adatlapon.

Tartsa kézben a megjelöléseket (tagging)! Nem csak a gyermeke által feltöltött információra érdemes odafigyelnie. Mások is feltölthetnek képeket és videókat, és a gyermeke engedélye nélkül kapcsolatba hozhatják a nevét azzal a tartalommal: „megjelölés” (tagging). A legtöbb közösségi oldal lehetővé teszi a felhasználóknak a „megjelölés” funkció kikapcsolását, illetve az egyes megjelölt tartalmak engedélyezését vagy letiltását.

Szűrje ki a bizalmas információkat! Vannak olyan információk, amelyek nem tartoznak még a szűkebb nyilvánosságra sem. Ha valóban bizalmas dologról van szó, kérje meg gyermekét, hogy ne posztolja azokat!

A valóságban megvédené a gyermekét. Miért ne tenné az online világban?

2. HOGYAN ELŐZHETEM MEG A BAJT?

Tájékozódjon a témában! Mindenekelőtt ismerje meg, milyen veszélyek fenyegethetik gyermekét.

Segítse tanácsokkal! Tanítsa meg gyermekét a felelős és biztonságos internethasználat szabályaira.

Optimalizálja a számítógépezéssel töltött időt! Ne feledje, példájával ön is erősen befolyásolja gyermeke szokásait!

Legyen szem előtt a gyerek! Az internetre bekötött gép lehetőség szerint olyan helyen legyen, ahol mindig szemmel tarthatja a netező kiskorút. Célszerű olyan jelszóval levédeni a hálózatot, amit csak ön ismer.

Osztozzon az élményben! Ismerje meg a játékokat, amelyeket gyermeke játszik, kisebb korban játsszanak együtt! Kövesse figyelemmel őt a játék közben, és beszélgessenek az élményekről! Figyelje meg, hogy gyermeke milyen párhuzamot von önmaga és a videójáték szereplői között!

Figyelje, hogy gyermeke milyen oldalakat látogat! Amennyiben olyan oldalra lép, amely számára nem megfelelő tartalmakat kínál, akkor megbeszélheti vele, hogy azt miért nem tartja helyesnek (esetleg le is tilthatja az adott oldalt).

Használjon szűrőprogramokat! Hasznos a gyermekvédő-programok aktiválása, illetve a böngésző beállítása annak érdekében, hogy a gyerek még véletlenül se ütközhessen nem neki szánt tartalomba.

Gyermeke soha ne találkozzon netes ismerőssel az ön tudta nélkül! Habár ésszerűnek és egyértelműnek tűnik, a gyerekek rendszerint nem tartják be ezt az egyszerű szabályt. Így előfordul, hogy mindenféle gyanú nélkül találkozót szerveznek egy idegennel, akit csak a neten keresztül ismertek meg.

Biztosítsa be magát! Kérje el gyermeke jelszavát, és állapodjon meg vele, hogy kizárólag szükség esetén használja azt. Hogy a bizalmi kapcsolat megmaradjon, ehhez a megállapodáshoz minden esetben tartsa magát!

Tudja, hogy valóban kivel tart fenn kapcsolatot a gyermeke?

3. HOGYAN TEHETEM BIZTONSÁGOSABBÁ A CHATELÉST?

Állítson fel szabályokat!

Fiatalabbak számára:

 1. Gyermeke csak az ön hozzájárulásával vegyen fel beszélgetőpartnereket.
 2. Csak azokat a chat-szolgáltatásokat használja, amelyeket együtt választottak ki.
 3. Csak moderált chat-szolgáltatásokat használjon
 4. Mindig csak becenévvel chat-eljen.
 5. Csak akkor nyisson meg neki küldött fájlokat, ha előre megbeszélt anyagokról van szó és ismerős.
 6. A chat-szolgáltatásokat csak korlátozott időszakokban használja. Például házi feladat írása közben nem futhat a háttérben.

Ahogy gyermeke tapasztalatokat gyűjt, magabiztosabbá válik online, a szabályokat módosíthatja, de az alábbi alapszabályoktól semmilyen életkorban nem tanácsos eltérni:

 1. A személyes információkat tartsa titokban!
 2. Tartsa tiszteletben mások magánéletét!
 3. Tisztelje mások szellemi termékeit!
 4. Online is viselkedjen úgy másokkal, ahogy szeretné, hogy vele bánjanak!
 5. Jelentse a visszaéléseket!
 6. Ahol van rá lehetőség, mentse el a bejegyzéseket – ezek bizonyítékul szolgálhatnak, arra az esetre, ha esetleg problémái adódnának!
 7. Soha ne találkozzon személyesen senkivel, akit csak online ismer!
 8. Erősítse meg gyermekét abban, hogy nem illetlenség blokkolni bizonyos chat partnereket, vagy akár kilépni a szolgáltatásból, ha valaki vagy valami miatt kellemetlenül érzi magát!
 9. Ha gyermeke úgy dönt, hogy blokkol valakit, vagy kilép, támogassa azzal, hogy átbeszéli vele a történteket: így megerősítheti őt abban, hogy okosan cselekedett.

Gyermekeink digitális világa:

4. MIT TEGYEK, HA GYERMEKEM TÁMADÁS ÉRI?

Ne essen pánikba! Ha gyermekét bármilyen atrocitás éri, vagy megfélemlíti valaki, fontos, hogy ön higgadt maradjon.

Legyen megértő! Forduljon nyitottan gyermekéhez, és vegye komolyan, ha megijed valamitől vagy valakitől. Hallgassa végig, és további fenyegetés helyett próbáljon megoldást keresni.

Ismerje meg a részleteket! Tudja meg:

 • mi történt,
 • hol történt,
 • mikor történt,
 • és, hogy kik vettek benne részt.

Működjön együtt gyermekével!

 • Az őszinte figyelem és a hozzáértő kérdések bátorítják gyermekét, hogy a lehető legtöbb információt ossza meg az esetről.
 • Hagyja a gyermekét beszélni, és legyen nyugodt, amikor kérdéseit felteszi.
 • Biztosítsa őt, hogy teljesen normális és elfogadott, ha a megfélemlítés miatt megbántottnak érzi, szégyelli magát.
 • Legyen türelmes és erősítse gyermekében a tudatot, hogy megszűnik a megfélemlítés.

Kezelje a helyzetet!

 • Ha internetes megfélemlítést, zaklatást tapasztal, AZONNAL cselekedni kell!
 • Ha egy másik gyerek a megfélemlítő, ne hívja fel a szüleit, bármennyire is kézenfekvőnek tűnik. Az esetek többségében ez ront a helyzeten.
 • Ha iskolai megfélemlítésről van szó, szóljon egy pedagógusnak, osztályfőnöknek vagy az igazgatónak. Soha ne biztassa gyermekét megtorlásra.
 • Ha a helyzet megköveteli, tegyen feljelentést a megfélemlítő ellen Kérje az iskola és a hatóságok együttműködését.
 • Soha ne válaszoljon a megfélemlítőnek és ne hozza nyilvánosságra az üzeneteket!

Dokumentálja az esetet! Őrizzen meg minden bizonyítékot! Jegyezze fel a dátumot, az időpontot és a történteket. Mentse el és nyomtassa ki a képernyőről elmentett képet, e-mailt és üzeneteket.

Cyberbullying - Internetes zaklatás

Internetfüggőség

Az internetfüggőségnek sok jele van, ha kíváncsi arra, hogy gyermeke annak számít-e, töltse ki ezt a tesztet! Kattintson ide!

Hasznos online oldalak

Adjunk lehetőséget a gyermeknek az általunk felajánlott online oldalak között a szabad választásra. Kérjük, hogy mérje az aktív tevékenységgel, mozgással és képernyők előtt töltött időt, hasonlítsa össze. Biztassuk, hogy merítsen ötleteket az online térből, például készítse el az általa kedvelt online játék társas változatát, végezzen el különböző kísérleteket, készítsen hangszereket, tanuljon hangszeren játszani, zsonglőrködni, idegen nyelveket, tíz ujjal gépelni, próbáljon ki különböző táncokat.

A segítő technikai eszközök megkönnyítik a teljesítményt, az új dolgok elsajátítására, a tanulásra is lehetőséget adnak. Alább következzen néhány példa, a teljesség igénye nélkül, arra hogyan lehet a digitális eszközöket hatékonyan használni:

A linkek a tevékenységekre kattintva érhetőek el!

Mozgás:

Logikai játékok, bűvésztrükkök:

Zene és hangszertanulás:

Tanulás segítő oldalak:

Egyéb:

Készítették:

 • Baxter-Dáné Gabriella Nevelési szakpszichológus, tréner: gabrielladane@gmail.com
 • Keresztesi Polixéna - Nevelési szakpszichológus: kpolixena@yahoo.com
 • Mészáros Anna - Pszichológus: meszaros.annakitti@gmail.com
 • Nagy-Wolf Ildikó - Nevelési szakpszichológus: nagywolfildiko@gmail.com
 • Vincze Tünde - Pszichológus, egyéni fejlesztő: vincze_tunde@yahoo.com

Credits:

http://www.hop12.hu/ --- http://saferinternet.hu/ --- http://ckpinfo.hu