Loading

Nicolae-Daniel POPESCU Raport de activitate pentru perioada Septembrie- Decembrie 2017

Activitatea parlamentara in circumscriptia electorală nr. 43 Diaspora

 • Clarificarea numarului de romani din strainatate. Imbunatatirea sistemului de vot prin corespondenta.

Este bine stiut ca exercitarea dreptului la vot pentru romanii din afara granițelor nu a fost o deloc ușoara. Alegerile din anii trecuti ne vorbesc de cozi interminabile la sectiile de votare, de imposibilitatea tuturor celor prezenti de a-si inregistra optiunea electorala, de foarte multe umilinte si de situatii tensionate. Solutii insa exista. Un mecanism simplificat si eficientizat de vot prin corespondenta pentru romanii din afara granitelor este exact ce trebuie. Ca atare, in aceasta sesiune parlamentara am avut discutii cu reprezentantul Autoritatatii Electorale Permanente si ulterior am depus cateva interpelari care ma vor ajuta sa propun amendamente care sa optimizeze derularea acestui tip de vot.

 • Intalniri cu parlamentari britanici si sustinerea initiativelor de pastrare a identitatii, culturii si traditiilor in comunitatile istorice de romani din afara granitelor

In aceasta sesiune parlamentara am avut intalniri formale si informale cu mai multi parlamentari britanici. In decembrie am discutat cu parlamentarul britanic Alex Chalk despre stadiul negocierilor privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De asemenea, pe 16 decembrie am participat si la serbarea de Craciun a prichindeilor de la Scoala Romaneasca din Gloucestershire (Scoala RoGlos) din Marea Britanie, impreuna cu părintii si romanii din comunitate si imprejurimi. Cu aceasta ocazie, am dat asigurari ca romanii din Marea Britanie au garantate drepturile in curs de dobandire sau deja castigate.

 • Combaterea discriminarilor și xenofobiei la adresa romanilor din afara granitelor - Reactia la incendiul produs intr-un imobil situat în localitatea germana Bergkamen, 2 decembrie 2017

Combaterea discriminarilor si xenofobiei la adresa romanilor din afara granitelor este o alta prioritate asumata in acest mandat. Cea mai buna arma impotriva atitudinilor de discriminare si a manifestarilor de xenofobie este informarea corespunzatoare a celor in cauza prin campanii de constientizare. In situatii de gravitate sociala sporita, interventia promta pe langa autoritatile competente ale statului roman si a celui gazda, precum si condamnarea ferma a atacurilor, pot fi unelte eficiente de combatere a xenofobiei.

Ca urmare a informatiilor privind incendiul produs intr-un imobil situat in localitatea germana Bergkamen, am luat legatura cu autoritatile noastre din Germania si Ministerul Afacerilor Externe. În cursul discutiilor, mi s-a confirmat ca toti romanii spitalizati in urma incendiului au fost externati. Angajatorul german al celor care locuiau in imobil a confirmat oficiului consular roman ca a asigurat tuturor persoanelor afectate cazarea intr-o alta locatie. De asemenea, am mai fost informat ca romanii afectati de incediu lucreaza in Germania in domeniul constructilor, pe baza unor contracte de munca incheiate legal. Acestia au coordonatele de contact ale Consulatului General al Romaniei la Bonn, pentru a putea solicita asistentă consulara in caz de nevoie.

 • Facilitarea accesului romanilor din strainatate pe piata muncii din Romania - masuri privind posibilitatea ocuparii posturilor publice, vacante destinate personalului contractual si de catre romanii din diaspora

In urma intalnirilor si contactelor pe care le-am avut in circumscriptia electorala pe care o reprezint, am luat act de mai multe ori de dorinta cetatenilor romani aflati in strainatate de a participa la aceste concursuri organizate de institutiile statului. Este o dorinta fireasca a cetatenilor romani care apreciez ca trebuie incurajata si sustinuta cu maxim interes avand in vedere deficitul de personal manifestat in anumite sectoare apartinand domeniului public. Dincolo de celelalte programe derulate in acest moment de Statul roman in vederea repatrierii (ex: Diaspora Start Up etc.) apreciez ca in acest moment asigurarea la modul real si serios a posibilitatii absolventilor si tinerilor profesionisti sau specialisti romani din strainatate de a participa la aceste posturi este o alternativa care nu trebuie desconsiderata, ci dimpotriva valorizata ca atare acordandu-i-se toată atentia cuvenita si un maxim de interes. Obiectivul meu prin intermediul acestei interpelari si a discutiilor complementare pe care le-am avut cu reprezentantii unor autoritati publice a fost si este sa facilitez revenirea in Romania a cat mai multor romani care isi doresc acest lucru. Raspunsul d-lui Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, poate fi consultat pe pagina Camerei Deputatilor.

 • Prevenirea situatiilor de exploatare la locul de munca a romanilor care munceasc in strainatate

Unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat la inceputul acestui mandat este si prevenirea situatiilor de exploatare la locul de munca a romanilor care pleaca sa munceasca in strainatate. Foarte multi romani ajung anual in strainatate complet nepregatiti si neinformati, motiv pentru care riscul ca acestia sa fie exploatati, abuzati si discriminati la locul de munca sporeste semnificativ. De aceea, in aceasta sesiune parlamentara am participat la Londra la o intalnire profesionala pe o tema de mare importantă pentru romanii si bulgarii exploatati din industria hoteliera. Am discutat despre problemele pe care acestia le intampina, despre salariu si ore de munca, despre oportunitatile de formare si de cariera, precum si despre necesitatea unei voci colective care sa le reprezinte interesele. Evenimentul a fost organizat de sindicatul Unite, cel mai mare sindicat din UK si Irlanda, si au participat reprezentanti ai Ambasadelor Romaniei si Bulgariei in UK, muncitori romani, precum si Work Rights Centre.

Unite the Union, cel mai mare sindicat din Marea Britanie
 • Relatia cu Republica Moldova

In aceasta sesiune parlamentara am efectuat mai multe vizite de lucru in Republica Moldova, ocazie cu care am reafirmat sprijinul statului roman pentru parcursul european al Republicii Moldova prin proiecte cu impact direct asupra calitatii vietii cetatenilor moldoveni. Educatia si apararea sunt doar doua domenii in care cooperarea dintre cele doua tari s-a dovedit de succes. Ceea ce conteaza in continuare este extinderea acestei cooperari, iar rolul diplomatiei parlamentare este esential in acest proces: ea poate contribui prin dialog si angajamente ferme la consolidarea relatiilor dintre doua state, pe care deja le leaga atat de multe din punct de vedere istoric, lingvistic si cultural. Cu fiecare dintre ocazii, am participat la o serie de intrevederi cu reprezentanti ai institutiilor publice din Republica Moldova si am luat parte la inaugurarea mai multor gradinite renovate prin „Programul de asistentă tehnica si financiara acordata de Guvernul Romaniei pentru institutiile prescolare din Republica Moldova". Beneficiari directi sunt peste 200.000 de persoane, copii, parinti, personal didactic si tehnic. Numarul copiilor care frecventeaza gradinitele renovate depaseste cifra de 80 de mii.

Cu aceasta ocazie, am sadit doi pomi în curtea Scolii, pe “Aleea Prieteniei”, cu speranta ca locuitorii satului au de acum inainte un motiv in plus pentru a ramane in tara.

De asemenea, intre 20 si 21 noiembrie 2017 am participat la Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeana dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova. In interventiile mele, am subliniat importanta implicarii cetatenilor moldoveni din diaspora in procesul de sustinere a parcursului european al Moldovei. Ca si Romania, Republica Moldova are o resursa umana extraordinara peste granitele tarii: oameni scoliti si cu experienta profesionala de peste granite, care vin cu noi competente si mentalitati care sa stea la baza consolidarii parcursului european al Moldovei. Alaturi de colegii mei, i-am asigurat pe omologii nostri din Moldova ca voi fi un sustinator hotarat si activ al proiectelor concrete care vor imbunatati si mai mult relatiile dintre cele doua state.

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeana dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova, Chisinau, noiembrie 2017
 • Vizita de lucru in Italia a Comisiei pentru Comunitatile de Romani din Afara Granitelor Tarii a Camerei Deputatilor. Combaterea traficului de fiinte umane.

Pe fondul situatiilor materiale precare, al lipsei accesului la serviciile de baza (educatie, sanatate) si la oportunitatile de pe piata muncii, multi romani ajung peste hotare in situatii extreme: fie persoane fara adapost, fie victime ale traficului de persoane in scopuri ilicite, precum: munca fortata, exploatarea sexuala, cersetoria sau activitatile de criminalitate fortata. Romania este in mod particular afectata de acest fenomen, fiind prima tara europeana dupa numarul de victime. In acest sens, intre 18-21 octombrie 2017 am participat la o vizita de lucru la Roma a Delegatiei Comisiei pentru Comunitatile de Romani din Afara Granitelor Tarii a Camerei Deputatilor. In calitate de secretar al acestei Comisii, am discutat cu reprezentantii unor importante institutii publice italiene despre drepturile si obligatiile cetatenilor romani din Italia, precum si despre: efectuarea unor inspectii teritoriale comune, prin incheierea unui acord intre institutiile romane si cele italiene, in scopul prevenirii si combaterii exploatarii lucratorilor romani in agricultura; posibilitatea crearii unui post de consilier tehnic la Primaria Romei, post acordat prin concurs unui cetatean de origine romana; imbunatatirea procesului de participare activa a cetatenilor romani rezidenti in Italia la viata politica si culturala a societatii italiene; necesitatea trimiterii la Roma a unui magistrat roman, care sa relanseze schimbul de informatii si sa accelereze procedurile bilaterale.

Delegatia Comisiei pentru Comunitatile de Romani din Afara Granitelor Tarii a Camerei Deputatilor, Roma 2017

Cu aceeasi ocazie, am participat la o intalnire cu membrii si reprezentantii comunitatii romanesti din Roma si imprejurimi. Am discutat despre dificultatile pe care cetatenii nostri le intampina, precum si despre masurile prin care pot fi sprijinite initiativele comunitatilor romanesti de acolo. Intalnirea a avut loc la Paraclisul Episcopal Sfantul Alexie Omul lui Dumnezeu.

Intalnire informala cu membrii si reprezentantii comunitatii romanesti din Roma si imprejurimi
 • Amendarea cu succes a proiectului de modificare si completare a Legii 321/2006 privind regimul acordarii finantarilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora, precum si a modului de repartizare si de utilizare a sumei prevazute in bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru aceasta activitate

În 31 octombrie 2017 am propus si sustinut 20 de amendamente la proiectul de modifcare a Legii nr. 321/2006, in cadrul unei sedinte de la Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor. Aceasta lege priveste regimul acordarii finantarilor nerambursabile pentru programele, proiectele si actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni, subiect care ma preocupa inca dinainte sa ajung in Parlament. Dintre acestea, 7 amendamente au fost admise in intregime, iar celelalte au reprezentat o oportunitate pentru Ministerul Romanilor de Pretutindeni sa imbunatateasca textul legislativ.

Sedinta de dezbatere a amendamentelor depuse la Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor
 • Finalizarea in Camera Deputatilor a dezbaterilor privind Metodologia de organizare a Congresului Romanilor de Pretutindeni (CRP)

In aceasta sesiune parlamentara, in 18 septembrie 2017, s-au încheiat discutiile despre Metodologia de organizare a Congresului Romanilor de Pretutindeni (CRP), la Comisia din Camera Deputatilor pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii. Propunerea finala a metodologiei nu poate fi aprobata fara votul membrilor Comisiei romanilor de pretutindeni din Senat. Din pacate, sedintele comisiei din Camera Deputatilor nu au tinut cont de un element esential al acestor acte normative: o analiza comuna a amendamentelor trimise de membrii comunitatilor romanesti din strainatate (persoane fizice, asociatii, organizatii studentesti, membri ai CRP, etc.). Acestea ar fi trebuit discutate in cadrul intalnirilor saptamanale ale comisiei. Sunt membru al acestei comisii din data de 6 iunie si, pana acum, nu stiu sa fi existat o analiza colectiva a celorlalte propuneri venite din partea CRP sau a mediului asociativ din diaspora. Din acest considerent, votul meu in cazul Metodologiei organizarii Congresului a fost "Abtinere".

Activitatea parlamentara in cadrul Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala - Vizite de documentare

Inca de la validarea mea ca membru al acestei comisii, in data de 7 octombrie 2017, una dintre prioritatile mele a fost aprofundarea domeniului de activitate. Drept urmare, incepand cu aceasta sesiune am participat impreuna cu colegii din Comisie de specialitate la mai multe vizite de informare si documentare la institutii din subordinea Ministerului Apararii Nationale (de exemplu, Statul Major al Fortelor Terestre), si/sau a Ministerului de Interne (de exemplu, Departamentul pentru Situatii de Urgenta).

Vizita de documentare la Statul Major al Forţelor Terestre. Au fost prezentate obiectivele prioritare ale Fortelor Terestre Romane, activitatile desfasurate în acest an, precum si planurile pentru 2018. De asemenea, agenda a cuprins si discutii despre programul de modernizare a echipamentelor si tehnicii militare, situatia marilor unitati si a celor destinate NATO, precum si participarea fortelor terestre la exercitii multinationale.

Audiente si discutii cu cetatenii romani din strainatate. Probleme ridicate de romanii din tara.

 • Principalele probleme ridicate de catre romanii din strainatate s-au referit la: proiectele de start-up antreprenorial pentru Diaspora, traficul ingreunat la trecerea frontierelor Romaniei, transcrierea certificatelor de nastere, echivalarea diplomelor in Romania, stabilirea rezidentei fiscale, masuri de pastrare a identitatii, culturii si traditiilor in comunitatile istorice de romani din afara granitelor, si facilitarea accesului la serviciile consulare.
 • Principalele probleme pe care mi le-au comunicat romanii din tara: nivelul redus al salariilor, interpretarea legislatiei din domeniu in defavoarea pensionarilor (grupele de munca) recalcularea pensiilor, lipsa unor oportunitati reale pe piata muncii pentru tineri, lipsa de investitii in infrastructura rutiera, dispozitii neclare aplicabile privind asocierea in agricultura continute in inscrisuri ale APIA, situatia deplorabila a unor gari din Romania.
Probleme aduse la cunostinta de catre cetateni

Ale activitati si actiuni parlamentare

 • Prezentarea si dezbaterea proiectului de buget al Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni (MpRP) pe anul 2018

In data de 12 decembrie 2017 am participat la dezbaterile Comisiilor reunite pentru romanii de pretutindeni din Camera Deputatilor si Senat, pentru a discuta proiectul de buget al Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni (MpRP). In 2018, acesta ar urma sa fie de 25,4 milioane de lei, in crestere cu 44,6% fata de 2017.

Prezentarea si dezbaterea proiectului de buget al MpRP pe anul 2018
 • Vizitarea Salonului National de Inventica si Creatie Stiintifica pentru Tineret 2017

In luna octombrie am vizitat mai multe standuri de la Salonul National de Inventica si Creatie Stiintifica pentru Tineret 2017, organizat de Ministerul Tineretului si Sportului cu ocazia Targului International de Carte Gaudeamus.

Salonul National de Inventica si Creatie Stiintifica
 • Dezbaterea in plenul Camerei Deputatilor a proiectului de modificare si completare a Legii 321/2006 privind regimul acordarii finantarilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora, precum si a modului de repartizare si de utilizare a sumei prevazute in bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru aceasta activitate

In cadrul acestei sesiuni parlamentare, am amendat cu succes proiectul de modificare a Legii 321/2006. In data de 29 noiembrie 2017, in cadrul dezbaterii pentru modificarea si completarea Legii 321/2006, am avut o interventie in cadrul plenului Camerei Deputatilor cu privire la parcursul logic al procesului de modificare a celor trei proiecte de lege importante ale “Romaniei de dincolo de granite”, dar si cu privire la activitatea din Comisia pentru romanii din afara granitelor tarii. Am atras atentia de nenumarate ori că ordinea dezbaterii celor trei proiecte de modificare si completare a urmatoarelor acte normative trebuia să fie: 1. Legea nr. 299/2007, privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni (legea cadru, in dezbatere la comisie); 2. Legea nr. 321/2006, privind regimul acordarii finantarilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni […] (adoptata in data de 29 noiembrie); 3. Legea nr. 86/2016, privind instituirea centrelor comunitare romanesti in strainatate.

Tot cu aceasta ocazie am insistat ca toti reprezentantii diasporei din Parlament si colegii nostri din comisie sa comunice mai eficient in interiorul propriilor partide dificultatile cu care se confrunta romanii si asociatiile acestora din afara granitelor. De asemenea, am rugat colegii sa participe la sedintele Comisiei pentru romanii din afara granitelor sau sa trimita supleanti, pentru a putea realiza cvorumul si a vota amendamentele si modificările propuse in sprijinul romanilor de peste hotare, pentru ca au existat situatii in care acest demers a fost incetinit de absenta la vot.

 • Clarificarea unor dispozitii aplicabile privind asocierea în agricultura, continute in inscrisuri ale APIA si legislatia conexa

Prin aceasta adresa am dorit sa aduc lamuriri potentialilor beneficiari ai fondurilor APIA care ar putea renunta la drepturile care li se cuvin in mod legal, pentru ca exista in mod neclar solicitari suplimentare acestei intelegeri scrise, care poate ridica unele costuri suplimentare pentru partile implicate. In raspunsul sau, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a precizat ca sintagma "intelegeri scrise cu proprietarii individuali de animale" din textul Ghidului fermierului privind ecoconditionalitatea, editia a III-a, 2017, se refera la posibilitatea incheierii unui inscris sub semnatura privata, prevazuta de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, cu modificarile si completarile ulterioare. Intelegerea sub semnatura privata poate fi intocmita de ambele parti fara interventia vreunui organ de stat si fara obligatia utilizarii unui sablon anume. Pentru a fi valid, documentul trebuie intocmit olograf (scris de mana), semnat si datat de catre ambele parti, sau de doi martori, in absenta beneficiarului. Trebuie sa fie intocmit in atatea exemplare oficiale cate parti cu interese sunt. Raspunsul complet poate fi consultat pe pagina oficiala a Camerei Deputatilor.

 • Participarea la depunerea juramantului militar a celor 648 de elevi ai Scolii de Agenti de Politie „Vasile Lascar" din Campina

In data de 13 noiembrie 2017 am fost printre invitatii de onoare la eveniment, din partea Comisiei Parlamentare pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.

 • Dezbatere pentru analizarea situatiei actuale a CFR Infrastructura - Interpelari despre situatia deplorabilă a statiilor feroviare din tara (Gara de Nord si Gara Suceava Burdujeni)

In aceasts sesiune parlamentara am inceput o serie de interpelari despre situatia deplorabila a statiilor feroviare din tara. In data de 27 septembrie 2017 am participat activ la dezbaterea organizata de Comisia pentru transporturi si infrastructura pentru analizarea situatiei actuale a CFR Infrastructura. Doresc sa aduc in vizor, prin marturii și observatii, felul in care garile din Romania arata si ce spune acest lucru despre tara noastra. Vreau nu doar sa pun intrebari, cat mai ales sa caut raspunsuri. Alaturi de specialisti din tara si din strainatate, colegi din Parlament si Guvern, ceferisti si membri ai societatii civile, voi cauta solutii la problemele din infrastructura feroviara si voi incerca sa contribui la o Romanie mai buna. #VreauOGaraCaAfara

Gara de Nord, octombrie 2017

Activitati din sesiunea aprilie-iunie 2017

Imediat după validarea mandatului meu de deputat - 19 aprilie 2017 - am sustinut ca membru supleant activitatea colegilor mei din alte comisii, precum: Comisia pentru mediu, Comisia pentru industrii, Comisia pentru munca ș.a.

In data de 7 iunie 2017 am fost validat ca membru de drept in cadrul Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii. Anterior acestei date, am participat la sedintele acestei comisii ori de cate ori a fost posibil, in calitate de membru supleant.

In data de 29 iunie am participat la audierea doamnei Andreea Pastarnac, propusa ca ministru pentru Românii de Pretutindeni (MpRP). Cu aceasta ocazie, am rugat-o pe doamna ministru să imbunatateasca procesul de combatere a traficului de fiinte umane in randul romanilor din strainatate prin toate mijloacele de care dispune.

Amendamente adoptate in comisii

Proiectul de lege pentru modificarea Si completarea Legii nr. 321/2006 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni:

Art.3 (1) Finantarile nerambursabile acordate pentru sprijinirea romanilor de pretutindeni si a organizatiilor acestora nu pot fi utilizate pentru activitati generatoare de profit

(2) Sunt exceptate de la prevederile alin.(1) publicatiile, serviciile de programe de televiziune si de radiodifuziune, precum si serviciile media audiovizual la cerere, editurile, studiourile de productie si alte institutii mass-media, care desfasoara programe, proiecte sau actiuni pentru sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor acestora, in masura in care finantarea este utilizata doar pentru realizarea acestor programe, proiecte sau actiuni.

(3) Metodologia de elaborare a documentatiilor care insotesc propunerile de programe, proiecte sau actiuni, de evaluare, selectare si aprobare a programelor, proiectelor sau actiunilor, de incheiere a contractelor de finantare nerambursabila, regulamentul de organizare si functionare a comisiei de evaluare si a comisiei de solutionare a contestatiilor se aproba prin ordin al ministrului pentru romanii de pretutindeni si se publica pe site-ul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.

(3) Granturile se acorda prin proceduri competitive de selectie a beneficiarilor. In cazul organizatiilor internationale si agentiilor acestora, al autoritatilor publice locale si centrale din alte state si al unitatilor si institutiilor de invaţamant, granturile se pot acorda prin atribuire directa cu justificare temeinica.

(6) Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni poate acorda granturi prin atribuire directa catre persoane juridice fara scop lucrativ si organizatii internationale, cu justificare temeinica, in urmatoarele situatii:

(2) Prin derogare de la prevederile art.52 alin.(8) din Legea nr.500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru finantarea de programe, proiecte sau actiuni in sprijinul romanilor de pretutindeni, Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni poate efectua plati in avans din fonduri publice catre beneficiari pana la 100% din valoarea finantarii, in cazul granturilor, si de pana la 50% din valoarea finantarii, in celelalte cazuri. Sumele reprezentand plati in avans sunt angajate in baza acordurilor de finantare, fara a fi necesara emiterea unei hotarari a Guvernului, si sunt justificate conform prevederilor din respectivele acorduri de finantare.

(11) Cauza de neeligibilitate prevazuta la alin.10 inceteaza daca beneficiarul prezinta garantii de indepartare a cauzelor care au condus la nerespectarea procedurilor de selectare ori a acordului de finantare respectiv.

Initiative legislative

Lista completa a initiativelor legislative pe care le-am sustinut in sesiunea parlamentara septembrie-decembrie 2017 poate fi consultata pe pagina oficiala a Camerei Deputatilor, sectiunea "Initiative legislative". Printrea acestea, le mentionez pe urmatoarele:

 • Pl-x nr. 503/2017 Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011. Dupa o experienta de aproape 11 ani in cercetare si invatamant, cred ca Romania are mare nevoie de o initiativa legislativa ce vizeaza depolitizarea sistemului de invațamant preuniversitar. Alaturi de colegii mei din USR, cred ca functiile de conducere din sistemul preuniversitar trebuie sa devina incompatibile cu detinerea unei functii de conducere alese sau numite in cadrul unui partid politic.
 • BP300/2017 L458/13.11.2017 Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. Sustinem dreptul de a solicita ordinul de protectie de urgenta. De asemenea, inlaturarea raspunderii penale ca urmare a impacarii partilor; trebuie sa fie aplicabila numai in cazul primei sesizari sau plangeri penale depusa de victima sau de orice alta persoana care constata actul de violent, in cazul infractiunilor savarsite asupra integritatii corporale sau sanatatii si al infractiunilor savarsite asupra unui membru de famile.
 • Pl-x nr. 256/2017 Propunere legislativa pentru modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Am sustinut alaturi de colegii mei din USR introducerea unei prevederi exprese a obligativitatii publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a opiniei separate sau, dupa caz, a opiniei concurente, "impreuna cu decizia, in forma prezentata de judecatorul care a formulat-o". Initiativa mai are in vedere introducerea unei conditii suplimentare pentru accederea in functia de judecator constitutional - sa nu fi fost membru intr-un partid politic in ultimii 9 ani anterior numirii în functie.
 • BP377/2017 Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului inconjurător. Sustin acest proiect legislativ deoarece cred ca mediul, calitatea aerului pe care il respiram si sănătatea sunt organic interconectate. Proiectul de lege prevede inasprirea sanctiunilor in cazul companiilor care polueaza aerul, recidiva urmand a fi pedepsita cu suspendarea activitatii. Propunerea legislativa se bazeaza atat pe nivelul ridicat al poluarii din Romania, cat si pe faptul ca aplicarea repetata a sanctiunilor contraventionale nu opreste agentii poluatori, firmele in cauza alegand sa plateasca amenzile si sa revina la vechile practici.
 • L540/2017 / Pl-x nr. 166/2018 Propunere legislativa pentru abrogarea pensiilor speciale. Propunerea legislativa vizeaza desfiintarea pensiilor speciale, urmand sa ramana doar două exceptii: pensiile militare si pensiile magistratilor. Proiectul de lege vizeaza parlamentarii, functionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar din instantele judecatoresti si din parchete, membrii corpului diplomatic, membrii Curtii de Conturi si cei ai Curtii Constitutionale.

Interpelari si intrebari

Va invit sa vizitati pagina oficiala a CDEP, sectiunea "Intrebari si Interpelari", pentru a consulta baza de date a intrebarilor si interpelarilor pe care le-am adresat organelor de stat in sesiunea parlamentara septembrie-decembrie 2017.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.