Loading

Dnevnik izolacije 7. razred, osnovna škola čakovci

Uvod

Školski projekt 7. razreda Osnovne škole Čakovci koji se s vremenom kristalizirao u ovaj DNEVNIK IZOLACIJE pred vama, u svom je začetku bio zamišljen kao ciklus aktivnosti usmjerenih ka razvijanju kreativnog razmišljanja, samospoznaje i inovativnog rješavanja problema u sklopu školskog međunarodnog Erasmus+ K1 projekta "Njegovanjem poduzetništva do berbe uspjeha" te se oslanja na metodologiju jednotjednog seminara "Creative Thinking" održanog u Barceloni, Španjolskoj.

Kako je već nekoliko dana nakon izvođenja prve aktivnosti postalo jasno da će nastava zbog prijetnje koronavirusa morati biti organizirana na daljinu putem interneta, tako je i ovaj projekt poprimio jednu novu i neplaniranu dimenziju koja je potrebu za razvijanjem kreativnog razmišljanja učenika (ali i učitelja) i snalaženja u novim i nepoznatim situacijama uzdigla na jednu potpuno novu razinu.

1. TJEDAN

Prvi izazov koji su učenici 7. razreda imali pred sobom bio je tzv. "Spaghetti Challenge" u kojemu su učenici bili podijeljeni u dvije skupine koje se natječu u izgradnji tornja od špageta koji mora biti dovoljno čvrst da podnese težinu sljezovog kolačića koji treba krasiti njegov vrh. No, kako bi izazov bio zaista izazov, sudionici su ograničeni na 20 špageta, jedan metar ljepljive vrpce i jedan metar obične vrpce te vremenski period od pola sata. Iako povremeno vrlo frustrirajuća i naizgled neizvediva, ova je aktivnost pomogla učenicima (ponovno) otkriti važnost suradnje, sinergije, strpljenja i sagledavanja pojedinih problema iz različitih kutova i to u pojedinim trenutcima poprilično doslovno.

Kako je vrijeme odmicalo, a kazaljka sata se sve više primicala ograničenju za izvršenje zadatka od 30 minuta, tornjevi od špageta su počeli poprimati svoj oblik, a učenici su u prstima počeli otkrivati neobičnu spretnost koja je u kombinaciji sa strpljenjem i međusobnom suradnjom počela davati konkretne rezultate.

2. TJEDAN

Toranj od špageta je još uvijek odolijevao gravitaciji u kutu učionice kad je ta ista učionica za učenike zatvorena posljednji put ove školske godine. Novi je tjedan sa sobom donio i potpuno novi način učenja (a sljedećih nekoliko će pokazati da neće samo učenje pasti pod utjecaj novih životnih okolnosti za vrijeme trajanja koronakrize). No, pred učenike je stavljen sljedeći zadatak u ciklusu, ovaj put nešto više misaoni nego praktični.

U novonastalim okolnostima u kojima su se našli njihov je novi zadatak bio izvesti ASOCIJACIJE na pojam IZOLACIJA te navesti po PET asocijacija tj. riječi bilo koje vrste (imenica, glagol, pridjev, itd.) koje su im prve pale na pamet kad su pomislili na taj pojam.

Taj je prvi dan provođenja ove petodnevne aktivnosti započeo ovako:

Učenici su samostalno i slobodno asocirali pojmove te se od svih navedenih asocijacija svakog dana odabirala jedna riječ koja se najučestalije pojavljivala, koja je zatim postala novi KLJUČNI POJAM na kojega su učenici sljedećeg dana izvodili nove asocijacije.

Ova se aktivnost provodila svakog dana prvog tjedna izolacije i nastave na daljinu.

Na kraju prvoga tjedna tablica s asocijacijama bila je ispunjena, a KLJUČNI POJMOVI koje je slobodno asociranje ideja učenika iznjedrilo, osim pojma IZOLACIJA, bili su i pojmovi DOSADA, NEDOSTATAK DRUŽENJA, INTERNET te KOMUNIKACIJA, no i ostale manje učestale asocijacije do kojih su učenici dolazili predstavljali su pravi mozaik njihovog prvog tjedna života u izolaciji.

3. TJEDAN

Došavši do KLJUČNIH POJMOVA koji na neki način obilježavaju njihov život u trenutnoj situaciji, sljedeći je zadatak bio dodatno promisliti o tim ključnim pojmovima te služeći se njima sastaviti sljedeća pitanja i prema vlastitom nahođenju i razmišljanju odgovoriti na njih:

1) Što mislim o... ?

2) Što sam naučio/la iz... ?

3) Što mi je promijenilo mišljenje o... ?

4) Brinem zbog... jer...

5) Optimističan/Optimistična sam zbog... jer...

Zadatak je bio svaki od KLJUČNIH POJMOVA iz tablice ispunjene prethodni tjedan upotrijebiti u SAMO JEDNOJ od rečenica kako bi svi bili upotrijebljeni. Pojmovi nisu morali biti upotrijebljeni u pitanjima istim redoslijedom kojim su bili ranije zadani te su učenici mogli bilo koji ključni pojam upotrijebiti u bilo kojem pitanju.

Neki su odgovori bili vrlo precizni.

Neki su bacali novo svjetlo na neke već poznate ili predviđene pojave i probleme.

Neki su bili neočekivani.

Neki su poticali na daljnje promišljanje...

A neki su, pak, otkrivali da nije sve tako crno kao što možda izgleda na prvi pogled.

4. i 5. TJEDAN

Nakon prvih nekoliko tjedana nastave na daljinu i savladanih prvih koraka i poteškoća, učenici su se uspješno prilagodili ovom novom i neobičnom načinu učenja, a kako se bližilo razdoblje koje bi u nekim drugim i boljim vremenima bilo rezervirano za proljetne praznike, sljedeća su dva tjedna bila predviđena za promišljanje o odmoru i opuštanju.

Učenici su tako dobili zadatak razmisliti o tome kako bi nekome vizualno dočarali svoj „sigurni kutak“ u svome domu, tj. mjesto na kojemu se osjećaju najsigurnije, najopuštenije, koje ih na neki način nadahnjuje, pomaže im da se odmore, opuste, ili s druge strane stvara u njima želju za bavljenjem nekom aktivnošću.

6. TJEDAN

Nakon zasluženog odmora došlo je vrijeme za ponovno uprezanje moždanih vijuga i promišljanje o sebi i vlastitim postupcima ne bi li učenici, barem nakratko, postali sami svoji mentori i vodiči kroz život.

Novi je zadatak bio razmisliti o vlastitom životu prije izolacije i danas te osmisliti poruku koju bi poručili samima sebi dva mjeseca ranije, dok se još nije slutilo da će se situacija s koronakrizom razviti na način na koji jest. Učenici su imali slobodu odabrati hoće li ta poruka biti njihovo viđenje situacije oko života u izolaciji, socijalne distance, nastave na daljinu, savjet, informacija, upozorenje, ili nešto potpuno drukčije.

Pojedine su poruke bile prilično detaljne i konkretne.

Neke su, pak, bile kratke ali jasne te, najvažnije, usmjerene na ono što je učenicima bitno.

7. TJEDAN

Budući da glazba zauzima posebno mjesto u životu sviju nas, a predstavlja i neizostavan element osobnog razvoja i ostvarivanja samospoznaje, nije neobično da pojedini učenici malo toga rade bez nekakve glazbene pozadine i svog osobnog "soundtrack-a".

Novi je zadatak, stoga, bio odlučiti se koju bi njima dragu pjesmu učenici podijelili s drugima, a koja im je u ovom danima izolacije i nastave na daljinu najdraža, koju često slušaju, ili koja im je na neki način važna iz određenog razloga.

Također, uz samu su pjesmu trebali navesti i pokoji stih ili više koji su ih se najviše dojmili te opisati zašto su izabrali baš tu pjesmu i taj stih/stihove.

8. TJEDAN

Posljednji tjedan ciklusa aktivnosti za razvijanje kreativnog razmišljanja i rješavanja problema bio je usmjeren prema budućnosti (a svi, kako učenici tako i učitelji, ustraju u nadi da će ta budućnost biti vrlo vrlo bliska) te su učenici kao posljednji zadatak dobili upute navesti TRI stvari koje namjeravaju napraviti nakon popuštanja ili ukidanja mjera izolacije, a koje TRENUTNO NISU U MOGUĆNOSTI napraviti.

Ovom su aktivnošću učenici ponovno pokazali optimizam koji potvrđuje da se životne radosti sastoje od jednostavnih svakodnevnih radnji koje obično niti ne primjećujemo, sve dok nam nisu oduzete...

Štoviše, iako jednostavne, prizemnost i skromnost ovih želja i planova ukazuje na zrelost i stupanj samospoznaje kojih možda ni sami nisu bili svjesni dok ih nisu materijalizirali kao vlastite riječi na papiru.

Na kraju (?)

Kao što je i sam početak ovog ciklusa aktivnosti usmjerenih ka razvijanju kreativnog načina razmišljanja, samospoznaje i rješavanja problema ostao obilježen početkom koronakrize te time još dodatno naglasio važnost provođenja takvih aktivnosti, tako je i kraj ciklusa, znakovito, nakon dva mjeseca izolacije, socijalne distance i nastave na daljinu, došao baš u vrijeme popuštanja obaveznih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Sve aktivnosti provedene u 7. razredu, neke za učenike lakše, neke teže; neke izvedive u nekoliko minuta, a neke za koje su bili potrebni dani ili tjedni, tek kad se sagledaju u svojoj cijelosti daju sliku o važnosti i potencijalnoj dalekosežnosti zaključaka i novostečenih misaonih, praktičnih i društvenih vještina koje su učenici kroz navedene aktivnosti stekli.

Nastava na daljinu se nastavlja, a s njom dolaze i novi izazovi, nove poteškoće, ali i nova rješenja.

Neka od njih će se pokazati neučinkovitima, ali će otvoriti put prema nekima koja trenutno ne možemo predvidjeti, a to je možda i najveća pouka i najvažniji zaključak cijelog projekta:

Cilj kojemu stremimo često si možemo predočiti, ali ne možemo predvidjeti koje će sve poteškoće u njegovom ostvarivanju život postaviti pred nas i na koje će nas sve puteve koji na različite načine vode prema tom cilju usmjeriti na tom putovanju. Stoga, jednom kada dostignemo taj cilj i pogledamo unazad možda shvatimo da je sam put bio važniji od cilja te da se prava vrijednost zapravo skrivala u njemu.

Također, svaka prepreka na putu možda, pak, neznatno promijeni naš cilj, no ako na kraju putovanja i dođemo na neko odredište drukčije od onoga koje smo si zacrtali, to ne znači da nismo ostvarili svoj cilj. On je samo drukčiji, možda i zanimljiviji - no ništa manje vrijedan.

Hvala!

Created By
Ivan Horvat
Appreciate