Loading

Kempense duurzaamheid en lokale economie

Niet alleen de wereldeconomie krijgt in deze crisis rake klappen, ook de lokale economie blijkt erg kwetsbaar.

Hoop

Toch zien we ook hoopgevende signalen:

  • Vele lokale voedselinitiatieven floreren.
  • Hoevewinkels zien hun aanpak verdubbelen, zelfs verviervoudigen.
  • Bij de CSA-tuinders gaan de plukabonnementen als zoete broodjes de deur uit.
  • De leveranciers van de Voedselteams kunnen de vraag niet bijhouden…

Bij Translab K werken we al een hele tijd samen met Kempense initiatieven die kiezen voor een duurzame aanpak. Heel wat ondernemende Kempenaren testten zo uit hoe we ons systeem veerkrachtiger kunnen maken tegen crisissen, van welke aard dan ook. Zij lijken nu beloond te worden voor die aanpak.

We zijn ervan overtuigd dat jij een belangrijke schakel bent in het ontwikkelen van een sterk en veerkrachtig voedselnetwerk. Hieronder geven we je wat inspiratie mee, die je kan helpen om te anticiperen op toekomstige uitdagingen.

kempense kost

kempense kost

3 lokale brochures en een website

We lijstten de voorbije maanden veel duurzame Kempense duurzame producenten op. We koppelden hen aan tien concrete tips om duurzame voedingskeuzes te maken op het werk, en bezorgden die brochure aan Kempense kmo's.

Door de coronacrisis zijn onze bedrijven er helaas weinig mee, maar de lijst van producenten kan nu wel handig gebruikt worden om individuele burgers door te verwijzen naar deze lokale initiatieven. Op www.kempensekost.be vind je alle ondernemers digitaal.

Wat je kan doen?

Kies je partners

kies je partners

Een sterk lokaal netwerk uitrollen hoef je niet alleen te doen. Deze partners willen jou zeker helpen of nuttige info delen:

De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse Landmaatsschappij (VLM)

Die ondersteunen graag jouw lokale voedselstrategie. Daarbij laat je burgers, beleidsmakers, boeren en andere lokale actoren nadenken over hoe het voedselsysteem kan veranderd worden en welke acties er nodig zijn om die verandering te realiseren. VVSG en VLM weidden er een aparte website aan. Bij VVSG is Steven Desair daarvoor je contactpersoon.

In Hoogstraten gaat men alvast aan de slag men een eigen voedselstrategie onder de naam Oogststraten.

Lokale initiatieven

Contacteer die initiatieven die in je gemeente al duurzaam aan de slag zijn. Kijk daarvoor even op onze websites van Kempense Kost of de TranslabKaart. Bij hen hoor je meteen wat ze nodig vinden. Misschien kan de gemeente daar een belangrijke ondersteunende rol bij opnemen. Zo kan je meer betekenen met minder inspanningen dan als je iets geheel nieuws op poten zou zetten.

Voedselteams

De medewekers van Voedselteams kennen de noden en mogelijkheden van onze lokale bioboeren erg goed. Je kan ook hun regionale Facebookpagina volgen. In onze provincie is Dorinne Agemans je contactpersoon. Ongetwijfeld heeft ze heel wat tips voor je!

Korte keten

Met al je vragen, ideeën en suggesties voor samenwerking in de korte keten kan je terecht bij Steunpunt Korte Keten. Dat is een duurzaam afzetsysteem van landbouwproducten. Ze hebben vijf basisprincipes gemeen: betrokken consumenten, een beperkt aantal schakels, zeggenschap van de producent in de prijszetting, een regionaal karakter, contact tussen consument en de landbouwpraktijk.

Rikolto

(het vroegere Vredeseilanden) oogst samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en overheden nieuwe ideeën om een groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden. Ze begeleiden je eventueel ook bij het uitwerken van lokale voedselstrategieën.

Ik ben meer dan een kassaticket

Dat is een beweging van consumenten/burgers die van duurzame voeding in de supermarkt de gewoonste zaak van de wereld wil maken. Wil je een samenwerking opzetten tussen lokale producenten en de supermarkten in je gemeente? Contacteer dan zeker Hannelore Tyskens.

Nog meer inspiratie

Nog meer inspiratie

kan je vinden bij

  • Het netwerk Ferm verenigt 7.800 land- en tuinbouwvrouwen en roept, samen met het Steunpunt Korte Keten, momenteel op om vooral in eigen land geproduceerd voedsel te kopen.
  • Vlaanderen telt ongeveer 3000 hoeveproducenten. De consument vindt een overzicht van hoevewinkels in de buurt op www.rechtvanbijdeboer.be
  • Bond Beter Leefmilieu werkt samen met organisaties, burgers, overheden en ondernemingen, met één doel: de transitie maken naar een duurzame, hernieuwbare samenleving. In coronatijd hebben ze een hele hoop tips om dit te realiseren.
  • Met een Green Deal maakt een beleid ruimte voor de groei van circulaire economie. Momenteel wordt er naast de Vlaamse Green Deal gewerkt aan een Europese Green Deal.
  • Een lokaal distributieplatform dat boeren en consumenten verbindt in Leuven.
  • Burgercollectief Fundament is ook een interessant zijproject van commonslab in Antwerpen. Zo promoten ze o.a. zelfkweekpakketten van oesterzwammen en de samenaankoop van witloofwortels.
onze eigen winkel: translab k

translab k

Onze kataloog

In crisistijd heb je niet enkel voedsel nodig om te overleven. Sociaal contact op veilige afstand, een nieuw boek om corona-vrijetijd te vullen, een deelauto-plan om na corona niet opnieuw vast te zitten in de files, een weggeefplek om overbodige spullen kwijt te geraken nu je huis opgeruimd werd… dit en veel meer boeiende ideeën voor je gemeente vind je terug in onze verzameling.

Onze TranslabKaart

Er zijn reeds heel wat lokale initiatieven in onze regio aan de slag die je makkelijk kan ondersteunen of mee kan laten floreren. Op de TransLab Kaart vind je verschillende bestaande initiatieven terug!

Katrien Loots & Wannes Van Coillie 014 41 15 65 www.translabk.be
Created By
Translab K
Appreciate