Loading

Året som gått med PostNord Plus Årskrönika 2020

Året som gått

En hållbar väg mot ökad gemenskap

Precis som i alla andra delar av samhället har pandemin kraftigt påverkat Personalstiftelsen PostNord Plus verksamhet under det gångna året. Det har tvingat oss att tänka om – och tänka nytt – för att fortsätta kunna vara den positiva och sammanhållande kraft som vi vill vara för PostNords medarbetare.

Nu, mer än någonsin, behöver vi få uppleva en känsla av gemenskap. Vi behöver också aktivera oss både fysiskt och mentalt för att öka vårt välbefinnande. Personalstiftelsen satsar därför på att erbjuda ännu fler, innovativa digitala aktiviteter där allt det kan kombineras. Vi satsar också vidare på det hållbarhetsarbete som inleddes under 2020 och som handlar om att öka kunskapen om hur de personliga valen kan minska miljöpåverkan.

Vår bedömning är att vår roll när det gäller att stärka sammanhållningen mellan PostNords anställda, främja en sund livsstil och skapa en positiv inställning till arbetsgivaren är viktigare än någonsin. Vi arbetar ständigt med att vässa och anpassa vårt utbud av aktiviteter. Det kommer vi att fortsätta med under 2021.

Välkommen att ta del av vår första Årskrönika 2020, som illustrerar inspirerande och gemenskapsbyggande berättelser från PostNords medarbetare, allt för en aktiv fritid.

VD Personalstiftelsen PostNord Plus

Postnordplus.com är navet i vår kommunikation med dig i PostNord. Under året har vi på Personalstiftelsen träffat 1 047 PostNord-kollegor och informerat om vår verksamhet för en aktiv fritid. Vilket är glädjande trots rådande omständigheter.

Vi har haft 44 tävlingar på hemsidan som engagerat 5 399 personer.
31 personer har skapat ett nytt konto varje vecka vilket resulterade i 11 043 konton på postnordplus.com.

Aktiviteter 2020

#postnordpromenaden

”Frisk luft, kluriga frågor och drygt 1 000 000 steg tillsammans när PostNord-promenaden genomfördes 26 augusti.”

Aktiviteter 2020

Postmilen på hemmaplan lockade nästan 460 deltagare!

Aktiviteter 2020

Plogga med oss

Under perioden 30 mars - 24 maj bjöd vi in PostNord-anställda och deras familjer att Plogga med oss. Detta innebar att vi var ute och plockade skräp i närområdet medans vi promenerade, joggade eller cyklade. Vi fick massor av gratis motion och blev samtidigt riktiga miljöhjältar på hemmaplan.

Aktiviteter 2020

Cykelutmaningen

Till slut var det dags att kliva av cykeln och vila lite efter sex veckors cykling till och från arbetet. Var du en av dem som hoppade på cykeln efter arbetet och tog en härlig cykeltur i den friska höstluften?

Alternativet till att cykla var att man kunde leta fram gympaskorna och gå långpromenader, eller gå till och från sitt arbete. Ni var säkert många som tog sig ut upplevde några nya promenadstråk runt kvarteret man bor eller som gått ut ett par gånger extra i svampskogen för att få sina dagliga steg.

Vill ge er alla en stor applåd för ert deltagande i Cykelutmaningen!

Tillsammans har vi cyklat 30 318 km och promenerat 33 724 km. Vi har sparat 12 808 kg Koldioxid.

Av alla lag som deltog så var det PostNord KLS syd/väst som knep 1:a platsen, de fick ihop 3265 Km tillsammans, mycket bra jobbat!

Men, alla vi som deltog i Cykelutmaningen är vinnare!

Aktiviteter 2020

Digital författarträff

Det blev en lyckad författarträff med Frida Andersson Johansson när ett gäng PostNord-anställda fick träffa Frida online en mörk novemberkväll för att ta del av hennes erfarenheter som författare.

Aktiviteter 2020

Lansering av boken ”Livsbalans på 30 dagar”

I januari 2020 lanserade vi Annette Lefterows nya bok Livsbalans på 30 dagar utgiven i samarbete med Personalstiftelsen PostNord Plus. Boken fick eget förord och omslag. Boken lanserades både fysiskt på plats på Arken, PostNords Huvudkontor i Stockholm, och via en digital författarträff med hälsoprofilen Annette för alla runt om i landet. Alla som deltog fick varsitt exemplar av boken.

Annette Lefterow är en ledande expert inom wellness och en populär föreläsare inom bland annat yoga, wellness och ayurveda.

Hållbarhet

Klimatsmart – en ny satsning

Vi är många som vill göra något för klimatet och för ett hållbart jordklot. Men vi vet kanske inte riktigt hur och vart vi ska börja. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Ett område där vi nu intensifierar vårt arbete är inom hållbarhet. Under 2020 lanserades Klimatsmart, som genom aktiviteter och fritidserbjudanden syftar till att öka kunskapen om hur de personliga valen kan minska negativ miljöpåverkan. Det handlar om att äta grönare, resa smartare, lära dig mer och leva enklare, vilket tar avstamp från FN:s 17 Globala mål för en hållbar utveckling. Under året har vi publicerat 36 klimatsmarta tips och genomfört tre (3) klimatsmarta aktiviteter såsom PostNord Promenaden, Cykelutmaningen och Bokbytarmånad.

”Det handlar om att äta grönare, resa smartare, lära dig mer och leva enklare”.

Under 2021 tas nästa steg i satsningen som kommer att handla om uppföljning av de aktiviteter som arrangeras på arbetsplatserna. Detta för att öka insikten av betydelsen av de personliga insatserna för att motverka negativa klimatförändringar och minska utsläppen av växthusgaser. För de arbetsgrupper inom PostNord som önskar arrangera en klimatsmart aktivitet och i samband med aktiviteten göra personliga val som har en positiv miljöpåverkan, finns möjlighet att få diplom baserat på dessa aktiva val efter genomförd aktivitet.

Tre klimatsmarta tips!

Klimatsmart tips

”Minska din köttkonsumtion för att minska utsläppen av växthusgaser, vattenanvändning och naturresurser.”

Klimatsmart tips

”Köp lokalt eller regionalt producerad mat”.

Klimatsmart tips

”Köp second hand-kläder istället för nya”.

Våra semesteranläggningar

Hemester är hett

Svårigheterna med att resa utomlands under året har lett till en svemester- och hemestertrend vilket inneburit en högre efterfrågan på semesteraktiviteter i Sverige. Intresset ökade för fjällvärlden och vi hade en hög beläggning på våra anläggningar med många gästnätter. Vi anpassade oss snabbt till myndigheternas föreskrifter och corona-apassade våra anläggningar för en trygg och säker vistelse.

Våra semesteranläggningar

Sälenhornet Resort - för en aktiv fjällsemester

Stiftelsen anläggning Sälenhornet Resort i Stöten i Sälenfjällen har under året haft 6 228 gästnätter. Våra nyrenoverade Storstuga Plus, med konceptet uppbäddat och klart blev klara inför vintersäsongen och har varit mycket populära. Året har utmanat oss på Personalstiftelsen och Stötens personal för att tillsammans se till att din vistelse skulle bli så trygg och säker som möjligt p.g.a pandemin. Incheckning skedde på ett digitalt, tryggt och säkert sätt, hyra av skidor och annan utrustning hämtades på särskild angiven plats och Stötens egna trygghetsvärdar såg till att allt fungerade. Vi är tacksamma för att säsongen blev så bra och bjöd på mycket snö och fin skidåkning.

Vi tackar er gäster som gav oss höga betyg i våra gästenkäter 3,46 av 4 möjliga. Dessutom säger 96 procent av er som svarat att ni kan tänka er att komma tillbaka.

Våra semesteranläggningar

Fjällhornet Resort - där vildmarken tar vid

Stiftelsens andra anläggning STF Fjällhornet Resort i Ljungdalen har under året anpassat både incheckning, städrutiner och gästservice för att alla våra gäster skulle känna sig trygga hos oss. 2 887 gästnätter blev det under året och en beläggning på 92 % under juli månad. Allt från utflykter till vattenfall, lunchmeditationer, Vandringens dag (STF) och en färd med Helagsexpressen till STF Helags Fjällstation och nya skidspår och annat spännande. Dessutom hann vi med att rusta upp Storstugan med ny panel, vårt samlingshus.

Vi uppskattar alla fina vitsord i vår gästbok och fina betyg i våra gästenkäter 3,59 av 4 och dessutom säger 100 % att de tänka sig komma tillbaka.

Aktivitetsbidrag

Små grupper, stora upplevelser

Ett av Personalstiftelsen PostNord Plus uppdrag är att dela ut bidrag till aktiviteter på fritiden. Trots rådande restriktioner har arbetsplatserna varit kreativa och genomfört corona-anpassade, utomhusaktiviteter och i mindre grupper.

Aktivitetsbidrag

"På svaj högt upp i det blå...”

Aktivitetsbidrag

”På SUP i "Fylleån”

Aktivitetsbidrag

”Visst nappar det?”

Nyhet 2020

Bidrag för fritidsstudier

En nyhet till de anställda har varit att ge möjlighet att ansöka om bidrag för fritidsstudier vilket visat sig har varit mycket uppskattat bland de anställda. Kreativitet kring val av fritidsstudier har varit fantastisk, yogakurser, dragspel och drejning för att nämna några kurser. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan söka bidrag till.

Wellness-köket

God och nyttig mat, både för det stora och det lilla hushållet

Under året har vi lanserat Wellness-köket. Vår ambition är att alla ska kunna laga enkel och nyttig mat tillsammans med oss. För både fest och vardag. I tider som dessa vill vi förgylla vardagen för dig i PostNord. Varje månad publicerar vi tio nya recept på sidan Wellness-köket på postnordplus.com. Wellness-köket är uppdelat i fem olika kategorier:

Frukost, Lunch, Middag, Guldkant, Energi snacks

Postens Idrottsförbund

Vilket år det blev!

– För första gången på 75 år fick Postens Idrottsförbund ställa in alla centrala arrangemang med undantag av Postskidan i Sollefteå, berättar Gunilla Karlbom, ordförande i Postens Idrottsförbund. Postskidan blev den enda grenen vi kunde genomföra centralt. Det blev i alla fall en riktig höjdare, bokstavligt talat! Sollefteås skidstadion ligger nämligen högst uppe på Hallstaberget och där fanns allt, boende, bra skidspår, middag och dessutom bra väder, ett härligt arrangemang helt enkelt.

Trots ett år med restriktioner så har föreningarna över hela landet, från Norrbotten till Skåne, jobbat bra och anordnat lokala aktiviteter. Det ser vi genom antalet medlemmar som gjort Postklassikern på hemmaplan; Postskidan, Postmilen, Posttrampet, och Postsimmet. Nu ser vi fram emot att kunna träffas i större sällskap igen, avslutar Gunilla. Efter en dag med fysisk ansträngning oavsett vilken gren man ägnat sig åt smakar en härlig kamratmiddag bra!

Gunilla Karlbom

Ordförande Postens Idrottsförbund

Postens Idrottsförbund

Ett annorlunda år – på många vis

Året började bra med Postskidan i Sollefteå. Bra väder, fina spår och ett härligt arrangemang. Sedan kom pandemin...

Postens Idrottsförbund

Posttrampet

I dessa tider blev föreningslivet och alla uteaktiviteter extra viktiga. Posttrampet 2020 genomfördes på hemmaplan. Karlskrona och Ronneby körde på Sturkö.

Att cykla runt en ö på skogsvägar och stigar, hur härligt som helst! Efter målgång en gemensam middag ute! Roligt och kreativt! De flesta föreningarna hade trevligt på sina aktiviteter under året med gemensam fika & mat utomhus.

Postens Idrottsförbund

IngMarie Pålsson har gjort klassikern i 30 år!

IngMarie Pålsson efter att hon avverkat trettio Postklassiker... och naturligtvis börjat på den trettioförsta!

Vad tyckte du om det nya formatet på årskrönikan?

Tanken är att denna Årskrönika ska vara visuell och lättillgänglig. Den ska andas gemenskap, glädje och en aktiv fritid för dig i PostNord. Vi kommer att använda detta format för att rapportera om olika event och aktiviteter som vi genomför framöver, som exempelvis vår gemensamma skidhelg till Sälenhornet Resort i Stöten.

Jag hoppas att du liksom jag är stolt över att arbeta på ett företag som satsar på sina medarbetares välmående och fritidsaktiviteter. Du kan enkelt sprida magasinet i sociala kanaler genom att dela länken med dina kollegor och vänner.

Vi ses på ett event inom kort!

Maria Larsson

Webbredaktör Personalstiftelsen PostNord Plus

Personalstiftelsen PostNord Plus har i uppdrag från PostNord AB att skapa en attraktiv fritidsverksamhet för PostNords anställda inom områdena semester och rekreation, idrott och motion samt kultur och upplevelser. PostNord arbetar aktivt för att ha friska och engagerade medarbetare. Genom stiftelsens verksamhet ökar PostNord sin attraktivitet som arbetsgivare. Aktiviteterna bidrar till hälsa, ökad trivsel och gemenskap bland PostNords anställda. På postnordplus.com har Personalstiftelsen PostNord Plus skapat en plattform för aktiviteter, erbjudanden och gemenskap.

Personalstiftelsen PostNord Plus finns även på Facebook, Instagram och Vimeo. Välkommen till postnordplus.com – för dig i PostNord

Postnordplus.com – En aktiv fritid

För förbättrad hälsa, ökad trivsel och gemenskap i PostNord

© Personalstiftelsen PostNord Plus 2021

Ansvarig utgivare: Eva Kristiansson

Ställföreträdande utgivare: Maria Larsson