Loading

sport- en beweegtips van de UiT in Oostende-redactie

Onze bewegingsvrijheid werd door de coronamaatregelen serieus ingeperkt. Maar dat wil niet zeggen dat je niet mag bewegen. Integendeel. Sporten en bewegen in open lucht wordt zelfs aangeraden. Buitensporten zoals tennis, golf, petanque en watersport zijn opnieuw toegelaten zolang je de nodige afstand bewaart en elkaars materiaal niet gebruikt. Binnen in groep sporten is nog steeds niet mogelijk, maar ook thuis in je eentje kan je fit blijven. UiT van Thuis en enkele Oostendse sportclubs zetten je graag aan het bewegen.

Beweeg in je buurt

Wie aan natuur in Oostende denkt, denkt natuurlijk eerst aan de zee en het strand. Maar onze stad is veel meer dan dat. Oostende heeft een verrassend groene rand en ook in de binnenstad vind je her en der groene oases. Wist je dat 85 procent van de Oostendenaars op minder dan 400 meter van buurtgroen woont? Heb jij al dat moois in jouw buurt al kunnen ontdekken? Of weet je niet waar te beginnen? Dan hebben we goed nieuws, want onlangs viel bij elke Oostendenaar de brochure ‘Beweeg in je buurt’ in de bus. Neem snel een kijkje, want je vindt er de mooiste wandel- en fietsroutes zoals het Groen Lint (een must voor elke Oostendenaar). Benieuwd naar de groene plekjes in andere wijken? Kijk dan snel hier. Je vindt er een overzicht van alle leuke plekjes. Ga op ontdekking door het groen van Oostende en geniet volop van de beweging en de buitenlucht. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

De Schorre Moutainbikeparcours

Zin in een tof hindernissenparcours op de fiets? Het mountainbikeparcours in Sportpark De Schorre heeft er sinds vorig jaar enkele nieuwe hindernissen bij. Op de heuvelflank aan de Klemskerkestraat werden twee zogenaamde ‘drops’, een trappenpartij, twee kombochten en twee klimbochten uitgewerkt. Die technische hindernissen zijn een uitdaging voor de sportieve mountainbiker en vormen ook een meerwaarde bij de opleiding van jonge renners in de mountainbikesport en het cyclocrossen. Ook de rest van het 6 kilometer lange parcours (blauwe lus) werd hier en daar aangepakt om de veiligheid en de beleving van de gebruikers te verhogen. In de toekomst worden nog andere ingrepen gepland, zoals een aanpassing van de kunstmatige heuvels en de hertekening van het traject.

In het Sportpark start ook een groene lus van 22 kilometer. Langs polderwegen slingert het parcours via de Groene 62 naar Zandvoorde om via Oudenburg een onverhard ommetje onder de snelwegbrug te maken. Terugkeren gebeurt langs de spoorweglijn Oostende–Brussel richting Groene 62 waarna de aansluiting op de blauwe lus volgt. De GPS-bestanden van de verschillende lussen zijn beschikbaar via deze link.

Tien tips van Sport Vlaanderen

Was jij altijd al een fervent sporter of maak jij dat goede voornemen om meer te bewegen (een beetje dankzij de maatregelen) eindelijk waar? Sport Vlaanderen geeft je tien gouden tips om te sporten in coronatijden. We plaatsten er hier en daar een voorbeeldje bij. Succes!

1 >> Als je nu pas begint met sporten of bewegen, bouw het dan heel langzaam op. Saartje Vandendriessche zet je elke dag tien minuten aan het bewegen vanuit haar eigen kot. Volg haar workouts telkens om 12.50 uur voor het middagjournaal op één. De oefeningen zijn geschikt voor elke leeftijd. Een aflevering gemist? Hier kan je ze allemaal bekijken.

2 >> Sport niet te intensief en niet te lang aan één stuk.

3 >> Doe je normaal duurinspanningen, kies dan nu voor intervalactiviteiten. Hier vind je een voorbeeld van een cardioworkout met interval (je wisselt een oefening van bijvoorbeeld 45 seconden af met 15 seconden rust).

4 >> Oefen wanneer het kan in de open lucht (buiten, tuin, koer, balkon…).

5 >> Binnen sporten of bewegen is nog altijd veel beter dan niet bewegen. Slecht weer of gewoon geen zin om naar buiten te gaan? Coach Patty van Sport Vlaanderen maakte enkele korte filmpjes met spierversterkende oefeningen voor je armen, borst, schouders, benen, buik, rug, knie- en enkels. Je hebt enkel een mat en kleine gewichtjes nodig. Geen gewichtjes in huis? Probeer met een vol flesje water!

6 >> Sport nu bij voorkeur in je eentje of met je gezinsleden en maximum twee vrienden. Let op! Dit moeten steeds dezelfde mensen zijn en ook anderhalve meter afstand houden is verplicht.

7 >> Kom je tijdens het sporten in de buurt van anderen, hou dan anderhalve meter afstand. Afstand houden is niet altijd even gemakkelijk als je te voet bent. Je bent bijna verplicht om de straat over te steken of te wachten tot de andere persoon dat doet. Met een vervoermiddel is het echter een fluitje van een cent om afstand te houden. Ben je het fietsen stilaan wat beu? Waag je eens aan inline skaten! Skate Vlaanderen zette enkele filmpjes online waarmee je vanaf nul leert inline skaten. In geen tijd zoef je je tegenliggers voorbij! Veel plezier, maar hou het veilig! Check de online lessen hier.

8 >> Doe niets samen in de marge van je sportactiviteit: niet samen met de auto naar de sportactiviteit, niet samen omkleden,…

9 >> Raak alleen je eigen materiaal aan: gebruik je eigen drinkbus en handdoek, maar ook alleen persoonlijk sportmateriaal als een pallet, racket, bal, fiets, step,…

10 >> Sport niet als je ziek bent, ook niet individueel. Onthoud ook dat je na koorts niet meteen weer mag sporten, maar nog evenveel dagen moet rusten als dat je koorts hebt gehad. Na bv. 3 dagen koorts begin je dus pas op dag 7 weer te sporten.

Lees hier meer over wat sinds 4 mei wel en niet kan met betrekking tot sporten.

Beweeg mee met de Oostendse sportclubs

Door corona staat de werking van de Oostendse sportverenigingen even on hold. Ze laten hun leden evenwel niet in de steek en maakten video’s met oefeningen om thuis te doen. UiT van Thuis verzamelde een kleine bloemlezing. Doe gerust mee!

Ashley van KOTV Noordzee leert je handenstand.

Floor van Pilates aan Zee geeft je een complete workout voor lichaam en geest.

De Vrije Zwemmers Oostende maakten filmpjes om de zwemspieren te onderhouden.

Met rope skipping of touwtjespringen verbrand je heel wat calorieën. Rope Skipping Oostende leert je graag de kneepjes van het vak.

Dansschool GEVADA maakte een Salsa-instructiefilmpje. Trek je dansschoenen maar aan!

Meer filmpjes vind je hier.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (mei 2020)

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate