Loading

Venus en de Pleiaden Samen aan de sterrenhemel.

Venus schuift iedere dag dichter naar de sterrengroep de Pleiaden of het Zevengesternte.

De zeer heldere planeet Venus, die bij zonsondergang in het westen zichtbaar is komt iedere dag dichter en dichter bij de open sterren hoop en zal tegen 3 april als deel van deze groep gezien worden.

De heldere Venus midden op deze tekening rond 20u op 22/03/2020

Op dit moment ( 21/03/2020) staat de planeet nog ongeveer 10° van de Pleiaden verwijderd.

Een gespreide hand op arm afstand is ongeveer 20° breed.

Dus de halve hand is ongeveer 10°

Iedere avond zal je Venus langzaam zien dichterbij sluipen en het is, met de gunstige weersvoorspellingen in het achterhoofd, zeker de moeite waard om deze dwaalster te volgen op haar weg naar de Pleiaden.

Pleiaden - Zevengesternte

De Pleiaden (Oudgrieks (αἱ Πλειάδες hai Pleiádes) waren zeven nimfen uit de Griekse mythologie, de dochters van de Titaan Atlas en de Oceanide Pleione.

Ze werden geboren op de berg Cyllene. De Pleiaden waren samen met hun zusters, de Hyaden (gezamenlijk ook wel de Atlantides genoemd), de metgezellen van de godin Artemis. Deze nimfen zorgden ook voor de pasgeboren god Dionysos. Ze waren de personificatie van het Zevengesternte.

Nadat de vader van de Pleiaden, Atlas, het hemelgewelf op zijn schouders moest torsen, achtervolgde Orion de zeven zusters en probeerde hen het hof te maken. Om Atlas gerust te stellen veranderde Zeus de Pleiaden eerst in duiven en later in het zevengesternte. Men zegt dat Orion de zusters nog steeds door de hemel achtervolgt. Volgens een andere mythe pleegden de zusters tegelijkertijd zelfmoord omdat ze het lot van hun vader ondraaglijk vonden, en zette Zeus ze uit medelijden aan de hemel.

Venus

Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet van ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar Venus, de Romeinse godin van de liefde. Vanaf Aarde gezien is Venus op de zon en de maan na het helderste object aan de hemel. Vanwege het feit dat Venus net als Mercurius een binnenplaneet is en daarom vanaf de aarde gezien altijd betrekkelijk dicht bij de zon staat, is Venus alleen zichtbaar gedurende een half tot 4 uur na zonsondergang of vóór zonsopkomst. Daarom wordt Venus ook wel de avondster of morgenster genoemd.

Created By
chris Janssen
Appreciate