Loading

Nieuwsbrief 2020-2021 nr. 2

Beste ouder(s) en/of verzorger(s),

Uw kind gaat alweer een paar weken naar de peuterspeelzaal. In de groep heeft uw kind nieuwe kinderen leren kennen en misschien is er wel een andere leidster of een stagiaire in de groep gekomen. Uw kind heeft, hoe jong hij of zij ook is, contact met verschillende volwassenen en kinderen.

Kunt u inschatten hoeveel mensen uw kind kent? Denk dan eens aan de mensen in de familie, de buurt, de vriendenkring en de peuterspeelzaal. Herkent uw kind hen op een foto? Of misschien herkent uw kind al iemand aan zijn of haar stem.

Het Piramide project waar we nu mee aan de slag gaan, gaat over mensen. We beginnen heel dicht bij het kind zelf. Bij het eigen lichaam. Hoe ziet het eruit?

Kijk maar eens in de spiegel. Weet je waar je knie zit? En bekijk je rug eens? Hoe zien andere kinderen eruit? Vertel maar. Hoe doen mensen? Ze bewegen en praten. Dat gaan wij ook allemaal doen. Je lichaam, daarmee besta je en kun je zeggen: "Kijk, dit ben ik!"

Oproep: Wilt u aan uw kind een foto meegeven waarop het staat met één van de ouders? We gaan deze foto's gebruiken voor een activiteit in de groep.

Doet u thuis mee?

Als u uw kind in bad doet, afdroogt of het aankleedt, laat het dan alle lichaamsdelen noemen die u aanraakt. Het is boeiend om eens stil te staan hoeveel uw kind al kan benoemen. Bedenk wat u nog voor nieuws kunt toevoegen, wat uw kind nog niet weet.

Ga eens met uw kind voor de spiegel staan en aai het spiegelbeeld van uw kind. Dat ziet er raar uit! Strijk bijvoorbeeld over de haren van uw kind, geef een kusje op de wang of een klopje op de schouders. Vertel erbij wat u doet. Daarna is uw kind aan de beurt om uw spiegelbeeld aan te raken. Laat uw kind hierbij vertellen. Op een speelse manier vergroot u zo de woordenschat van uw kind.

We lezen het volgende prentenboek voor:

Broertje te koop

Een heerlijk, herkenbaar prentenboek voor alle grote broers en zussen die wel eens genoeg hebben van hun kleine broertje of zusje, maar ook niet zonder ze kunnen.

Loes heeft er genoeg van.

Van dat broertje van haar.

Eerst was hij klein en lief.

Hij lag daar maar wat rond te kijken.

Maar nu is het een monstertje.

Een minimonstertje.

We leren de peuters de volgende woorden aan van twee woordenclusters:

Naar aanleiding van het prentenboek 'Broertje te koop":

lief, klein, het hoofd, het haar, het oog, de billen, boos, springen, het broertje, het zusje, weg, lachen, wijzen, liggen, de rug, wassen, de kus, rennen, passen, te groot, te dik, stout, kapot maken.

'Ik ben ik'

ik, leuk, mijn, ik ben, ik heet, hoe heet jij?, wie ben jij?, wie, kiezen, houden van

Het Bijbelverhaal dat tijdens het thema centraal staat is het verhaal van Mozes.

Het verhaal van Mozes laat zien dat God zijn volk niet vergeet en dat Hij voor hen zorgt. Hij heeft een plan met de Israëlieten en dat zal later in Mozes leven duidelijk worden. Thema van dit verhaal is de zorg van de mensen voor Mozes en de zorg van God aan de kinderen.

We zingen het lied: Klein, klein kindje je leven loopt gevaar, ik maak een biezen mandje en morgen is het klaar.

De volgende peuters zijn bij ons gestart:

Owen Coes, Fayèn Finke, Vic Steehouder, Lize van der Ziel

Heel veel speelplezier gewenst bij peuterspeelzaal Margriet!

Vakantierooster 2020-2021

Herfstvakantie 12-16 oktober 2020

Kerstvakantie 21 december 2020 tot en met 1 januari 2021

Voorjaarsvakantie 22-26 februari 2021

Goede vrijdag 2 april, tweede paasdag 5 april 2021

Koningsdag 27 april 2021

Meivakantie 3 tot en met 14 mei 2021

Tweede Pinksterdag 24 mei 2021

Start zomervakantie 12 juli 2021