Loading

Byguide Haugesund

Gratis jazzkonsert på lørdager, et mikrobryggeri á la New York og stand up show fra London. Det er noe av det du kan oppleve om du legger byturen til Haugesund.

For deg som vil oppleve en by i utvikling; hold deg i sentrum og ta beina fatt. Opplev Haugesund til fots og få med deg alt fra historiske monumenter, industrihistorie og et spennende kultur- og kaféliv. Start med en liten byvandring i Haugesund sentrum og følg på med byopplevelser!

Gå på byvandring

Haugesund er kanskje mer kjent som shipping- og industriby i dag, med verftet Aibel i spissen. Men det var sildefisket som bygde byen i sin tid. Fortsatt er maritime næringer viktig for Haugesund, og i 2006 ble Sjøfartsdirektoratet lokalisert her. Legger du turen til Smedasundet og broa over til Risøy, får du med deg litt av den maritime opplevelsen av byen – dette området som har vært selve hjertet i byen i så mange år.

Haugesund er også en by med mange bygninger i Jugendstil, faktisk flere enn noen annen by i Norge. Legger du ut på byvandring gjennom gatene, skal du særlig legge merke til hjørnehusene og de mange tårnene

Æren for dette tilskrives byborgeren og arkitekten Einar Halleland, som blant annet står bak Vår Frelsers Kirke. For parkopplevelser, legg turen til Byparken og Rådhusplassen, der det hver dag foregår salg av blomster og lokale produkter. Rådhuset er også verdt en stopp: dette regnes som Norges fremste eksempel på nyklassisistisk arkitektur og er kåret til Norges flotteste rådhus.

Haugesund Rådhus

Lokaldesign og shopping

Vil du på shopping, skal du legge turen til Haraldsgata og de tilstøtende gatene rundt. Her vil du finne flere klesbutikker, interiørbutikker og gullsmed, for å nevne noe.

Tar du turen opp i Kirkegata, kan du besøke Formbar Glassverksted. Her kan du kjøpe unike gaver eller se utstilt glasskunst. For spiselige gaver, legg turen innom Amundsen Spesial og til musikkelskere kan vi tipse om Shabby Records.

I Haraldsgata finner du flere klesbutikker, interiørbutikker og gullsmed, for å nevne noe. For lokal design, ta turen til barneklesbutikken MeMini, der klærne er designet av haugesundskvinnen Kristine Vikse. Vegg i vegg med MeMini finner du lokalene til herredesignmerket Ernst by Ernst.

Hos Lervik Ur lenger borte i gata, kan du se finne det lokale klokkedesignet Bruvik.

Kaféliv

Langs Smedasundet finner du utesteder, barer og restauranter på rekke og rad. I høyden over kaien ligger anerkjente Lothe’s restaurant og lunsjstedet Dattera til Lothe’s. For byens sannsynligvis beste burger, legg turen til Oxe Burger og for sushi, stikk innom Sabi Sushi lenger opp i sentrum. På Naturbakst i Haraldsgata 81 kan du starte dagen med herlig fersk brødmat.

Byens beste kaffe? Hos Carlos

Totalen er et populært kaffested og Hos Carlos på Gamle Slaktehuset er kjent for spesielt god kaffe.

Lokalt øl finner du hos Garasjebryggeriet

For godt, lokalprodusert øl, ta turen til Garasjebryggeriet på Høvleriet – her skulle man nesten tro man hadde havnet på et utested i Brooklyn.

Underholdning

I byens gamle bedehus, Filadelfia, har ekteparet Pia Noreger og Pål Jackman gjort Guds hus om til gledeshus. På Bedehusets Bar og Bazar blir det i dag arrangert sporadiske konserter, teaterforestillinger, filmvisning og andre kulturelle arrangementer. Følg med på Facebook-siden for kommende arrangementer.

Hver måned er det "Løye fra London" i Festiviteten, og anerkjente stand up-komikere kommer ens ærend fra nettopp London for å underholde i vestlandsbyen. For jazzglade handler det om å ta turen til Høvleriet, det det arrangeres gratis jazzkafé hver lørdag fra kl. 14.00.

For den som vil ha litt spenning, kan kanskje en tur i Escape Room være et alternativ. Her blir du låst inne i et rom, og må selv finne veien ut – for moro skyld.

Søndagstur

Er du i byen på en søndag, gjør som de lokale – gå på søndagstur! I Haugesund kommer naturen tett på fra alle kanter og du kan velge mellom havsnære turområder og byheier med utsikt.

For deg som vil ut mot havet, kan vi tipse om å ta turen ut til øyene for en annerledes lokal opplevelse. Du kommer deg til Risøy og Bakarøy ved å gå til fots over broene fra sentrum. Vil du lenger, kan du ta båten til Vibrandsøy eller Røvær.

Kyststien går nordover fra byen og gir en turopplevelse langs sjøen i et historisk område. Her vil du også finne Norges eneste riksmonument, Haraldshaugen, og møte villsauene som holder kulturlandskapet nede ut mot havet. For skogsnære opplevelser, legg spaserturen til naturparken Haraldsvang, der du kan mate endene og gå opp i stupetårnet. Herfra kan du også koble deg til en enda lengre turrunde rundt Djupadalen.

Velkommen til Haugesund – byen i vest.

Anbefalte hotell i Haugesund sentrum

Scandic Maritim

Thon Hotel Saga

Banken Hotel

Hotel Neptun

Camping i Haugesund

Haraldshaugen Camping

Other accommodation in Haugesund City Centre

Strandgaten Gjestgiveri

Flotmyrgården Leilighetshotell

Credits:

Text: Mette Solberg Fjeldheim. Photo: Nordicdrone, Jone Torkelsen, Ida K. Vollum, Jostein Aursland