Projektni mozaik Projektne aktivnosti primjenjive u svakom razredu

U ovom kratkom pregledu projektnih aktivnosti pripremili smo primjere dobrih praksi naših korisnika u okviru KA1, KA2 i eTwinning projekata. Nadamo se da će vam poslužiti kao inspiracija kojom ćete obogatiti svoj rad u razredu i potaknuti učenike na aktivnije i samostalnije usvajanje nastavnih sadržaja.

Pritom nismo pripremili pregled cijelih projekata nego njihovih najzanimljivih i najinovativnijih dijelova koje vrlo lako možete i sami provesti s vašim učenicima.

Za početak, predstavljamo vam aktivnost "Mars Escape – edukativnu igru Escape Room" razvijenu u KA2 projektu "Full STEAM ahead".

Ova aktivnost prati koncept popularne igre Escape Room. Učenici imaju 45 minuta da otvore različite lokote na 6 kutija rješavajući razne zagonetke i slagalice. Za igru je potrebno osmisliti scenarij i napraviti uvodni video koji učenike uvodi u njihov zadatak.

Učenici su, primjerice, astronauti zarobljeni na Marsu, a prijeti im ogroman asteroid koji se približava Marsu. Imaju 45 minuta da svoju lokaciju signaliziraju letjelici u orbiti kako bi ih mogla pronaći. Problem je što su svi komunikacijski kanali u prekidu...

Potrebno je rješavati razne zagonetke određenim slijedim i otvarati numerirane kutije otključavanjem lokota. Otvaranjem posljednje kutije bilo bi poželjno zaokružiti igru nekom završnom slagalicom ili pokusom. (npr. slaganje strujnog kruga i slanje SOS signala Morseovom abecedom).

Primjeri zagonetki: kviz o Marsu (Google Form) čije je rješenje četveroznamenkasti kod koji otvara lokot, matematički račun, kodirane poruke, slagalice, dodatni video koji skriva tajnu poruku, poruke koje se čitaju pod svjetlosti UV svjetiljke i slično.

Ova aktivnost primjenjiva je u svim nastavnim predmetima i temama te potiče aktivan rad i učenje. Detaljnija uputstva vezana za primjenu ove aktivnosti možete pronaći na prikazu izrađenom pomoću web alata Piktochart, dostupnom ovdje.

Projektne aktivnosti su obajvljene i na eTwinningu i možete ih pogledati na TwinSpaceu projekta dostupnom ovdje. Napominjemo da prije pregleda projekta trebate biti prijavljeni na portal eTwinning.

Sljedeća aktivnost koju predstavljamo je izrada Moodle tečajeva za zaposlenike OŠ Ludina u okviru KA1 projekta "YES – Young Entrepreneurs in elementary school" te ustanove.

Cilj KA1 projekta bio je stvoriti preduvjete za početak uvođenja poduzetništva kao nove izvannastavne aktivnosti u osnovnoj školi, osmisliti novi kurikulum poduzetništva prilagođenog potrebama učenika i zajednice te poboljšanje vještina rada s IKT tehnologijama učitelja, kao i razvoj europske dimenzije ustanove.

Moodle se sada koristi u nekoliko predmeta, a najviše se mogu izdvojiti matematika i engleski jezik. Zahvaljujući projektu učitelj matematike, ne samo a je osmislio plan i program izvođenja matematike u višim razredima osnovne škole, već je ta znanja prenio i na ostale učitelje u školi. Tako je učitelj engleskog isto započeo s kombiniranom nastavom engleskog jezika za učenike osmog razreda. Osim toga, učitelj matematike osmislio je i model korištenja Moodlea za potrebe projekta KA2 i zadataka povezanih s poduzetništvom koje se tamo mogu naći.

Moodle tečaju možete pristupiti i vi klikom na ovu poveznicu (*lozinka: ludina).

Nadalje predstavljamo eTwinning projekt "Musik in meinem Leben". Provela ga je nastavnica njemačkog jezika u IX. gimnaziji u Zagrebu zajedno s partnerskim školama iz Poljske i Italije u sklopu redovne nastave njemačkog jezika u 2. razredu opće gimnazije u okviru nastavne teme „Meine Musikwelt“ - „Moj svijet glazbe“.

Kako je njemački jezik u većini gimnazija drugi strani jezik, osnovni je cilj projekta bio razvijanje jezičnih kompetencija, odnosno komunikacije učenika na njemačkom jeziku u uvjetima koji se razlikuju od školske svakodnevnice. Uz to su učenici razvijali socijalne, digitalne i interkulturalne kompetencije.

Projekt se bavi temom značenja glazbe u životu mladih osoba. Učenici su pomoću različitih digitalnih sredstava i alata predstavili svoju omiljenu vrstu glazbe, različite autore klasične i moderne glazbe u svojim zemljama i sastavili rang listu za „koncert iz snova“ koji je bio i završni rezultat projekta.

Pomoću alata Sticky Moose izrađen je „glazbeni profil“ sudionika projekta, tj. učenici su glasovali za svoju omiljenu vrstu glazbe (od klasične, pop- glazbe, rocka do rapa). Svi učenici koji su glasovali za istu vrstu glazbe formirali su međunarodne grupe koje su do kraja projekta radile zajedno. Rad u međunarodnim projektnim grupama predstavljao je novo iskustvo i izazov za sve učenike sudionike projekta, jer je zahtijevao primjenu određenih socijalnih vještina, argumentiranu raspravu, toleranciju prema različitostima u mišljenju (što obzirom na značenje teme glazba u ovoj dobi za mlade i nije bio tako lak zadatak).

Svaka grupa trebala je predložiti dva autora ili dvije kompozicije za završni „koncert iz snova“.

Na forumu je svaka grupa trebala argumentiranom diskusijom odabrati koji će to izvođači, odnosno pjesme biti. Svaka grupa koristila je i alat Padlet na kojem je sakupljala prijedloge. U završnoj fazi projekta svi učenici su pomoću alata Tricider glasovali za po dvije kompozicije iz svake vrste glazbe također argumentirajući svoj izbor.

Prve dvije pjesme iz svakog glazbenog stila sudjelovale su u „koncertu iz snova“ koji je realiziran pomoću alata Adobe Spark. Na završnom koncertu našli su se tako nakon glasovanja na Tricideru rame uz rame Mozart, Queen, Michael Jackson, Red Hot Chili Peppers i Eminem.

Dodatne materijale izrađene tijekom projekta možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Thinglink,

Adobe Spark

i naravno, TwinSpace projekta.

U nastavku vam predstavljamo vrlo uspješan eTwinning projekt koji je dobro poznat brojnim školama diljem Hrvatske, no nije naodmet ponovno ga istaknuti. Radi se o projektu "20 dana dobrote" čije su osnivačice djelatnice Osnovne škole Sveta Nedjelja i Osnovne škole Borovje.

Projekt 20 dana dobrote uključuje aktivnosti dobrote koje kreću u razredu, da bi se proširile i na širu zajednicu u školi, a potom i na širu zajednicu - susjede, baku, djeda, rođake, prijatelje... Nakon toga, osvješćivanjem spoznaje kod učenika da svi nemaju jednake mogućnosti, aktivnosti se proširuju i na one najpotrebitije u društvu poput domova za nezbrinutu djecu, azile za napuštene životinje, učenike koji nemaju osnovne potrepštine ili staračke domove, gdje mala priredba i čestitka vrlo često puno znače.

Ovakve aktivnosti jako su važne za učenike jer daju i Božiću novo značenje. Učenici dogovaraju aktivnosti koje potiču solidarnost, sakupljaju i pakiraju poklone, slažu čestitke i dogovaraju daljnje korake. Zahvaljujući vrlo jednostavnim i kvalitetnim projektnim aktivnostima u školi i u zajednici, projekt se proširio na veliki broj škola u Hrvatskoj te postao jedan od najpopularnijih projekata u području građanskog odgoja.

Svi partneri u projektu zajednički su potražili one kojima je pomoć najpotrebnija, zatim su se dogovorili kako i na koji način pomoći, a 20 dana dobrote je realizacija svih dogovorenih planova u razdoblju od 28.11. do 23.12 kojima učenici utječu na svoju zajednicu.

Više o projektu možete saznati na mrežnoj stranici projekta te na eTwinning portalu.

Kada smo već kod eTwinninga, donosimo vam još jedan odličan projekt u kojem su učenici imali priliku okušati se u ulozi znanstvenika- "Zvučno onečišćenje" Osnovne škole Pantovčak

Projekt je zamišljen kao maleni znanstveni rad. Učenici su tijekom ovog međukurikularnog projekta upoznali različite dijelove Republike Hrvatske, istraživali prirodu, izvore i jakosti zvuka u svojoj školi i svom okolišu. Učenici su se upoznali s pojmom zvučnog onečišćenja, s njegovim nepoželjnim i zabrinjavajućim posljedicama te utjecajem na zdravlje ljudi, biljki i životinja.

Primjenom PBL pristupa (project-based learning metode) učenici su „postali“ znanstvenici te naučili razlikovati zavisne i nezavisne varijable, postupke prikupljanja i analize podataka(grafičke, numeričke…). Rezultati su prikazani u različitim web 2.0 alatima i napravljeno je mnoštvo nastavnih materijala koji se mogu slobodno koristiti u nastavi fizike, biologije, matematike, informatike i sl. Ovakvim načinom rada nadamo se učiniti učenje prirodoslovlja (STEM predmeta) zanimljivim, motivirajućim te pokazati učenicima posao znanstvenika i razvijati digitalnu pismenost.

Sve o projektu i dinamici projektnih zadataka pročitajte na zanimljivom piktochart prikazu!

Krećemo na sljedeći projekt. Riječ je o dvogodišnjem KA2 projektu osnovne škole Oton Iveković iz područja općeg obrazovanja. Cilj projekta je osnaživanje korisnika i podizanje kvalitete unutar škole kako bi se utjecalo na razvoj pozitivnog odnosa prema školi i preveniralo njeno rano napuštanje.

Međutim, predstavit ćemo manju aktivnost u okviru ovog projekta koje je zaživjela na eTwinningu. Pokrenut je eTwinning projekt "Painting together; Values – The Essence of an Active Citizen” kojim su partnerske škole dobile mogućnost kvalitetnije diseminacije projekta i veću vidljivost uključenih ustanova na europskoj razini.

Radi se o aktivnosti koja uključuje likovne grupne radove pri čemu učenici u grupama od 2-3 člana kreiraju slike materijalom koji sami izaberu. Motiv slike vezan je za njihovu zemlju. To su npr. zastave, tipične kuće, značajne građevine, tipičan pejzaž.

Radovi su skenirani i postavljeni na eTwinning u obliku virtualne izložbe. TwinSpace projekta pogledajte ovdje. Time su partnerske škole povećale kvalitetu KA2 projekta i otvorile se europskim školama u kontekstu mogućeg nastavka suradnje sa ostalim zainteresiranim školama na eTwinningu, ne nužno samo onima koje su uključene u strateško partnerstvo (KA2).

U okviru KA2 projekta ostvarena je i aktivnost „Box of Values”, odnosno "Kutija vrijednost"i. Osim materijala koje su izradili strani partneri, Kutija vrijednosti uključuje i dječje crteže koji su nastali na Likovnoj sekciji Učeničke zadruge Oton.

U kutiji su pohranjeni:

  • DVD animirani film Baltazar, kao vrhunska kreacija za djecu o kreativnom biću koje rješava društvene probleme
  • bilježnica s dječjim promišljanjima značenja riječi kreativnost i crtežima, rad učenika četvrtih razreda
  • prezentacija o školi

Kutije se međusobno razmjenjuju u mobilnostima i nadopunjuju se novim predmetima simbolički vezanim za vrijednosti. Prilikom boravka pojedine kutije u određenoj partnerskoj zemlji organizira se Dan u čast zemlje - partnera, tijekom koje se izlaže kutija vrijednosti.

Na završnom okupljanju svih partnera svaki partner će primiti svoju kutiju, ali ispunjenu vrijednostima iz partnerskih zemalja. Time će učenici dodatno razviti svijest o kulturalnim različitostima, razvijati toleranciju i na kreativan način surađivati s vršnjacima iz partnerskih zemalja.

U nastavku pogledajte još jedan zanimljiv i jednostavno oblikovan eTwinning projekt za učenike mlađe dobi. Radi se o prošlogodišnjem projektu iz područja aktivnog građanstva "How to become the best" Osnovne škole Ivana Cankara.

Projekt je bio usmjeren na istraživanje pitanja identiteta te aktivnog građanstva i temeljio se na 4 ja izjave – ja poštujem, ja sam odgovoran, ja želim znati i ja pripadam.

Projekt je započet aktivnošću izrade loga projekta u čemu su sudjelovali svi partneri. Kroz aktivnost "Dugin izazov" učenici su istraživali kako neke namirnice utječu na kvalitetu život prateći boje na svojim tanjurima i istražujući zašto je koja namirnica važna. Sljedeća aktivnost se odnosila na sadnju stabla u školskom dvorištu čiji rast simbolizira rast učenika kao osoba. Zadnjih tjedana prvog polugodišta učenici su samostalno izrađivali božićne ukrase, čime su razvijali finu motoriku, a iste su potom poslali ostalim partnerima projekta. Rezultat ove aktivnosti je bilo međunarodno božićno drvce u svakoj školi koja je sudjelovala u projektu.

Važnost prijateljstva, suradnje, nenasilničkog ponašanja te odgovornosti prema sebi i drugima, učenici su proučavali kroz niz aktivnosti tijekom Ružičastog tjedna. Provođenjem raznih radionica vezanih za nenasilje učili su što je to nasilje, kako ga spriječiti ili kako postupiti ako do njega dođe. Izrađivali su i ružičaste cvjetove koje su slali parterima u projektu. Od cvjetova dobivenih iz drugih zemalja napravili su livadu iz sna koju su predstavili na videokonferenciji ostalim partnerima projekta. Putem videokonferencija učenici su uočavali zajedničke vrijednosti. Prilikom izvršavanja zadataka naučili su surađivati i dijeliti zadatke kako bi ih što bolje izvršili. Sa zanimanjem su promatrali predstavljanje drugih učenika i učili o njihovoj kulturi. Komunicirali su putem skypea te putem pošte. Pritom su koristili engleski jezik i tako širili svoj vokabular.

Ukratko, učenici su naučili su istraživati, izražavati se, iznositi svoja mišljenja i poštivati tuđa, surađivati. Oslobodili su se straha od javnog nastupa, podigli su svoje samopouzdanje i sigurnost (u sebe i svoj rad), naučili su poštivati različitosti i prihvaćali su ih kao pozitivne vrijednosti koje obogaćuju društvo. Više o projektu možete pročitati i na njegovom TwinSpaceu.

Projekt "Keep, invest, donate, spend" bavi se jednom vrlo rijetkom, ali važnom temom - razvijanjem financijske pismenosti kod djece, podizanjem svijesti o važnosti vlastitog ponašanja i raspolaganja dobrima, a u nastavku možete vidjeti kako je toj temi pristupila I. osnovna škola Čakovec.

Navika čuvanja i spremanja dobara, tj. štednje poznata je kao financijska disciplina ili financijska pismenost. Dok je pismenost temeljni dio obrazovnog sustava, financijska pismenost je često izostavljena u obrazovanju. S ciljem razvijanja financijske pismenosti u ovom projektu održane su brojne aktivnosti koje su učenicima približile važnost financijske pismenosti.

Učenici su radili u manjim skupinama, u paru i individualno u vrijeme i izvan redovne nastave surađujući s učenicima iz partnerskih škola i članovima različitih udruga i ustanova: tvrtke Appcom, članovima Socijalne zadruge Humana nova, članovima Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec (DDICP Čakovec), Čakom – gradsko komunalno poduzeće, Caritasom Varaždinske biskupije, članovima društva Crvenog križa Čakovec, članovima Dnevnog boravka Dr. Antun Bogdan, korisnicima Doma umirovljenika Čakovec, Socijalna samoposluga u Vukovaru, Sigurna kuća Čakovec, Azil za napuštene životinje, roditelje naših učenika i cijelom lokalnom zajednicom.

Popis projektnih aktivnosti:

-izrada 3D modela i ispis novčića pomoću 3D printera

- izrada multimedijalnih obrazovnih sadržaja pomoću tableta

- izrada digitalne slikovnice (lančana aktivnost - učenici iz svake zemlje su osmislili i nacrtali dio slikovnice nadovezujući se na prethodne)

- humanitarni sajam (učenici, učitelji i roditelji su izradili niz predmeta koje su “prodavali” kako bi sakupili novac za lijekove teško oboljelog učenika naše škole te pomoć za odlazak na terensku nastavu učenika slabijeg materijalnog stanja)

- recikliranje stare odjeće u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana nova (učenici su sakupljali staru odjeću, na radionici smo tu odjeću prekrajali, šivali i izrađivali nove predmete: pregače, torbice, vrećice za papuče,…)

- informatičke radionice sa članovima Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec u kojima su naši učenici oboljelima pomagali u stjecanju IKT vještina

Više o projektu možete saznati na mrežnoj stranici projekta i TwinSpaceu projekta.

I za kraj, sve o tome kako se vrtićanci snalaze u ulozi malih znanstvenika možete saznati u eTwinning projektu "Small Scientists discovering the sky" u kojem je sudjelovao dječji vrtić Trešnjevka.

Provedbom ovog projekta težilo se razviti kod djece interes o drugim zemljama, kulturama i jezicima; izvodeći eksperimente potaknuti kod djece usvajanje novih znanja o znanosti i prirodi; potaknuti kod djece razvoj kreativnog mišljenja, te osvijestiti kod djece šire mogućnosti korištenja IKT-a.

Tijekom 6 tjedana u ožujku i travnju svi partneri su imali zadatak pripremiti 6 eksperimenata na temu “Nebo”. Svaki od eksperimenata trebali su snimiti i zajedno s uputama za partnere postaviti na svoju stranicu na Twinspaceu. U travnju i svibnju svi partneri imali su zadatak izabrati i aplicirati 6 eksperimenata drugih partnera, što je trebalo dokumentirati i postaviti video snimak apliciranih eksperimenata na Twinspace. Tijekom provedbe eksperimenata djeca su radila samostalno, u paru i u manjim grupama (ovisno o eksperimentu), te na taj način razvijala svoje socijalne vještine, suradnju , toleranciju i zajedništvo.

Kao konačni rezultat projekta u srpnju je izrađena E-knjiga znanstvenih eksperimenata pod nazivom “Science Experiments for Preschools”.

Cjelokupni projekt ima mnoštvo različitih postignuća koji su vidljivi u mnoštvu video uradaka koji su postavljeni na Twinspace ( Svaka zemlja ima svoju stranicu-slike, videosnimke, datoteke). Smatram da je jedan od najvećih rezultata ovog projekta, pored svega dokumentiranog, dječji osmjesi, motiviranost, izuzetno visoka razina pažnje koja je svih 6 mjeseci projekta nadilazila sva naša očekivanja. Dobrobit ovog projekta za djecu su višestruke, te se vrlo teško mogu sažeti u nekoliko rečenica.

Više o projektu možete pročitati na njegovom TwinSpaceu.

Toliko zasad :). Nadamo se da ste uživali čitajući o ovim zabavnim, inovativnim i kvalitetnim projektima i projektnim aktivnostima te da su vas inspirirali i dali vam brojne ideje s kojima ćete otvoriti početak novog polugodišta :)

Veliko hvala svim projektnim koordinatorima i sudionicima koji su s nama podijelili svoje materijale na dobrobit cijele odgojno-obrazovne zajednice!

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.