Claude Monet Gabriel 9a

Konstnärens namn är Claude Monet och han föddes den 18 november 1840 i Paris. När han var fem så flyttade han och hans familj till Le Havre i Normandie. Monets föräldrar hette Adolphe och Louise-Justine Monet. Monets pappa hade en affär och han ville att Monet skulle ta över den men Monet ville inte det. Han vill bli konstnär. När han var 16 år så dog han mamma. Han flyttade då till sin moster.

Han reste till Paris och besökte Louvren. På Louvren såg han hur många konststuderande satt och målade av kända målningar men Monet målade hellre av utsikten från ett fönster och inspirerades av det vackra landskapet. Han studerade också vid Académie Suisse.

Monet lärde känna många konstnärer som till exempel Auguste Renoir och Alfred Sisley. De var lite unika eftersom de valde motiv utomhus och studerade ljusets skiftningar.

I Paris lite senare så träffade han kvinna som han blev förälskad i, Hon hette Camille Doncieux. Hon blev med barn och de fick en son som de döpte till Jean. Under den tiden som de fick sitt barn hade de det svårt ekonomiskt., Monet var då 27 år. Monet lämnade sina tavlor till olika utställningarna men de tog inte emot dem. Eftersom tavlorna refuserades så tjänade han inga pengar.

År 1870 gifte sig Monet med Camille Doncieux trots att hans far var emot äktenskapet. Åtta år senare fick de ett till barn som fick namnet Michel. Under det Fransk-Tyska kriget år 1870-1871 så flydde familjen till London. Där studerade han tavlor som hade blivit målade av John Constable och J.M.W.Turner. Dessa konstnärer var kända för hur de målade romantiska landskap och Turner kallades för ljusets konstnär. Han blev väldigt inspirerad av deras landskapsbilder. Sedan när kriget var slut så flyttade familjen tillbaka till Frankrike och bosatte sig till Argenteuil, en by vid Seine.

År 1872 så började han att måla Impression, soleil levant som är konstverket nedan. Det är hamnen i Le Havre med båtar och en röd soluppgång. Denna tavla fick sedan ge namn åt impressionismen som betyder intryck. Tavlan fanns med på en utställning i Paris år 1874 där många andra deltog till exempel några som är lite kändare än andra som hette Renoir, Cézanne, Degas, Pissarro och Sisley.

Impressionisterna fick mycket kritik i början. Folk tyckte att de målade slarvigt och kladdigt. Konstnärerna brydde sig inte om all kritik utan fortsatte att måla som de ville. De såg hur ljuset bröts i olika färger och de tyckte att man inte behövde använda färgen svart. De upptäckte färger i skuggorna och kunde måla skuggorna blåa. Monet sa:

-Jag vill måla som fågeln sjunger.

Konstnärerna som höll på med impressionism ville fånga ögonblicket och måla snabbt. Monet målade samma motiv på olika tidpunkter för att se hur ljuset ändrade sig under dygnet. Jag tycker att på nära håll kan dessa tavlor se otydliga ut men på avstånd är de mycket vackra.

Monets familjs ekonomiska problem var akuta. År 1879 dog hans hustru i tuberkulos. Monet sörjde henne så mycket så att han inte kunde måla tavlor på flera år. Sakta men säkert så förbättrades ekonomin och försäljningen av tavlorna ökade. Han hyrde ett hus i Giverny år 1883 nordväst om Paris. Sju år sedan kunde han köpa huset och trädgården. Monet var då 50 år gammal. En vän till Monets familj flyttade dit med sina sex barn, hennes namn var Alice Hoschedé. De gifte sig år 1892.

Sedan när Monets ekonomi hade blivit bättre så skaffade han sig en kokerska, köksa och sex trädgårdsmästare. Han hade olika husdjur som till exempel duvor och kalkoner. När Monet fyllde 53 så lät han anlägga en näckrosdamm eftersom han var intresserad av japansk konst. Han byggde också en japansk bro vid deras damm. Han satt ofta där och målade.

Under den tiden så började hans målningar bli berömda och han började delta i många utställningar i Usa och Europa. År 1899 började han måla tavlor näckrosdammen och den japanska bron sen när han ställde ut dem år 1909 så var det en stor succé. År 1927 så invigdes Orangeriet i Paris med de målningar.

Med åren försämrades Monets syn. Han genomgick några starroperationer men han fortsatte ändå att måla. Färgerna han använde gick oftast i rött och hans motiv blev mer och mer otydliga.

Claude Monet avled i Giverny år 1926, 86 år gammal.

Bilden är en Impression den är faktiskt den bilden som skapade impressionismen.

Det finns inga linjer i bilden och inget svart heller i den. I bilden så går det mest i rött.

Monet började rita bilden 1908 och han blev färdig 1912. Bilden heter San Giorgio Maggiori at dusk. Detta är en av Monets kändaste målningar.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.