Loading

Winterlicht Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2018-4

Welkom

WINTERLICHT was het thema van onze vorige natuurfotowedstrijd. Je raadt het misschien al: we kregen heel veel ijskoude, maar sfeervolle foto’s binnen. Ondanks de kou zijn jullie massaal gaan fotograferen, vaak rond zonsopkomst of – ondergang. Want dan is het winterse licht absoluut op z’n mooist! We laten je zo’n twintig mooie inzendingen zien, te beginnen met de drie winnaars.

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Arianne Burgers - Morgenstond heeft sneeuw in de mond

Winnaar: Arianne Burgers

“Leuk om bij de drie winnaars te horen! Het is de eerste keer dat ik meedoe aan een fotowedstrijd,” aldus Arianne Burgers (1976) uit Capelle aan den IJssel. “Natuurfotografie is een hobby, al zou ik er graag meer werk van willen maken. Ik ben een aantal jaren geleden begonnen met vogelfotografie. De liefde voor vogels en natuur heeft mijn vader mij meegegeven. Dat is een kostbaar iets.”

In de krant

“Al een aantal keer heeft de ‘IJssel en Lekstreek Capelle’ een serie foto’s van mij geplaatst in hun krant. “

Meteen raak

“Deze foto maakte ik op 16 december 2018, de eerste koude winterdag. Als het gevroren heeft, vind ik het heerlijk om vroeg een wandeling te maken met manlief en de twee honden. Uiteraard heb ik de camera dan mee. Dit roodborstje zag ik langs de ’s Gravenweg zitten. Een mooi contrast met de mist op de achtergrond! Het werden deze keer niet een heleboel foto’s, want met één klik was het meteen goed. Op Facebook kreeg ik bijzonder goede reacties, wat voor mij een bevestiging was om deze foto op te sturen voor de wedstrijd.”

Theo Hamoen - Kouwe berenklauw

Winnaar: Theo Hamoen

“Deze foto komt uit mijn archief,” vertelt Theo Hamoen (1952) uit Bodegraven. “Ik heb hem al een paar jaar eerder gemaakt, bij de Reeuwijkse Plassen.”

Hobby

Als hobbyfotograaf trekt Theo er graag op uit met zijn camera. “Ik maak dan vooral natuurfoto’s, het liefst bij de Reeuwijkse Plassen en omgeving. Deze berenklauw stond daar ook. Ik vind ze het meest expressief in tegenlicht. En wanneer er dan ook nog sneeuw op ligt... Dan is het plaatje helemaal compleet.”

Cora van der Plaats - Avondstemming bij Huys te Warmont

Winnaar: Cora van der Plaats

“De natuur in zonder camera? Nee, dat doe ik nooit,” zegt Cora van der Plaats (1956, Oegstgeest) heel stellig. Soms moet je natuurlijk een beetje geluk hebben, of het juiste moment afwachten. Zoals bij deze foto op het landgoed Huys te Warmont. Op een winteravond, het schemerde al, zag ik dit stemmige licht en die perfecte weerspiegeling in het water.”

Huys te Warmont

Cora komt graag op het landgoed. “Ieder jaargetijde heeft zijn charme,” vindt zij. Ga er zelf eens kijken, in het voorjaar staat Huys te Warmont weer vol met prachtig bloeiende stinsenplanten! De beukenlanen beginnen al wat lichtgroen te kleuren en met een beetje geluk krijg je een specht voor je lens. www.zhl.nl/huys-te-warmont

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Evi
Ook in de details laat de winter zich zien en voelen. Gewone blaadjes worden ineens heel bijzonder als rijp en vorst hun werk doen. Camera erbij, op de juiste manier scherp stellen, achtergrond vaag – klik!
Jaap Lemstra
Vroeg in de ochtend ging Jaap op weg naar Solleveld en legde het winterse ochtendlicht over het duingebied schitterend vast. Hier droom je van als het straks, hartje zomer, weer bloedheet is.
Hans Sluimer
Nog zo’n dromerig mooi plaatje. ‘Dreamscape’ noemt Hans deze foto.
Nicole van As
Winterse bomen in waterig landschap zorgen voor witter dan wit landschap. Wie zegt dat Zuid-Holland een drukke provincie is? Nicole wist in elk geval een héél rustig plekje te vinden.

Gelukkig zet het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil je je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Chantal de Munnik
Bij Reeuwijk schoot Chantal dit meesje dat al volop aan het kwetteren is. Een vrolijk, kleurig element in een stille, witte wereld.
Marion Arnold
De fotograaf gaf deze foto de naam ‘Winterbloemen’. Een briljante vondst, want ineens kijk je heel anders naar het pak sneeuw dat daar ‘zomaar’ op de grond ligt.
Nicole van As
Of het voorjaar nou lang of kort op zich laat wachten, er is altijd ineens die dag dat je sneeuwklokjes ziet! Nicole kwam ze tegen in het park, brutaal tussen de sneeuw.
Sandra Lubach
Alleen op windstille, winterse dagen kan de dag zo mooi beginnen. Een enkele vogel in de boom, geen mens op de weg. Ssst...
Tatjana Rezvova
‘Winter mandala’ noemt Tatjana deze foto. Een boomstam wordt kunst in de kou.
Chantal de Munnik
‘A cold Sunday morning’, maar de zwanen lijken er geen last van te hebben. Samen met de zon gaan zij er een mooie dag van maken.
Paul Meuldijk
Opnieuw een zwaan in de hoofdrol in dit vroege decor. De rij knotwilgen achterin verraden dat dit weleens Zuid-Holland kan zijn.
Marian Bouthoorn
Later op de dag pakken de knotwilgen de hoofdrol over. IJzig koude polder, de lente lijkt nog ver weg.
Elizabeth de Groot
‘Twilight time Rotterdam’ schrijft Elizabeth de Groot. In de jaren vijftig zongen o.a. The Platters: Heavenly shades of night are falling, It's twilight time, Out of the mist your voice is calling, It’s twilight time, When purple coloured curtains, Mark the end of the day, I hear you my dear at twilight time
Dick G. Zwaan
Ook over het duingebied Berkheide bij Wassenaar valt de avond. Het winterlicht gaat langzaam uit.
Eric van Wijk
Met deze foto van Eric van Wijk nemen we afscheid van het winterlicht.

Nieuwe fotowedstrijd van start!

Op naar het voorjaar voor onze volgende fotowedstrijd. BOMEN is het thema. Je kunt meteen al meedoen! Wat stuur jij? Tere, lichtgroene blaadjes of lentebloesem? Krachtige, gegroefde stammen die de eeuwen voorbij zagen trekken? Zonlicht dat als een lichtharp door de bomen van het bos schijnt? Hoe breng jij BOMEN in beeld? Tot 17 april kun je foto’s uploaden.

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Tim Remmel (online campaigner). Foto titelpagina: Marian Bouthoorn - Ondergaande zon in de polder