Loading

BROWSER HIJACKER EEN VEILIG DIGITAAL SPECIAL

Browser Hijackers zijn verschillende programma’s die browsers hinderen.

Deze soort van malware dwingt de browser op een bepaalde site te tonen, of het plaatst advertenties op andere webpagina’s, of het corrumpeert zoekresultaten of het toont allerlei pop-ups op de browser. Uiteindelijk is het misschien zelfs zo dat de gebruiker de browser helemaal niet meer kan gebruiken. Browser Hijackers worden gebruikt voor 2 kwaadaardige doeleinden.

Het eerste is geld verdienen aan jouw browser gebruik. Dit wordt gedaan door je zoekopdrachten om te leiden zoals google redirect virus dit doet of door het tonen van pop-ups met advertenties. Elke klik op de resulterende webpagina zal (mogelijk) geld opleveren voor de malware makers.

Het tweede kwaadaardige doeleinde is het verhinderen dat sommige sites, zoals deze van de makers van malware verwijdering software en andere legitieme sites die hulp kunnen bieden, bezocht worden. In dit geval zijn Browser Hijackers een teken van een ernstig malware probleem en moet de pc zorgvuldig opgeruimd worden.

Browser Hijackers kunnen gecategoriseerd worden volgens de manier dat ze geïmplementeerd worden, de technologie die gebruikt wordt voor de infectie en hun symptomen. De omleiding symptomen worden gedeeld door een grote familie malware, dus is het moeilijk om een handleiding te schrijven die alle mogelijke omleiding virussen dekt.

Verwijderen

Een browser hijacker verwijderen van uw computer is vaak niet zo gemakkelijk als het lijkt, en vaak nestelen ze zich diep in de gebruikte browser waarbij het onmogelijk om uw eigen startpagina terug in te stellen.

Daarbij worden vaak ook de snelkoppeling van de browsers zoals Internet Explorer, Firefox en Google Chrome aangepast zodat de browser altijd zal worden geopend met de malfide startpagina. Bekende varianten hiervan zijn AwesomeHP.com, NationZoom en Qv06.com die tevens bij zeer veel gratis te downloaden software is gebundeld en ongevraagd in uw browser nestelen.

Een browser hijacker verwijderen van uw computer is vaak niet zo gemakkelijk als het lijkt

Doordat een browser hijacker over het algemeen is gebundeld met allerlei andere adware of ongewenste software is het raadzaam om uw computer grondig te controleren. AdwCleaner is bijvoorbeeld een uitstekende tool waarmee u dergelijke adware kunt opsporen en verwijderen.

Zoals reeds vermeld is AdwCleaner een zeer handige en tevens veelgebruikte tool om adware, browser hijackers en allerhande dubieuze browserextensies en add-ons te verwijderen van uw computer.

Maar hoe kunt u nu problemen met betrekking tot adware, Browser Hijackers en malafide software gerelateerd aan voorkomen?

Steeds meer en meer vormt "adware" en alle andere potentieel ongewenste software in de categorie PUP één van de meest voorkomende computerproblemen. Een van de meest voorkomende oorzaken van de aanwezigheid van adware, Browser Hijackers en alle andere potentieel ongewenste software is te wijten aan het installeren van gratis software wat is gedownload van onder andere websites als Softonic, Brothersoft, Cnet, Portalux en andere vergelijkbare aanbieders van gratis software die voorzien zijn van een wrapper en ongewenste software bevatten. Alle gratis programma's die op dit soort websites te downloaden zijn bevatten ongewenste toolbars, browser extensies en allerhande software wat optioneel al dan niet ongevraagd op uw computer wordt geïnstalleerd.

 • Download nooit gratis software van websites zoals Softonic, Brothersoft, Cnet, Portalux en vergelijkbare sites.
 • Download software ook nooit via Torrent, P2P (peer-to-peer) netwerken en Nieuwsgroepen als het ook via de officiële websites is te downloaden.
 • Download gratis software altijd van de website van de maker of fabrikant.
 • Kleine installatiebestanden van c.a. enkele honderden kB's duiden vaak op een speciale downloader of wrapper.
 • In de zoekresultaten staan websites die aangepaste installatiebestanden aanbieden vaak hoog in Google in de vorm van een advertentie, let hier goed op.
 • Wanneer software enkel via bepaalde websites is te downloaden gebruik dan altijd de aangepaste installatiemethode om alle ongewenste software uit te vinken.
 • Ook software aangeboden via officiële websites kunnen gebundeld zijn met optionele software, zoals een toolbar of andere vaak ongewenste software.
 • Lees voor het installeren van een programma zijn Privacy Beleid en Gebruiksovereenkomst. Als hierin iets vermeld wordt over inhoud van derden, reclame, verzamelen van je surf gegevens, enz. moet je de installatie annuleren.
 • Kies voor de Aangepaste of Geavanceerde installatie optie om alle extra componenten te zien te krijgen. Vink hier alle standaard aangevinkte meldingen die de installatie van dubieuze browser add-ons, extensies, plugins en werkbalken toestaan uit.
 • Blijf na het kiezen van de Aangepaste of Geavanceerde installatie optie weg van aanbiedingen om je startpagina of standaard zoekmachine te wijzigen.

Mocht u twijfels hebben over de betrouwbaarheid van bepaalde software kunt u deze natuurlijk indien niet groter dan 64MB laten scannen op VirusTotal. Vaak zijn de installatiebestanden van websites als Softonic, Brothersoft, Cnet, Portalux maar enkele honderden kB's groot en dat is al vaak een aanwijzing dat het om een aangepast installatiebestand gaat oftewel een preloader van de software.

Gevolgen van ongewenste software

Alle programma's in de categorie potentieel ongewenste software zijn natuurlijk per definitie niet malware gerelateerd.

Alle programma's in de categorie potentieel ongewenste software zijn natuurlijk per definitie niet malware gerelateerd. Tussen adware, spyware en ongewenste software is dan ook best wel een grijs gebied en vandaar dat dergelijke software gewoon als een virus in de volksmond wordt aangezien en dat is niet zo vreemd aangezien dergelijke software gewoonweg hinderlijk is en voor problemen kunt zorgen op de computer. Maar onderstaand leest u wat de gevolgen van de aanwezigheid van potentieel ongewenste software kan zijn.

 • Ongewenste software (adware) kunnen de computer en bijvoorbeeld de gebruikte browsers aanzienlijk vertragen.
 • Adware en Browser Hijackers kunnen pop-ups, en ongewenste reclame veroorzaken en bijvoorbeeld audio advertenties afspelen.
 • Browser Hijackers zijn zo gemaakt dat het wijzigen van de startpagina of zoekmachine van de browser wordt bemoeilijkt.
 • Zoekmachines gerelateerd aan ongewenste software (adware) kunnen uw surfgedrag op het internet in kaart brengen.
 • Gegevens die over u worden verzameld kunnen doorgespeeld worden aan bijvoorbeeld advertentienetwerken of andere derde partijen.
 • Zoekmachines gerelateerd aan ongewenste software (adware) kunnen een risico vormen bij de verspreiding van malware.

Vaak zijn browser hijackers en dubieuze zoekmachines niet voorzien van bepaalde filters die potentieel schadelijke websites filteren, hierdoor neemt het risico op een malware-infectie aanzienlijk toe, hierdoor kunnen bepaalde domeinen die bekend staan voor het verspreiden u via de zoekresultaten bijvoorbeeld eenvoudig doorsturen naar een exploit-kit om vervolgens uw computer te infecteren. Ook advertenties of inline reclame in teksten zoals onderstreepte links met pop-ups kunnen aan malafide domeinen gelinkt zijn.

Pas op met het lukraak downloaden en installeren van anti-malware programma’s! Ook makers van malware weten maar al te goed dat mensen hun best doen om van de door hun vervaardige malware af te komen, dus wat is er nu gemakkelijker dan het verpakken van malware in een anti-malware programma?

Overige malware

Er zijn verschillende soorten malware te onderscheiden. Allemaal zijn het stukjes software die zich via verschillende wegen en met verschillende doelen proberen te nestelen in uw computer.

Een Trojaans paard zit verstopt in iets dat goedaardige software lijkt.

Trojaanse paarden

Een Trojaans paard zit verstopt in iets dat goedaardige software lijkt. Echter, op de achtergrond wordt er schadelijke software op uw computer geplaatst. Deze schadelijke software opent diverse ‘backdoors’ van uw computer. Via zo’n achterdeurtje kunnen cybercriminelen uw computer binnenkomen. Vervolgens kunnen zij documenten en gegevens op uw computer inzien en doorsturen.

Rootkits

Een rootkit is schadelijke software die zich diep in de computer weet te plaatsen. De meest vervelende variant is de MBR-rootkit. Hierbij wordt uw ‘Master Boot Record’ geïnfecteerd, waardoor de schadelijke software al geladen wordt tijdens het opstarten van uw computer. Vaak maken rootkits deel uit van andere malware.

Rogueware

Dit zijn programma’s die zich voordoen als ‘goede’ beveiligingssoftware. Er verschijnen valse meldingen op uw scherm die u vertellen dat er problemen zijn met uw computer. Bijvoorbeeld dat er een virus aanwezig is of dat er problemen zijn met uw harde schijf. Vervolgens moet u dure (nep)software kopen die het probleem zou oplossen, maar daarentegen wordt het probleem juist verergerd. Rogueware is erg moeilijk te verwijderen van uw computer.

Keyloggers

Een keylogger registreert al uw toetsaanslagen, maar maakt ook screenshots van uw scherm. Cybercriminelen kunnen op die manier met u meekijken. Ook wanneer u vertrouwelijke informatie bekijkt of invoert, zoals inloggegevens en bankgegevens.

Ransomware

Ransomware vergrendelt uw computer en/of uw bestanden, waardoor u deze niet meer kunt gebruiken. De bekendste variant is het ‘politievirus’. U krijgt dan een melding te zien, zogenaamd van de politie: u moet een boete betalen voordat u uw computer/bestanden weer kunt gebruiken. Als u getroffen bent door ransomware, betaal dan nooit. Uw geld komt terecht bij cybercriminelen en er is geen garantie dat de boeven na betaling uw computer en bestanden ontsleutelen.

Spyware

Spyware is schadelijke software die wordt geïnstalleerd zonder dat u het weet. Er worden gegevens van u verzameld worden zoals uw surfgedrag. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om verkooptechnieken aan te passen aan uw surfgedrag. Spyware wordt automatisch meegeïnstalleerd met andere software. Dit is meestal dan ook gratis software.

Adware

Dit is eigenlijk de minst gevaarlijke vorm van malware, maar het kan wel vervelend zijn. Tijdens het surfen krijgt u ongewenste reclame, banners en pop-ups te zien. Uw internetbrowser wordt ook traag door adware.

Aanbevolen gratis software om browser hijackers te verwijderen:

Let op! U installeert de aanbevolen software op eigen risico. Veilig Digitaal kan niet aansprakelijk worden gesteld voor welke schade dan ook door het gebruik van de software.

www.facebook.com/veiligdigitaal

© 2020 VEILIG DIGITAAL

Created By
VEILIG DIGITAAL
Appreciate