Loading

kunst- en expotips van de UiT in Oostende-redactie

Het is zeker nog wachten tot 18 mei vooraleer de musea misschien opnieuw opengaan. Een virtuele tour biedt voorlopig soelaas. Het voordeel is dat je daarbij nu in veel gevallen uitleg krijgt van de curator of de directeur van het museum. Iets wat in gewone tijden alleen voor de pers gedaan wordt. UiT van Thuis somt de interessantste tours op en licht enkele mooie Oostendse kunstinitiatieven uit.

Stay At Home Museum

Vlaanderen houdt van haar ‘meesters’. Stay At Home Museum brengt ze tot bij jou thuis. Deze reeks is een overdonderend succes en werd al opgepikt door onder andere BBC en CNN. Zowat een miljoen mensen van over de hele wereld keken tot nu toe mee. Via deze link kan je alle afleveringen herbekijken. Later wordt alles ook beschikbaar op VRT.nu.

Ben jij een van de velen die niet meer in de Van Eyck-tentoonstelling in Gent raakten? In de eerste aflevering van Stay At Home Museum leidt co-curator Till-Holger Borchert je rond in de prachtige Van Eyck-expo met o.a. de panelen van het Lam Gods die Adam en Eva bijna levensecht afbeelden. Je kan het verhaal van Jan Van Eyck ook volgen aan de hand van de volledige audiogids die nu online beschikbaar is op de site van het MSK. Je krijgt er enkele creatieve doe-opdrachten bovenop! Daarna zet het Museum of Fine Arts in Brussel zijn deuren open en toont directeur Michel Draguet je de op één na grootste Bruegel-collectie ter wereld. In de derde aflevering mag je een kijkje nemen in het Rubenshuis in Antwerpen. Directeur Ben Van Beneden gidst je door het huis waar Rubens woonde en werkte.

Op 29 april was onze stad aan de beurt en tijdens deze aflevering werd de kaap van een miljoen kijkers bereikt. Curator Mieke Mels van Mu.ZEE geeft je meer uitleg over de werken van James Ensor. Volgens de directeur van het Amerikaanse Getty Museum is Ensors werk 'een mijlpaal in de westerse kunstgeschiedenis'. Ook doven en slechthorenden kunnen genieten van de rondleiding.

Léon Spilliaert in Londen

De Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert doet het goed in het buitenland. The Royal Academy in Londen opende een grote expo, enkel aan hem gewijd. Naar Londen reizen is nu uiteraard geen optie. Gelukkig ging Klara al eerder kijken en maakte ze voor de nieuwe reeks Pompidou XL meteen ook 360°-beelden zodat je vanuit je woonkamer doorheen de Londense zalen kan kuieren. Wat deze tentoonstelling zo speciaal maakt, is de aanwezigheid van verschillende werken uit privéverzamelingen. Wist je dat 80 procent van het oeuvre van Spilliaert in private collecties zit? Dankzij curator Anne Adriaens-Pannier is een gedeelte van deze werken nu voor het grote publiek toegankelijk. Ontdek de 360 graden-tour hier.

Stephan Vanfleteren Present–At Home

Toen de succesvolle overzichtstentoonstelling van fotograaf Stephan Vanfleteren in het Fotomuseum in Antwerpen verplicht de deuren sloot, waren er al meer dan 125 000 bezoekers gepasseerd. Om al wie er nog niet geraakt was tegemoet te komen, besloot het FOMU om de tentoonstelling online toegankelijk te maken. In verschillende afleveringen gidst Karolien je door de tentoonstelling ‘Present’. Bekijk alle afleveringen via de website van FOMU.

#MuseumAtHome

Mu.ZEE mag dan wel gesloten zijn, onder de hashtag #MuseumAtHome zorgt het Kunstmuseum aan Zee via sociale media voor je dagelijkse portie kunst. Elke dag wordt onder meer een werk in de kijker gezet dat gekozen werd door een van de medewerkers of de Raad van Bestuur. Daarnaast doet de iconische gevel van het museum sinds enkele weken dienst als canvas voor illustratoren. Elke artiest neemt een raampartij in en maakt een uitwisbare tekening die iets vertelt over de collectie of de lockdown-activiteiten. Wie een ommetje maakt in de buurt van de Romestraat kan al tekeningen bewonderen van Camille Paycha (foto), Korneel Detailleur en Victor Van Wassenhove. Ook onder andere Jill Vandorpe en Bert Huyghe komen nog langs om hun stempel te drukken op de glazen gevel van het museum.

Volg alles via de website, Instagram en Facebook.

DIEPSEE /Post–Art from the Edge

In 2017 was er al een eerste editie van het mailartproject ‘Post – Art From The Edge’ en als gevolg van de coronacrisis vond het Oostendse kunstenaarsinitiatief Diepsee het tijd voor een follow-up. Daarin roepen ze kunstenaars op om hun werk te sturen naar info@diepsee.be. Het enige wat je als kunstenaar moet doen, is je werk taggen en een hashtag toevoegen. Zo krijgt het een plaatsje op de Instagram- en Facebookpagina van Diepsee. Eventueel wordt later een expo georganiseerd met de ingezonden werken. Kijk hier voor meer info.

Online kunstveiling voor zorginstellingen

Meesschaert & Partners, Expo18 en 22 kunstenaars slaan de handen in elkaar voor een opmerkelijk initiatief. Ze veilen 41 kunstwerken ten voordele van AZ Sint-Jan campus Henri Serruys, vzw Sint-Monica en AZ Damiaan. Alle opbrengst wordt geïnvesteerd om de werkomstandigheden van het personeel te verbeteren in deze moeilijke tijden. Via deze link kan je alle kunstwerken bekijken en ook een bod uitbrengen. Deze veilig loopt tot 10 mei om 15.00 uur. Laat de kunstliefhebber in jezelf naar boven komen (al is het maar voor het goede doel) en breng een bod uit, vanuit je kot.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (mei 2020)

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate