Loading

Hyvisviesti lokakuu 2021

Hyvisviesti kokoaa tietoa Kuopion kaupungin hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen toiminnasta. Hyvisviesti lähetetään kerran kuukaudessa kaupungin avustuslomakkeessa yhdistysten ilmoittamiin sähköpostiosoitteisiin sekä muille yhteistyökumppaneille. Hyvisviestiä saa välittää eteenpäin. Hyvis-Kuopio myös Facebookissa, tykkää meistä ja kutsu ystäviä.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus astui voimaan 25.5.2018. Saat tämän viestin, koska saat meiltä tiedotteita. Jos haluat saada niitä jatkossakin, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Mikäli et niitä enää halua/tarvitse, ilmoita siitä sähköpostilla henkilölle, jolta olet ko. viestin saanut. Säilytämme henkilötietoja tietosuoja-asetuksen edellyttämällä tavalla, emme luovuta niitä kolmansille osapuolille eikä tietoja siirretä EU:n tai ETA:n ulkopuolelle.

Tietosuojaseloste

Kulttuurifoorumi 26.10.2021 klo 17-19

Kuopion kaupungin Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue kutsuu kokoon toisen kuopiolaisille kulttuuritoimijoille kohdennetun Kulttuurifoorumin 26.10.2021 klo 17-19. Kulttuurifoorumiin ovat tervetulleita kaikki alueen kulttuurikentällä toimivat kulttuurilaitokset, yhdistykset, aluekeskukset, taiteilijat, luovan alan yrittäjät ja muut toimijat. Kulttuurifoorumilla on jatkossa vaihtuva teema, johon kulttuuritoimijat voivat itse vaikuttaa. Saatte kyselyn tämän kutsun mukana, jolla teemoja ja Kulttuurifoorumin toimintaa kartoitetaan. Toivomme, että vastaatte kyselyyn ja sitä kautta vaikutatte tulevien Kulttuurifoorumien sisältöihin.

Kulttuurifoorumin teemana on tällä kertaa kaupunkikulttuuri ja kaupunkiaktivismi. Kulttuurisuunnittelija Nina Venäläinen kertoo Meidän Kuopio -festivaalin kokemuksista ja joukkorahoituskokeilun tuloksista. Kaupunkikulttuurin ja kaupunkiaktivismin teemasta tulevat alustamaan kaupunkiaktivisti Jaakko Blomberg ja osallisuuskoordinaattori/valtiotieteiden maisteri Arttu Antila. Tapahtumaan on varattu aikaa yhteiselle keskustelulle teemasta.

Kommenttipuheenvuoroa teemaan ja alustukseen liittyen voi pyytää etukäteen ilmoittautumislomakkeella. Kommenttipuheenvuoron saa muutama teemaan liittyvä toimija. Kommenttipuheenvuorolla on tarkoitus nostaa esille teemaan liittyviä kuopiolaisia asiantuntijoita.

Kulttuurifoorumi kytkeytyy käynnistyvään Kulttuuri-Kuopio -ohjelmaan, jonka keskiössä on Kulttuuri kuuluu kaikille -periaate. Kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman toivottaa kaikki alan toimijat mukaan rakentamaan yhteistä Kulttuuri-Kuopiota.

Kulttuurifoorumi järjestetään hybriditapahtumana. Kanttiin, Kuopion museolle (Museokatu 1) voi tulla paikanpäälle tai seurata tapahtumaa etänä Teamsin kautta. Teams kutsulinkki lähetetään sähköpostilla ilmoittautuneille ennen tapahtumaa. Ilmoittautumiset kulttuurifoorumiin keskiviikkoon 24.10. mennessä lomakkeella: https://forms.office.com/r/irdumtpT4N

Tervetuloa mukaan!

Vastaathan kyselyyn Kulttuurifoorumin sisällöistä: https://q.surveypal.com/Kulttuurifoorumi-kysely1

KULTTUURIKAHVILA 60+

Ke 6.10. klo 13-14.30 LUONTOVOIMAA LEMPEYDELLÄ

Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutukset ja luontolähtöinen toiminta. Millainen voisi olla tutkimusmatka omaan luovuuteen ja sisältä kumpuavaan taiteeseen lähiluonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia hyödyntäen? Green Care -asiantuntija Milla Bouquerel. Lisäksi teemaan liittyvää kirjavinkkausta: Kuopion kaupunginkirjasto.

Järj. Yhteistyössä Kansalaistoiminnan palvelut ja Vanhuspalvelut

Kulttuurikahvila 60+ striimataan eli osallistua voi myös etäyhteyden kautta. Tallenne on katsottavissa samasta linkistä kaksi viikkoa.

Tästä pääsee katsomaan Kulttuurikahvila 60+ striimiä ja tallennetta.

ARMAS-festivaali

ARMAS on valtakunnallinen festivaali, joka juhlistaa ikääntymistä ja tekee ikääntymi­sen teemoja näkyväksi taiteen ja kulttuurin keinoin. www.armasfestivaali.fi

 • OODI IKÄÄNTYMISELLE
 • ma 11.10. klo 10.30-12 Mäntylän toimintakeskus, ruokasalin aula
 • ti 12.10 klo 10-12 Mäntytupa, Männistön asukastila
 • ke 13.10 klo 10-12 Neulamäen kirjasto

Millaisesta kulttuurista, taiteesta tai luovuudesta sinä nautit? Onko sinulla vinkki tai salaisuus arvokkaalle elämällesi?

Tule keskustelemaan kanssamme, jakamaan elämänohjeesi ja täyttämään pieni kulttuurikysely. Vastalahjaksi tarjoamme aineettomia kulttuurilahjoja. Lahjoja antamassa ja esiintymässä yhteisömuusikko Antti Raekallio, muusikko Jone, yhteisötaiteilija Tiina Vertainen ja runoilija Leena Raveikko.

Kirjastossa järjestettävissä tilaisuuksissa henkilökunta opastaa kirjaston e-palvelujen (mm. äänikirjojen, verkkokirjaston) käyttämiseen.

Järj. Kansalaistoiminnan palvelut

Palveluhaku ammattitaiteilijoille

Kuopiossa toimii Kulttuuri vanhustyön tukena -yhteistyöryhmä. Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa taiteen ja kulttuurin keinoin ikäihmisten aktiivinen ja omannäköinen elämä. Työryhmän tehtävänä on suunnitella ja koordinoida erilaisia kulttuuri- ja taidetapahtumia ja -toimintoja ikäihmisille kaupungin palveluyksiköihin.

Työryhmä hakee vuosittain ammattitaiteilijoiden toteuttamia osallistavia kulttuuri- ja taidepainotteisia toimintoja ikäihmisille. Vuoden 2022 palveluhaku on 1.-31.10.2021. Hakulomakkeen löydät tästä.

Vielä ehdit ilmoittaa Supersyysloman tapahtumat!

Kuopion kaupungin koulujen syyslomaviikkoa vietetään viikolla 42 (18.-24.10.2021). Tervetuloa järjestämään lapsille ja nuorille mielekästä tekemistä ja ohjelmaa perinteisen Supersyysloman merkeissä! Supersyyslomaan on edellisinä vuosina osallistunut yli 10 000 lasta ja nuorta sekä lukuisa määrä perheitä. Viikon aikana on hyvä mahdollisuus esitellä omaa toimintaansa uusille harrastajille.

Toivomme toiminnan olevan kynnyksetöntä, ei-kaupallista, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia edistävää sekä maksutonta tai tapahtumaa varten räätälöity tarjous (eli ei normaali lasten hinta)! Toiminnassa tulee huomioida korona-ajan suositukset ja viranomaismääräykset. Muutokset ovat mahdollisia nopeallakin aikataululla.

 • Jos haluat järjestää toimintaa liikuntapaikoilla, katso tästä yhteystiedot ja sovi ajankohdat:
 • Lippumäen tuplajäät: lari.kilpelainen@kuopio.fi
 • Lippumäen uimahalli: tilavaraukset@kuopio.fi
 • Kuntolaakson uimahalli: tilavaraukset@kuopio.fi
 • Koulujen liikuntasalit: tilavaraukset@kuopio.fi

HUOM! Liikuntapaikkojen yksittäiskäyttö on alle 18-vuotiaille maksutonta seura- tai tapahtumatoimintaan varattujen käyttöaikojen ulkopuolella sekä Supersyysloman maksuttomaan ohjelmatarjontaan liittyvässä toiminnassa. Tilojen varauksessa tulee aina olla yhdistys tai oikeudellinen henkilö. Eli esim. asukas- tai kyläyhdistys sekä yli 18-vuotias voi varata tilat.

Ilmoita oma Super-tapahtumasi osoitteessa www.kuopionseinä.fi

Skrollaa sivun alaosaan, josta löydät lomakkeen. Se ei vaadi kirjautumista. Tapahtuma tulee esiin sivustolle pääkäyttäjän hyväksymisen jälkeen.

Jos sinulla on paljon tapahtumia, voit luoda itse omat tunnukset Kuopion Seinällä kohdassa ”Kirjaudu sisään”. Pääsääntöisesti kuitenkin toimitaan lomakkeella. Sijainti-kohtaan laitetaan esim. Kuntolaakson uimahalli. Kuvaus-kohtaan kirjoitetaan sisältö ja mahdollinen hinta. Lomakkeen alaosassa on kohta ”Lisää uusi ajankohta”, johon voi kirjata kaikki päivät erikseen ilman kuvausta. Jokaista päivää ei tarvitse tehdä eri lomakkeelle, vaan kuvaus-kohtaan voi laittaa koko viikon tapahtumat.

Jos tapahtuma on maksullinen, on tärkeää klikata MAKSULLINEN täppä, niin se näkyy maksullisissa tapahtumissa.

Pakkaspäivät 2022 suunnittelu alkaa!

Lasten Pakkaspäivät -tapahtumaviikolla 24.–30.1.2022 on tarjolla monipuolisesti kulttuurin ja liikunnan sisältöjä! Sydäntalven aikaan lapset ja aikuiset pääsevät kokemaan iloa, elämyksiä ja talvista tekemistä niin sisällä kuin ulkonakin eri puolilla kaupunkia. Tapahtumaviikko Kuopiossa huipentuu koko perheen Pakkasjuhlaan Brahen puistossa sunnuntaina 30.1.2022 klo 14-16. Myös muita Pakkasjuhlia toivotaan järjestettäviksi alueille, kuten Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Riistavesi. Näitä voidaan lähteä suunnittelemaan hyvissä ajoin yhdessä!

Lasten ja nuorten Pakkaspäivät-tapahtumaa on järjestetty Kuopiossa jo 1990-luvulta lähtien. Tapahtuman tuottaa Kuopion kaupunki Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue ja toimijoina tapahtumassa ovat olleet mm. kaupungin museot, kirjastot, liikuntapalvelut, oppilaitokset sekä iso joukko yhdistyksiä ja seuroja.

Ohjelma voi olla lapsille, nuorille ja/tai perheille suunnattua kulttuuri- tai liikuntapuuhaa sekä harrastustoiminnan esittelyä. Toiminnan toivotaan olevan maksutonta tai alennushintaista. Ulkotapahtumilla on säävaraus! Tapahtumat toteutetaan ajankohtaisten koronaohjeistusten mukaisesti. Muutokset mahdollisia!

KERRO OMASTA PAKKASPÄIVÄT-VIIKON OHJELMASTASI KUOPION SEINÄLLÄ 7.1.2022 mennessä.Pakkaspäivät-sivun alaosasta löydät lomakkeen, tapahtuma julkaistaan moderoinnin jälkeen. Kuvaus-kohdassa voit ilmoittaa mahdollisista pääsymaksuista.

PAKKASJUHLIEN OHJELMAILMOITTAUTUMINEN sähköpostitse 10.12.2021 mennessä: nina.venalainen@kuopio.fi. Ilmoita sähköpostissa toimijan nimi, yhteystiedot, toiminnan sisältö, paikka ja aika. Markkinoinnista ei tule teille kuluja. Muutokset mahdollisia.

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen: Pakkaspäivien viikko-ohjelmaan, Brahen puiston juhlan tai alueellisten juhlien järjestämiseen, ota yhteyttä nina.venalainen@kuopio.fi

Kuopiolaisten järjestöjen vuoden 2022 yleisavustukset

Kuopiolaisten järjestöjen vuoden 2022 yleisavustukset ovat haettavana 30.11.2021 mennessä.

Lomakkeet ja ohjeet löytyvät täältä.

HUOM: Otamme vastaan vain sähköisiä hakemuksia

Liitteeksi toimintasuunnitelma ja talousarvio 2022.

Toimittakaa myös toimintakertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajien lausunto 2020, jos ette ole niitä vielä toimittaneet. Mieluiten sähköpostiin sirpa.niemi@kuopio.fi.

Vastaa kyselyyn ja vaikuta Pohjois-Savon hyvinvointialueeseen!

Kyselyllä pyritään saavuttamaan mahdollisimman paljon pohjoissavolaisia asukkaita. Vastaamalla voit osallistua 20 euron lahjakortin arvontaan!

Kyselyyn vastaaminen vie n. 20 minuuttia. Pääosa kysymyksistä on valintakysymyksiä. Kyselyyn voi vastata 15.10.2021 saakka. Kyselyyn kootaan vastauksia myös jalkautumalla asukkaiden pariin.

Kyselyllä pyydetään asukkaiden näkemyksiä:

• Pohjois-Savon hyvinvointialueen valmistelua ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen asukaslähtöistä kehittämistä varten.

• Pohjois- Savon asukkaiden osallisuuden kokemuksesta, osallistumisen esteistä sekä sopivista tavoista osallistua. Osallistumalla voi vaikuttaa päätöksentekoon ja palvelujen suunnitteluun. Osallisuus tarkoittaa myös mahdollisuutta vaikuttaa omiin palveluihin ja tulla kuulluksi omaan elämään vaikuttavissa asioissa.

Lisätietoa kyselystä, kyselyn käyttötarkoituksesta ja arvonnasta saat kyselyn saatetekstistä avaamalla kyselyyn johtavan linkin!

Yhteyshenkilönä kyselylle toimii Anne Aholainen, osallisuus- ja järjestökoordinaattori, anne.aholainen@pohjois-savo.fi, p. 044 714 2676.

LINKKI KYSELYYN: https://link.webropolsurveys.com/S/80EA139669E0C973

Tuhannet lapset jäävät harrastusten ulkopuolelle – SOS-Lapsikylän harrastustuki laajenee

Yhä useampi lapsi jättää harrastuksen aloittamatta tai lopettaa harrastuksen perheen heikon taloudellisen tilanteen takia. Korona-aika on pahentanut tätä kehitystä.

SOS-Lapsikylän Unelmista totta -toiminnan kautta turvataan harrastamisen mahdollisuus myös taloudellisesti haastavassa asemassa olevien perheiden lapsille. Kuluvana syksynä toiminta laajenee uusille paikkakunnille. Uusien kuntien lisäksi Unelmista totta -toiminnassa ovat jo ennestään mukana Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Jämsä, Kuopio ja Varkaus.

“Korona on vaikeuttanut monen perheen taloudellista tilannetta, ja vaikutus näkyy myös lasten harrastamisessa. Tuen tarpeen kasvaessa myös toimintamme laajenee Suomessa”, SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuen projektisuunnittelija Päivi Häikiö sanoo.

Harrastustukitoiminta on perustettu, jotta jokaisella lapsella olisi mahdollisuus osallistua edes yhteen mieluiseen harrastukseen perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

SOS-Lapsikylän myöntämää harrastustukea on tähän mennessä saanut jo lähes 700 lasta yli 30 eri harrastusmuotoon. Suosituimpia harrastuksia ovat jalkapallo, salibandy, ratsastus ja erilaiset soittoharrastukset. Unelmista totta -harrastustukea annetaan lasten ja nuorten säännöllistä ja ohjattua harrastamista varten.

Taloudellinen tuki osoitetaan ensisijaisesti kuntien koulukuraattorien tai perhesosiaalityöntekijöiden kautta tulleisiin hakemuksiin. Perheet voivat myös itsenäisesti hakea harrastustukea digitaalisen alustan kautta.

Kouluterveyskysely: kuopiolaisten lasten ja nuorten liikkuminen on lisääntynyt

Kouluterveyskyselyn mukaan lasten ja nuorten arjen fyysisessä aktiivisuudessa on nähtävillä myönteistä kehitystä: suosituksen mukaan liikkuvien ala- ja yläkoululaisten sekä lukiolaisten osuus on lisääntynyt. Vuonna 2021 toteutetun kouluterveyskyselyn mukaan yläkoululaisista 26 % liikkuu suosituksen mukaan vähintään tunnin päivässä. Vastaavat lukemat vuosina 2019 ja 2017 olivat 22 % ja 20 %. Samalla myös liikkumattomien, hengästyttävää liikuntaa korkeintaan tunnin viikossa harrastavien yläkoululaisten määrä laski 26 %:iin (vuosina 2019 29 % ja 2017 22 %). Myös alakoululaisista noin puolet (48 %) liikkuu suositusten mukaan tunnin päivässä, kun vastaavat lukemat vuosina 2019 ja 2017 olivat 43 % ja 45 %.

Kuopiossa on viime vuosina panostettu laaja-alaisesti erityisesti lasten ja nuorten liikku-misen edistämiseen. Viime vuosina on valmistunut useita uusia liikkumisympäristöjä, ku-ten Lippumäen liikuntapuisto ja Hiltulanlahden lähiliikunta-alue ja vanhoja kohteita on kunnostettu, kuten Julkulan lähiliikuntapaikka . Lasten ja nuorten liikkumista on tuettu myös lanseeraamalla käyttöön Liikkis-ranneke. Kuopiossa ollaan laajasti mukana myös Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu toimintamallien toteutuk-sessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteuttaa kouluterveyskyselyä joka toinen vuosi. Kyselyyn vastaavat perusopetuksen alakoulun 4. ja 5. ja yläkoulun 8. ja 9. vuosiluokan oppilaat 1. ja 2. vuosikurssin opiske-lijat lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista. Kouluterveyskysely tuottaa seurantatietoa hyvinvoin-nista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta, osallisuudesta sekä avun saamisesta ja palvelujen tarpeisiin vastaavuudesta. Tietoja on kerätty perusopetuksen 8. ja 9. luokkaa käyviltä vuodesta 1996, lukioissa vuodesta 1999, ammatillisissa oppilaitoksissa vuodesta 2008 alkaen ja perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyviltä vuodesta 2017 alkaen.

Lue Kuopion tuloksista tarkemmin tästä.

Tanja Tilles-Tirkkonen, hyvinvointikoordinaattori, Kuopion kaupunki, p. 044 718 2506, tanja.tilles-tirkkonen@kuopio.fi.

Liikuntalauantait starttaavat!

Perheiden Liikuntalauantait ovat startanneet syksyn 2021 osalta! Perheiden liikuntalauantait ovat maksuton koko perheen tapahtuma, jonne ei ole ennakkoilmoittautumista. Liikuntalauantaissa pääsette syksyn 2021 aikana koko perheen voimin liikkumaan monipuolisesti yhdessä Kuopion Reippaan Voimistelijoiden, Kuopio Rugby Clubin, Puijo Wolley Junioreiden ja Dance Flow Kuopion kanssa. Ota mukaan koko perhe, liikuntaan soveltuvat varusteet ja rutkasti iloista ja reipasta mieltä!

Syksyn 2021 aikataulut:

 • Kuopion Reippaan Voimistelijat ry:
 • Ajankohta: 2.10., 9.10. ja 16.10.
 • Paikka: Jynkän koulu (Maitotie 2).
 • Aika: klo 9.30-11.00
 • Kuopio Rugby Club ry
 • Ajankohta: 23.10. ja 30.10.
 • Paikka: Lippumäen ylipainehalli (Rauhalahdentie 66)
 • Aika: klo 10.00-12.00
 • Puijo Wolley Juniorit ry
 • Ajankohta: 6.11. ja 13.11.
 • Paikka: Neulamäen koulu (Pinokuja 6)
 • Aika: klo 10.00-11.30
 • Kuopion Miekkailijat ry
 • Ajankohta: 20.11. ja 27.11.
 • Paikka: Otsolan miekkailusali (Kemilänrinne 1)
 • Aika: klo 10.00-11.30
 • Dance Flow Kuopio ry
 • Ajankohta: 4.12., 11.12. ja 18.12.
 • Paikka: Kuopion Liikunta- ja Kamppailukeskus LIIKE (Väliköntie 4)
 • Aika: 10.00-11.30

Lisätiedot: https://liikkuvakuopio.fi/ohjattu-liikunta/ --> Lapset ja nuoret

Ps. Perheiden liikuntalauantaille on luvassa jatkoa myös ensi keväänä!

Liikuntaluuri
SnellmanEDUn Lasten yliopisto tiedottaa

Tervetuloa Lasten yliopiston Avaruus-tiederadalle!

SnellmanEDUn Lasten yliopiston Tiederata kutsuu kaikkia 7-12-vuotiaita vanhempien kera mukaan avaruusmatkalle. Tule tekemään tähtikuvioita, suunnittelemaan raketti ja siihen polttoainetta sekä kokeilemaan avaruusrobottien ohjaamista! Avaruus-tiederata järjestetään keskiviikkona 20.10. klo 12-15 Kuopion kaupunginkirjastolla. Vanhemmille luvassa vinkkejä ja ideoita sekä kysely*, joka johdattelee miettimään tiedekasvatuksen mahdollisuuksia kotona. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan hienoja palkintoja. Halutessaan kyselyyn voi vastata jo etukäteen napsauttamalla oheista linkkiä: www.forms.office.com/r/dkqSLE8g7K

Arvonnan pääpalkintona on oma tiedetuokio kotiin! Tiedetuokiota ohjaa SnellmanEDUn Lasten yliopiston tiedeopettaja Niko Kyllönen. Tapahtuman kesto on 2-3 tuntia ja se järjestetään max. 5 hengen lapsen ryhmälle. Tapahtuma toteutetaan etäyhteydellä. Ajankohta sovitaan arvonnan päätyttyä ja kohderyhmänä alakoululaiset. Palkinnon arvo 100 €. Lisäksi arvotaan 2 kpl tiedesettiä, jotka sisältävät tutkimusvälineitä (mm. pipetti ja väriaineet) ja ohjeita kotikokeisiin.

Lisätietoja: Riikka Asikainen, riikka.asikainen(a)snellmanedu.fi, 044 746 2845, www.snellmanedu.fi/lasten-yliopisto

Tiederata on osa SnellmanEDUn Lasten yliopiston 10-vuotisjuhlaa. Juhlavuotta ja Lasten yliopiston muuta toimintaa tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Itä-Suomen yliopisto ja Olvi-Säätiö. *Kysely on osa Eurooppaalaisten lasten yliopistojen Phereclos-hanketta: www.snellmanedu.fi/phereclos-hanke

Lasten yliopiston virtuaalikerhot ja oppimisen iloa myös aikuisille: www.snellmanedu.fi

Kansalaisopisto tiedottaa

Oppia ja onnistumisia - hyvän mielen eväitä

Tule syyslukukauden yli 10 viikkoa kestäville kursseille puoleen hintaan! Syyslukukauden yli 10 viikkoa kestävät kurssit alkavat olla puolivälissä, joten lopuille kurssikerroille voit ilmoittautua puoleen hintaan. Kursseille ei huomioida muita alennuksia. Alennuksen saa vain ilmoittautumalla kansalaisopiston asiakaspalvelussa.

Kurssitarjonta aina avoinna netissä osoitteessa https://opistopalvelut.fi/kuopio. Lisätietoja kursseista saa asiakaspalvelusta tai suunnittelevalta opettajalta, joiden yhteystiedot löydät jokaisen kurssin kohdalta netissä.

Asiakaspalvelun aukioloajat

Huom. asiakaspalvelu on suljettu syyslomaviikolla 18.-24.10.2021

Puhelinpalvelu, puh. 017 184 711, ma klo 9-11, ti, to klo 10-14, ke klo 12-18, pe suljettu

Asiakaspalvelu, puh. 017 184 711, kansalaisopisto@kuopio.fi, Kuopio, Puistokatu 20, Kuopio, ti klo 10-14, ke klo 12-18, ma, to ja pe suljettu

Nilsiä, Nilsiäntie 78, Nilsiä, ti-ke klo 10-14 ma, to, pe suljettu

Katso muut palvelupisteet ja kurssilaskutuksen tiedot kotisivuiltamme https://kansalaisopisto.kuopio.fi

Ilmoittautuminen kursseillemme on jatkuvasti auki ja kurssitarjonta täydentyy koko lukuvuoden ajan. Katso kurssit netissä ja tule mukaan!

Ilmaisluentoja lokakuussa

Kaikille avoimet luennot ovat maksuttomia ja ennakkoilmoittautumista ei tarvita, paitsi etäryhmiltä. Luentokalenterimme täydentyy lukuvuoden aikana, joten seuraa tarjontaamme kansalaisopiston nettisivulta. Luennot pidetään Puistokartanon Opistosalissa B059 ja ne lähetetään etänä ja niistä tulee myös videotallenne, ellei luennon yhteydessä toisin mainita. Luentotallenteet julkaistaan luennon jälkeen ja ne ovat katsottavissa 13 vuorokautta julkaisupäivästä. Luentotallenteet löytyvät opiston Peda.netistä.

Ympäristöaltisteet ja terveys, ti 5.10.2021 klo 18.30–20, Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio. Samanaikainen etäluento https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio ja videotallenne. Antti Väisänen, FM, tohtorikoulutettava. Ihminen on jatkuvassa yhteydessä erilaisiin ympäristöaltisteisiin – kemikaaleihin, hiukkasiin, meluun ja säteilyyn. Mitä nämä altisteet ovat, miten ne vaikuttavat meihin ja onko syytä huoleen? Luennolla perehdytään yleisimpien ympäristöaltisteiden lähteisiin, vaikutusmekanismeihin ja terveysvaikutuksiin. Keskeisimpinä aiheina ovat sisä- ja ulkoilman kemikaalien terveysvaikutukset ja metabolia, eri kokoisten hiukkasten terveysvaikutukset ja poistomekanismit, melun fysikaaliset ja psyykkiset vaikutukset sekä ionisoivan että ionisoimattoman säteilyn terveysvaikutukset ja biologiset vaikutusmekanismit. Katso lisää luennosta ja etäluennolle osallistumisesta.

Senioriaamupäivä: Vuosia elämään - Liike vai lääke? to 7.10.2021 klo 11–12.30, Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio. Samanaikainen etäluento https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio ja videotallenne. Jorma Räsänen, FT, Aikuiskouluttaja. Tämän Vuosia elämään - Elämää vuosiin luentosarjan 2. osassa käsiteltäviä teemoja ovat: - Lennokas askel – pilvetön mieli - Liikunta – vahvaa lääkettä keholle. Katso lisää luennosta ja etäluennolle osallistumisesta.

Pentinkulman punakapina – romaani ja dokumentit ristikuulustelussa 1. osa, ti 12.10.2021 klo 18.30–20, Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio. Samanaikainen etäluento https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio ja videotallenne. Ilkka Markkula, FK, tietokirjailija, historian harrastaja. Väinö Linna sijoitti Pohjantähti-trilogiansa tapahtumat synnyinpitäjänsä Urjalan maisemiin. Mutta vastaavatko myös romaanin tapahtumat ja henkilöt todellisuutta? Luennossa kerrotaan Linnan Urjala-taustasta ja verrataan romaanin sisällissotakuvausta siihen, mitä historiankirjat ja dokumentit tapausten kulusta kertovat. Luennoitsija on historian ja kirjallisuuden harrastaja ja tietokirjailija, joka on usean vuoden ajan penkonut arkistoja aiheensa kimpussa. Katso lisää luennosta ja etäluennolle osallistumisesta

Japanin kulttuuriluentosarja 1. osa: Japanilainen ajanlasku ja japanilaisen vuoden arki ja juhla La 16.10.2021 klo 13–15, Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio tai Suvi Ilvonen, FM. Liity etäluennolle https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio, ei videotallennetta. Mahdollisuus seurata luentoa Puistokartanon opistosalista yhdessä toisten kanssa. Luennon teemoja ovat: Japanilainen ajanlasku: Kiinasta periytyneet systeemit. Japanilaiseen maailmankatsomukseen ja ajanlaskuun on periytynyt paljon elementtejä muinaisista kiinalaisista ajattelutavoista. Luennolla pääset tutustumaan näihin Kiinasta Japaniin periytyneisiin systeemeihin, jotka vaikuttavat edelleen nykyaikanakin japanilaisen perinteisen ajanlaskun ja esimerkiksi perinteisten juhlien taustalla. Japanilaisen vuoden arki ja juhla. Luennolla saat yleiskuvan siitä, kuinka japanilainen arki ja vapaa työ- ja koulumaailmassa rakentuvat sekä pääset tutustumaan japanilaisen kalenterin kansallisiin vapaapäiviin ja perinteisiin juhliin. Katso lisää luennosta ja etäluennolle osallistumisesta.

Miksi minulle? – perinnöllisyyslääkärin näkökulma syöpäsairauksiin, ti 19.10.2021 klo 18.30–20, Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio. Samanaikainen etäluento https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio ja videotallenne. Tanja Saarela, perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Syöpäsairaus ei yleensä periydy, mutta harvinaisissa tapauksissa syövän taustalla voidaan tunnistaa perinnöllistä alttiutta, joskus yksittäinen geenivirhe. Luennolla perinnöllisyyslääkäri vastaakin ainakin seuraaviin kysymyksiin: Miten syöpä syntyy? Periytyykö syöpä? Milloin tehdään synnynnäisen syöpäalttiuden geenitutkimuksia? Miten geenitesteillä saatavaa tietoa voidaan käyttää terveyden hyväksi?Yhteistyössä Pohjois-Savon Syöpäyhdistys ry. Katso lisää luennosta ja etäluennolle osallistumisesta

Uni ja mielen hyvinvointi, ti 26.10.2021 klo 18.30–20 Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio. Samanaikainen etäluento https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio ja videotallenne. Sari Kapanen, TtM, unihoitaja. Mielen hyvinvointi on yksi tärkeistä terveytemme perustekijöistä missä unella on merkittävä rooli. Uneen liittyy myös suuria paineita ja odotuksia, jotka voivat aiheuttaa huolta ja heikentää unen- ja elämänlaatua. Tällä käytännönläheisellä luennolla esitetään millaiset tekijät vaikuttavat uneen ja kuinka voin arjessani parantaa nukkumista myös hengitysterveyden perusasioiden osalta. Käymme läpi myös, kuinka edistää mielen hyvinvointia vähentämällä uneen liittyvää huoliajattelua. Yhteistyössä Savon Sydänpiiri ry, Kuopion seudun hengitysyhdistys ry ja Kuopion seudun Hengityssäätiö. Katso lisää luennosta ja etäluennolle osallistumisesta.

Ilmoittaudu mukaan ilmaiskurssille

106310391S Liiku turvallisesti – kaatumisen ehkäisy B, pe 29.10.-3.12.2021 klo 14-15.30 Puistokartano, C132 Metsä, Puistokatu 20, 70110 KUOPIO. Opettajana Heikki Vänskä. Opintosetelikurssi 0 € Kurssi on tarkoitettu ainoastaan yli 63- vuotiaille tai alle 63-vuotiaille eläkeläisille. Käydään käytännönläheisesti kaatumista, tasapainoa ja ehkäisevää lihaskuntoa ja näihin liittyvää ensiapua sekä tehdään aiheisiin liittyviä mittauksia ja suunnitellaan ohjelmat lihaskunnon ja tasapainon kohentamiseksi. Tapaamisen aikana käydään läpi asiat teoriassa ja kokeillaan teemaan liittyvää asiaa käytännössä. Tehdään kuntotestit, joista selviää mitä ominaisuutta osallistujan kannattaisi harjoitella turvallisen liikkumisen varmistamiseksi. Laaditaan kurssilaiselle harjoitusohjelma ja käydään läpi motivaatioon liittyviä asioita. Osallistujalla ei saa olla kevyttä liikuntaa rajoittavia sairauksia. Katso lisää kurssista ja ilmoittaudu mukaan.

Tästä linkistä löydät kaikki maksuttomat kurssit.

Vanhustenviikko 3.-10.10.2021 – Kuopion kansalaisopisto haastaa kaikki tekemään hyvää

Vanhustyön keskusliiton käynnistämät Vanhustenviikko ja -päivä ovat maassamme pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia. Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina ja sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko.

Kuopion kansalaisopisto on mukana Vanhustenviikon toiminnassa myös tänä vuonna. Tänä vuonna Kuopion kansalaisopisto haastaa kaikki tekemään hyvää. Hyvän tekeminen lisää tunnetusti ihmisen hyvinvointia ja terveyttä. Se myös tuo iloa niin tekijälleen kuin saajalleenkin. Eli mitä Sinä voisit tehdä, mikä tuottaisi iloa muille? Mitä hyvää haluat antaa eteenpäin? Kuopion kansalaisopiston ideoita ja vinkkejä hyvän tekemiseen löytyy kansalaisopiston Peda.netistä osoitteesta https://bit.ly/kkovanhustenviikko21.

Kuopion kansalaisopisto toimii myös yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa viikon onnistumiseksi.

Keskiviikkona 6.10.2021 klo 12-14.30 on Puistokartanon Opistosalissa. Digivieri-hankkeen ja Savonetti ry:n yhteistyönä järjestämän Senioreiden digipalvelut – miten hoidan asioitani verkkopalveluissa turvallisesti –tapahtuman etäkatsomo.

Torstaina 7.10.2021 klo 11-12.30 Puistokartanon Opistosalissa pidettävän ilmaisen Senioriaamupäiväluennon aiheena on Lennokas askel – pilvetön mieli – Liikunta – vahvaa lääkettä keholle. Luennoitsijana on aikuiskouluttaja, FT Jorma Räsänen.

Perjantaina 8.10.2021 klo 12.15 koulutussuunnittelija Hanna-Reetta Metsänheimo puhuu Puijonlaakson palvelukeskuksessa Pidä itsestäsi huolta -tapahtumassa aiheesta Luonto, aivoterveys ja liikkuminen. Tapahtumassa on myös Kuopion kansalaisopiston toiminnan esittelypiste.

Tutustu ja katso lisää: kansalaisopisto.kuopio.fi ja Facebook, Instagram, YouTube sekä Blogi.

Seuraava Hyvis -viesti ilmestyy ke 3.11.2021