Loading

WhatsApp fraude (Vriend in Nood fraude) een veilig digitaal special

Wat is WhatsApp?

WhatsApp is een zeer populaire berichtendienst getuige het enorme aantal gebruikers. Het is met 11,9 miljoen gebruikers met voorsprong de grootste berichtendienst van Nederland en wereldwijd zijn er meer dan 1,5 miljard actieve gebruikers. Complete families over de hele wereld staan in verbinding met elkaar via deze populaire app.

WhatsApp is de populairste berichten-app ter wereld. Je kunt de dienst niet alleen op iPhones, maar ook op Android, BlackBerry, Windows Mobile en sommige andere toestellen installeren. Dit maakt het makkelijk om met WhatsApp in contact te blijven met al je vrienden. De applicatie is gratis te downloaden vanuit de App Store en blijft altijd gratis te gebruiken.

Voor het versturen en ontvangen van berichten maakt WhatsApp gebruik van je mobiele netwerk of je wifi-verbinding. Het is via WhatsApp ook mogelijk foto’s, video’s en je huidige locatie te delen. WhatsApp ondersteunt daarnaast het voeren van groepsgesprekken, wat erg handig kan zijn als je afspraken met vrienden of familie wilt maken.

Ook bedrijven bieden vaak een mogelijkheid aan om contact via WhatsApp te leggen. Een vraag is op die manier eenvoudig en snel gesteld. Behalve voor het gemak gebruiken we de berichtendienst ook voor onze veiligheid. Veel wijken zetten daarvoor de WhatsApp buurtpreventie in. De borden die daarvoor waarschuwen, zijn inmiddels overbekend. Ook in het betaalverkeer maken we in toenemende mate gebruik van deze vertrouwde dienst. Dat gebeurt meestal in de vorm van een link naar een iDeal betaling. Bijvoorbeeld via Tikkie; een app waarmee je eenvoudig een rekening deelt met een groep mensen.

WhatsApp wordt continu doorontwikkeld, dus is het iedere keer weer de moeite waard om de nieuwste versie uit de App Store te plukken. Zo kun je sinds een tijdje audio- en videobellen, wat het een geduchte concurrent maakt voor Apples FaceTime. WhatsApp heeft immers als grote voordeel dat je er ook Android-gebruikers mee kunt bellen. Het datagebruik is relatief laag; 4 minuten bellen kost je ongeveer 1MB aan data. Voor videogesprekken moet je rekeninghouden met een dataverbruik van 20MB per minuut. Dat kun je dus beter via wifi doen. Aan de slag met WhatsApp? Klik hier.

Alternatieven voor WhatsApp

De afgelopen jaren heeft WhatsApp steeds meer concurrentie gekregen, onder meer van diensten als Telegram en Snapchat. Toch kan WhatsApp nog steeds rekenen op het hoogste aantal actieve gebruikers.

WhatsApp alternatieven

Met het relatief hoge tempo waarin er nieuwe functies worden toegevoegd, zal dat waarschijnlijk nog wel even zo blijven. De app werkt ook op de Apple Watch, zodat je gemakkelijk en snel op chats kunt antwoorden.

Bovendien heeft WhatsApp zogenoemde end-to-end-encryptie. Dat houdt in dat berichten die je verzendt en ontvangt onderweg versleuteld zijn, zodat ze niet door andere partijen onderschept en gelezen kunnen worden. Houd er wel rekening mee dat WhatsApp onderdeel is van Facebook. De diensten wisselen onderling gegevens uit, wat ten koste van jouw privacy gaat.

Wil je dat voorkomen, dan kun je een WhatsApp concurrent als Signal (aanbevolen door klokkenluider Edward Snowden) of het eerder genoemde Telegram gebruiken. De basisfunctionaliteiten van beide apps zijn vergelijkbaar met die van WhatsApp.

Keerzijde

De mateloze populariteit heeft echter een keerzijde; criminelen zijn er brood in gaan zien om je via WhatsApp geld afhandig te maken. In een toenemend aantal gevallen lukt het ze om op die manier flinke bedragen buit te maken.

Zorg voor een alerte houding en wapen je met kennis.
Zorg voor een alerte houding en wapen je met kennis.

Het gaat daarbij soms om duizenden euro’s. Het betreft hier internetcriminaliteit en die is vaak lastig op te sporen. Dit omdat de dader zijn snode plannen overal ter de wereld kan uitvoeren. Deze vorm van criminaliteit is overigens mogelijk bij alle berichtendiensten, inclusief e-mail. Reden genoeg dus om zeer terughoudend te zijn met betaling via deze diensten.

Nooit meer doen?

Na het lezen van deze serieuze waarschuwingen kom je mogelijk tot de conclusie dat je beter nooit meer betalingen kunt doen die op deze manier binnen komen.

Dat is echter een beetje te kort door de bocht. Met een alerte houding en gewapend met de juiste kennis kun je op een relatief veilige manier toch nog gebruik maken van deze mogelijkheid om betalingen te doen. Het geeft immers ook gebruiksgemak en, laten we wel wezen; ook als je met de portemonnee op zak loopt, moet je alert zijn. Het bij je dragen van contact geld trekt net zo goed criminelen aan.

Handleiding voor oplichters

Uit onderzoek van RTL Nieuws is gebleken dat namen, adressen en 06-nummers van tienduizenden vijftigplussers door criminelen worden doorverkocht voor WhatsAppfraude.

De gegevens komen met name uit callcenters en worden aangevuld met informatie over hun kinderen, verpakt in een kant-en-klare handleiding om mensen op te lichten.

Deze gegevens worden ook wel 'verse leads' genoemd. Een 'verse lead' houdt in dat de persoon nog niet eerder is gecontacteerd door een oplichter, waardoor de kans van slagen groter is. De gegevens worden in criminele fora en chatgroepen aangeboden aan oplichters. Hoe uitgebreider een lijst met 'verse leads' is, hoe meer ze opleveren: tussen de 25 cent en 2 euro per potentieel slachtoffer.

Hoe werkt het?

Er zijn op het moment verschillende manieren waarmee een poging kan worden gedaan om je geld af te troggelen.

Via een iDeal-link naar een vals adres van een Phishing-site

De crimineel neemt contact met je op, bijvoorbeeld via Marktplaats en laat je een betaling doen via een toegestuurde link. Vaak wordt als smoes opgegeven dat op die manier je identiteit wordt gecontroleerd. Er wordt dan gevraagd om een eurocent over te maken. Je wordt dan echter niet naar de iDeal-website gestuurd, maar naar een nagemaakte site die nauwelijks van de echte is te onderscheiden. Het gaat de crimineel dan niet om de betaling, maar om de gegevens die je daar invoert. Deze gegevens gebruikt hij vervolgens om je rekening leeg te halen voor je er nog iets tegen kunt doen.

Een betaalverzoek van een onbekende

Je krijgt een betaalverzoek, bijvoorbeeld via Tikkie, waarin wordt gevraagd om een bepaald bedrag over te maken. Dit komt echter van een onbekende die jou probeert te verleiden om geld over te maken met als enige doel om daar op een eenvoudige manier rijker van te worden.

Een zielig verhaal

Iemand benadert je met een zielig verhaal of juist met een verhaal waar jij geld aan kan verdienen. Dat kan bijvoorbeeld een erfenis zijn van die onbekende oom in het buitenland. Je moet dan eerst wel even een bepaald bedrag overmaken….

Accountdiefstal

Dit is een geraffineerde vorm van oplichting die via WhatsApp wordt uitgevoerd. Je wordt via WhatsApp benaderd door een bekende die in moeilijkheden lijkt te zitten. Deze persoon is bijvoorbeeld in het buitenland beroofd of in het ziekenhuis terecht gekomen en heeft nu dringend geld nodig; of je dat maar ASAP wilt overmaken. Het lastige is dat dit bericht echt van je eigen kennis of familielid lijkt te komen. Die persoon was waarschijnlijk inderdaad op vakantie in het genoemde land en daardoor lijken de appjes maar al te waar. Mogelijk wil je uit een reflex maar al te graag de gevraagde hulp bieden. Helaas zal ook nu weer blijken dat je naar je geld kunt fluiten.

Er is wederom sprake van een oplichter. Die heeft op slinkse wijze het account van de voor jou bekende persoon overgenomen. Hierdoor kan deze ellendeling alle chats lezen en weet hij precies wat er allemaal speelt. Hij hoeft vervolgens maar een contactpersoon uit te zoeken en een mooi verhaal te verzinnen dat klopt met de chats waar hij nu inzage in heeft. De crimineel neemt hiervoor het WhatsApp-account over van de voor jou bekende persoon door net te doen alsof hij het account overzet naar een nieuwe telefoon. Vervolgens laat hij je via de chat weten dat je bekende nu een nieuw nummer heeft. Daarna probeert hij je met een mooi verhaal in de val te lokken. Verderop lees je hoe deze crimineel ook jouw account zou kunnen overnemen en hoe je dit eenvoudig voorkomt.

Whaling: iemand doet zich voor als een bekende of familielid

WhatsApp-hack: 5 vragen en antwoorden

Net als in het echte leven kun je ook digitaal nooit alle risico’s uitsluiten. Dat bleek bijvoorbeeld toen Amazon-baas Jeff Bezos afgelopen jaar gehackt bleek te zijn.

De topman had, zonder het zelf door te hebben, op een WhatsApp-hack gedrukt waardoor de inhoud van zijn berichten lange tijd met anderen werden gedeeld. In dit artikel praten we je aan de hand van 5 vragen en antwoorden bij over alles dat je moet weten om zo’n scenario te voorkomen.

  • Hoe word je gehackt op WhatsApp? Om maar direct met de deur in huis te vallen: geen enkele app is honderd procent veilig. Ook WhatsApp heeft kwetsbaarheden. Kwaadwillenden kunnen deze benutten om vervolgens nietsvermoedende slachtoffers te hacken. Hier is niet één vaste formule voor. Amazon-kopstuk Bezos werd bijvoorbeeld gehackt door middel van een video waarin stiekem een virus zat. Vervolgens werden persoonlijke gegevens van zijn telefoon doorgestuurd, zonder dat hij het wist. Je kunt echter ook gehackt worden via toegestuurde linkjes die je naar frauduleuze websites leiden. Ook de link zelf kan narigheid bevatten, zoals ransomware. Zodra je op het linkje tikt vergrendelt je telefoon -en kun je er dus niets meer mee- en moet je geld betalen om de ontgrendelcode te krijgen. Verder kunnen criminelen via social hacking je WhatsApp-account op afstand overnemen. Dit doen ze door de WhatsApp-verificatiecode te onderscheppen, bijvoorbeeld via voicemail. Kortom: er zijn legio manieren om via WhatsApp gehackt te worden.
  • Hoe groot is de kans dat ik word gehackt?  Dat gezegd hebbende, de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt is een stuk kleiner. WhatsApp is over het algemeen namelijk een hele veilige chat-app. Berichten worden bijvoorbeeld versleuteld verzonden. Hierdoor kunnen alleen jij en de ontvanger de inhoud lezen (of luisteren/zien). Iedere app kan in theorie gekraakt worden, maar door zelf een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen verklein je dit risico aanzienlijk.
  • Hoe weet ik dat ik gehackt ben? Dat is een goede, maar lastige vraag. Een hack is namelijk niet altijd overduidelijk aanwezig. Neem het verhaal van Bezos: deze WhatsApp-hack kwam pas na lange tijd boven water. Wel zijn er wat zaken waar je op kunt letten. Merk je dat je status ineens is aangepast, je profielfoto is gewijzigd of dat er gesprekken zijn bijgekomen waarvan jij geen weet hebt? Dan heeft mogelijk iemand anders toegang tot je account. Ook wanneer je internetverbruik ineens omhoog schiet is het raadzaam om extra alert te zijn. Hetzelfde geldt voor wanneer er spraakberichten in WhatsApp opduiken die jij niet zelf hebt gestuurd. Jammer genoeg is het vrijwel onmogelijk om te controleren of jouw WhatsApp-berichten op de achtergrond gedeeld worden met anderen. Bovendien zullen de meeste hackers behoorlijk voorzichtig te werk gaan en zo min mogelijk sporen achterlaten.
  • Hoe maak je een WhatsApp-hack ongedaan? Voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk, maar komen te laat voor wanneer je getroffen bent door een WhatsApp-hack. Weet je zeker dat je een kwaadwillende het op jou gemunt heeft, of had? Dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en je profiel helemaal verwijderen. Hiervoor ga je in het instellingenscherm van WhatsApp naar ‘Account’, om vervolgens op ‘Mijn account verwijderen’ te tikken. Let wel op: wanneer je voor deze optie kiest worden al je persoonlijke instellingen, ontvangen en verzonden berichten en eventuele video’s en foto’s gewist. Het verwijderen van je WhatsApp-profiel is daarom alleen aan te raden in gevallen waarin je zeker weet dat iemand je account heeft gekraakt. Het fijne aan deze optie is dat de hacker hierdoor niet weer kan binnenkomen via een achterdeurtje: je hebt immers een nieuw profiel. Uiteraard kan dit profiel wel wederom gehackt worden. Nadere uitleg leest je verderop.
  • WhatsApp veilig maken: 3 tips Een belangrijke eerste tip is het instellen van tweestapsverificatie. Dit klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk best simpel. Verderop wordt uitgelegd hoe. Zodra je dit aanzet moet je tijdens het registreren van je telefoonnummer namelijk een code invullen. Deze staat los van WhatsApp. Ook is het belangrijk om je WhatsApp-profiel te beveiligen met een gezichtsscan of vingerafdruk. Tijdens het openen van de app moet je dan verifiëren dat jij het bent.

Zo nemen criminelen WhatsApp over

Gebruikers van WhatsApp kunnen een sms-bericht krijgen met een zescijferige code. Kort voor of na dit bericht wordt het slachtoffer benaderd, telefonisch of via WhatsApp.

Het slachtoffer ontvangt een berichtje dat hij of zij per ongeluk een code heeft ontvangen.

Deze persoon knoopt een luchtig praatje aan, bijvoorbeeld over een advertentie op een bekende handelswebsite ("Heeft u dat antieke kastje nog te koop? Ik heb wel interesse!"). Daarna krijgt het slachtoffer een berichtje dat hij of zij per ongeluk een code heeft ontvangen. "De code was eigenlijk voor mijn man bedoeld. Zou u ‘m even willen doorsturen?" Met deze code nemen de internetcriminelen WhatsApp van het slachtoffer over.

Tegenspel

Wat doe je zelf om geen slachtoffer te worden?

Het blijkt dus helaas mogelijk dat je op geraffineerde wijze flinke bedragen afhandig wordt gemaakt. Een aantal tips waarmee je kunt voorkomen dat je zelf (weer?) slachtoffer wordt van deze vervelende en slimme lieden:

Check de afzender

Controleer altijd de afzender van een betaalverzoek. Google eventueel de naam en het telefoonnummer om te controleren of er sprake is van een bekende oplichter. Wantrouw onbekende verzoekers.

Check de link

Controleer altijd eerst waar een link heen gaat, door de muis erboven te laten zweven of deze even “vast te houden” op een telefoon. Vreemde link? Twijfel? Niet klikken!

Check de reden

Controleer de reden van het betaalverzoek, ook als het om een bekende gaat. Was je wel bij dat etentje, ben je daar wel lid van, klopt dit bedrag wel?

Check het verhaal

Is het verzoek ingepakt in een verhaal? Controleer dat dan: is het van een onbekende? Negeer het gewoon! Is het van een bekende? Controleer dan of het inderdaad om die persoon gaat. Zeker als er net een nieuw nummer is toegevoegd. Bel dat nummer en bel voor de zekerheid ook het oude nummer. Stel specifieke vragen die alleen de bekende kan weten. Let er daarbij wel op dat de criminelen ook bijvoorbeeld Facebook checken om informatie te achterhalen. Helemaal geen contact te krijgen? Doe dan niets of probeer via andere wegen de ware identiteit te achterhalen van de persoon die je heeft benaderd. Laat hem jou bellen, of neem contact op met gezamenlijke kennissen of familieleden. Pas dan wel op dat ook zij niet in dezelfde val zijn getrapt.

(Video)bel de persoon

Met een eenvoudige actie kom je er direct achter met wie je (niet) aan het chatten bent. Bel of – nog beter – videobel de persoon op het nummer uit het gesprek en kijk wat er gebeurt. Als het de bekende is, zal hij of zij opnemen en kun je vragen hoe het gaat en waar het geld voor nodig is. Let er met het bellen (zonder beeld) wel goed op dat het echt een gesprek is. Bekwame oplichters plukken steeds vaker audio- fragmenten van iemands stem van het internet en spelen die zachtjes af als je belt.

Als je de verbinding verbreekt omdat je stem van de persoon wel hoorde, maar niet goed verstond, krijg je als antwoord dat het aan de smartphone ligt. Maar je hebt de stem toch gehoord, dus wat is het probleem? Wees hier waakzaam voor. Een minder slimme cybercrimineel neemt overigens helemaal niet op en zal een smoes sturen dat hij in een stiltecoupé zit of de telefoon niet goed werkt. Dat is een grote alarmbel! In WhatsApp klik je op het icoontje met de videocamera, rechtsbo- ven in beeld.

Meld fraude

Merk je iets op wat niet in de haak is, meldt het dan altijd en doe eventueel aangifte .. Waarschuw daarnaast eventuele andere betrokkenen. Ze zullen je dankbaar zijn!

Accountdiefstal

Je kunt op vrij eenvoudige wijze voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van een WhatsApp account-diefstal. Wanneer je weet hoe dat in zijn werk gaat, is het eenvoudiger te herkennen.

De crimineel gaat als eerste uit van je telefoonnummer. Daar is hij mogelijk achter gekomen via Phishing of via een hack van een collega-crimineel; gegevens worden onderling doorverkocht. Vervolgens probeert hij het account naar een eigen nummer over te zetten. Daarvoor is een code nodig. Deze probeert hij met een slim smoesje van je los te peuteren. Bijvoorbeeld met het verhaal dat hij een fout heeft gemaakt in het telefoonnummer bij het overzetten van het account van zijn opa of oma.

Als je daar in trapt en de code doorgeeft, kan hij vervolgens je account overnemen en vanuit de back-up al je chats en contactpersonen laden. Eventueel kan hij die ook nog eens op Facebook op zoeken. Wanneer hij al die informatie vervolgens bij elkaar brengt, is het niet ze heel moeilijk meer om een goed, geloofwaardig verhaal te verzinnen om bij één (of meerdere) contactpersonen geld los te peuteren. Lukt het niet bij de één, dan misschien bij de ander….

Account beveiligen

Wanneer je met deze kennis gewapend bent, is het niet moeilijk om te bedenken hoe je jezelf beveiligd tegen het ongewenst overnemen van je account; geef nooit en te nimmer een pin of andere code door aan derden. Wie dan ook! Op deze manier voorkom je al veel vormen van (identiteits-) fraude.

Daarnaast kun je bij WhatsApp een tweede beveiligings-laag inschakelen opdat het vrijwel onmogelijk wordt dat je account ongewild wordt overgenomen. Schakel daarvoor bij de instellingen (via het tandwieltje in WhatsApp zelf) onder Account > Verificatie in twee stappen in. Je dient dan een zes-cijferige pincode in te voeren. Je account is nu dubbel beveiligd. Deze vorm van beveiliging is aan te bevelen bij alle accounts waarbij dat maar mogelijk is.

Gebruik tweesyapsverificatie.

WhatsApp tweestapsverificatie activeer je zo:

  • Open WhatsApp;
  • Ga naar Instellingen;
  • Kies Account;
  • Tik op ‘Verificatie in twee stappen’;
  • Zet de schakelaar op groen om WhatsApp tweestapsverificatie te activeren.

WhatsApp gebruikt met de toegangscode een andere techniek dan de meeste chatdiensten. Veel chat-apps versturen een sms-bericht met daarin een verificatiecode. Het gevaar hierbij is alleen dat deze sms onderschept kan worden. Dit gebeurde in het verleden bijvoorbeeld bij Telegram. Door de sms-verificatie te vervangen met een toegangscode kan dit met WhatsApp dus niet gebeuren.

Bij het inschakelen van deze functie kun je ook je e-mailadres invoeren. Dan kan WhatsApp je per e-mail een link toesturen om Verificatie in twee stappen uit te schakelen als je je zescijferige PIN bent vergeten. Bovendien wordt je account beschermd. Zij verifiëren dit e-mailadres niet en controleren dus niet of het correct is. We raden ten zeerste aan om een correct e-mailadres in te voeren, zodat je de toegang tot je account niet verliest als je je PIN vergeet.

Om te voorkomen dat je deze toegangscode vergeet, vraagt WhatsApp je één keer per week om de zescijferige code in te voeren.

Belangrijk: Als je een e-mail ontvangt om Verificatie in twee stappen uit te schakelen, maar dit niet hebt aangevraagd, klik dan niet op de link. Het kan zijn dat iemand jouw nummer probeert te verifiëren in WhatsApp.

Als je Verificatie in twee stappen hebt ingeschakeld, is het niet mogelijk om je telefoonnummer op WhatsApp zonder PIN opnieuw te verifiëren binnen 7 dagen sinds je WhatsApp voor het laatst hebt gebruikt. Dus als je je PIN vergeet en geen e-mailadres hebt opgegeven om Verificatie in twee stappen uit te schakelen, kun je ook niet je nummer opnieuw verifiëren binnen WhatsApp binnen zeven dagen sinds je WhatsApp voor het laatst hebt gebruikt.

Na deze 7 dagen kun je je nummer zonder PIN opnieuw verifiëren op WhatsApp, maar je verliest wel alle berichten die in de wacht staan; deze worden verwijderd. Als je nummer na 30 dagen van inactiviteit opnieuw wordt geverifieerd, zonder PIN, wordt je account verwijderd en wordt een nieuw aangemaakt zodra het nummer succesvol is geverifieerd.

Let op: Om te zorgen dat je je PIN niet vergeet, vraagt WhatsApp je regelmatig om je PIN in te voeren. Het is niet mogelijk om dit uit te schakelen zonder de functie Verificatie in twee stappen uit te schakelen.

Ieder voordeel…

Natuurlijk moet je deze pincode goed onthouden. WhatsApp wil je daar (iets té) graag bij helpen en vraagt daarom op onverwachte momenten die pincode wanneer je de app opent. Dit met de gedachte dat als je de code maar vaak genoeg moet invoeren, je deze vanzelf goed onthoudt. Dat blijkt te kloppen.

Helaas gaat je irritatieniveau daar waarschijnlijk ook flink van omhoog als je weer eens een keer die pincode in moet voeren, terwijl je deze al lang uit je hoofd weet. Wil je dit niet, dan kun je sinds de laatste update van WhatsApp voor iOS in plaats van een pincode Touch ID instellen bij een daarvoor geschikte iPhone (vanaf de 5S). Dat doe je ook onder Account bij de instellingen van WhatsApp zelf, maar nu kies je voor de optie Privacy > Schermvergrendeling. Schakel hier Touch ID in. Mocht het een internet-snoodaard ooit lukken om je account over te nemen dan zal hij er niets mee kunnen zonder jouw vingerafdruk.

Ten slotte

Internetcriminaliteit is een vervelende manier om je geld of gegevens af te troggelen door onbekende en ongrijpbare daders.

Een gelukje is dat bij deze vorm je hersens niet kunnen worden ingeslagen zoals bij “gewone” criminaliteit helaas weleens gebeurt. Daarnaast kun je jezelf met enige oppassendheid goed tegen WhatsApp-criminaliteit beveiligen. Na het lezen van dit artikel ben je gewaarschuwd, weet je hoe het te voorkomen en ben je hopelijk beter bewapend wanneer het jou eens overkomt. Ondanks alles toch erin getrapt? Pak ze terug en doe aangifte!

Informatie over gestolen accounts

Deel je WhatsApp sms-verificatiecode nooit met anderen, zelfs niet met vrienden of familie. Als iemand je heeft misleid om je code te delen en je zo de toegang verliest tot je WhatsApp-account, lees dan de onderstaande instructies om je account te herstellen.

Als je vermoedt dat iemand anders je WhatsApp-account gebruikt, waarschuw dan je familie en vrienden. Deze persoon kan zich namelijk voor jou uitgeven in chats en groepen. Belangrijk: WhatsApp is end-to-end versleuteld en berichten worden bewaard op je apparaat. Dus iemand die toegang heeft tot je account op een ander apparaat kan je bestaande chats niet lezen.

Zodra je de 6-cijferige sms-code hebt ingevoerd, wordt de persoon die je account gebruikt automatisch uitgelogd.

Herstel stappenplan

Is uw account overgenomen? Verwijder WhatsApp dan direct van uw telefoon en installeer de app opnieuw. U kunt uw account terugkrijgen door in te loggen op WhatsApp en dit te verifiëren met de 6-cijferige code die vervolgens via sms wordt toegestuurd. Zodra u deze sms-code hebt ingevoerd, wordt de persoon die uw account gebruikt automatisch uitgelogd.

Mogelijk wordt gevraagd een tweestaps-verificatiecode te geven. Als u deze code niet heeft omdat u dit nog niet zelf had ingeschakeld, kan het zijn dat degene die uw account gebruikte deze tweestaps-verificatie heeft ingeschakeld. In dat geval moet u 7 dagen wachten om te kunnen inloggen.

Ook als u zelf nog niet kunt inloggen vanwege die verificatiecode, is de andere persoon uitgelogd van uw account zodra u de 6-cijferige sms-code heeft ingevoerd. Geef deze sms-code dus nooit aan een ander door!

Het is ook raadzaam om via uw telefoon uit te loggen op alle computers. Mogelijk kunnen de criminelen namelijk via WhatsApp Web nog meelezen. Ga daarvoor in de WhatsApp-gesprekslijst naar de 3 puntjes rechtsboven en klik. Kies in het menu voor WhatsApp Web. Scroll naar beneden en klik op Afmelden op alle apparaten.

Android

Vereisten:

  • Je kunt alleen een telefoonnummer verifiëren waarvan jij de eigenaar bent.
  • Je moet in staat zijn om oproepen en sms-berichten te ontvangen op het telefoonnummer dat je wilt verifiëren.
  • Alle instellingen voor het blokkeren van oproepen, apps of taken moeten uitgeschakeld zijn.
  • Je moet een actieve internetverbinding hebben via mobiele data of wifi. Als je aan het roamen bent of een slechte verbinding hebt, kan de verificatie mogelijk mislukken. Probeer https://www.whatsapp.com te openen op de internetbrowser op je telefoon om te controleren of je een internetverbinding hebt.

Je nummer verifiëren:

1. Voer je telefoonnummer in:

  • Kies je land in het keuzemenu. Hierdoor wordt automatisch het landnummer links ingevuld.
  • Voer je telefoonnummer in het rechterveld in. Plaats geen 0 (nul) voor je telefoonnummer.

2. Tik Volgende om een code aan te vragen.

3. Voer de 6-cijferige code die je via sms ontvangt in.

Je hebt geen 6-cijferige code via sms ontvangen:

  • Wacht totdat de voortgangsbalk voltooid is en probeer het opnieuw. Dit kan tot wel 10 minuten duren.
  • Probeer de code niet te raden want dan wordt je toegang mogelijk voor een bepaalde tijd geblokkeerd.
  • Als de timer is verstreken voordat je de code hebt ontvangen, verschijnt er een optie om een oproep te ontvangen. Kies de optie Bel mij om een oproep aan te vragen. Wanneer je de oproep beantwoordt, hoor je een automatische stem die je de 6-cijferige code geeft. Voer dit in om WhatsApp te verifiëren.

Belangrijk: Afhankelijk van je provider kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor sms‘en en oproepen.

Probleemoplossingen

Als je problemen hebt met het verifiëren, probeer deze stappen:

  1. Start je telefoon opnieuw op (Om je telefoon opnieuw op te starten, schakel hem uit, wacht 30 seconden en schakel hem weer in).
  2. Verwijder en herinstalleer de nieuwste versie van WhatsApp.
  3. Verzend met een andere telefoon een sms-bericht naar je persoonlijk telefoonnummer, exact zoals je het hebt ingegeven in WhatsApp, inclusief het landnummer, om de ontvangst ervan te controleren.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt de code niet op een andere manier verzonden.

iPhone.

Voor het aanmaken van een WhatsApp-account is een actief telefoonnummer vereist. Controleer het volgende als je problemen ondervindt bij het verifiëren:

Je hebt de nieuwste versie van WhatsApp geïnstalleerd vanuit de App Store.

• Je hebt het volledige internationale telefoonnummer ingevoerd, inclusief het landnummer (of selecteer je land uit de lijst).

o Een voorbeeld van een Nederlands telefoonnummer is: + 31 6 10 06 25 34.

• Zet geen nullen (0) voor je telefoonnummer en gebruik geen afsluitcodes.

• Je telefoon heeft volledige toegang tot het internet en een goede ontvangst. Open een webpagina om dit te controleren.

• Je telefoon kan internationale sms-berichten ontvangen.

• Je gebruikt geen apparaat dat niet wordt ondersteund, zoals een iPod Touch of iPad.

• Je apparaat heeft geen jailbreak.

Wacht tot je een sms op je telefoon ontvangt nadat je je telefoonnummer hebt ingevoerd. Deze sms bevat een 6-cijferige verificatiecode die je invoert in het verificatiescherm van WhatsApp. De verificatiecode is uniek en verandert elke keer wanneer je een nieuw telefoonnummer of apparaat verifieert. Probeer de verificatiecode niet te raden, want dan word je mogelijk voor bepaalde tijd geblokkeerd.

Belangrijk: Als je iCloud Keychain hebt ingeschakeld en dit nummer eerder hebt geverifieerd, kan het zijn dat je automatisch geverifieerd wordt zonder dat je een nieuwe sms-code ontvangt.

Als je de sms met de code niet hebt ontvangen, kan ons geautomatiseerde systeem je bellen met je code. Wacht tot de vijf minuten op de timer om zijn en bewerk je nummer niet gedurende deze tijd. Tik na de vijf minuten op Bel mij.

Belangrijk: Afhankelijk van je provider kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor sms‘en en gesprekken.

Als je na bovenstaande stappen de code nog steeds niet hebt ontvangen, doe dan het volgende:

1. Verwijder WhatsApp van je iPhone.

2. Start je iPhone opnieuw op > zet je iPhone uit en zet hem weer aan.

3. Download de nieuwste versie van WhatsApp vanuit de App Store.

Het is mogelijk dat je gevraagd wordt om een twee stappen-verificatiecode te geven. Als je deze code niet hebt, kan het zijn dat degene die je account gebruikt verificatie in twee stappen heeft ingeschakeld. Je moet 7 dagen wachten voordat je kunt inloggen zonder de twee stappen-verificatiecode. De andere persoon wordt ongeacht deze verificatiecode uitgelogd van je account zodra je de 6-cijferige sms-code invoert. Meer informatie over verificatie in twee stappen vind je in dit artikel.

Belangrijk:

• Als je toegang hebt tot je account en vermoedt dat iemand anders je account gebruikt via WhatsApp Web/Desktop, raden we aan om je uit te loggen op alle computers vanaf je telefoon.

• Om je account te beschermen stuurt WhatsApp je een melding wanneer iemand een WhatsApp-account probeert te registeren met je telefoonnummer. Meer informatie vind je in dit artikel.

Ontvangst verificatiecode zonder deze aangevraagd te hebben

Om je account te beschermen, stuurt WhatsApp je een melding wanneer iemand een WhatsApp-account probeert te registeren met jouw telefoonnummer. Bescherm je account en deel nooit je verificatiecode met anderen.

Wanneer je deze melding ontvangt, wil dat zeggen dat iemand jouw telefoonnummer heeft ingevoerd en een registratiecode heeft aangevraagd. Dit gebeurt vaak als iemand je nummer per ongeluk heeft ingevoerd in een poging hun eigen nummer te registreren, maar het kan ook gebeuren als iemand je account probeert over te nemen.

Deel nooit je WhatsApp-verificatiecode met anderen. Als iemand probeert om je account over te nemen, moet deze persoon een sms-verificatiecode naar je nummer verzenden om het proces te voltooien. Zonder deze code kan een gebruiker die jouw nummer wil verifiëren de verificatieprocedure niet voltooien om je telefoonnummer te gebruiken op WhatsApp. Dit wil zeggen dat jij de controle houdt over je WhatsApp-account.

Belangrijk

• WhatsApp heeft niet voldoende informatie om de persoon te identificeren die jouw WhatsApp-account probeert te verifiëren.

• WhatsApp is end-to-end-versleuteld en berichten worden bewaard op je apparaat. Dus iemand die toegang heeft tot je account op een ander apparaat kan je bestaande chats niet lezen.

Slachtoffer? Doe aangifte

Ben je toch slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Doe altijd aangifte bij de politie. Uit het onderzoek van CPB blijkt namelijk dat het aantal aangiften van cybercrimininaliteit nog altijd relatief laag is. Aangifte doen van WhatsApp fraude kan via het internet.

Sinds 30 april 2020 kan via internet aangifte gedaan worden van WhatsApp fraude.

De daders zijn vaak lastig te traceren, zitten in het buitenland en bovendien is er een tekort aan rechercheurs die gespecialiseerd zijn in cybercriminaliteit. Hierdoor is de pakkans laag, en wordt in minder dan vijf procent van de gevallen een verdachte gevonden.

Dat betekent niet dat aangiftes WhatsApp-fraude en andere cybercriminaliteit niet serieus opgepakt worden door de politie. Door nieuwe wetten heeft de politie bijvoorbeeld nu meer bevoegdheden om zulke verdachten te kunnen opsporen.

Bekijk HIER hoe jij WhatsApp berichten kunt veiligstellen

(bronnen: WhatsApp, helpmij.nl, VeiligDigitaal, iPhoned.nl, Bright, Politie.nl)

www.facebook.com/veiligdigitaal

© 2021 Veilig Digitaal

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate