De Aanzet Nieuwsbrief knon hondenschool borger jaargang 21, nr. 2

Voorwoord

Voor je ligt de tweede digitale nieuwsbrief van KNON Hondenschool Borger. Nog even en we sluiten het jaar weer af met onze traditionele eindejaarstraining en -borrel, tijd dus voor een terugblik op de afgelopen 9 maanden. Sinds de vorige editie van april is er naast de de trainingsavonden op de woensdagen weer van alles gebeurd. We wensen je veel leesplezier. En heb je kopij, foto's of leuke ideeën voor het volgende nummer? We ontvangen ze graag via info@knon.nl!

------------------------------------------------

Anneke Everts Vrijwilliger van het Jaar

Elk jaar organiseert de PvdA Borger-Odoorn een verkiezing voor de Vrijwilliger van het Jaar. Toen dat bericht tot ons kwam, dachten we als KNON-bestuur meteen: Dit is een mooie manier om onze Anneke te bedanken voor het vele werk dat ze voor de club heeft gedaan en nog steeds doet. We nomineerden haar en via de mail en Facebook organiseerden we een heuse campagne om onze leden, cursisten, donateurs en volgers op te roepen hun stem uit te brengen op Anneke.

Voor wie Anneke (nog) niet kent, uit de tekst waarmee we haar nomineerden blijkt wel hoeveel waardering wij hebben voor alles wat ze voor de club betekent:

Graag willen wij ANNEKE EVERTS uit Drouwen nomineren voor VRIJWILLIGER VAN HET JAAR. Anneke is een vrijwilliger in hart en nieren en ze zet zich in voor elke vereniging waar ze lid van is. En dat zijn er veel.

Bijna 15 jaar was ze lid van Reddingshonden Groep Drenthe, niet alleen als hondengeleider, maar ook 6 jaar lang als bestuurslid. Ze is nu erelid van deze vereniging. Daarnaast is ze al jaren actief bij onder meer EHBO Vereniging Gasselte, voor Veilig Verkeer Nederland en de Caravan Club en verzorgt ze al jaren de collecte voor het Reumafonds in Drouwen.

Van KNON Hondenschool Borger is Anneke sinds 1993 lid en ze traint dus al ruim 20 jaar wekelijks met haar honden. Maar bovenal is ze al die jaren al op meerdere locaties de drijvende kracht achter menige aanbouw en/of verbouwing van de diverse clubhuizen van de KNON. Ze legt vloeren, timmert plafonds en wanden, plaatst kozijnen en deuren, legt draden en leidingen, maakt bars, naait gordijnen en vangt daarnaast ook nog eens mollen. En Anneke heeft ook nog verstand van houtsnijwerk: ze zaagde ons clublogo in alle luiken waardoor ons clubhuis een uniek buitenaanzicht kreeg. Niets is haar te veel, ze kan alles. Verzin het maar en Anneke maakt het klaar!

En ze is nog lang niet uitgeklust. Ze tovert momenteel de schuur van ons clubgebouw om tot een goed geïsoleerde en verwarmde vergaderruimte. Is er iets dat ze niet alleen kan, dan trommelt ze een paar leden op om haar te helpen, maar zelf is ze bijna dagelijks op de club te vinden.

Met haar 76 jaar is ze nog steeds onze onmisbare super-bouwvrouw!!!

En de nominatie en stemoproep hadden succes, want Anneke won! tijdens een feestelijke bijeenkomst met PvdA-kopstukken en de pers werd Anneke in het bijzijn van haar familie flink in het zonnetje gezet.

Anneke, we hopen nog jaren getuigen te zijn van al het mooie werk dat je zo graag doet!

------------------------------------------------

Geslaagd VZH-examen

Op zondag 19 april traden zeven kandidaten aan voor keurmeester Lex Quartel. Dankzij het uitstekende voorbereidende werk van instructeur Roeland konden we zes van hen feliciteren met deze kroon op hun gehoorzaamheidswerk. In het bijzonder Paula, die met haar dobermann de meeste punten binnensleepte en Brenda die met haar Oud-Duitse herder werd verkozen tot leukste baas-hondcombinatie!

------------------------------------------------

Sportief UV-examen

Vrijdagavond 15 mei was het perfect weer voor het UV-examen. Acht mooi lopende hondjes, zwoegende baasjes op het vals plat van de Hondsrug, een lekker zonnetje,de nodige Drenthe-promotie en iedereen geslaagd. Het was een mooie avond, met dank aan keurmeester Anja Boonemmer, wedstrijdleider Janine, keurmeester-chauffeur Corina en bezemwagenchauffeur Wiesje.

------------------------------------------------

PvdA op bezoek

Op vrijdagmiddag 26 juni kreeg KNON Hondenschool Borger bezoek van een achtkoppige delegatie van de PvdA Borger-Odoorn. Na ontvangst met koffie en cake gaf Anneke een enthousiaste rondleiding in en rond ons steeds mooier wordende clubhuis om te laten zien waarom ze werd verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2015 van Borger-Odoorn. Al haar geweldige werk oogste veel bewondering en waardering!

------------------------------------------------

Een ambassadeur!

Ondertussen heeft KNON Hondenschool Borger sinds dit jaar ook een heuse ambassadeur: Dirk Jan Lekkerkerker.

Dirk Jan is al jaren een bekend gezicht in Borger en Drenthe. Hij is ondernemerscoach, loopbaanadviseur en projectleider op het snijvlak ict/gps/smartphone. Verder weet hij alles van regiomarketing op toeristisch gebied. En hij is een echte netwerker, kent alles en iedereen.

Enthousiast, gepassioneerd, betrokken, behulpzaam en vol ideeën: Zo is hij in zijn werk en zo kennen wij hem ook al jaren op de club waar hij traint met zijn Friese stabij Binke.

Wie kunnen we ons beter voorstellen als ambassadeur van KNON Hondenschool Borger?

------------------------------------------------

15e Survival voor Baas en Hond

Elk jaar wordt de Survival voorafgegaan door maandenlange voorbereidingen. Dat begint in het voorjaar al met het bespreken van ideeën. Vervolgens steken we de koppen bij elkaar met onze partner Scouting Stadskanaal om afspraken te maken over het bouwen en bemannen van hindernissen, wordt Hoofd Tokkelbaan Wim vastgelegd, huurmaterieel gereserveerd, verzekering en EHBO geregeld en zoeken Babs, Carin en Sonja actief naar sponsors. En dan begint de inschrijvingsperiode die secretaris Janine en penningmeester Corina altijd veel werk bezorgt. Ondertussen verkennen Esther en Annemiek - natuurlijk met honden - de routes en brainstormen onderweg over opdrachten en routebeschrijvingen. En in de laatste weken en dagen voor de grote dag worden de barbecues vastgelegd, inkopen gedaan, tenten opgebouwd en materieel klaargezet. Op de dag zelf zijn er 20 à 25 helpers in touw, van postbemanners, routecontroleurs, cateraars en lootjesverkopers tot Survival-opperhoofd Janine die al jaren alles coördineert.

Omdat al deze mensen niet zelf kunnen deelnemen, is er voor hen op de avond voor de grote dag een mini-survival waarbij alle opdrachten op het clubterrein worden getest. En natuurlijk moet er dan even van de tokkelbaan worden gesjeesd.

Er komt dus nogal wat kijken bij ons jaarlijkse evenement. De beloning is niet alleen financieel. Fantastisch is ook het enthousiasme van de deelnemers, van wie we dit jaar niet alleen complimenten en bedankjes in ontvangst mochten nemen, maar vanwege de jubileumeditie ook felicitaties en van een groep trouwe deelnemers van KNPV De Speurneus uit Apeldoorn kregen we zelfs een prachtcadeau. Happy Dog had vanwege het jubileum speciale t-shirts voor iedereen gesponsord zodat het clubterrein en de routes prachtig donkerblauw kleurden.

Deze extra feestelijke jubileumeditie was kortom zeer geslaagd. Op naar de 16e Survival voor Baas en Hond!

Misschien wil je ook helpen bij de organisatie van de volgende editie? Reageer dan tzt op onze oproep of meld je vast aan via info@knon.nl.

Meer foto's, leuke filmpjes en een persverslag zijn te vinden op:

------------------------------------------------

KNON in Dagblad van het Noorden

Op uitnodiging van ambassadeur Dirk Jan kwam verslaggever Jaap van Brummelen van het Dagblad van het noorden naar de club ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan. Hij vroeg honderduit en stuurde een fotograaf. Het resultaat is een leuk stukje clubpromotie in de krant van 9 oktober.

------------------------------------------------

Diefstal

Helaas moest de club twee keer in één week aangifte doen van diefstal.

De eerste diefstal vond plaats tijdens de survival. Er is voor zo'n 300 Euro aan geldbiljetten uit de kas gegraaid. Alle scenario's werden door ons doorgenomen, alle bonnen werden geteld, alle bedragen werden keer op keer gecontroleerd, maar de conclusie kon alleen maar diefstal zijn. Er liepen die dag natuurlijk heel veel mensen het veld op en af en het clubgebouw in en uit.

De tweede diefstal werd geconstateerd door Anneke toen ze op de club aan het werk wilde. Drie van de lampen op het kleine veld waren gestolen. De dader(s) klom/klommen vermoedelijk over het hek, trokken net zo lang aan de steigerpalen tot ze loskwamen, sneden de kabels door en vernielden de buitencontactdozen en gingen er met de lampen vandoor. De schade hiervan bedroeg een kleine 400 Euro.

Twee keer beroofd worden is natuurlijk meer dan erg. Daar doen we nu als vrijwilligers zo ons best voor en dan worden je met harde inzet van velen verdiende centen gestolen en je lampen worden geroofd voor een wietplantage of om op marktplaats te verkopen...

Naar aanleiding van de lampendiefstal stuurde het bestuur een oproep naar alle leden en er werd een bericht op Facebook geplaatst. Daarop kregen we hartverwarmende reacties. Veel verontwaardiging en medeleven maar ook gerichte hulp! Henk Kuipers, belde stad en land af voor sponsoring en Erik Schuur en Anneke Dijkstra doneerden elk een lamp. De club schafte zelf de overige benodigde lampen aan en besloten werd deze, net als op het grote veld, te bevestigen aan lantaarnpalen om nieuwe diefstal en bijkomende vernieling te voorkomen.

Op 13 en 14 oktober is daar door een aantal fantastische vrijwilligers hard aan gewerkt. Op vrijdag werden de lampen aan de palen bevestigd en meteen werd er van de hulp geprofiteerd door snoei- en opruimwerkzaamheden te verrichten. Op zaterdag had Albert een minishovel geregeld en zijn de palen geplaatst waarna Roeland ze kon aansluiten.

Het resultaat: een nog beter verlicht trainingsveld dan we al hadden. Iedereen die heeft meegeholpen deze nare kwestie op te lossen: enorm bedankt!

------------------------------------------------

Jubileumviering

KNON Hondenschool Borger bestaat 25 jaar!!!

Zaterdag 7 november is dat gevierd met de instructeurs, trouwe vrijwilligers en het bestuur. 's Middags was er een leerzame en leuke motivatieworkshop van Renate Steinfort.

En 's avonds genoten we van een gezellig etentje. Met bijzondere aandacht voor een aantal kanjers:

Johanna, al 25 jaar zeer actief bij de KNON
Instructeur Saskia verlaat de KNON ivm andere leuke bezigheden
Roeland stopt als instructeur maar blijft gelukkig zeer betrokken bij de knon
Sonja stopt als bestuurslid maar blijft enthousiast trainen
Marian mag zich van Hoopers Nederland nu officieel Hoopers-instructeur noemen

Als vrijwilligersclub al 25 club bestaan: dat kan alleen met gepassioneerde mensen die, elk naar eigen vermogen, hun ziel en zaligheid leggen in dat wat ze zo leuk vinden en goed kunnen.

Voor alle cursisten en leden hebben we tijdens de eindejaarsborrel op woensdag 16 december nog een leuke kleine jubileumverrassing.

------------------------------------------------

Beste wensen tot slot

Het is een lange nieuwsbrief geworden want er is de afgelopen maanden weer veel gebeurd bij onze actieve Hondenschool. Veel was de meesten al bekend, maar niet alle leden zijn wekelijks op de club en niet alle leden en cursisten lezen regelmatig onze site of volgen ons via Facebook. We kunnen dat overigens wel aanraden, want daarop staat veel actuele informatie, recent nieuws en natuurlijk heel veel foto's!

Tot slot willen we als bestuur alle leden, cursisten, donateurs en relaties fijne feestdagen wensen en een uitstekend 2016!

------------------------------------------------

Agenda
  • Woensdag 16 december: kersttraining en eindejaarsborrel
  • 17 december t/m 5 januari: kerstvakantie
  • Woensdag 6 januari: 1e les van het nieuwe blok
  • 27 februari t/m 6 maart: voorjaarsvakantie
  • Woensdag 16 maart: laatste les van het blok
Algemene informatie

In 'KNON-Hondenschool Borger' staat KNON voor Kringgroep Noord -Oost Nederland van de Nederlandse Herdershonden Club. De KNON is aangesloten bij de Nederlandse Herdershonden Club, net als de Kringgroep Midden-Nederland en Kringgroep Rotterdam. De vereniging is opgericht op 25 oktober 1990. Wij zijn een kleine, maar zeer actieve vereniging met enthousiaste leden en instructeurs.

De KNON heeft onder andere ten doel de capaciteiten van de Hollandse Herder als werkhond te benutten en te ontwikkelen. De geboden cursussen zijn behalve voor Hollandse Herders ook toegankelijk voor andere rassen en rasloze honden.

De KNON biedt de mogelijkheid de mentale en fysieke capaciteiten van uw hond te ontwikkelen c.q. te vergroten, door het benutten en stimuleren van de individuele mogelijkheden van zowel hond als baas. Daarbij is niet alleen gehoorzaamheid van belang, maar ook het ontwikkelen van sociaal en maatschappelijk aanvaard gedrag. Het gaat uiteindelijk om de combinatie baas-hond!

Het cursusaanbod is zo samengesteld dat de hond kan deelnemen van pup tot Verkeers Zekere Hond (VZH). Dit betekent dat er reeds vanaf de Puppycursus gericht naar het VZH-niveau wordt toegewerkt.

Naast gehoorzaamheidscursussen bieden we ook cursussen behendigheid, zoekwerk en evt. speuren.

De trainingslocatie bevindt zich in Borger, aan de Boslandenweg.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat: info@knon.nl

De KNON werkt nauw samen met de Reddingshonden Groep Drenthe, die cursussen voor de opleiding tot inzetbare reddingshonden organiseert.

Created By
KNON Hondenschool Borger
Appreciate

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.