Loading

Jokaisella on mahdollisuus vähentää yksinäisyyttä - yksi keino on vapaaehtoistyön tekeminen

Joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä ajoittain. Ystävätoiminta pyrkii vähentämään sitä tuomalla ihmisiä yhteen.

“Yksinäisyys koskettaa ihan kaiken ikäisiä ja kaikenlaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä”, sanoo Punaisen ristin Oulun osaston ystävätoiminnan koordinaattori Karoliina Rantala. Hän on toiminut vapaaehtoisena reilu kolme vuotta ja tavannut sen kautta monenlaisista eri syistä yksinäisyyttä kokevia ihmisiä.

Rantalan mielestä yksinäisyys on tietyllä tavalla tabu Suomessa. Vaikka nykyään se on paljonkin mediassa esillä, henkilökohtaisella tasolla yksinäisyyttä voi olla vaikeaa ja jopa tuskallistakin myöntää. Rantala uskoo, että yksi syy tälle voi olla yhteiskunnassa vallitseva ihanne siitä, että jokaisella kuuluisi olla ihmisiä ympärillä. Myös mainokset ja televisio-ohjelmat näyttävät ihanteellista kuvaa täydellisennäköisistä perheistä ja kaveriporukoista.

“Etenkin sosiaalisessa mediassa tämä korostuu. Sen kautta voi helposti näyttää siltä, että kaikki muut viettävät aina hauskaa aikaa porukalla. On ehkä vaikeaa myöntää, jos oma elämä ei olekaan niin yhteisöllistä ja ihanaa”, Rantala toteaa.

Häpeä omasta yksinäisyydestä voikin toisinaan olla niin suuri, ettei sitä välttämättä pysty myöntämään muille ollenkaan. Rantala kertoo joskus kuulleensa tarinoita tilanteista, joissa yksinäinen ihminen on joulun alla kerännyt ostoskärryllisen täyteen jouluherkkuja vain näyttääkseen ulospäin siltä, että hän on viettämässä joulua yhdessä muiden kanssa.

Todellisuudessa tällä henkilöllä ei ole ollut välttämättä ketään, kenen kanssa joulua viettää, vaan hän on ollut koko juhlan ajan yksin kotona.

Kuka tahansa voi olla yksinäinen

Suomen Punainen risti on järjestänyt yksinäisyyden lievittämiseen pyrkivää ystävätoimintaa jo yli 60 vuoden ajan. Ystävätoiminnan tehtävänä on välittää vapaaehtoisia ystäviä yksinäisyyttä kokeville ihmisille. Ystäväparit määräytyvät usein heidän omien mielenkiinnon kohteiden sekä toiveidensa mukaan.

Jokainen ystäväpari voi itse päättää, kuinka usein he tapaavat ja mitä he haluavat yhdessä tehdä. Rantalan mukaan yhteinen tekeminen voi olla esimerkiksi kahvittelua, kaupungilla oloa, tapahtumissa käymistä tai vaikkapa käsitöiden tekoa. Osa saattaa myös hakea kaveria mukaan juuri jonkin tietyn harrastuksen pariin.

“Se on tavallaan kuin mikä tahansa ystävyyssuhde: siinä vietetään aikaa yhdessä ja jaetaan elämän iloja sekä suruja.”

Vaikka suurin osa toiminnassa mukana olevista yksinäisistä on ikäihmisiä, myös nuoremmat kokevat yksinäisyyttä eri elämän vaiheissa. Osa toiminnan kautta ystävää etsivistä ovatkin esimerkiksi pitkäaikaissairaita, mielenterveyskuntoutujia tai työkyvyttömyyseläkkeellä olevia.

Myös uudelle paikkakunnalle muutto tai ero voivat saada jonkun hakemaan tukea ystävätoiminnasta. Lisäksi Punainen risti järjestää nuorille suunnattua ystävätoimintaa, jonka avulla alle 29-vuotiaat voivat löytää ikäisensä ystävän.

Aikuisiällä ystävien löytäminen voi olla vaikeampaa

Kuka ystävätoimintaan sitten voi hakea mukaan?

Rantalan mukaan kuka tahansa, joka etsii ystävää. Vapaaehtoiseksi ystäväksi ovat tervetulleita kaikki halukkaat 18 vuotta täyttäneet. Ystäväksi pääsemistä edellyttää myös se, että on valmis sitoutumaan Punaisen ristin arvoihin ja ystävätoiminnan pelisääntöihin.

“Jos haluaa auttaa ja vähentää yksinäisyyttä yhteiskunnassa, niin se riittää”, Rantala lupaa.

Hänen mukaansa yksinäisyyttä voi kitkeä muutenkin kuin vapaaehtoiseksi ryhtymällä. Siihen tarvittaisiin vain jonkinlainen yhteinen asennemuutos. Rantala uskoo, että suomalaisille ominainen yksin pärjäämisen kulttuuri voi hankaloittaa tuen tai avun pyytämistä muilta.

“Meillä on myös usein tietynlainen kuori, eikä toisten ihmisten lähestyminen ole siksikään helppoa.”

Rantalan mielestä muutos voi lähteä pienistä asioista. Voi mennä vaikkapa juttelemaan tuntemattomalle jossain tapahtumassa, harrastuksissa tai työpaikalla.

“Voisi vaikka ihan vaan kysyä, että mitä toiselle kuuluu.”

Teksti, kuvat ja video - Saara Karjalainen

Kuvat ja video - Terhi Haapakoski

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.