Scoala de vara „Democratia Aplicata” 31 iulie - 05 august 2017

In perioada 31 iulie – 5 august 2017, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) in colaborare cu Expert Forum România (EFOR), au organizat prima editie a scolii de vara „Democratia aplicata” la care au participat 16 tineri entuziasti din Republica Moldova.

Scoala de vara a pornit la drum cu hashtagul #DemocratiaAplicata si cu un sir de citate inspirationale care au dat tonul evenimentului.

Evenimentul a debutat cu exercitii de team-building, gandite astfel incat sa faciliteze interactiunea si comunicarea dintre participanti si adaptarea lor la noul mediu.

Ziua intai a fost dedicata lectiilor de #Democratie. Sorin IONITA, Presedintele Expert Forum, le-a explicat tinerilor ce inseamna democratia si statul de drept.

Ceva mai tarziu, Igor MUNTEANU, Director Executiv la IDIS „Viitorul”, le-a vorbit participantilor despre provocarile democratiilor din secolul XXI.

Alegerile si informarea publicului a fost tematica celei de-a doua zile. Participantii au aflat de la Igor BOTAN, Directorul Executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa „ADEPT”, despre importanta alegerilor si rolul pe care-l joaca partidele politice intr-o democratie.

Ulterior, Sorin IONITA le-a vorbit tinerilor despre ce se intampla dupa alegeri si care este procesul de luare a deciziilor la nivel local si central.

Tinerii au continuat discutiile pe subiectul manipularii informationale, facilitate de Petru MACOVEI de la Asociatia Presei Independente.

Spre finalul zilei, Pavel GRECU, expertul CRJM, le-a vorbit participantilor despre reteta perfecta a unei diete informationale.

La mijloc de saptamana, participantii au aflat despre fenomenul coruptiei si consecintele ei, instrumentele de prevenire si combatere a coruptiei, clientelismul din banii publici, sesiuni moderate de catre Sorin IONITA si Septimius PARVU, de la Expert Forum si Vladislav GRIBINCEA si Ion GUZUN, de la CRJM.

Despre jurnalismul de investigatie si activitatea jurnalistilor de investigatie le-a relatat Mariana RATA, jurnalista la Centrul de Investigatii Jurnalistice.

In cadrul aceleeasi zile, tinerii au aflat despre cum este combatuta coruptia in Republica Moldova chiar de la dl Viorel MORARI, Procurorul Sef al Procuraturii Anticoruptie.

Ulterior, Septimius PARVU, a antrenat tinerii intr-un exercitiu de simulare a consiliului local, unde fiecare a avut un rol - de la primar si consilieri locali, pana la sefi de intreprinderi care participa la achizitii publice.

Activitatile scolii de vara au continuat cu sesiuni de instruire despre cum oricine poate deveni agent al schimbarii si cu lectii de „leadership” furnizate de Vlad-Peter IANUSEVICI, trainer la Academia „Nicolae Dumitrescu”.

În a doua jumatate a zilei, Sorina MACRINICI, experta CRJM si Septimius PÎRVU, de la EFOR, le-au vorbit participantilor despre societatea civila si care e rolul ei intr-o democratie.

Ilie CHIRTOACA, i-a informat pe tineri despre cum poate fi implicata societatea in procesul de luare a deciziilor.

Ziua dedicata justitiei si drepturilor omului a pornit la drum cu sesiunea Nadejdei HRIPTIEVSCHI, experta CRJM, care a vorbit despre drepturile omului si provocarile curente.

Stafeta a fost preluata de Alex POPESCU, consultant IT, care le-a relatat participantilor despre cum internetul afecteaza viata privata si cum trebuie sa ne protejam in mediul online.

Urmatoarea sesiune a fost dirijata de Pavel GRECU, care a relatat despre instrumentele internationale si nationale de protectie a drepturilor omului

Ziua s-a incheiat cu o discutie despre importanta justitiei independente intr-o democratie, moderata de Vladislav GRIBINCEA. Directorul Executiv al CRJM.

Ultima zi a scolii de vara a fost consacrata aspectelor ce tin de scrierea proiectelor. Sesiunea a fost moderata de Nadejda HRIPTIEVSCHI, Directoare de Programe la CRJM.

Dupa o scurta introducere teoretica in subiectul scrierii proiectelor, participantii s-au impartit in grupuri si au elaborat concepte de proiecte privind #DemocratiaAplicata.

Astfel, povestea celor 6 zile de #DemocratiaAplicata - zile in care participantii si formatorii si-au daruit unii altora pasiune si interes, au împartasit si acumulat cunostinte - a ajuns la final, iar 16 tineri au devenit , cu ajutorul scolii de vara, promotori ai democratiei în Republica Moldova.

Scoala de vara „Democratia aplicata” a fost organizata in cadrul proiectului „Consolidarea societatii civile din Moldova pentru a cere justitie” implementat cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului International pentru Justitie Penala si Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.