Loading

Portfolio Peter van Zwol - juni 2021

In 2016 is Peter begonnen met de vijfjarige opleiding tot autonoom kunstenaar aan de nieuwe Nieuwe Akademie Utrecht. Dat is een deeltijd kunstopleiding voor volwassenen die meer intensiteit en inhoudelijkheid in hun werk zoeken. Studenten worden begeleid in hun ontwikkeling tot zelfstandig beeldend kunstenaar met een eigen visie. Van de studenten wordt verwacht dat ze kennis gemaakt hebben met beeldende kunst (bijvoorbeeld op creativiteitscentra, andere academies of als autodidact) en dit tot uiting kunnen brengen.

Door de losse elementen kan een installatie gebouwd worden die aagepast is aan de beschikbare ruimte.

Tekeningen en C-prints

Peter tekent rechtstreeks op papier en ook met behulp van digitale media. Vaak lopen deze technieken door elkaar. Een tekening wordt digitaal vastgelegd en dan verder bewerkt door beelden te mengen en digitaal in te tekenen. Andersom kan ook. Digitale tekeningen worden uitgeprint en op het papier verder bewerkt met potlood, houtskool, krijt en inkt. Zo ontstaan ook collages en bewerkingen van zelfgemaakte foto’s. De beeldendrukt hij af op groot formaat. In de meeste gevallen zijn de geometrische vormen duidelijk te herkennen.

Grafiek

Peter is betrokken geweest bij de realisatie en exploitatie van een museumdrukkerij annex grafische werkplaats uit de jaren 1900 tot 1950 en heeft daar de beginselen van handzetten in lood en hoogdruk geleerd. Het museum beschikt over antieke persen en andere werktuigen waarmee prenten en teksten kunnen worden vervaardigd.

Naast de geometrie zijn de invloeden van de typografie in zijn werk terug te zien. Tot zijn oeuvre behoort een groot aantal prenten op basis van houtdruk, carborundumdruk en linosnede.

Gemengde technieken

Gedurende enige tijd is Giorgio Morandi (Bologna 1880 - 1964) meegelopen als inspiratoebron voor zijn experimenten. Morandi deed er uren en soms dagen over om composities te maken met vaasjes en kommetjes voor stillevens om deze daarna in korte tijd te schilderen.

De strakke geometrie van Peter komt terug in de doosjes en hoekige vormen die hij van hout en karton in elkaar zet en daarna schildert en fotografeert. Deze experimenten zijn de opmaat geworden voor de ruimtelijke strukturen waarin kubussen vaak een hoofdrol vervullen.

Typografie

Credits:

Alle rechten: Peter van Zwol Zwolpje@gmail.com