Loading

Raport de activitate pentru prima sesiune parlamentara

DEPUTAT SILVIU DEHELEAN

Membru în Comisia juridica, de disciplina si imunitati

Membru în Comisia de validare a Camerei Deputatilor

Vicepresedinte - Uniunea Salvati România - Filiala Bihor

Prima sesiune parlamentara a fost pentru USR una mai mult reactiva si de acomodare

Am încercat sa decriptam mecanismele greoaie si obscure ale parlamentarismului romanesc. Uneori, am reusit sa aducem la lumina diferite aspecte ale procesului legislativ si ale functionarii Palatului Parlamentului.

Pe langa regulamente si legi, cutuma parlamentara joaca un rol important în a ascunde de ochiul public traseul unui proiect pana la a deveni lege, precum si de a ascunde numeroasele interese personale sau de grup care modifica normele si deturneaza nevoile societatii folosite initial drept argumente

1. ACTIVITATEA PARLAMENTARA

Din decembrie pana in iunie, am colaborat la redactarea sau doar promovarea a 12 proiecte de lege care se refera in principal la domeniile justitiei, educatiei si sanatatii.

Dintre acestea, consider ca cel mai important proiect pe care l-am initiat este cel de modificare a Legii Curtii Constitutionale prin care incercam legiferarea obligatiei de a publica în Monitorul Oficial opiniile separate ale judecatorilor constitutionali, fara posibilitatea cenzurarii acestora prin orice mijloc. Prin acelasi proiect am propus ca cei care au fost membri ai unui partid politic în ultimii noua ani sa nu poata fi numiti judecatori la CCR, in ideea ridicarii acestui organ esential al statului de drept deasupra oricaror banuieli de partizanat politic. Restul initiativelor le puteti accesa dand click pe butonul de mai sus.

De asemenea am coinitiat un proiect de hotarare de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor pentru transparentizarea procedurilor parlamentare.

In Comisia juridica am propus mai multe amendamente la proiectele legislative aflate in dezbatere. Dintre acestea as mentiona unele amendamente pentru respingerea OUG 13 si adoptarea OUG 14.

Cele unsprezece intrebari sau interpelari pe care le-am adresat institutiilor statului sunt urmare a unor solicitari venite dinspre societatea civila, mediul de afaceri si dinspre filiala USR Bihor.

Unul dintre aceste demersuri, legat de problemele evidentiate de USR Bihor in legatura cu defrisarile din zona Parcului National Apuseni, a avut drept urmare demararea unor controale ale Garzii Forestiere Cluj.

2. ALTE DEMERSURI PARLAMENTARE, DEZBATERI SI CONFERINTE IN PARLAMENT

IANUARIE

Conferinta de presa privind solutia construirii de noi penitenciare (prin amendarea legii bugetului) in contrapondere la propunerea de gratiere venita ca unul din cei doi elefanti ai PSD+ALDE

FEBRUARIE

Am redactat partea care a revenit USR din Motiunea de cenzura depusa impotriva Guvernului Grindeanu.

Alaturi de colegii din grupul parlamentar am demarat primul protest sit-in in Parlamentul Romaniei fata de OUG 13/2017.

MARTIE

Am participat la dezbaterea asupra necesitatii legii mirosurilor organizata de senatorul USR Allen Coliban la Palatul Parlamentului

APRILIE

Organizarea si participare la dezbaterea - Fara penali în functii publice

MAI

Am redactat si promovat impreuna cu ceilalti colegi din departamentul juridic si cu colegii parlamentari, sesizarile de neconstitutionalitate la CCR a proiectelor de modificare a legii executarii pedepselor, a proiectului de modificare a infractiunii de conflict de interese, a proiectului de modificare a regulametelor Senatului, Camerei Deputatilor, a activitatilor comune celor doua camere, precum si a Statutului deputatilor si senatorilor.

Am semnat, alaturi de colegii de la departamentul juridic si colegii parlamentari ai USR, sesizarea de neconstitutionalitate a legii centenarului.

IUNIE

Am semnat motiunea simpla depusa de USR si PMP impotriva Ministrului Sanatatii.

3. ACTIVITATI IN CIRCUMSCRIPTIE

IANUARIE

Organizarea si participarea la evenimentul public Cafeneaua USR Bihor – Despre Gratiere.

FEBRUARIE

Cafeneua Politica USR Bihor - Solutia e implicarea ta in politica - eveniment public

Foto: Octav Dragan

MARTIE

Liber la defrisari? Eveniment public organizat de filiala USR Bihor in preajma discutiilor si modificarilor pe OUG51

Sedinta USR Bihor deschisa - Continuam impreuna – Eveniment public

APRILIE

Deschiderea cabinetului parlamentar cu program zilnic si audiente saptamanale.

MAI

Dezbatere publica organizata de Filiala USR Bihor privind confortul olfactiv – Legea mirosurilor.

contact@silviudehelean.ro

Audiente in fiecare vineri de la 15:00 - 17:00 la sediul biroului parlamentar din Oradea, str. Republicii, nr. 3 - 5, jud. Bihor

Created By
USR Bihor
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.