Loading

Jakter fotomotiv og egen stil gjennom kameralinsa Thea Jødal Larsen (18) lærer hun mer enn å ta «selfies» som elev på fotolinja.

18-åringen fra Nes i Akershus tester ut sine kunstneriske evner som elev på Skogn Folkehøgskole på linja Foto din stil Paris og USA.

- Jeg trengte et friår fra eksamener, karakterer og press. Etter videregående ble alt veldig uinteressant og jeg visste ikke hva jeg skulle bli. Nå har jeg muligheten til å finne ut hvem jeg er, hva jeg vil videre i livet og starte med blanke ark.

Mange fotolinjer å velge i

Det er flere skoler i landet som tilbyr fotolinjer, men Thea syntes linja på Skogn skilte seg ut i mengden.

- Jeg dreiv og tulla rundt på Facebook og så dukket plutselig denne skolen opp. Jeg visste at jeg lyst å søke på ei fotolinje, og så på mange forskjellige, men det var Skogn som var mest tiltrekkende. I tillegg var det et godt stykke hjemmefra og det er viktig når man først skal flytte hjemmefra. Det blir mer løsrivende enn å gå på ei folkehøgskole på Østlandet.

Deilig å bo landlig

Thea fikk et godt inntrykk av skolen allerede over telefon i søkeprosessen.

- Mitt første møte med skolen var da min nåværende linjelærer ringt meg opp og sa han ville ha meg til å godta plassen. Han var veldig engasjert på telefonen. Vi har et veldig godt og avslappet forhold til lærerne her på skolen. Vi tuller mye med hverandre.

Thea J. Larsen (18), Akershus

Hun trives også godt i landlige omgivelser i Skogn og skryter av miljøet på skolen.

- Stedet Skogn er nokså likt som hjemme. Jeg bor rett ved en gård, så dette føles som hjemme. Vi har et bra miljø. Ingen blir stengt ute. Og så lager de alle maten selv fra bunnen av i kantina. Da blir det gjerne et sunnere valg av mat. De har alt fra vegetarmat til lørdagsgrøt, forteller hun.

Mye å finne på av sosiale aktiviteter

Mellom undervisning og fastlagte aktiviteter er det alltid noe å finne på, ifølge fotoeleven.

- Det arrangeres jevnlige elevkvelder og såkalte avdelingskvelder. Da har vi quiz, spiller bordtennis, tar badstue, ser film og serier. Det er veldig sosialt og man lærer hvordan det er å bo med andre. Det er en erfaring som kan komme godt med til senere. Så blir man veldig flink på dialekter.

Thea er klar på hva hun ønsker å få ut av dette skoleåret, både faglig og sosialt.

- Jeg ønsker å forbedre og utvikle måten jeg tar bilder på. Kanskje kan jeg ha fotografering som en hobby og biinntekt videre. Jeg vurderer faktisk å gå fotofagskole etter dette året. Jeg har fått et så godt inntrykk av faget.

Hovedaktiviteten på fotolinja er å ta bilder, i nærområdet og på reiser i utlandet, og lære av hverandre.

Studieturer til Paris og USA

Høydepunktet i løpet av skoleåret ligger an til å bli studieturen til USA og Paris.

- Turene til USA og Paris er noe jeg virkelig ser fram til. Her skal vi ta masse bilder og oppleve nye og spennende steder. Det å bli kjent med nye folk og få venner for livet, er også et høydepunkt for min del.

Opplevelsen har falt såpass i smak at hun ikke nøler med å anbefale et år på folkehøgskole for andre i samme situasjon.

- Hvis man har behov for et pauseår, har lyst å få nye venner som varer livet ut, og trenger en ny start i livet, da er folkehøgskole neste obligatorisk, smiler hun.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.