Loading

Social Media EEN VEILIG DIGITAAL SPECIAL

Je vuile was hang je ook niet buiten, waarom je gegevens dan wel? De do's en dont's van Social Media

Wat is social media?

Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via social media websites. Met andere woorden, social media staat voor 'Media die je laten socialiseren met de omgeving waarin je je bevindt'.

Voorbeelden social media websites

Bekende voorbeelden van internationale social media website zijn Facebook, YouTube, Linkedin en Twitter, maar ook bijvoorbeeld WikiPedia en Instagram.

Hoe werken social media?

Bij social media draait het vooral om de rol van de website bezoeker. Hij zorgt meestal voor de inhoud van de website (bij YouTube uploaden de gebruikers de video's en bij WikiPedia kan iedereen zelf artikelen maken en bewerken). Dit wordt ook wel User generated content genoemd. Daarnaast zorgt het social medium soms ook voor de rangschikking van de content (op NuJij kan iedereen stemmen voor elk nieuws artikel, zo komen vanzelf de belangrijkste berichten op de homepage).

Het woord "social" zegt al voldoende; Social media zijn omgevingen waar een hoge mate van interactie plaatsvindt. Groepen mensen komen er samen om te communiceren over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Meestal zijn ze daarbij op zoek naar gelijkwaardige personen die dezelfde normen en waarden hebben. Dit komt voort uit de onbewuste gedachte dat "iedereen die gelijk is aan mij leuker, interessanter en beter te vertrouwen is". Het vertrouwen in 'peers' neemt steeds verder toe, hetgeen inhoudt dat we veel meer waarde hechten aan de mening van ons netwerk dan aan die van organisaties of merken.

Volgens de Van Dale betekent sociaal o.a. dat men geneigd is om te leven in groepen. Dit is meteen ook de verklaring waarom de social media website zoveel bezoekers trekt: mensen gaan gezamenlijk op zoek naar zogenaamde 'peers', mensen die net als u zelf zijn. Met deze personen wisselen we informatie uit. Als er eenmaal een kritische massa is bereikt, treedt er een sneeuwbaleffect (ook wel viraal of viral effect genoemd) op waardoor er steeds meer mensen op de website afkomen. Ook zij willen graag weten wat er allemaal mogelijk is. Alle voorheen genoemde websites zijn voorbeelden waarbij deze situatie opgetreden is.

De rol van social media in marketing & internetstrategie

Mensen hebben 5 sociale basisbehoeften, die omschreven zijn in een piramide door bekend socioloog/marketeer Maslow. Marketeers zijn altijd druk met het voldoen aan deze basisbehoeften van de mens. Sociale media geven de consument de mogelijkheid eenvoudiger te voldoen aan behoeften zoals sociaal gedrag, erkenning en zelfontplooiing en bedrijven kunnen daar gebruik van maken.

Voor het eerst in de geschiedenis is het mogelijk een dialoog aan te gaan met grote groepen consumenten, zonder dat dit grote budgetten vereist. Door goed om te gaan met sociale media worden bedrijven en merken deel van het 'netwerk' en van de 'peers' waardoor ze sneller en beter vertrouwd worden. Social media marketing speelt dan ook een steeds belangrijkere rol in de relatiemarketing van bedrijven en binnen Public Relations.

De sterke kanten van social media:

 • Social media sites zijn vaak erg actueel, omdat een grote groep consumenten actief is en er altijd wel een als eerste bij een gebeurtenis aanwezig is.
 • De inhoud van social media websites is vrijwel altijd deelbaar en eenvoudig te verspreiden binnen een netwerk. Dit houdt in dat zeer snel een viral effect ofwel buzz kan plaatsvinden.
 • Social media en niche communities zijn zeer geschikt voor het benaderen van marketingniches. Dit heeft veel overeenkomsten met de reeds bekende term The Long Tail of Marketing.
 • Social media zijn snel doorzoekbaar en relatief objectief, aangezien ze worden gegenereerd door een brede groep mensen. Dit wordt ook wel 'the wisdom of the crowd' genoemd.
 • Social media laat consumenten op een eenvoudigere manier voldoen aan de basisbehoeftes van Maslow, in tegenstelling tot traditionele media.
 • Sociale media scoren zeer goed in zoekmachines als Google, vanwege het relatief objectieve en betrouwbare karakter.

De zwakke kanten van social media:

 • Hoewel social media zeer geschikt is voor personalisatie, worden resultaten vaak vertoond op basis van gemiddelden door de werking van democratie. Dit kan er voor zorgen dat goede initiatieven toch niet naar boven komen.
 • Consumenten en medewerkers kunnen alles zeggen over je bedrijf op sociale media websites. Dit kan zorgen voor veel positieve publiciteit, maar ook voor slechte publiciteit, ook als dat niet terecht is.
 • Social media zijn niet altijd zo betrouwbaar als gezegd wordt. Veel berichten op Twitter betreffen bijvoorbeeld geruchten die door de massa worden versterkt en vervolgens niet waar blijken te zijn.

Veel mensen besteden meerdere uren per dag aan social media. Er wordt van alles gedeeld, van een bericht over weekendplannen en nieuw gekochte gadgets, tot een foto van een vliegticket of net behaald rijbewijs. Met deze berichten geef je (onbewust) veel informatie over jezelf vrij. En criminelen maken hier gretig gebruik van. Ze proberen via de informatie die in je profiel staat, je wachtwoorden te achterhalen of gebruiken deze informatie anderszins.

Zo weten ze door een foto van je vliegticket dat je op vakantie bent en biedt dat kansen om ongestoord bij je thuis te kunnen inbreken. Je adres achterhalen ze door je naam, die op je vliegticket staat, of via andere informatie die je op social media hebt gedeeld. Belangrijk dus dat je bewust bent van wat je op social media plaats. Wat kun je beter wel en niet op social media delen?

Het liefst maken we gebruik van social media voor gezellige en sociale doeleinden. Het delen van bijzondere momenten, en het gemakkelijk contact leggen met nieuwe of oude bekenden. Maar helaas zijn er ook criminelen online. Normaal gesproken laat je (vreemde) mensen toch ook niet in je tas kijken? Dit is immers privé.

Waarom plaatsen we dan wel van alles op social media? Criminelen kunnen je (identiteit)gegevens die op je profiel te lezen zijn, voor criminele doeleinden gebruiken. Het is de uitdaging social media te gebruiken op een leuke en veilige manier, zonder dat je informatie weggeeft die criminelen kan helpen je identiteit te stelen.

Wees je daarom bewust van de zaken die je deelt op social media. Een aantal tips over de Do’s en Don’ts.

Doen:

 • Houd wat je deelt op social media, alleen voor vrienden zichtbaar.
 • Gebruik maximale privé-instellingen.
 • Zet je locatievoorziening voor Facebook uit, zo zien Facebook en anderen niet continu waar je bent.
 • Maak gebruik van dubbele authenticatie voor het inloggen op social media, door naast het inloggen met een wachtwoord ook een via de sms verzonden code in te voeren.
 • Kijk eens wat anderen op jouw social media pagina kunnen zien als ze wel en/of geen connectie van je zijn.
 • Houd je netwerk klein.
 • Je kunt niet overal bij zijn, en alle nieuwe updates als eerste lezen lukt ook niet. Gun jezelf meer momenten zonder telefoon

Niet doen:

 • Plaats geen foto’s met documenten waar persoonsgegevens op staan (identiteitskaart, vliegticket et cetera).
 • Plaats geen onwaarheden. Het is ontzettend vermoeiend leugens vol te houden en je vrienden zien graag de ‘echte’ jij.
 • Klik niet op verdachte content zoals een advertentie waarbij bijvoorbeeld €1.000,- aan shoptegoed wordt aangeboden, deze kan ransomware bevatten.
 • Accepteer geen mensen die je niet kent.
 • Zet niet op social media dat je op vakantie bent, zo maak je het inbrekers wel erg makkelijk.
 • Zet geen contactgegevens op social media, zoals een telefoonnummer of e-mailadres.
 • Plaats geen foto’s of berichten online, die later een nadeel kunnen vormen. Foto’s en berichten, blijven altijd (ergens) online staan.
 • Maak bij het aanmaken van een account voor een App geen gebruik van ‘Log in with Facebook’, die voorkomt dat je je mail hoeft te gebruiken. Hiermee geef je Apps veel meer (persoons)informatie dan strikt noodzakelijk is.
 • Geloof niet alles wat je leest. Iedereen kan nieuws plaatsen en regelmatig wordt nieuws maar vanuit één invalshoek belicht, of worden er feiten achterwege gelaten.

Groote spelers op het gebied van social media zijn Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Snapchat, YouTube en Pinterest. Ieder platform is uniek op zijn eigen manier.

Facebook

Facebook is voor veel Nederlanders de opvolger van Hyves. Bovendien is het het allergrootste social media platform ter wereld - als we WhatsApp niet meerekenen. Alleen in Rusland, China, delen van Afrika en Indonesië is Facebook niet het allergrootste platform.

In de feed van Facebook kunnen zowel gebruikers als organisaties berichten plaatsen in de vorm van tekst, video, afbeeldingen, links naar websites, et cetera. 89% van de 20- tot 39-jarigen gebruiken Facebook. Opeenvolgend is de doelgroep 15-19 jaar met 80%. Opvallend: het gebruik van Facebook onder jongeren is gedaald van 88 naar 80%, maar forst gestegen onder 80+ers van 46 naar 61%.

Instagram

Op Instagram draait het om foto’s. Je kunt er niets plaatsen zonder een grote foto toe te voegen, die het volledige mobiele scherm in beslag neemt. Instagram is dan ook voornamelijk gebouwd voor mobiel gebruik.

Meer dan bij Facebook werkt Instagram met ‘hashtags’: je zoekt op bepaalde thema’s of onderwerpen die je interessant vindt, en daar plaats je je foto dan ook bij als die relevant is aan dat thema. Sinds een tijdje hanteert Instagram ook profielen voor organisaties en bedrijven. Adverteren via Instagram gaat echter via dezelfde omgeving als van Facebook - het is immers van dezelfde eigenaar, Mark Zuckerberg.

Instagram is vooral populair onder de jeugd. Het kent eigen ‘communities’. Denk aan mommy- en food-bloggers. Fitgirls. Wereldreizigers. Als je veel volgers hebt, valt er zelfs behoorlijk wat geld te verdienen met een “insta post”. Volgens het onderzoek ligt het gebruik in de categorie 15-19 jaar het hoogst: 66% gebruikt Instagram. Opgevolgd door 20-39 jaar, daarvan gebruikt 35% het platform.

Linkedin

LinkedIn is hét sociale netwerk voor professionals. Hier kom je niet voor het delen van leuke weekendfoto’s of voor evenementen, maar om je professionele netwerk te bereiken. Met al je zakelijke contacten kun je een ‘Connectie’ maken, om up to date te blijven van elkaars updates en interessante vermeldingen.

Met name voor B2B-bedrijven is LinkedIn een interessant platform om content op te delen - zowel in het organische verkeer als betaald. LinkedIn is in 2016 overgenomen door Microsoft. Op LinkedIn vind je relatief weinig jeugd en senioren. Hier kom je met name ‘werkend’ en solliciterend Nederland tegen, tussen de 20 en 40 jaar.

Twitter

De afgelopen jaren heeft het Twitter platform flink geleden, als we het hebben over het aantal actieve gebruikers. Toch blijven de echte fanatiekelingen actief. Je zou kunnen zeggen dat dat het platform alleen maar ten goede komt.

Op Twitter mag je in 280 tekens zeggen wat je wilt. In de feed staan dus allerlei korte berichtjes, met name over nieuws en evenementen. Twitter is hét kanaal om bijvoorbeeld een sportwedstrijd te volgen, en alles wat anderen erover te zeggen hebben, of interactie te creëren tijdens een evenement. Je kunt ook foto’s en links delen, waardoor het voor bedrijven maar vooral media erg interessant is en blijft.

De cijfers van Twitter dalen al een tijdje. De categorie 20-39 jarigen is hier nog het meest aanwezig; hiervan gebruikt 25% het social kanaal. Hierna komt de doelgroep 15-19 jaar met 23%. Veel journalisten en media maken nog gebruik van het platform.

Snapchat

Snapchat is, voor jongeren, hét kanaal van het moment. Er is geen social medium dat zó hard is gegroeid als Snapchat.. Dagelijks worden er meer dan 750.000.000 Snaps verstuurd!

Wie dus een jonge, unieke doelgroep wilt bereiken, moet aan de slag met Snapchat. Bedrijven worden er echter wel nauwelijks gevolgd - het is echt een platform voor personen. Daarom is het eigenlijk alleen interessant om te adverteren op Snapchat, wil je er met je bedrijf mee aan de slag.

Snapchat is een echt jongerenplatform. 67% van de 15-19 jarigen gebruikt Snapchat. Gevolgd door 25% van de 20-39 jarigen.

YouTube

YouTube is de op één na meest bezochte website in de wereld. Het platform is enorm gegroeid sinds de oprichting ervan - en al helemaal na de overname door Google.

YouTube is er voor het delen van video’s. En het wordt steeds makkelijker om goede kwaliteit video’s te maken - en we worden er steeds beter in -, waardoor de hoeveelheid user generated content op YouTube enorm toeneemt. ‘YouTubers’ is inmiddels een begrip in Nederland.

Op YouTube is de jeugd erg actief, maar ook volwassenen maken gretig gebruik van het medium. Voor bedrijven biedt YouTube een interessante manier om leuke en interactieve content te maken en te delen - plus, je kunt er ook uitstekend op adverteren.

86% van de 15- tot 19-jarigen gebruikt YouTube. Kinderen jonger dan 15 jaar zijn ook al erg goed te bereiken op dit platform. Opeenvolgend is de doelgroep 20-39 jaar met 72%.

Pinterest

Pinterest is een ietwat vreemde eend in de bijt. De communicatie tussen eindgebruikers is namelijk heel indirect. Het platform is vooral bedoeld voor visuele inspiratie, die blijvend en duurzaam is. De insteek is een beetje ‘verzamelend’. Op je zogenaamde Borden verzamel je dan ook afbeeldingen en inspiratie die je nodig hebt voor later.

Het kan interessant zijn als je veel visuele informatie met je doelgroep wilt delen, zoals infographics, of voorbeeldfoto’s. Het kan dus dienen als soort van visueel archief.

De leeftijd van Pinterest-gebruikers ligt iets hoger dan die van de platformen Instagram en Snapchat. 25% van de 20-39 jarigen maakt er gebruik van, gevolgd door 19% van de 40-64 jarigen.

De grootste: WhatsApp

De allermeeste gebruikers zijn te vinden op WhatsApp met 11,5 miljoen gebruikers, gevolgd door Facebook (bijna elf miljoen) en daarna YouTube. Dat maakt opvallend genoeg Facebook nog steeds het grootste platform dat je zou bestempelen als social media, want WhatsApp is een chatapp en YouTube is zoals ik al zei meer onze entertainment-hub. Het verlies van de jongeren doet Facebook in die zin dan toch niet genoeg pijn om de hoogste notering kwijt te raken.

De vooruitzichten voor 2019 kun je dus eigenlijk al uittekenen: meer van hetzelfde. Misschien hebben we dan al helemaal afscheid genomen van Twitter, want dat krijgt in Nederland toch geen enkele voet aan de grond, zo lijkt het. Terwijl het gretig als nieuwsbron wordt gebruikt is de zin om het als communicatieplatform te gebruiken toch niet echt aanwezig, zo lijkt het.

Is er meer?

Er zijn nog meer platformen, die soms worden gezien als social medium. Denk bijvoorbeeld aan Spotify: ook daar communiceer je indirect met je vrienden en de community, over je muziekstijl en je playlists. Daarnaast hebben wij ons in deze special gefocust op de Nederlandse markt. In landen als China, Rusland en Indonesië zijn andere social media platformen populair, maar daar hebben wij Europeanen over het algemeen niets mee van doen.

__________________________________________

© 2018 Veilig Digitaal Magazine

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate