Loading

Kiekko koriin

Mitä on Frisbeegolf? Katso esittelyvideo:

Frisbeegolf on kasvattanut suosiotaan järkälemäisesti Suomessa viime vuosien aikana. Uusia kenttiä putkahtelee ympäri maan jatkuvasti ja värikkäitä frisbeekiekkoja myydään jo Prismojen kaltaisissa päivittäistavarakaupoissakin.

Lajin suosion syistä sekä nykytilanteesta niin Suomessa kuin Oulussakin kertoo Jouni Knuutinen, pitkän linjan frisbeeharrastaja ja BSC Disc Golf Teamin rahastonhoitaja.

BSC Disc Golf Team on oululainen frisbeegolfseura. Knuutinen kertoo sen olevan Oulun alueella toimivista seuroista toiseksi suurin. Jo viisitoista vuotta toiminnassa ollut BSC järjestää kisoja niin vasta-alkajille kuin jo kauemmin pelanneille harrastajille.

Knuutinen kertoo löytäneensä frisbeegolfin jo vuonna 2009. Hän päätyi lajin pariin alun perin ystävänsä suosituksesta ja siitä on kasvanut vuosien varrella hänelle tärkeä harrastus. Knuutinen tarttuu kiekkoon noin kerran viikossa, paitsi kisakaudella, joka frisbeegolfissa kattaa ajan toukokuusta syyskuuhun. Hän kilpailee PDGA-kisoissa pari kertaa kuukaudessa kisakauden aikana.

PDGA eli Professional Disc Golf Assosication toimii muiden frisbeegolfseurojen kattoliittona ja ylläpitää pelaajien kansainvälistä ranking-listaa. PDGA-kisoihin pääsee pelaamaan kilpailulisenssillä.

Knuutinen kertoo osallistuvansa virallisempien kisojen lisäksi oman seuransa järjestämiin sisäisin kisoihin, sekä kaikille avoimiin viikkokisoihin.

”Laji on yhä valtavassa kasvussa Suomessa”, kuvailee Knuutinen. Sitä ei huomaa pelkästään kisojen ja kisaajien runsaudessa, vaan myös ratojen määrässä: "Suomessa on tällä hetkellä eniten ratoja maailmassa väkilukuun suhteutettuna, ellen aivan väärin valehtele.”

Ratoja on Suomessa tällä hetkellä jo yli 700. Määrä on lähes kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa, nimittäin vuonna 2014 niitä oli vain reilu 400.

Laji on Knuutisen pelivuosien varrella poikinut myös useita suomalaisia ammattilaispelaajia, jotka kiertävät kansainvälisiä kisoja. "Viime vuosina erityisesti junioripelaajat ovat nousseet Suomessa ja kansainvälisesti huipulle", Knuutinen miettii.

Nuorten huippupelaajien saavutukset myötäilevät Knuutisen tuumailua. Naisten maailman ranking-listan kuuden kärjestä löytyy kaksi suomalaista pelaajaa, Eveliina Salonen ja Henna Blomroos, joista Salonen on niittänyt mitaleita frisbeegolfin maailmanmestaruuskisoissa asti. Samanlaista menestystä Knuutinen povaa myös Väinö Mäkelälle ja Oskari Vikströmille, jotka ovat menestyneet Suomen kisoissa mallikkaasti viime vuosina.

”Suomessa on tällä hetkellä eniten ratoja maailmassa väkilukuun suhteutettuna.”

Erityisesti Oulussa frisbeegolf tuntuu olevan menestynyt harrastus. Lajiin keskittyvästä ”Oulun frisbeekanava” -Facebook-ryhmästä jäseniä löytyy jo kolmetuhatta, eikä suosio tule Knuutiselle yllätyksenä. Hän kuvailee Oulua frisbeepääkaupungiksi, ainakin ratojen määristä puhuttaessa. Frisbeegolfratoja löytyy Oulusta jo yhdeksän, kun taas Tampereella tai Helsingissä niitä on vain kahdeksan.

”Kun aloitin, sai radoilla olla aika rauhassa”, Knuutinen muistelee. ”Nykyään suosituimmille radoille ei meinaa mahtua sekaan työpäivien jälkeen.”

Ammattitasolla kisaavia huippupelaajia ei kuitenkaan Oulun korkeudelta monia löydy, vaikka Oulu onkin yksi Suomen johtavista frisbeegolfkaupungeista.

"Suurin osa kisoista järjestetään edelleen etelässä", Knuutinen valittelee.

”Lajia voi pelata kukin tyylillään, osa rennommin, osa enemmän tosissaan.”

Useimmille pelaajille frisbeegolf on mukava harrastus, eikä läheskään jokainen kisaa aktiivisesti. Knuutinen osaa kuitenkin kertoa sen, mikä lajissa koukuttaa niin monia.

”Se on helppo aloittaa eikä sen harrastaminen vaadi isoja investointeja”, hän luettelee. ”Lajia voi pelata kukin tyylillään, osa rennommin, osa enemmän tosissaan.”

Knuutisen mukaan frisbeegolf tuo rennommalle pelaajalle sopivasti hyötyliikuntaa ja urheilua. Rauhallisella tahdilla kuljettuna yksi rata voi viedä parikin tuntia, mikä täyttää tämänhetkiset terveysliikuntasuositukset oivallisesti.

Aktiivisemmin harrastaville sekä kisaaville pelaajille laji on täynnä kehittymismahdollisuuksia. Erilaisia heittotekniikoita eri kiekoilla voi hioa vaikka loputtomiin. Lajissa pystyy Knuutisen mukaan kehittymään nopeastikin, kunhan vain jaksaa paneutua harjoitteluun.

Jokainen frisbeegolfrata on ainutlaatuinen, eikä laji täten toista itseään, varsinkin jos on valmis kiertämään ratoja ympäri Suomen, tai jopa maailman.

"sen jälkeen ala vain pelata."

Knuutinen kehuu lajia helpoksi aloittaa. Uusille pelaajille tai lajista kiinnostuneille hän antaakin yksinkertaiset ohjeet.

”Tutustu lajiin Youtube-videoiden avulla tai pyydä kaveria opastamaan alkuun lainakiekoilla”, hän opastaa. Hän suosittelee aloittelevaa pelaajaa suuntaamaan frisbeegolfin erikoisliikkeeseen, jossa lajiin perehtynyt henkilökunta osaa myydä aloittelijalle sopivan kiekkosetin.

”Sen jälkeen ala vain pelata”, Knuutinen neuvoo. ”Nopeampaa kehitystä varten katso lisää videoita tai ala käymään viikkokisoissa. Kokeneempien pelaajien tarkkailu on hyvä tapa kehittyä eteenpäin.”

Toimittaja: Martta Häyrynen