Loading

Ikenmedia.net

Digitale geletterdheid ontdek je ZO!

Wat is Diploma Veilig Internet?

Met 'Diploma Veilig Internet' leren kinderen zich op een speelse manier voor te bereiden op de digitale samenleving. Want het internet is een deel van onze wereld, maar ook een wereld op zich. Op deze site vind je het lespakket Diploma Veilig Internet, met gratis lessen over informatievaardigheden, mediawijsheid en ict-vaardigheden en een online game voor leerlingen van groep 5 t/m 8.

Diploma Veilig Internet is een lespakket voor leerkrachten en leerlingen in de groepen 5 t/m 8 van het primair onderwijs. Aan de hand van vijf thema’s leren scholieren om te gaan met en zich bewust te worden van de mogelijkheden en risico’s van internet. Voor leerlingen is er ook een online spel waarin allerlei vraagstukken over veilig internetgebruik opgelost moeten worden. De lessenserie wordt afgesloten met een eindtoets waarna het certificaat 'Diploma Veilig Internet' wordt uitgereikt. Leerkrachten kunnen de resultaten van het online spel én van de eindtoets monitoren.

Met Diploma Veilig Internet werk je samen met je leerlingen aan het onderdeel " Mediawijsheid" van digitale geletterdheid.

Verken Diploma Veilig Internet

Hoe kun je het 'Diploma Veilig Internet" inzetten in je klas?

Het 'Diploma Veilig Internet lespakket' kun je eenvoudig inzetten tijdens een thema over mediawijsheid in je klas. Elk jaar wordt er in november een landelijke " Week van de Mediawijsheid" georganiseerd. Er worden dan veel verschillende mediawijze activiteiten georganiseerd en met als hoogtepunt (voor groep 7 & 8) kan er meegedaan worden met " Mediamasters". Het Diploma Veilig Internet sluit hierop mooi aan voor de jongere leerlingen en geeft ze al een mooie basis aan kennis en vaardigheden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen het lespakket later in het schooljaar in te plannen met je klas. Natuurlijk kun je de leerlingen ook zelfstandig het spel laten spelen en vervolgens een korte presentatie laten geven van wat ze geleerd hebben.

Curriculum.nu

Met Diploma Veilig Internet werk je (vooral) aan de volgende domeinen & deelgebieden van het Curriculum.nu:

Domein: Digitaal burgerschap: DG5.1 De digitale burger. DG5.2 Digitale identiteit.

Domein: Veiligheid en Privacy in de digitale wereld: DG2.1 Veiligheid in de digitale wereld. DG2.2 Privacy in de digitale wereld.

21e eeuwse vaardigheden

Met Diploma Veilig Internet werk je aan veel 21e eeuwse vaardigheden, hieronder zie je de belangrijkste;

Samenwerken: Mediawijs worden doe je samen! Je kunt ervoor kiezen om de online game in tweetallen spelen.

Kritisch denken: Bij de online game moeten kinderen verschillende keuzes maken. Hiervoor moeten ze in staat zijn om kritisch te denken.

Informatievaardigheden: Regelmatig moeten de kinderen vragen beantwoorden door goed de vragen te lezen of informatie op te zoeken.

ICT-basisvaardigheden: Om het spel goed te spelen moeten de kinderen diverse ICT-basisvaardigheden toepassen.

Mediawijsheid: De online game heeft als doel de kinderen ( en jezelf) een stukje mediawijzer te maken.

IKenmedia.net

Digitale geletterheid ontdek je ZO!