Loading

Indisk Himalaya og Delhi Acem Travels lørdag 2. november til lørdag 16. november 2019

Den 15 dager lange turen inkluderer en uke retrett i Acem-meditasjon ved foten av Himalaya og fem dager rundreise til fantastiske steder høyere opp i fjellene. Vår tur går til området Kumaon i den indiske delstaten Uttarakhand. Vi avslutter med tre dager i Indias hovedstad New Delhi.

Reiseleder er Torbjørn Hobbel, meditasjonslærer i Acem. Der ikke annet er angitt, har han tatt bildene i denne presentasjonen.

Delhi er en fascinerende blanding av gammelt og nytt.

SAMLING I NEW DELHI

Lørdag 2. november

Vi samles på hotellet i New Delhi. Tidlig søndag morgen reiser vi i gode busser til retrettstedet i Himalaya.

Reisen tar ca. 6 timer 30 minutter (298 km).

RETRETT I ACEM-MEDITASJON

Søndag 3. til lørdag 9. november

Retrettstedet ligger i en stille, vakker dal på bredden av elven Ramganga. Foto: River Creek

Retretten arrangeres på River Creek, rett nord for nasjonalparken Jim Corbett ved foten av Himalaya.

Acems stifter Are Holen leder retretten.

Programmet byr på lange meditasjoner, fordypende veiledning, foredrag og diskusjoner om meditasjonspsykologi, og møte med andre mediterende. Vi starter tidlig og legger oss tidlig. Rytmen følger solens gang.

Ytre forhold ligger meget godt til rette for et hyggelig og komfortabelt opphold. Vi har retrettstedet helt for oss selv. De toetasjes husene er skjermet i en hage med svømmebasseng. Det er fasiliteter som spa, mulighet for massasje osv. Vi vet fra tidligere erfaring at den vegetariske maten er meget velsmakende og delikat.

Her er det godt å meditere.

Man kan vandre langs elvene og åsene rundt, og besøke landsbyer og lokale folk.

En kvinne samler ved til hjemmet sitt.
River Creek har høy standard. Grunnprisen for turen inkluderer enkeltrom på retretten. Foto: River Creek.
En retrett er en anledning til å meditere mye, men også til å møte likesinnede.

REISEN FRA RIVER CREEK TIL KAUSANI

Lørdag 9. november

Retretten avsluttes fredag kveld, og tidlig lørdag morgenen reiser vi mot Kausani med gode, komfortable biler høyere opp i fjellene og besøker noen av indisk Himalayas mest spektakulære steder. Vi bor på moderne hoteller med god standard.

Reisen til Kausani tar ca. 4 timer 50 minutter (154 km).

Første sightseeing-stopp på veien er Ranikhet.

På 1800-tallet var dronning Victoria keiserinne av India, og i 1869 opprettet engelskmennene hovedkvarteret til Kumaon Regimentet i Ranikhet. De har en svært heroiske historie og er det mest dekorerte indiske militære regiment.

Engelskmennene søkte også til Ranikhet for å unnslippe sommerheten på de indiske slettene. En gang under British Raj ble Ranikhet forslått som sommerhovedstad til den britisk-indiske regjering i stedet for Shimla. Fremdeles bærer hillstation Ranikhet preg av den engelske koloniale arven.

Først besøker vi en kirkegård fra første verdenskrig. Det gjør inntrykk å se hundrevis av svært unge soldaters graver. De døde for England for mer enn 100 år siden.

Vi kjører så gjennom Kumaon regimentes hovedkvarter og ser bl.a. den gamle engelske kirken.

Den engelske kirken. Foto: Abhik Datta
Fra Ranikhet forsetter ferden gjennom vakre, åpne landskap med århundregamle terasser for dyrking av ris og hvete.

Målet for dagens reise er Kausani.

KAUSANI

Lørdag 9. november til mandag 11. november

Himalaya sett fra rommene på hotellet vårt i Kausani. 300 kilometer med snefjell. Det mest kjente fjellet er Nanda Devi, 7,816 meter høyt.

Kausani er en liten fjellandsby 1890 moh. Vi bor to netter på Buransh Retreat. Fra hvert rom er det intet annet enn en vid åpen høyslette mellom oss og fjellene.

Alle rommene våre er slik.

Buransh er ikke et vanlig hotell. Navnet betyr rododendron – nasjonablomsten til Uttarakand. Stedet drives av Threesh Kapoor, den mest kjente fotografen som gjennom flere tiår har foreviget natur, dyreliv og mennesker i Himalaya.

Buransh i Kausani.

Dette skriver Threesh Kapoor om sin visjon med Buransh:

I wished Uttarakhand had a center for performing arts, and once I got retired at the age of 62, I felt this fire still burning inside my heart to transform my dream into reality. With this focus and zeal I created an art center cum retreat in a remote village of Uttarakhand where artists from all over the world could come and practice their art, share and teach the locals and school children.

På eiendommen er det hundrevis av ulike frukttrær og bærbusker. I tillegg dyrker de té slik engelskmennene introduserte for 150 år siden. De gror også mange av de økologiske grønnsakene som brukes i deres utmerkede kjøkken.

Spisesalen. Utsyn i alle retninger.

Er man i Kausani, må man se soloppgangen. For oss er det bare å kikke ut av vinduet på rommet vårt.

Om natten blinker lysene fra hus og hytter på høysletten. Fra kl 6.30 om morgenen begynner solen å stige opp og farge fjellene gyldne.

I Kausani vil vi også gå fotturer i naturen, besøke landsbyer og få innblikk i hvordan folkene i fjellene lever. Threesh Kapoor vil fortelle om sine opplevelser og vise oss noen av sine bilder. Det blir dessuten forestilling med tradisjonell dans og musikk fra fjellene.

Kausani er også kjent for Anashakti Ashram. Mahatma Gandhi bodde her en stund i 1929 og skrev på sine berømte kommentarer til Bagavad Gita. Stedet ligger helt øverst på fjellet med utsikt innover mot Tibet og mot lavlandet. Vi vil se solnedgangen fra her.

Gandhi ashram.

REISEN FRA KAUSANI TO ALMORA

Mandag 11. november

Vår neste overnatting er Kasaar Jungle Resort nær Binsar og Almora. Her bor vi to netter. Det er et ideelt sted for utflukter.

Reisen via Baijnath og Bageshwar tar ca. 3 timer og 30 minutter (103 km).

Turen tar oss igjen gjennom meget spektakulære landskaper. Underveis besøker vi Baijnath og Bageshwar.

De 800 år gamle templene i Baijnath ligger på en odde i elven Kosi, der historien forteller at guden Shiva giftet seg med Parvati, Himalayas datter.
Shiva dyrkes i Baijnath som guden for alle leger.
Alt skifter. Lys og mørke, dag og natt. Sommer og vinter.
Blåne på blåne.
Et foruderlig lys i skogen.
Noen tror at Himalaya er Bhairava, guden Shiva.
Ansikter langs veien.

Vi stopper i Bageshwar, et gammelt knutepunkt det elvene Sarju og Gomati møtes. På elvebredden brenner likbålene uavbrutt. Det sies at om det en sjelden dag ikke er et legeme å brenne, da tenner munkene et rituelt bål slik at menneskene ikke skal glemme livets forgjengelighet.

Her brennes de døde.
Bageshwar

Planen er å stoppe i Mountain Resort. Khali i nasjonalparken Binsar. Stedet ble bygget av en engelskmann i 1875. Siden har mye av historisk betydning skjedd på eiendommen. Mahatma Gandhi bodde her, og det var feriested for familien Nehru. Etter uavhengigheten fra England i 1947 var Jawaharlal Nehru Indias første statsminister.

Mountain Resort. Khali.
Fantastisk utsikt.

Dagens mål er Kasaar Jungle Resort nær Almora og Binsar.

UTFLUKTER FRA KASAAR

Mandag 11. november til onsdag 13. november

Vi overnatter to netter på Kasaar Jungle Resort. Stedet har bra standard og ligger midt i fantastisk natur, med utsikt mot fjellene og dalene nedenfor. Beliggenheten er ideell for meget spennende utflukter.

Sammen besøker vi Almora by med gammel trebebyggelse med utskjæringer. Selv om mye er borte, gir det allikevel et glimt av tradisjonell byggestil i fjellene. Vi går gjennom markedene og tar inn folkelivet.

Gammelt trehus i Almora.

Sammen besøker vi også det berømte Chitai Golu Devta tempelet. Det sies at alle gode ønsker kan bli oppfylt av Gullu, en inkarnasjon av guden Shiva. Tusenvis av brev med ønsker henges opp og titusener av bjeller forteller at mange føler at de har fått sine ønsker oppfylt.

Tusenvis av brev til guden.

Det er mye å se og oppleve i områdene rundt der vi bor, så her må man kanskje gjøre noen valg. Det er særlig to meget interessante utflukter. Hver vil ta noen timer. Siden vi har biler til disposisjon, så kan vi dele oss ut fra hva den enkelt ønsker.

Alternativ 1: Utflukt til Jageshwar

Dette er et over tusen år gammelt pilegrimssted med klynger av templer med fascinerende arkitektur og historie. Ett av dem sies å huse en av de 12 tradisjonelle Jyohtirlingam - et av guden shivas aller helligste steder i india. Her kan vi vandre gjennom skogen ned til templene.

Jageshwar ligger ca 35 km fra der vi bor.

Det er en særegen stemning på et sted der mennesker uavbrudt har tilbedt sine guder i mer enn tusen år.
Jageshwar har flere enn hundre hindu templer bygget mellom 7. og 12 århundre.

Alternativ 2: Utflukt til Binsar

Binsar er en nasjonalpark 15 km fra der vi bor. Her er en anledning til å vandre opp i høyden. Toppen ligger på ca 2500 m.o.h. Binsar er kjent for stor variasjon i fauna og flora. Mountain Resort. Khali ligger ved inngangen til nasjonalparken.

VEIEN TIL DELHI

Onsdag 13. november

Om morgenen reiser vi med bilene våre fra Kaasar Jungle resort på vei til Delhi. Nede på slettene tar vi buss videre og ankommer hotellet vårt på kvelden.

Det er en reise på ca. 9 timer (368 km).

En gruppe pilegrimer på vei hjem fra Jageshwar.
Tåke i liene.
Ikke alle reiser med vår standard.

På vei ned fra fjellene besøker vi en ashram med en spesiell historie. Mange berømte personer har blitt inspirert her, og stedet gir ett blikk inn i indisk gurukult.

Neem Karoli Babas ashram i Kainchi.
Neem Karoli Baba.

I 1974, før Steve Jobs startet Apple, reiste den unge mannen til India med et ønske om å treffe guruen Neem Karoli Baba som bodde i Kainchi nær Nainital. Jobs kom for sent. Guruen forlot kroppen noen måneder tidligere. Men Jobs forble fascinert av babaens lære og anbefalte f.eks. grunnleggeren av Facebook, Mark Zuckerberg, som da gikk gjennom en vanskelig tid, til å besøke ashramen. Det gjorde han. Mange andre kjendiser kan også nevnes. Julia Roberts hevder at hennes liv ble dypt endret av Neem Karoli Baba.

Ganske nylig fortale Mark Zuckerberg om sitt ashram-besøk til Indias statsminister Modi. Det sier å ha gitt ashramen en rennesanse.

DELHI

Onsdag 13. til lørdag 16. november

Delhi er Indias hovedstat og byr på det meste – kultur, historie, folkeliv, shopping, en blanding av nytt og gammelt osv.

man kan også slappe av i Delhi.

Vi bor i området Sunder Nagar, som ligger meget sentralt, men samtidig tilbaketrukket fra det hektiske bylivet. Det blir arrangert lokal sightseeing og besøk til ulike serverdigheter.

Grønnsaksmarkedet i gamle Delhi.
Mye skjuler seg i det hemmelighetsfulle India.

AVREISE FRA INDIA

lørdag 16. november eller tidlig morgen søndag 17. november.

acemtravels.com

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.