Loading

ALLT OM NIKON 2017 Intervjuer, tester & skola

Sveriges främsta fototidning

FOTOGRAFINTERVJU

Frøydis Geithus

Hon är en av Norges främsta bröllopsfotografer med hela världen som arbetsplats. Men några av hennes mest omtalade bilder är fotograferade bland fjordar och fjäll i hemtrakterna. Följ med när Kamera & Bild träffar Frøydis Geithus.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon D850

Att få snabbhet och hög upplösning i samma kamera har varit en dröm för många. Med D850 har Nikon lyckats väl med att blanda samman de två delarna, och skapat en kamera som kan det mesta – lite som ett multiverktyg. Kameran är grym, och imponerar på många vis – men är trots detta inte helt bäst på allt.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon D3400

Med nya Nikon D3400 behöver du inte vara rädd för tekniken – kameran hjälper dig nämligen en bra bit på vägen till bra bilder – och ser dessutom till att du snabbt får över dem till din smartphone via bluetooth.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon D5600

Nikon uppdaterar mellansegmentet med en ny 5000-modell. Nikon D5600 är en mindre uppdatering av föregångaren med bland annat bluetooth och NFC, plus några andra funktioner.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon D7500

Nikon hoppar direkt från D7200 till D7500 för att påvisa antalet förbättringar. Vi håller med: det är ett stort kliv både på pappret och i verkligheten. Den kanske största grejen hos D7500 är att den är riktigt snabb, både vid användning och fotografering.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon B700

Nikon B700 erbjuder det mesta man kan behöva i en kamera när man är ute efter stort zoomomfång i litet format. Den är första superzoom-modellen från Nikon som har råformat och filmning med 4K.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon Keymission 80/170

Tillsammans med tidigare recenserade Keymission 360 utgör Keymission 80 och 170 de tre modeller där Nikon satsat på actionkameror. Fokus ligger på smidig användning och vädertätat kamerahus för äventyr där storleken har betydelse.

SKOLA

Skärpedjup: Vad gör skillnad?

Kamera, sensor, bländare, brännvidd eller megapixlar – vilka saker är det som egentligen påverkar skärpedjupet i en bild? Och hur får man den där snygga bakgrunds-oskärpan i sina porträttbilder? Vi förklarar hur och lär dig hantera skärpedjupet för bättre bilder.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon AF-S Fisheye 8–15mm/3,5–4,5E ED

Att få med mycket på bild är inga problem med detta nya zoom-fisheye från Nikon. I det mest vidvinkliga läget får du en helt cirkulär bild i 180 grader, och zoomar du ut till 14 mm blir hela bildytan fulltecknad. Annorlunda – men häftigt.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon PC 19mm/4E ED Tilt-shift

Här är objektivet som ger dig full kontroll på linjer, skärpeplan och perspektiv. Med Nikons nya tilt-shift på vidvinkliga 19mm kan du ställa in det du avbildar till perfektion – eller använda det som en häftig och annorlunda effekt i dina bilder.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon AF-S 28mm/1,4E ED

För dig som ofta fotograferar i svagt ljus men behöver använda vidvinkel finns nu detta objektiv som alternativ. Skärpan är utmärkt och bildkvaliteten hög – dessutom är objektivet riktigt roligt att använda i många fotosituationer.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon AF-S 105mm/1,4E ED

Att skapa ett djup i sina bilder är det många som vill – här är den perfekta kombinationen för att nå långt i svagt ljus – samtidigt som bakgrundens oskärpa framhäver det du verkligen vill förmedla med dina bilder.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon AF-S 70–200mm/2,8E FL ED VR

Mycket bra har blivit lite bättre, om vi jämför föregångaren till detta proffs-teleobjektiv. Zoomring och fokusring har bytt plats, autofokusen har förbättrats och VR-valmöjligheterna har utvecklats ytterligare.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon AF-P 70–300mm/4,5–5,6E ED VR

Bra teleobjektiv som är lätta att ha med sig växer inte på träd – men här har Nikon blandat bra optisk kvalitet med ett stort brännviddsomfång för exempelvis resan. Nackdelen är ljusstyrkan – ett problem som delvis minskar med VR.

KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Nikon AF-P DX 10–20mm/4,5–5,6G VR

Från en extremt vid vinkel till bara vidvinkel – ja, beroende på vad och hur du fotograferar så kan detta prisvärda och viktmässigt lätta objektiv ge dig spännande bilder på din omgivning.

FOTOGRAFINTERVJU

Helen Sloan

Stillbildsfotografen Helen Sloan har det som många skulle kalla ett drömjobb: att fotografera allt som händer vid inspelningen av den populära HBO-serien »Game of Thrones«. Här får du följa med bakom kulisserna vid inspelningen av den världskända serien.

Allt om Nikon 2017

Sveriges främsta fototidning

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.