Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 162, iulie 2021

Calea către reușita școlară

Vă invităm să contribuiți la conturarea inițiativei „Calea către reușita școlară” prin împărtășirea ideilor și practicilor dumneavoastră. Consultarea publică este disponibilă până pe 30/09/2021, în 23 de limbi. Completarea chestionarului durează 20 minute. #NextGenerationEU #education #nooneleftbehind

Este una dintre cele mai importante inițiative care promovează obținerea unor rezultate școlare mai bune de către toți tinerii europeni și face parte din activitatea prin care Comisia Europeană pregătește Spațiul European al Educației – #EuropeanEducationArea.

Este esențial pentru întreaga societate europeană ca mediile de învățare să devină mai echitabile, mai incluzive și mai bine pregătite pentru viitor, orientându-se în același timp către o cultură a bunăstării. Toate aceste transformări devin și mai urgente acum, când pandemia a scos la iveală și, în unele cazuri, chiar a amplificat inegalitățile, lacunele și nevoile existente în sistemele noastre de învățământ.

Astfel, din perspectiva de profesioniști implicați în educație și formare, care credeți că sunt cei mai importanți factori care garantează că toți elevii își pot atinge întregul potențial, indiferent de contextul socio-economic sau de situațiile particulare în care trăiesc?

A se distribui fără moderație! 😊

*) Pentru accesul la chestionar va fi nevoie să folosiți EU-Login și autentificarea pe bază de 2 factori.

Președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene: 1 iulie – 31 decembrie 2021

Începând cu 1 iulie, Slovenia a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru a doua oară. Slovenia este a treia țară a Trio-ului alături de Germania și Portugalia și va deține președinția Consiliului UE până la 31 decembrie 2021.

Președinția slovenă se va desfășura sub motto-ul “Împreună. Reziliență. Europa.”, având ca priorități consolidarea rezilienței și redresării, întărirea statului de drept și a valorilor europene și creșterea securității și stabilității în vecinătatea Europei.

Tema centrală a președinției slovene în domeniul tineretului va fi participarea tinerilor, cu accent pe incluziunea tinerilor prin intermediul diferitelor spații sociale și civice. De asemenea, președinția slovenă își va prezenta viziunea privind implementarea Strategiei UE pentru tineret printr-un plan de lucru de trei ani și va acorda o atenție specială Dialogului UE cu tinerii și voluntariatului, precum și solidarității transfrontaliere.

Din cuprins:

 • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Factual E+ : Fapte, nu vorbe! —//—2021 - CONNECTOR 6 - ediție online —//— Erasmus fără hârtii – Semnătura electronică
 • Vrei să fii AmbasaDOR de învățare?
 • Povești Erasmus+ de succes, coordonate de instituții din România: Proiectul IDECOM – un pas înainte în dezvoltarea de resurse necesare formării profesionale a angajaților din penitenciare
 • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Învățământ VET la standarde scandinave pentru elevii cu dizabilități din România – un proiect ESAYEP
 • Învățământ universitar în Erasmus+: Erasmus+ App —//— Povești din experiența mea Erasmus – inspirația de care ai nevoie
 • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: ProVET - un proiect de succes într-un context atipic
 • Educația adulților în Eramus+: Împreună pentru o viață mai bună! – un proiect al Liceului cu Program Sportiv din Roman
 • Corpul European de Solidaritate: Cursuri rezidențiale și oferte de formare pentru mentori —//— De la beneficiar la agent al schimbării – O călătorie inițiatică
 • Formator – transformator
 • Eurodesk România te informează
 • Multilingv. Multicultural
 • Publicațiile Eurydice
 • Vă recomandăm & 3/lună

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Factual E+ : Fapte, nu vorbe!

Începând cu acest număr al rubricii Factual Erasmus+, ne propunem să punem la dispoziția celor interesați de fapte câteva date privind finanțarea de către programul Erasmus+ a proiectelor de parteneriat strategic (Acțiunea Cheie 2) în România, în perioada 2014-2020.

Trebuie spus încă de la început că, așa cum reiese și din Figura A, bugetul alocat proiectelor de parteneriat strategic (Acțiunea Cheie 2) a fost de aproximativ trei ori mai mic decât bugetul alocat proiectelor de mobilitate (Acțiunea Cheie 1).

Figura A

Peste 71% din bugetul total merge către proiectele de mobilitate pentru că Erasmus+ este în primul rând un program care își propune să sprijine eforturile țărilor participante de a utiliza în mod eficient talentul și capitalul uman propriu, într-o perspectivă a învățării pe tot parcursul vieții, prin corelarea sprijinului acordat învățării formale, non-formale și informale în domeniile educației, formării și tineretului (Figura B).

Figura B

De-a lungul celor 7 ani ai programării 2014-2020, bugetele anuale alocate Acțiunii Cheie 2 au crescut de la un an la altul, lucru care s-a reflectat in cresterea numărului de proiecte aprobate și finanțate. Așa cum se poate vedea din Figura C, bugetul plătit în 2020 a fost o dată și jumătate mai mare decât cel din 2014.

Figura C

Pe cele cinci domenii ale Acțiunii Cheie 2 bugetul total s-a repartizat astfel:

Figura D

În cazul Acțiunii Cheie 2, peste 51% din fonduri au mers către domeniul Educație Școlară și cel mai mic procent a fost absorbit de domeniul Tineret (9%). Această repartiție este foarte diferită de Acțiunea Cheie 1, unde proiectele de mobilitate din Învățământul Superior au absorbit peste 56% din bugetul total, în timp ce cel mai mic procent de 1% a mers către domeniul Educația Adulților (Figura E).

Figura E

În numărul următor vom continua analiza repartiției bugetului alocat Acțiunii Cheie 2 pe regiuni de dezvoltare, județe și medii de rezidență.

CONNECTOR 6 - online – 9 - 12 noiembrie 2021

Aflat la a 6-a ediție, CONNECTOR 6.0 își propune să creeze un spaţiu online de interacţiune pentru pasionați și facilitatori ai procesului de învățare non-formală. Evenimentul se adresează tuturor celor interesați de învăţarea interactivă: formatori, facilitatori, lucrători de tineret, cadre didactice din toate sectoarele acoperite de programul Erasmus+: tineret, educaţia adulţilor, educaţie formală (preuniversitară sau universitară), formare profesională (VET).

Connector 6.0 se va desfășura online, pe platforma Zoom, pe parcursul a 4 zile, iar persoanele selectate vor avea posibilitatea să participe la unul din atelierele propuse a căror descriere va fi publicată în curând, pe pagina evenimentului.

Criterii de selecţie:

 • implicarea activă în organizația pe care o reprezintă;
 • motivaţia personală şi profesională;
 • motivația de a împărtăși metodele învățate și a le pune în practică în comunitatea din care provin;
 • abilităţi lingvistice, evenimentul se desfășoară integral în limba engleză.

Alte informații:

 1. Numărul maxim de participanți din România: 30. Se așteaptă un număr de 100 de participanți din întreaga Europă, iar împărțirea pe ateliere va avea în vedere o distribuire geografică.
 2. Participarea NU presupune vreo taxă sau alt cost de participare
 3. Toți participanții selectați vor fi contactați individual în vederea selectării atelierului la care urmează să ia parte

Erasmus fără hârtii - SEMNĂTURA ELECTRONICĂ

Încă din 2016, conform aplicării unor reglementări și regulamente la nivel european, instituțiile administrației publice din statele membre trebuie să utilizeze și să accepte semnătura electronică. Din perspectiva implementării cât mai urgente a conceptului Erasmus fără hârtii (”Erasmus without paper” - instrument dedicat inițial învățământului universitar, care urmează să fie extins și către celelalte domenii), ANPCDEFP încurajează toți beneficiarii și colaboratorii să utilizeze alternative și tehnologii care au în vedere simplificarea circuitului documentelor.

Colegii din rețelele de colaboratori (inspectori școlari, coordonatori Erasmus din universități, formatori etc.) sunt rugați să anunțe toate instituțiile pe care le pot contacta din zonele și comunitățile pe care le reprezintă pentru a impulsiona introducerea semnăturii electronice calificate, digitalizarea fiind o prioritate majoră nu numai la nivel Uniunii Europene, dar și la nivelul Guvernului României. Astfel, toată corespondența oficială ocazionată de finanțarea proiectelor de mobilitate, cooperare, solidaritate sau participare la evenimente internaționale va fi mult simplificată și se va derula mai rapid.

Costurile privind obținerea kitului și reînnoirea certificatului digital pentru perioada de implementare a proiectelor finanțate prin programele Erasmus+ și/sau ESC (Corpul European de Solidaritate) pot fi acoperite din bugetele aferente capitolelor Management și implementare proiect/Sprijin pentru organizarea mobilităților.

În România, începând cu aprilie 2020, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) – pe care îl cunoașteți din interacțiunea cu serviciile 112 sau RO-ALERT – a fost desemnat ca unul dintre prestatorii de servicii de încredere, calificate, pentru gestionarea sistemelor de semnătură electronică care vor fi folosite de instituțiile și autoritățile publice centrale. Intrarea în posesia semnăturii digitale se poate face prin trimiterea unei solicitări la relatiipublice@sts.ro.

Vrei să fii ambasaDOR de învățare? Hai în rețeaua ANPCDEFP! (Termen limită deschis)

Ai urmărit scenele? Sperăm că da. Acum hai și tu pe scenă: o scenă a celor care au simțit emoțiile din proiectele europene de învățare. A celor care au fost voluntari, care au făcut practică într-o altă țară, care au studiat acolo. O scenă a profesorilor care învață de la alți profesori, a elevilor entuziasmați de ceea ce au descoperit, a lucrătorilor de tineret care cresc inițiative. O scenă cu emoții, cu informații, cu încredere, cu inspirație, cu acțiune.

ANPCDEFP caută ambasadori de învățare: elevi, profesori, lucrători de tineret, studenți, voluntari. Oameni care au trăit direct experiența unui proiect european, care simt că așa au învățat și au crescut. Oameni dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Dacă și tu crezi în învățare, în valorile europene, în bucuria de a descoperi culturi și perspective și în responsabilitatea de a da mai departe, atunci acest rol – de a-i însoți și pe alții în primii lor pași către Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate – ți se va potrivi.

Ca ambasador, vei oferi informații de bază despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pornind de la propria ta experiență. Vei putea să împărtășești aceste lucruri în diferite contexte și pe diferite canale: în întâlniri cu persoane interesate de proiectele europene, online, în scris, prin filme, articole, podcast, pe Facebook și prin orice modalitate creativă care poate duce informația mai aproape de cei care au nevoie de ea.

Ce trebuie să faci?
 1. Să completezi acest scurt formular de înscriere.
 2. Să îți scrii povestea de învățare în context european în cca 700 de cuvinte (încearcă să răspunzi, în propriul tău stil, la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
 3. Să ne spui, într-un video de cel mult 1 minut, de ce vrei să fii ambasador.

Articolul/eseul și video-ul trebuie să ajungă la adresa comunicare.an@anpcdefp.ro. Video-ul poate fi trimis prin transfer sau ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe canalul tău de Youtube. Un avantaj: dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere

Ce oferim?

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.

Povești Erasmus+ de succes, coordonate de instituții din România

Spațiul care găzduiește rezultatele tuturor proiectelor Erasmus+, implementate în întreaga Europă, este Platforma Erasmus+ Project Results (EPRP) de pe site-ul Comisiei Europene. Această bază de date oferă un acces simplu și rapid la descrierile și rezultatele proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+ dar și la proiecte finanțate prin programele precedente dedicate educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Fiecare descriere de proiect include și datele de identificare ale instituțiilor coordonatoare și partenere, reprezentând o reală sursă de inspirație și alcătuind o colecție bogată de bune practici și povești de succes. Proiectele din aceste două categorii s-au distins prin relevanță și inovație în abordare, prin potențialul de comunicare, impact sau design.

Platforma permite multiple opțiuni de identificare a proiectelor după cuvinte cheie, după acțiuni sau ani, prin opțiunea de căutare sau de căutare avansată. Lista proiectelor care vă interesează – rezultată în urma aplicării propriilor filtrări și sortări – poate fi salvată ca fișier Excel sau ca broșură (în format pdf).

Până în acest moment, sunt încărcate în această bază de date 13 povești de succes și 300 proiecte de bune practici coordonate de instituții din România. O mare parte dintre ele sunt deja finalizate. Pe parcursul anului, vă vom prezenta o serie de articole lunare care se vor concentra pe aspecte legate de sustenabilitatea acestor proiecte. Veți afla cum au supraviețuit rezultatele proiectului după încheierea perioadei de finanțare și dacă au generat implementarea altor proiecte, ce a devenit parteneriatul și cum s-au implicat instituțiile partenere în transferul rezultatelor către alte grupuri țintă sau instituții.

Vă invităm să parcurgeți aceste povești care vă pot ajuta să vă transformați propriul proiect într-o poveste de succes, să găsiți soluții la unele dintre problemele cu care vă confruntați în instituția sau comunitatea dvs. sau să găsiți parteneri pentru viitoare proiecte.

Proiectul IDECOM un pas înainte în dezvoltarea de resurse necesare formării profesionale a angajaților din penitenciare

Proiectul ”Innovation, Development and Communication for a better education in Prison System”-IDECOM a fost un parteneriat strategic care a vizat educația adulților și a fost finanțat prin programul Erasmus+. Parteneriatul strategic constituit, a cuprins opt parteneri din cinci țări: Penitenciarul Timișoara-România, Centrul pentru Promovarea Învățării Permanente-România, Universitatea de Vest din Timişoara-România, Departamentul Instituțiilor Penitenciare- Republica Moldova, Qualify Just - IT Solutions and Consultancy Lda-Portugalia, General Directorate of Prisons and Detention Houses- Turcia, European Organisation of Prison and Correctional Services -Olanda și Universidade Da Beira Interior-Portugalia.

Obiectivele proiectului au fost: identificarea nevoilor comune de formare pentru personalul din penitenciare în domeniul abilităților transversale și dezvoltarea a trei curriculae, programe de formare și manuale noi și inovatoare care vizează domeniile: comunicarea, munca în echipă, TIC, inovare și antreprenoriat.

În cadrul proiectului IDECOM au fost dezvoltate nouă produse intelectuale care desigur au fost utilizate și ulterior finalizării proiectului de către parteneri. Primul rezultat a fost studiul ”Analiza nevoilor de formare a personalului”. Pornind de la nevoile identificate s-au realizat trei curricule și apoi în concordanță cu acestea s-au alcătuit cele trei manuale: "Dezvoltarea spiritului inovator pentru personalul din penitenciare" ,“Antreprenoriat pentru personalul din penitenciare" și ”Comunicare, TIC și competențe de muncă în echipă la penitenciar”. În cadrul proiectului a fost realizată și o platformă care a facilitat urmarea cursurilor de formare profesională de către angajații penitenciarelor partenere. Ca un rezultat al proiectului, acțiunile inovatoare create și implementate cu deținuții de către angajații care au beneficiat de formările profesionale, au fost compilate într-un catalog – ”Catalogul acțiunilor inovative de educație și formare”. Toate produsele intelectuale pot fi vizualizate de cei interesați pe site-ul proiectului.

Deși s-a finalizat proiectul în anul 2017, efectele și impactul acestuia sunt prezente și astăzi. Roadele muncii echipelor partenerilor în dezvoltarea de resurse de formare profesională destinate angajaților din sistemul penitenciar, au fost fructificate prin utilizarea tematicilor prezentate în manualele create în procesul de formare a angajaților din penitenciar prin intermediul platformei de e-learning. Catalogul activităților creat în cadrul proiectului putem spune că este și azi o carte de vizită pentru Penitenciarul Timișoara, fiind disponibil la intrarea în penitenciar pentru toți vizitatorii noștri care doresc să-l răsfoiască.

De asemenea, implementarea proiectului a generat și dezvoltarea profesională a membrilor echipelor desemnate de către parteneri, prin însușirea unor noi cunoștințe și dezvoltarea de noi abilități de comunicare și muncă în context multinațional. Dezvoltarea aceasta a echipelor de implementare, a facilitat în continuare scrierea și accesarea altor noi proiecte. Trebuie să menționăm și faptul că 146 polițiștii de penitenciare la nivelul întregului parteneriat au beneficiat de instruire în cadrul evenimentelor de formare profesională transnațională la care au avut oportunitatea de a participa. Ei și-au dezvoltat abilitățile de comunicare, TIC, antreprenoriat și inovare, fapt ce a cauzat după finalizarea proiectului în multe cazuri progrese în carieră. Majoritatea au utilizat ulterior cele învățate, mai ales cei care lucrau direct cu deținuții, în munca lor zilnică. Pe parcursul proiectului, participanții au derulat activități care au facilitat schimbul de bune practici, comunicarea și munca în echipe multinaționale. Comunicarea interumană s-a menținut și în prezent în social media. Și activitățile inovative derulate cu deținuții au avut un impact pe termen lung. De exemplu, tutorialul video creat de angajații care au urmat cursul de dezvoltare a abilităților inovatoare este utilizat ca resursă și în prezent la nivelul întregii țări de către ofițerii asistenți sociali în cadrul programului de pregătire pentru liberare. Proiectul a avut un impact pozitiv după finalizare și asupra partenerilor care nu erau din sistemul penitenciar, aceștia fructificând rezultatele în alte activități ulterioare de instruire.

Tot în plan național, implementarea proiectului IDECOM cu succes, a încurajat și alte penitenciare românești să își dorească să scrie și să aplice proiecte în cadrul programului ERASMUS+.

Proiectul a facilitat și cooperarea internațională iar după finalizarea acestuia a continuat colaborarea dintre parteneri. Împreună cu câțiva dintre foștii parteneri, Penitenciarul Timișoara a colaborat la scrierea și aplicarea unor noi proiecte în cadrul programului ERASMUS+, două noi proiecte fiind finanțate și aflate în implementare în prezent.

Cristina Busuioc

#DiscoverEU

Din cauza pandemiei de Covid-19, ambele runde DiscoverEU planificate în 2020 au fost anulate și amânate. Pentru tinerii care încă nu au utilizat permisul de călătorie DiscoverEU câștigat la runda din noiembrie 2019, a fost prelungită perioada de călătorie până la data de 30 septembrie 2022. Ei vor fi contactați de echipa DiscoverEU care îi va ghida în continuare.

Dacă situația epidemiologică și reglementările din Europa vor permite, inițiativa DiscoverEU va fi relansată în această toamnă, în perioada 12-26 octombrie 2021, iar nu mai puțin de 60.000 de premise de călătorie vor fi puse la dispoziția tinerilor interesați.

Puteți urmări website-ul Erasmus+ unde veți găsi actualizări în mod constant, de asemenea, Portalul European pentru Tineret și grupul oficial de pe Facebook #DiscoverEU.

Participanții pot contacta direct contractantul la hello@start-discover.eu.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Pentru a veni în sprijinul găsirii de parteneri în Norvegia – cu sprijinul partenerului nostru de program din Norvegia, The Norwegian Center for International Cooperation in Education (DIKU) – vă propunem să consultați următoarele pagini de resurse:

Învățământ VET la standarde scandinave pentru elevii cu dizabilități din România – un proiect ESAYEP

Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova este promotorul proiectului „Învățământ VET la standarde scandinave pentru elevii cu dizabilități din România“ (2018-EY-PCVET-R2-0002)

Scopul principal al proiectului a fost acela de a îmbunătăți activitatea de instruire practică a elevilor cu dizabilități ce se formează în domenii VET, în cadrul stagiilor practice la agenții economici naționali, prin intermediul acestei vizite de studiu realizate de factorii implicați la școala VET Mosjøen Videregående Skole (NO). Obiective sale s-au concentrat pe:

 • dezvoltarea competențelor, abilităților de management insituțional/al clasei/atelierului care să conducă la organizarea unor stagii de practică moderne, bazate pe principii pedagogice contemporane, democratice și în acord cu nevoile pieței muncii pentru elevii VET cu dizabilități;
 • înțelegerea de către participanții la vizită, a modelelor prezentate și stabilirea unui set al acestora ce urmează să fie implementat și promovat în liceul beneficiar și în alte școli similare (un document);
 • conștientizarea populației școlare de necesitatea eficientizării stagiilor practice de specialitate, prin participarea la vizită a 3 reprezentanți ai elevilor, și popularizarea rezultatelor și modelelor vizitei către ceilalți elevi ai școlii și către minim alte 2 școli similare, prin intermediul unui set de instrumente și canale stabilite de proiect.

Pentru atingerea obiectivelor proiectului, ca urmare a vizitei la Mosjøen Videregående Skole, din Norvegia, realizată în perioada 27.01.2020-31.01.2020, conținuturile au fost anterior stabilite de reprezentantți celor 2 școli partenere și a agentului economic partener, pornind de atingerea celor 3 obiective de mai sus.

La vizită au participat 8 cadre didactice din domeniul VET, direct implicate în stagiile de practică ale școlii beneficiare, și 2 reprezentanți ai agentului economic partener, direct implicați în realizarea stagiilor practice ale elevilor școlii aplicante.

Aceștia au fost selectați pe baza unei metodologii și a unui calendar aprobate de Consiliul de administrație al scolii. Cei 2 reprezentanți ai agentului economic au fost nominalizați de acesta.

Vizita de studiu a celor 10 persoane din România a cuprins ateliere de lucru interactive, activități de analiză a modelelor norvegiene, simulări pedagogice ghidate de experți VET norvegieni, în vederea integrării în România a modelelor norvegiene testate. S-au organizat 4 vizite de studiu la agenți economici parteneri ai Mosjoen Videregaende Skole, cât și la atelierele acestora, unde s-au desfășurat activități concrete, reale de stagiu practic.

Procesul de selecție a participanților de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven” Craiova a fost riguros conceput și desfășurat, în baza unei metodologii aprobate de Consiliul de Administrație, cu un calendar precis, cu criterii clare și transparente, astfel că au participat la vizită profesorii care pot aduce impactul cel mai important elevilor cu dizabilități ai instituției.

Anterior vizitei, participanții selectați au beneficiat de un curs de pregătire lingvistică pentru limba engleză și de unul pentru pregătire pedagogică și culturală. S-au aplicat evaluări, iar la final au primit certificate.

Liceul Tehnologic Special „Beethoven“ din Craiova, împreună cu SC Top Service SRL, au asigurat în cooperare managementul proiectului, conform regulilor programului, au organizat toate aspectele organizatorice ce țin de pregătirea și realizarea vizitei de studiu, la partenerul de primire din Norvegia.

Ulterior vizitei s-au desfășurat activități comune, de implementare a bunelor practici, modelelor și instrumentelor preluate din stagiile de practică, realizate pentru elevii școlii. CDL, parteneriat și ghid de bune practici. S-a realizat un document comun în acest sens, ce va servi ca material de diseminare și transfer al rezultatelor proiectului.

Ambele organizații partenere din România au desfășurat un proces de diseminare și valorizare a rezultatelor, conform planului specific.

Ion Smarandache - coordonatorul proiectului, Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova

Învățământ universitar în Erasmus+

Învață, cunoaște, explorează! Ia inițiativa și bucură-te de o experiență Erasmus+ în altă țară!

În Erasmus+ App găsești un ghid pas cu pas cu informații utile, sfaturi practice sau povești de mobilitate ale altor studenți! Accesează varianta desktop sau instalează aplicația din Google Play Store / iTunes App Store pe smartphone sau tabletă.

Povești din experiența mea Erasmus – inspirația de care ai nevoie

Am învățat să fiu independentă, să socializez și să mă integrez în grupuri. Am învățat să îmi rezolv problemele pe cont propriu și să îmi port de grijă. Toate aceste experiențe m-au făcut să devin mult mai sigură pe abilitățile mele. De la căutarea unui cămin, până la gestionarea unor situații de criză (anularea zborurilor la întoarcere), am realizat că orice problemă poate avea o soluție.

Experiența mea din mobilitatea Erasmus mi-a arătat că limitele nu există. Dacă mi-aș fi imaginat că pot merge singură la Polul Nord, mi s-ar fi părut utopie. Însă, realitatea mi-a dovedit că mă pot adapta oricărei situații. Această mobilitate mi-a dăruit experiențe minunate, pe care nu aș putea vreodată să le uit. Mi-a dăruit prieteni din toate colțurile lumii, mi-a oferit posibilitatea să discut cu persoane din culturi total diferite de a noastră și, astfel, am descoperit că ne asemănăm în multe aspecte.

Universitatea din Oulu este superlativul învățământului superior. Clasele erau dotate cu toate cele necesare, atmosferă era foarte călduroasă, existau restaurante și cantine în interiorul universității (cu prețuri rezonabile – 2.6 euro un meniu întreg), sală de relaxare/somn, iar profesorii erau empatici și creativi. Toate acestea m-au făcut să merg cu drag și să îmi pară nespus de rău atunci când cursurile s-au întrerupt în luna martie. Partea bună era că eu deja terminasem majoritatea cursurilor și am urmat online doar un singur curs.

Perioada pandemiei nu m-a împiedicat să mă distrez, să mă întâlnesc cu prietenii și să petrec timp de calitate cu aceștia. Finlanda nu a avut restricții exagerate, singura fiind închiderea restaurantelor, muzeelor și a școlilor. În rest, ne puteam plimba prin parcuri, prin centrul orașului, puteam ieși oricând și oricum.

Ioana Tomescu este studentă a Universității ”Valahia” din Târgoviște și a participat în perioada ianuarie – mai 2020 la o mobilitate Erasmus+ de studiu la University of Oulu, Finlanda.

Pentru mine, toată această experiență acumulată în cele 5 luni de mobilitate Erasmus mi-a arătat că oameni din colțuri diferite ale lumii pot avea multe în comun, m-a învățat ce înseamnă multiculturalitatea și cum să mă adaptez (chiar și la -25 de grade). Mi-a oferit prietenii minunate, cunoștințe despre ce înseamnă un învățământ de calitate și amintiri pe care le voi purta mereu în minte și în suflet.”

Ioana Tomescu, Universitatea ”Valahia” din Târgoviște

Experiența Erasmus mi-a oferit posibilitatea să cunosc simultan oameni de pe toate continentele, lucru pentru care sunt extrem de recunoscătoare.

Experiența mea Erasmus este una pe care aș recomanda-o oricărui student din Universitate. În primul rând, poți fi plăcut surprins de câte lucruri interesante ți se pot întâmpla odată ce ieși din zona ta de comfort. Chiar dacă procesul didactic este mult mai diferit, și în cazul meu, mult mai dificil, întâlnești mulți oameni, printre care profesori, colegi de facultate, alți studenți Eramus, de la care ai ce învăța, aflând diverse povești de viață. Din păcate, pandemia a tăiat din experiența Erasmus în 2020, dar în 2019, mie mi-a oferit posibilitatea să leg prietenii noi, să vizitez locuri, să-mi îmbunătățesc limba franceză și să rămân cu multe impresii plăcute.

Vanda Zota este studentă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași și a participat in perioada septembrie 2019 – iunie 2020 la o moblilitate Erasmus+ de studiu la Université de Liège, Belgia.

Vanda Zota, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași

Am atâtea lucruri de povestit și sunt atât de entuziasmată să vă împărtășesc această experiență, încât nu știu cu ce să încep.

Mobilitatea mea Erasmus nu a fost una tocmai atipică, chiar dacă traversăm o perioadă delicată, cu multe restricții și schimbări. Interacțiunea face-to-face de-a lungul mobilității nu a lipsit deloc, însă, cu siguranță se putea mai bine. Cursurile s-au ținut la facultate din luna septembrie până la jumătatea lunii octombrie când Franța a intrat în carantină. Apoi, cursurile s-au ținut online din octombrie până în luna decembrie, iar examenele/prezentările le-am susținut online. Aici aș vrea să fac o paranteză și să menționez că eu mi-am ales doar cursuri speciale pentru studenții Erasmus sau „cours specifiques” cum le numesc ei, și atunci examenele au avut loc până în luna decembrie, pentru ca cei care au o mobilitate de studiu doar pe un singur semestru să nu se mai întoarcă în luna ianuarie pentru a susține examenele. Am avut vacanță până pe 25 ianuarie, după care au început înscrierile pentru semestrul II. Îi încurajez pe studenți să-și aleagă cursuri speciale, unele sunt foarte interesante. Spre exemplu, sunt cursuri care includ și plimbări prin oraș, iar profesorii sunt foarte deschiși. În prezent, am cursuri care se țin atât online, cât și la facultate (studentul decide dacă vrea sau nu să se prezinte la facultate), dar și cursuri care se țin doar la facultate.

Tot legat de cursuri, m-am bucurat să văd că-mi pot alege și cursuri de limba franceză, pentru că, deși mă descurcăm cu limba înainte să ajung în Franța, nu o stăpâneam atât de bine. Faptul că studenții care pleacă cu Erasmus își pot alege orice curs, din orice domeniu, mi se pare un mare avantaj pe care ni-l oferă universitatea noastră și de care viitori studenți Erasmus ar trebui să țină cont.

În ciuda restricțiilor, am putut călători, și-am reușit să vizitez câteva orașe, cum ar fi, Annecy, Grenoble, Perouges, Strasbourg, Colmar, to be continued. De asemenea, universitatea organizează și mici excursii pentru studenții Erasmus sau cei care vin din alte orașe.

Anca-Maria Trifan este studentă a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și a participat în perioada septembrie 2020 – iunie 2021 la o mobilitate de studiu la Université Lumiére Lyon 2, Franța.

Spuneam că interacțiunea face-to-face nu a lipsit și am apreciat faptul că, în ciuda pandemiei, cei care se ocupă de studenții Erasmus au organizat foarte multe activități interesante pentru noi pentru a putea socializa și a ne putea cunoaște, bineînțeles, într-un număr mai restrâns decât ar fi fost în mod normal.

Pe lângă partea de studiu, aș vrea să punctez câteva idei referitor la partea personală, pentru că experiența Erasmus, din punctul meu de vedere, nu este numai despre a învața sau a lua note bune. Personal, m-a ajutat să mă adun, am învățat ce înseamnă responsabilitate, să mă cunosc mai bine, să-mi îmbunătățesc partea de „self-confidence” la care stateateam foarte rău și să-mi dau seama că dacă îți dorești cu adevărat, orice e posibil. Nu vreau să sune ca un clișeu, însă asta este adevărul. Pentru mine a fost, cred, cea mai mare schimbare pe care am făcut-o până în momentul de față – să plec singură într-un loc străîn timp de 9 luni – eu fiind înconjurată tot timpul de prieteni și familie.

Mă simt recunoscătoare pentru această oportunitate și mă bucur că am luat decizia să plec, deși, în primă instanță eram foarte sceptică din cauza situației delicate în care ne aflam la începutul anului 2020.

Anca-Maria Trifan, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

ProVET - un proiect de succes într-un context atipic

Liceul Tehnologic Petrol Moreni continuă tradiția implementării de proiecte Erasmus+ în domeniul educației și formării profesionale, derulând în perioada 01/09/2020 – 31/08/2021 proiectul ”Pregătire profesională VET prin Erasmus+” – ProVET (2020-1-RO01-KA102-078398). Grupul țintă a fost reprezentat de cinci persoane responsabile cu dezvoltarea strategică a liceului și de 14 elevi din clasele a IX-a și a X-a de la profilul Resurse naturale și protecția mediului.

Prin acest proiect am urmărit:

 • formarea competențelor profesionale a celor cinci persoane responsabile cu dezvoltarea strategică a liceului, prin activități de job shadowing, timp de trei zile, în perioada 4-8 iunie la Agrupamento de Escolas de Barcelos (Portugalia). Activitățile s-au concentrat pe observarea modului de organizare, monitorizare și evaluare a elevilor care efectuează stagii de practică în diverse companii.
 • dobândirea unei experiențe practice relevante, prin formarea timp de zece zile a 14 elevi de la profilul Resurse naturale și protecția mediului (6 elevi de clasa a IX-a și 8 elevi de clasa a X-a) prin stagii de pregătire practică la Departamentul de Administrare și Conservare Teritorială (DACT) din cadrul Primăriei Barcelos – Portugalia. Activitățile practice efectuate au fost în concordanță cu programele școlare aferente modulelor de practică comasată pentru fiecare clasă: Managementul resurselor naturale - clasa a IX-a, Surse locale de poluare - clasa a X-a.
 • creșterea gradului de internaționalizare a educației în liceu prin îmbunătățirea competențelor lingvistice și interculturale ale tuturor participanților la mobilități.

În ciuda situației pandemice din acest an, am reușit să derulăm cu succes mobilitățile, prezentate cel mai bine chiar de către participanți:

”În timpul activității de job shadowing am discutat cu colegii portughezi despre modul în care colaborează cu agenții economici pentru organizarea stagiilor de pregătire practică a elevilor, am vizitat diferite companii cu care școala portugheză are încheiate parteneriate pentru realizarea practicii de către elevi (Barcelinox - Construcao em Inox, Armindo Sousa Technology Innovation, Motorline Electrocelos SA etc.). Ne-am inspirat din experiența portugheză pentru a realiza un mini-ghid cu exemple de bune practici care vor fi aplicate și în școala noastră.” (State Camelia, director adjunct)

”Am avut șansa unică de a face practica în străinătate, prin proiectul Erasmus+. Am avut ocazia să vedem o altă țară, pentru că nu toți am avut ocazia să ieșim din țară, iar unii dintre noi nu au mai ieșit nici măcar din localitatea noastră. Timp de două săptămâni am avut ocazia să vedem cum trăiesc portughezii în armonie cu mediul înconjurător, cum se gândesc să ia cele mai bune decizii pentru țara lor și încearcă să respecte natura în tot ceea ce fac. Am recoltat și am analizat probe de apă și sol; am studiat fenomenul de nebulozitate de la ocean; am ecologizat zona în care va fi construit un campus. Pe lângă toate aceste activități, am studiat și limba portugheză, care este o limbă frumoasă și ușor de înțeles. Am avut șansa de a învăța lucruri noi, de a observa stilul de viață al altor persoane, am vizitat locuri pline de farmec. Decizia de a participa la acest proiect a fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o până acum!“ (Denisa Radu, clasa a IX-a)

”Toată experiența a fost extraordinară, începând de la călătoria cu avionul, continuând cu activitățile practice desfășurate în cele două săptămâni și cu vizitele culturale din weekend. Am învățat o sumedenie de lucruri utile, care mă vor ajuta nu numai la școală ci și în viață. Deși am plecat cu teama cauzată de pandemie, mi-am înfrânt toate emoțiile și nu regret absolut deloc că am participat la acest proiect. Mi-a plăcut tot ce am făcut în Portugalia și recomand tuturor colegilor să participe la astfel de proiecte, fără ezitare!” (Emil Paise, clasa a X-a)

Prof. Raluca Andreea Anghelina - coordonator proiect

Educația adulților în Erasmus+

Împreună pentru o viață mai bună! – un proiect al Liceului cu Program Sportiv din Roman

Într-o bună zi, după terminarea studiilor, voi lua diploma ca, după toate acestea, să-mi pot crea un viitor mai bun ... și sper cu tărie să pot face să se întâmple tot ceea ce îmi doresc. (F.A., 17 ani, Roman)

Elevii înscriși în cadrul Programului A Doua Șansă au povești de viață impresionante, majoritatea triste, dar pline de învățăminte, de speranță și de ambiție. Tineri sau mai în vârstă, adolescenți sau adulți cu experiență, acești oameni sunt niște eroi care nu au abandonat lupta, care nu s-au dat bătuți în fața vicisitudinilor vieții, care nu și-au pierdut speranța într-un viitor mai bun, oameni ambițioși de la care avem, cu siguranță, multe de învățat.

Toți cursanții au mărturisit că au avut parte de momente dificile în viața lor, momente care i-au marcat. Absența strictului necesar, a hainelor, încălțămintei, rechizitelor, i-a făcut să le fie rușine de colegi, alegând renunțarea. Timiditatea, frustrările, lipsa unui ajutor din partea părinților în viață, în general, la teme, în particular, i-au făcut să se simtă stingheri, neajutorați, neputincioși, descurajându-i în fața cerințelor și normelor impuse de școală. Alții, rămași orfani, au trebuit să muncească de mici ca să-și câștige existența, neglijând astfel școala și abandonându-și studiile. Acum regretă că nu au continuat, că nu și-au dorit mai mult decât le-a oferit atunci viața, dar, în egală măsură, se bucură că au primit Șansa a Doua.

Fiecare are o poveste din care a învățat că cel mai important lucru este să ai un nivel minimal de pregătire, pentru a te putea integra social și pentru a-i putea ajuta pe cei din jurul tău. Datorită acestui program au avut curajul de a se reîntoarce în bănci și privesc cu mai multă încredere spre propriul viitor. Au înțeles că fără carte nu poți face nimic. Acești oameni nu regretă nici o clipă decizia de a se fi întors într-o instituție de învățământ, pentru că acum au descoperit că școala le place, că pot face mai mult pentru viața lor și a copiilor lor, că pot obține un loc de muncă, că dorințele li se pot împlini.

Programul A Doua Șansă a debutat la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Roman, în octombrie 2008, cu un efectiv de 60 de cursanți (două grupe de învățământ primar și două grupe de învățământ secundar inferior) și este un proiect care se desfășoară printr-un parteneriat între LPS Roman, Fundația Umanitară "Pacea", Grupul Școlar Construcții de Mașini Roman (perioada 2008-2010) și Colegiul Tehnic "Petru Poni" Roman, LPS Roman fiind singura unitate școlară din Roman și din zonă care derulează acest program.

Startul a fost dat de Fundația Umanitară "Pacea" care a organizat "Școala de alfabetizare", în 2006. Fiind o instituție nonprofit și nu o instituție de învățământ acreditată, nu putea elibera certificate de absolvire cursanților care participau la activitățile educative. În acest context, Liceul cu Program Sportiv a început colaborarea cu Fundația Umanitară "Pacea". Astfel, cele două unități au asigurat cursanților transport gratuit la școală, o masă caldă pe zi, asistență socială, psiholog, cadre didactice, mediator școlar, ateliere și toată logistica necesară pentru derularea programului.

Acest proiect a presupus adaptarea la schimbările din lumea contemporană, rezistență la efectele nocive ale unor fenomene sociale, culturale sau comportamentale, impunerea noilor viziuni asupra educației ca sistem în acțiune, adaptarea strategiilor didactice la grupul țintă. În cazul de față, grupul țintă a fost format, inițial, din copii situați în Str. Fabricii (Satul Olimpic), care abandonaseră școala și care nu au fost deloc puțini. Acești copii proveneau dintr-un mediu defavorizat, familii de rromi, fără locuri de muncă, cu locuințe insalubre, copii abandonați sau orfani. Anii următori, s-au înscris cursanți din Roman și din comunele învecinate. În ultimii patru ani au absolvit ciclul inferior al liceului, un număr de 26 cursanți.

Preocupați de rezolvarea acestor probleme stringente ale comunității, profesorii de la Liceul cu Program Sportiv Roman au scris proiectul Erasmus+ intitulat "Educație pentru Diversitate, Incluziune și Toleranță" (1 august 2019 - 31 ianuarie 2021), care a primit finanțare.

Obiectivul general al proiectului urmărește îmbunătățirea competențelor de lucru specifice cadrelor didactice care predau sau vor preda la clase unde se lucrează cu adulții sau tinerii ce au depășit vârsta legală pentru școlarizare în instituțiile de stat și care pot frecventa Programul A Doua Șansă.

În urma parcurgerii stagiului de formare, cei opt profesori participanți au dobândit noi cunoștințe, abilități, deprinderi ce contribuie la îmbunătățirea actului profesional, la acumularea unei experiențe valoroase, constituind o sursă de motivație și un mijloc de dezvoltare profesională și personală continuă. De asemenea, aceștia au beneficiat de dialog, interacțiune și formare multiculturală ce vor fi consolidate în procesul de predare-învățare-evaluare prin noi abordări care să stimuleze toleranța și respectul pentru diversitate, să promoveze incluziunea. În acest sens activitățile desfășurate pe întreaga durată a proiectului vizează necesarul de cunoștințe și contribuie la crearea unor strategii eficiente în vederea îmbunătăţirii calităţii şi eficienţei educaţiei si formării, promovării echităţii, unităţii în diversitate, a incluziunii sociale şi europene, dar şi a creşterii calităţii serviciilor educaţionale furnizate beneficiarilor.

Fiecare oră marchează un dialog sincer despre ce înseamnă să nu renunți la statutul de om cu dreptul la fericire, despre curajul de a te reinventa, despre bogăția ce o poți afla dintr-o carte, despre demnitatea de a munci decent, despre șansa la o nouă viață. Uneori, desenele, temele sau fișele ce trebuiau completate păreau o adevărată aventură, dar puțin câte puțin ele au devenit o bucurie. Momentele amuzante, lucrul în echipă, răbdarea și satisfacția de a reuși o sarcină de lucru au insuflat curaj.

Poveștile de viață unice ale cursanților pot fi exemple de urmat pentru mulți dintre elevii aflați în situații similare sau în risc de abandon școlar. Merită subliniată deschiderea elevilor de diferite vârste, care și-au povestit experiențele de viață fără inhibiții, dovedind maturitate și entuziasm. Aceștia au apreciat felul în care au fost motivați să frecventeze cursurile de către cadrele didactice implicate. "Timp de 2 ani școlari consecutivi am predat în cadrul acestui program orele de consiliere psihologică, iar această experiență a fost pentru mine o adevărată lecție de viață. Am putut cunoaște oameni simpli, trecuți bine de prima tinerețe, cu multe experiențe de viață ratate, și totuși senini, disciplinați și dispuși să învețe orice i-ar putea ajuta să reușească să se simtă valorizați în proprii ochi."(prof. Anca Lungu)

"A.P. este cursantul care m-a determinat să derulez programul A Doua Șansă, un copil părăsit de părinți, luat în grija unei familii binevoitoare. Avea 11 ani când a venit la noi la școală, însoțit de o doamnă învățătoare, care l-a ajutat să descopere tainele literelor și ale socotitului, dar care nu putea fi înscris la școală la vârsta respectivă, deci era în risc de analfabetism. A fost înscris la Nivelul I (clasa I-a), în anul școlar 2008, iar în 2014, a absolvit învățământul secundar inferior (echivalentul a 10 clase). Precizez că elevul nu a înregistrat nici o absență în cei 6 ani de studiu. Imediat a fost angajat la întreprinderea TRV Roman și, după câteva luni, firma l-a trimis la specializare în Polonia." (dir. adj. prof. Ana Luca)

T.L, un cursant orfan de tată, avea câțiva frați mai mici în îngrijire, cu o inteligență nativă și un spirit antreprenorial foarte dezvoltat. A parcurs cursurile programului A Doua Șansă, cu dorința de a-și deschide o afacere. A finalizat cursurile programului și a reușit să-și împlinească visul. A lucrat în Irlanda, de la muncitor necalificat până la buldozerist (licență obținută prin ore teoretice și practice la firma la care lucra). Aici, în țară, și-a deschis o firmă în domeniul agricol, apicultură și hală pentru lucrări mecanice.

P. I. a abandonat școala datorită problemelor din familie, care l-au afectat foarte mult și, împătimit de calculatoare, s-a refugiat în lumea tehnologiei care, aparent, îi oferea satisfacție și liniște. A dobândit cunoștințe despre diverse sisteme de operare pe calculator dar a rămas în documentele școlare la nivelul clasei a V-a. A Doua Șansă a fost salvarea acestui om valoros, repus pe traiectoria normală prin parcurgerea programului, fiind angajat ulterior la o firmă cu profil, operare pe calculator.

C.M. provine dintr-o familie rromă. S-a înscris la programul A Doua Șansă, pornind de la Nivelul I (clasa I-a) și promovând învățământul secundar inferior (10 clase), în 2020. Convins că prin efort personal, poate recupera handicapul pe care-l avea, C.M, a dat dovadă de mult bun simț și nu a înregistrat absențe la cursuri.

Cel mai impresionant este cazul domnului T. C-tin, în vârstă de 68 de ani, un domn de la Dagâța care vine zi de zi, de la distanță, la cursuri. A mărturisit că nu a avut o viață ușoară, de mic copil nu prea i-a plăcut școala și nu a considerat-o necesară. Anii s-au scurs, a devenit adult, a fost muzicant un timp pentru a se putea întreține și a-și crește copiii. Declicul s-a produs într-o zi când a vrut să se angajeze la o firmă: la depunerea dosarul s-a izbit de respingerea managerului deoarece nu îndeplinea condițiile, neavând studii. Tristețea și dezamăgirea l-au ambiționat. A aflat de la o cunoștință despre Programul A Doua Șansă, s-a înscris și își dorește să termine studiile. Deși dorința lui de a participa la cursuri a stârnit curiozitatea prietenilor, el nu s-a descurajat și și-a promis lui însuși că va urma necondiționat programul. Nu se gândește la anii pe care îi are, spune doar că, atât timp cât Dumnezeu îi dă sănătate, nu se va opri până când nu va avea o diplomă.

"... Am o soție minunată și doi copii frumoși. Pot spune despre mine că sunt o fire vulcanică, ambițioasă și onestă. Motivația cea mai mare a fost de a demonstra copiilor mei că, indiferent de vârstă, poți să realizezi ceea ce îți propui."(G.F.I., 35 ani, Roman)

"Îmi place foarte mult să am grijă de casa unde locuiesc, de părinții mei care sunt în vârstă. Am o livadă mică în grădină, făcută de mine... M-am înscris la Programul A Doua Șansă ca să mă angajez și să recuperez timpul pierdut."(C.C.C., Roman)

Care sunt motivațiile, aspirațiile, dorințele acestor tineri și adulți atunci când pășesc pragul clasei? Unii își doresc să finalizeze studiile în vederea obținerii unui loc de munca, pentru angajare, alții pentru examenul auto, alții pentru ei, pentru dezvoltarea lor personală, ca oameni, ca părinți, ca cetățeni ai unei comunități în care educația nu este un privilegiu, ci este un drept al tuturor. Școala satisface nevoia fiecăruia de a se simți competent și integrat. Fiecare luptă pentru visul lui și încearcă să devină un om mai bun, mai valoros, să-și depășească condiția. Iar noi suntem aici ca să îi ajutăm, ca să îi ghidăm, ca să învățăm zi de zi de la ei că perseverența, ambiția și speranța sparg ziduri și prejudecăți, lasă în urmă neputințele și poveștile dureroase și făuresc un viitor mai bun.

"Am ales să frecventez acest program pentru că îmi doresc un viitor mai bun și mai frumos...Țin să le mulțumesc cadrelor didactice pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă pentru a mă pregăti pentru VIITOR." (B.D.M.)

Prof. Zaharia Zina, Liceul cu Program Sportiv Roman

Corpul European de Solidaritate

ACCES: Șase evenimente pilot rezidențiale pentru schimbare prin proiecte de solidaritate

Când și unde?

Termen de înscriere până pe 29 iulie pentru cursurile desfășurate între 20 și 22 august la:

Termen de înscriere până pe 5 august pentru cursurile desfășurate între 27 și 29 august la:

Pentru detalii și înscriere dă click pe link-urile de mai sus pe numele orașelor (vor avea prioritate participanții din județul în care se desfășoară cursul precum și cele învecinate).

Atelierul durează 2 zile pline, începând vineri după-amiază și închind duminica la prânz. Prima și ultima zi de atelier au 3 ore de lucru efectiv, împărțite în 2 sesiuni a câte 90 de minute, iar a doua zi va avea 4 sesiuni cu 6 ore de lucru efectiv.

Va exista și o parte de pregătire online de aproximativ 3 ore care va fi anunțată în avans.

Cei intresați să își rafineze și să continue să lucreze la ideile de proiect sunt invitați să participe și la proCES - Proiecte de solidaritate, care va avea loc în septembrie unde beneficiați de un coach care vă poate ghida pentru a continua și finaliza procesul de scriere al unui proiect înainte de termenul de 5 octombrie.

Mentoratul este o dimensiune importantă a programului Corpul European de Solidaritate, iar calitatea acestui proces este esențială pentru facilitarea dimensiunilor de învățare și integrare a voluntarilor într-un program care abia a început și care înseamnă și 7 ani de mentorat cu un singur scop: dezvoltarea voluntarilor pentru a aduce impact în comunități prin intermediul proiectelor finanțate.

Așa că, dacă ....

 • ești mentor în proiecte de voluntariat sau ești pe punctul de a începe această călătorie
 • dezvolți și implementezi proiecte în Corpul European de Solidaritate
 • coordonezi voluntari sau le facilitezi procesul de învățare
 • dezvolți instrumente și resurse despre mentorat

De la beneficiar la agent al schimbării – O călătorie inițiatică

Cred cu tărie în puterea tinerilor de a schimba lucrurile în bine, de a fi solidari și de a rezolva împreună problemele din comunitățile lor. Mai cred și că dacă vrei să schimbi în bine viața cuiva, e nevoie să te implici și să fii parte din acea schimbare. Sunt recunoscătoare pentru toate șansele pe care le-am avut în călătoria mea inițiatică: de la Studii Europene, la proiecte de tineret, de la beneficiară a proiectelor, la parte din echipa de management în „Mobile Youth Work: Shaping European practices”, de la beneficiar în schimburi internaționale de tineri, la Training of Trainers pentru grupuri cu abilități mixte, de la voluntariat în campanii „No Hate Speech“ și organizare comunitară în Youth Voice Romania, la bursa Proffessional Fellowship Program în SUA. Toată călătoria de învățare formală, informală și nonformală m-a condus, pas cu pas, la descoperirea pasiunii pentru domeniul politicilor de tineret și la cercetarea doctorală “Politici Europene de Tineret adresate tinerilor NEETs. Studiu de caz: Transferul Politicilor Europene de Tineret adresate tinerilor NEETs în România”. Apoi, foarte recent, am făcut pasul către echipa Corpului European de Solidaritate.

Începutul a însemnat o bursă Erasmus la Universitatea din Gdansk și stagiul Erasmus la European Solidarity Center, odată cu care am descoperit că “Solidarity was born in Gdansk...”, idee care se referă la Mișcarea Solidarității din Polonia. Am descoperit apoi în București, în Drumul Taberei, o pictură murală care susține că “A început în Gdansk, s-a încheiat la București”, cu referire la revoluțiile care au dus la căderea comunismului. Chiar dacă solidaritatea a început la Gdansk, eu nu cred că s-a încheiat la București, ci continuă cu fiecare tânăr european, datorită experiențelor de învățare posibile prin programele de studiu, practică, colaborare și nu numai. Cred că, prin intervenții pozitive și de impact în comunitățile lor, influențând alți tineri sau pur și simplu interacționând solidar, orice tânăr poate deveni un agent al schimbării în bine.

Pentru mine, această schimbare a însemnat fiecare experiență de voluntariat din care am învățat câte ceva și care m-a ajutat în dezvoltarea personală și profesională. Din proiectul „Youth Voice Romania“, de pildă, am învățat ce înseamnă organizarea comunitară; am facilitat interacțiunile între tinerii liceeni, am organizat campanii anti-discriminare, am cunoscut oameni grozavi și am rămas cu prietenii de lungă durată. Prin voluntariatul pentru persoane nevăzătoare, la Asociația Tandem, am învățat să ofer sprijin accesibilizat în funcție de nevoi, am primit lecții de viață și am creat conexiuni intense. Am cunoscut copii minunați pe care i-am văzut cum se transformă în adolescenți și tineri talentați, cu abilități pentru climbing, muzică sau limbi străine și care, din păcate, sunt percepuți social prin prisma deficiențelor lor de vedere. Îmi doresc ca schimbarea în bine pentru zona aceasta să însemne mai multă naturalețe în abordarea persoanelor cu orice fel de dizabilități.

Experiența de voluntariat în lucrul cu grupuri vulnerabile și campaniile anti-discriminare la care am participat mi-au deschis calea către programul american Professional Fellows, cu o durată de 6 săptămâni. A fost o perioadă în care am învățat despre organizare comunitară, m-am familiarizat cu metode și bune practici în lucrul cu persoane cu nevoi speciale și, mai ales, am construit o legătură foarte strânsă cu mentora mea din Columbus (Ohio), care ajută persoanele cu dizabilități să își găsească un loc de muncă. În mai 2018, am organizat împreună un proiect de schimb de experiență în România, timp de o săptămână, în București și Sibiu, pentru a observa realitatea și a împărtăși cunoștințe despre includere și accesibilitate.

La întoarcerea din SUA, masterandă în programul de Cultură și Politică în Context European și Internațional, am vrut să dau mai departe din experiența și cunoștințele dobândite, așa că am fost și eu mentor și ExchangeAbility Coordinator în asociația Erasmus Student Network. Am implementat săptămâna Social Inclusion, în cadrul căreia am organizat activități cu mixed abilities groups, unde participanții erau puși în rolul de a experimenta lipsa accesului la unele simțuri (Dinner in the Dark).

Din 2018 am lucrat și în audit în limbile germană și engleză, iar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost mediul înternațional orientat spre învățare continuă, precum și colegii, dar mai ales faptul că am avut ocazia să mă implic în proiecte de Responsabilitate Socială Corporatistă, să particip la evenimente de învățare, dezvoltare și mentorat pentru colegii noi. Însă nu am renunțat la pasiunea pentru domeniul de tineret și la continuarea studiilor. Prin activitățile de voluntariat în Asociatia de Ecoturism Azimut și proiectul „Țintește sus!”am învățat respectul și grija față de natură, solidaritatea față de membrii grupului în drumeții sau față de membrii comunității. Am învățat că ascensiunea se face cu pași mici și că nimeni nu trebuie lăsat în urmă.

Concursul recent pentru un post în echipa Corpului European de Solidaritate mi-a dat mari emoții, însă pregătirea din bibliografia necesară și experiența anterioară în domeniul politicilor de tineret, împreună cu motivația personală și cu toți pașii de până acum, mi-au dat șansa să fiu acum, aici. Fără voluntariat și fără proiecte europene, probabil că oportunitățile mele ar fi fost altele, cu siguranță mai restrânse, iar pașii m-ar fi purtat într-o altă călătorie inițiatică.

Acest nou început reprezintă o călătorie fascinantă în care am pornit fără așteptări prestabilite, ci cu deschidere și curiozitate. Fiecare zi vine cu ceva nou, dar și cu pași de lucru clari și bine stabiliți, într-un mediu plăcut cu oameni grozavi, dedicați „Transformării României prin învățare.” “Călătoria nu se oprește aici, sunt munți mai mari, urcușuri mai abrupte, pași mai mici, de-ai obosit nu-i osteneală în tine, ci e viață, așa că haide, pune dreptul în față...”.

Anca Irimia

Formator - transformator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

Vă invităm la o întâlnire lunară cu rețeaua de formatori a Agenției, printr-un reprezentant al ei, care va vorbi despre formare - transformare și alte roluri pe care le joacă în acest context – Marian Ancuța (marian.ancuta@gmail.com)!

Reziliența – o competență

Odată cu apariția pandemiei la nivel global, în agenda publică au început să își facă loc și subiecte care, deși erau considerate urgente încă de acum 30 de ani, pare că abia acum sunt conștientizate la nivelul factorilor de decizie și al mentalului colectiv. Urgențele de mediu sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, iar discuțiile serioase pe aceste teme nu mai pot fi evitate, chiar dacă avem impresia că efectele lor sunt mai îndepărtate decât cele ale crizei pandemice. Din păcate, chiar și în ultimii doi ani, teritorii din diverse părți ale gobului au pus la grea încercare de fenomene meteorologice devastatoare: alunecări de teren, poluare extremă, inundații, furtuni, temperaturi excesive în ambele sensuri. Acestea se resimt și în România. Este puțin probabil să nu fi remarcat creșterea frecvenței codurilor galbene, portocalii sau chiar roșii.

Nu putem ignora provocările actuale, însă provocările viitorului – cruciale pentru generațiile pe care le creștem – nu sunt atât de îndepărtate încât să ne permitem să le ignorăm. Tinerii au cele mai serioase motive să își pună întrebări despre felul în care va arăta lumea peste 20 sau peste 50 de ani, când ei vor avea vârsta bunicilor lor de astăzi. Și mulți dintre ei nu doar că își pun întrebări, dar încearcă să le găsească și răspunsuri! Însă este în egală măsură și responsabilitatea noastră să lăsăm moștenire o planetă pe care să se poată trăi cel puțin la fel de bine ca și până acum. Impactul schimbărilor climatice, poluarea aerului, pierderea biodiversității și degradarea oceanelor provoacă deja suferințe imense la nivel global și adăpostesc și alte vulnerabilități sistemice pentru economia globală care, la o privire mai atentă, ar putea eclipsa criza actuală. Impactul fizic și economic generat de schimbările climatice este deja resimțit, iar unele regiuni se confruntă cu evenimente meteorologice extreme, în paralel cu pandemia de COVID-19.

Tot acest context, marcat de schimbare și dezechilibru socioeconomic accentuat, precum și vulnerabilitatea crescândă în fața pericolelor naturale, tehnologice și sanitare, determină extinderea conceptului de „reziliență“. Aceasta este necesară pentru a ajuta oamenii și comunitățile să treacă dincolo de crize și pentru a susține autoritățile locale în construirea unor perspective pe termen lung, care să prevadă atât riscurile cât și măsurile care se pot lua pentru a le face față cât mai bine. Sunt două entități care nu pot depăși noile provocări decât împreună: autoritățile publice vor avea nevoie în mod direct de sprijinul comunității, iar comunitățile vor putea fi salvate doar prin programe pe termen lung, implementate de autorități. Vă invit să faceți un exercițiu legat de acțiunile de igienizare – veți descoperi că sunt sustenabile doar acelea în care autoritățile și grupurile de inițiativă locală lucrează împreună! Altfel, aceeași oameni ies și culeg tone de gunoaie pe care alți „aceeași oameni“ le produc.

Pentru a răspunde provocărilor contemporane, va trebui să dobândim și să ne dezvoltăm competența de a fi rezilienți în mod constant, la toate nivelurile: micro (individual), mezo (grup, comunitate etc.) și macro (oraș, regiune, țară, continent). Ceea ce construim acum va trebui să poată fi folosit și în viitor. Așadar, este esențial să adoptăm o viziune intergenerațională prin implicarea tuturor resurselor de la nivel local. Planul european pentru redresare și reziliență prevede multe măsuri în acest sens, însă va fi nevoie de contribuții individuale, locale și regionale pentru ca provocările viitoare să ne găsească mai pregătiți.

Apărut inițial în fizica materialelor, pentru a defini proprietatea unui material de a reveni la forma inițială (și, totodată, de a-și recăpăta structura și funcțiile) după ce a suferit o deformare, în urma unui șoc sau unei presiuni continue, conceptul de „reziliență“ a fost preluat și utilizat în moduri diferite. O abordare holistică ar descrie reziliența urmărind elementele care afectează „capacitatea indivizilor, a comunităților și a sistemelor de a supraviețui, de a se adapta și de a crește în fața stresului și a șocurilor, precum și capacitatea acestora de a se transforma atunci când condițiile o cer“. Termenul provine din cuvântul latin „resilio“ care înseamnă „a sări înapoi“. Un sistem rezilient este acela care are capacitatea naturală sau cultivată de a se redresa, chiar dacă acest parcurs presupune și o anumită vulnerabilitate temporară. Chiar dacă se deformează la impact, un sistem rezilient are elasticitatea necesară de a-și reveni după șocul încasat! Acest „sistem“ poate fi un bloc de locuințe, o școală sau un cartier, poate fi grupul tău de prieteni sau de colegi, poate fi orașul sau țara în care trăiești. Pot fi și eu, poți fi chiar tu!

De aceea, exercițiul pe care ți-l propunem în luna curentă este de a reflecta la cei 7 C ai rezilienței (în engleză, în original): competence, confidence, connection, character, contribution, coping și control.

Oportunități pentru tineret promovate în cadrul proiectului ESC for YOUTH

ATCE Speranța Râmniceană a derulat în perioada 08 - 11 iulie 2021 Conferința de promovare a Corpului European de Solidaritate, cu participarea a 100 de tineri, eligibili pentru a lua parte în viitorul apropiat la mobilități și activități prin cele 3 componente ale programului: voluntariat, solidaritate și experiență profesională. Cele 4 zile de activități au oferit tinerilor posibilitatea de a cunoaște mai bine oportunitățile oferite prin Corpului European de Solidaritate, de a iniția propuneri pe fiecare dintre măsuri, de a participa la prezentări și de a fi actorii principali ai atelierelor de lucru, care au avut drept obiectiv realizarea unei analize locale a posibilităților de implicare și promovare în proiecte europene. În cadrul videoconferințelor, dl. Emanuel Franga, expert ANPCDEFP, a prezentat structura, misiunea, viziunea și implicațiile Corpului European de Solidaritate, transmițând un mesaj de motivare și încredere tinerilor și invitaților prezenți la conferință.

În sală, prin intervenții în videoconferință ori în formă fizică, am înregistrat participarea domnei prof. Univ. Dr. Nicoleta Gudănescu - Universitatea Hiperyon București, care ne-a vorbit despre impactul pe zona de investiții cu caracter social, dl. Marius Neculae - fost director al Muzeului Municipal Râmnicu Sărat - Coordonator de proiect, care ne-a vorbit despre importanța voluntariatului în relația cu diferite instituții și ONG-uri, dl. Julien Benzina, voluntar în cadrul proiectului de experiență profesională - ESC FOR YOUTH, dl. Neculăiasa Vasile - Formator AN și consilier local al Municipiului Râmnicu Sărat - coordonator al implementării Strategiei de Tineret a Municipiului Râmnicu Sărat, dl. Andreiu Silviu - consilier local, dl. Primar, Sorin Cîrjan - care a realizat o incursiune în povestea implicării pentru comunitate - inițiator al voluntariatului în Râmnicu Sărat, dl. Volodea Mateevici - Președinte al ATCE SR și Manager al Grupului de Acțiune Locală Sus Râmnicul și cadre didactice din cele 4 licee din municipiu. Evenimentul a fost moderat și coordonat de dl. Florin Ceparu - City Manager al Municipiului Râmnicu Sărat și Președinte al Asociației de Tineret Onix, într-un cadru nonformal și participativ.

Povestea voluntariatului generează sinergii și merge mai departe în Râmnicu Sărat, iar multiculturalitatea, inițiativa și spiritul civic, comunicarea între generații și între profesii reprezintă în continuare puncte importante de susținere pentru dezvoltarea zonală.

Echipa ATCE Speranța Râmniceană

te informează...

Concursul foto & video DiscoverEU se întoarce!

Sunt invitați să participe tinerii care au candidat la una dintre rundele DiscoverEU din 2018 și 2019, fie că au fost selectați sau nu. Concursul se va desfășura în perioada 1 iulie 2021 – 28 februarie 2022 și fiecare lună va avea o altă temă.

Tema lunii iulie este - "ViewEU!". Din inima orașului până în mediul rural, privește pe fereastră și prezintă ceea ce vezi într-o fotografie sau într-un videoclip!

Pentru a participa, tinerii trebuie să încarce o fotografie sau un videoclip (cu o durată de maximum 15 secunde) pe contul lor public de Instagram, să adauge hashtag-urile #DiscoverEU și #Competition și contul de Instagram al European Youth @european_youth_eu, să completeze chestionarul și să-și invite prietenii să dea un like postării lor. Nu există o limită a materialelor înscrise în concurs.

Până la zece câștigători vor fi aleși în fiecare lună și fiecare va primi un premiu de 100 de euro.

Termene limită:

 • 31 iulie 2021
 • 31 august 2021
 • 30 septembrie 2021
 • 31 octombrie 2021
 • 30 noiembrie 2021
 • 31 decembrie 2021
 • 31 ianuarie 2022
 • 28 februarie 2022

A apărut broșura Euro-working

Ghid care conține informații privind munca în străinătate.

Eurodesk a lansat publicația Euro-working, un ghid care sprijină tinerii care își doresc să muncească în străinătate.

Broșura le prezintă tinerilor rețelele de informare EURES, Euroguidance și Eurodesk și site-uri care le oferă informații despre diferite tipuri de locuri de muncă, cu normă întreagă, sezoniere, stagii, prin programe de schimburi în domeniul muncii sau informații despre antreprenoriat.

Tinerii pot găsi aici informații privind condițiile de muncă în Uniunea Europeana, precum și sfaturi utile privind procesul de trimitere a candidaturilor și aspecte administrative pe care aceștia trebuie să le aibă în vedere.

2021 - Anul european al căilor ferate

Această inițiativă a Comisiei Europene va evidenția beneficiile transportului feroviar ca mijloc de transport durabil, inovator și sigur.

În 2021, o serie de evenimente, campanii și inițiative vor promova transportul feroviar pentru a încuraja utilizarea trenului atât de către cetățeni cât și de către companii pentru a sprijini realizarea obiectivelor ”Pactului ecologic european în domeniul transporturilor”. Acestea vor evidenția multiplele dimensiuni ale transportului feroviar, caracterul inovator al industriei feroviare din Europe, rolul căilor ferate în cultura și patrimoniul european, importanța lor pentru conectarea regiunilor, a oamenilor și a întreprinderilor, contribuția lor la turismul durabil, precum și participarea lor la relațiile UE cu statele învecinate.

Klaipėda: Capitala europeană a tineretului 2021

“Capitala europeană a tineretului 2021” este Klaipėda, al treilea oraș ca mărime din Lituania, port la Marea Baltică, centru administrativ, de afaceri, cultural și recreativ din zona vestică a Lituaniei. Titlul este acordat anual unui alt oraș european de către Forumul European al Tineretului.

Având tema” CHOOSEKLAIPEDA”, orașul urmărește să devină unul deschis și digitalizat cu scopul de a crea oportunități pentru ca toți tinerii să se dezvolte, să trăiască, să muncească, să inoveze și să-și împărtășească ideile. Tinerii sunt încurajați să creadă în eforturile lor, astfel încât să fie lideri în domeniul politicilor de tineret și să lucreze împreună pentru binele tinerilor din Klaipėda și din întreaga lume.

Chooseklaipeda vă invită să vă creați propria poveste în orașul oportunităților!

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor care organizează și promovează Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Concurs LinguaFest 10

Concursul LinguaFest 10 este dedicat elevilor cu vârste cuprinse între 10 - 15 ani din România și din comunitățile românești din Europa. Cei 10 câștigători vor fi selectați dintre copiii care vor trimite până pe 1 august un clip video în care răspund la următoareleîntrebări: 1) În ce limbă crezi că vei lucra peste 10 ani-15 ani? 2) Din ce țări crezi că vor fi colegii tăi de muncă? 3) Ai vrea să studiezi sau să muncești in altă țară? Dacă da, unde și de ce?

Înregistrarea video a răspunsurilor la întrebări va fi obligatoriu însoțită de acordul completat și semnat de părinți (scanat sau fotografiat clar) pentru utilizarea imaginii minorilor participanți la concurs (este ultima pagină din Regulament).

Vă dorim mult succes!

Certificatul Lingvistic European 2021 – acordat proiectelor inovatoare în predarea și învățarea limbilor străine

NOU! Începând cu Programul Erasmus+ 2021 - 2027, Certificatul Lingvistic European se va acorda numai proiectelor finanțate în cadrul acestui program. Această regulă se va aplica începând cu ediția 2022 a acțiunii.

Competiția pentru anul 2021 este deschisă până pe 20 august. Prioritățile ediției curente au fost prezentate în numerele din februarie - martie - aprilie ale revistei ANews, dar le poți revedea, cu click pe butonul de mai jos, alături de criteriile de evaluare și de formularul de candidatură.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

 • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
 • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
 • instruirea multiplicatorilor;
 • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Carierele cadrelor didactice în Europa: acces, progres și sprijin

Pe măsură ce Europa se adresează provocărilor sale educaționale, sociale și economice, rolul profesorilor devine din ce în ce mai important. Creșterea așteptărilor privind rezultatele elevilor și presiunile mai mari datorate unei populații mai variate de elevi, combinate cu inovațiile tehnologice rapide, au un impact profund asupra profesiei de cadru didactic.

Raportul Eurydice cu titlul Carierele cadrelor didactice în Europa: acces, progres și sprijin contribuie la ansamblul de dovezi care pot ghida elaborarea politicilor în acordarea unui sprijin eficient cadrelor didactice, îmbunătăți profesionalismul și pot ridica statutul acestora.

Raportul ilustrează principalele provocări privind cererea și oferta profesorilor și modalitățile în care sistemele educaționale li se adresează prin planificarea în perspectivă. Studiul cercetează cerințele pentru a deveni profesor, condițiile de recrutare și de angajare, precum și perspectivele de dezvoltare profesională și de sprijin. Acesta stabilește oportunitățile de dezvoltare a carierei pentru profesori, atât în ceea ce privește progresul ierarhic și diversificarea sarcinilor, cât și situația referitoare la definirea și utilizarea cadrului de competențe ale profesorilor. Raportul analizează, de asemenea, evaluarea cadrelor didactice.

Raportul se concentrează asupra școlilor la nivelul primar și secundar general. Acesta acoperă toate țările Uniunii Europene, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Norvegia, Serbia și Turcia.

Principalele provocări ale cererii și ofertei de cadre didactice

Sistemele educaționale tind să se confrunte cu provocări similare și adesea suprapuse în ceea ce privește cererea și oferta de cadre didactice. Cele mai multe țări declară că, în fruntea listei se află că lipsa cadrelor didactice și îmbătrânirea populației de cadre didactice. Alte provocări includ supraoferta, lipsa studenților înscriși pentru formarea inițială a viitoarelor cadre didactice și profesorii care părăsesc profesia. În timp ce unele provocări provin dintr-o distribuție dezechilibrată a cadrelor didactice pe discipline și/sau zone geografice, cele mai multe sunt legate de chestiunea mai generală a atractivității profesiei.

Planificarea specifică în perspectivă pentru această profesie este o modalitate de a face față provocărilor existente și se desfășoară în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, multe țări efectuează o planificare anticipată doar pe o bază anuală, în timp ce altele au mai multe planuri pe termen lung, care pot fi mai potrivite pentru rezolvarea problemelor structurale. În plus, în ciuda faptului că lipsa reprezintă cea mai răspândită provocare, utilizarea stimulentelor pentru a atrage studenții la această profesie este încă rară.

Cum se face calificarea și recrutarea ca profesor

Calea principală pentru a deveni profesor începe de obicei cu finalizarea formării inițiale în profesie. În aproape jumătate dintre sistemele educaționale, cadrele didactice sunt pe deplin calificate la sfârșitul formării inițiale. În restul celor 23 de sisteme sunt necesari pași suplimentari. În șase țări, profesorii trebuie să reușească într-o examinare competitivă, iar în 17 sisteme de învățământ absolvenții formării inițiale trebuie să își dovedească capacitatea de a preda printr-un proces de acreditare, certificare, înregistrare sau examen național.

O treime dintre sistemele educaționale oferă modalități alternative de calificare ca profesor. Acestea sunt organizate, de obicei, fie ca programe scurte de orientare profesională, fie pe bază de ocupare a forței de muncă.

Aproape trei sferturi dintre sistemele de învățământ favorizează un sistem deschis de recrutare, descentralizând acest proces și permițând școlilor sau autorităților locale autonomia de a-și numi proprii profesori.

În restul țările rămase, autoritățile educaționale joacă un rol important în procesul de recrutare; de exemplu, pot desemna profesori la o școală, în funcție de rezultatele unui examen competitiv central și/sau pot clasifica profesorii pe baza unor criterii definite.

Perspectivele dezvoltării carierei

Există două tipuri principale de structuri ale carierelor didactice: plat (cu un singur nivel) și ierarhic (multi-nivel).

Jumătate dintre sistemele educaționale își organizează structurile carierei în mod ierarhic în niveluri formale ascendente de carieră, ceea ce înseamnă, de obicei, o mai mare complexitate a sarcinilor și responsabilității.

În majoritatea sistemelor de învățământ cu o structură a carierei pe mai multe niveluri, conducerea școlii este implicată în luarea deciziilor privind promovările, deși în anumite sisteme de învățământ aceste decizii sunt complet centralizate și sunt făcute de către autoritatea din învățământ de cel mai înalt nivel.

În general, profesorii primesc o majorare a salariilor, pe măsură ce se mută la un nivel mai înalt în structura carierei, cu excepția Estoniei și Serbiei. În toate țările, cu excepția Turciei, profesorii au oportunități de a-și diversifica sarcinile și de a-și asuma responsabilități suplimentare în afara activităților lor didactice. Această diversificare a responsabilităților poate include, de exemplu, preluarea de roluri de mentorat, pedagogic, metodologic sau de conducere.

În sistemele de învățământ cu o structură a carierei pe mai multe niveluri, unele dintre responsabilitățile suplimentare se referă la niveluri specifice ale carierei.

Cadrul competențelor cadrelor didactice

Treizeci și două de sisteme educaționale au dezvoltat un cadru de competențe pentru profesori în diferite grade. În timp ce șapte țări definesc doar domenii de competență, altele oferă detalii despre competențele, cunoștințele și atitudinile legate de acestea. Doar patru sisteme educaționale au definit competențele profesorilor în diferite stadii ale carierei lor (Comunitatea flamandă din Belgia, Estonia, Letonia și Regatul Unit (Scoția)).

Utilizarea cadrului de competențe ale profesorilor variază, de asemenea. Pentru multe țări, este în principal un instrument de definire a competențelor pe care profesorii ar trebui să le stăpânească la sfârșitul educației lor inițiale, în timp ce pentru altele este folosit în diferite etape ale carierei didactice. Treisprezece dintre sistemele educaționale care au cadre de competențe ale profesorilor le utilizează atât pentru formarea inițială a cadrelor didactice, cât și pentru dezvoltarea profesională continuă, indicând astfel o tendință de utilizare a acestora în întreaga carieră.

Dezvoltarea și susținerea profesională continuă

Dezvoltarea profesională continuă este puternic încurajată în țările europene. În marea majoritate a sistemelor de învățământ, dezvoltarea profesională continuă este considerată o datorie profesională și, adesea, profesorii au obligația de a finaliza un număr minim de ore pe an.

Țările au dezvoltat diferite stimulente și măsuri de sprijin pentru a încuraja participarea, cum ar fi cursuri gratuite, posibilitatea de a participa în timpul programului de lucru, creșteri salariale și promovare.

Școlile tind să fie implicate în diferite grade în definirea nevoilor și priorităților în dezvoltarea profesională continuă, care pot ajuta furnizorii să răspundă mai bine cerințelor specifice ale cadrelor didactice.

Măsurile suplimentare de sprijin pentru dezvoltarea și îmbunătățirea practicilor profesionale sunt disponibile profesorilor din majoritatea țărilor europene. Acest sprijin poate fi oferit în școli de către specialiști profesioniști, profesori calificați sau directori de școală. Sprijinul specializat pentru abordarea altor provocări, cum ar fi problemele personale, conflictele interpersonale sau a preda elevilor cu dificultăți generale de învățare, este, de asemenea, răspândit în întreaga Europă.

Evaluarea cadrelor didactice

Majoritatea țărilor au reglementări privind evaluarea cadrelor didactice. Cu toate acestea, multe țări nu monitorizează funcționarea sistemului.

Evaluarea în beneficiul profesorilor este o practică obișnuită în întreaga Europă și este de obicei aplicabilă tuturor cadrelor didactice, deși nu este întotdeauna un exercițiu regulat. Frecvența sa nu este stabilită în regulamente în opt țări, este o decizie locală sau școlară în alte șase, iar practica variază foarte mult în celelalte.

În timp ce evaluarea este folosită pentru mai multe motive, cum ar fi oferirea de feedback profesorilor sau decizia privind promovarea și progresul salarial, aceasta nu este utilizată sistematic pentru a revizui nevoile de dezvoltare profesională.

În 11 sisteme de educație din Europa, formarea este opțională, iar în restul dintre sisteme nu există programe de formare pentru directorii de şcoli cu privire la evaluare.

Vă recomandăm:

Vezi cum pot crește plantele într-o grădină subacvatică

Trei ...pe lună:

 1. Ai auzit de telescopul Hubble? Știi de câți ani transmite imagini din spațiu? Vezi aici ce a captat și transmis într-unul dintre acești ani, de ziua ta!
 2. Dacă ești pasionat(ă) de graffiti, vezi aici cum poate acesta să transforme un oraș.
 3. Georgiana Iliedespre ce vezi, ce auzi, cum interpretezi și de ce – „... the monster under my bed“.

Altfel despre schimbările climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Cum va fi afectată România?

Măsurătorile efectuate asupra mareelor pe parcursul ultimului secol și datele transmise mai recent de sateliți arată că nivelul mării la nivel mondial este în creștere, cea mai bună estimare a ratei de creștere a mediei globale în ultimul deceniu fiind de aproximativ 20 de cm pe o perioadă de 100 de ani. Factorul dominant în creșterea medie a nivelului mării la nivel mondial începând cu 1970 este încălzirea cauzată de om. Iată cum va arăta România în acest context, care sunt zonele care vor „supraviețui“ cel mai mult acestor fenomene:

Calculează-ți amprenta ecologică și amprenta de carbon – află de câte planete Pământ ar fi nevoie dacă toți locuitorii acestora ar avea stilul tău de viață – aplică soluții care să ajute la susținerea biocapacității (vei afla despre ce este vorba, după ce apeși butonul de mai jos):

Și, dacă vrei să-ți analizezi dieta și impactul ei asupra mediului înconjurător, ai special pentru asta un …. calculator creat de BBC. Poți afla mai multe și despre cum îți poți reduce amprenta ecologică în 9 pași foarte simpli.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Wokandapix - "july 4th patriotic independence" • Bru-nO - "wheat grain cornfield" • GiselaFotografie - "connected family together" • PixxlTeufel - "matrix data network" • congerdesign - "rope knitting heart" • sakulich - "light lamp warm" • geralt - "business the next step next" • PublicDomainPictures - "woman beauty eyelashes" • Michelleraponi - "trondheim row houses architecture" • Pascal-Laurent - "portugal planisphere map" • geralt - "bulletin board stickies post-it" • geralt - "human jump luck" • Naassom Azevedo - "Amigos em campus universitário" • geralt - "network person silhouette" • Didgeman - "background pattern spectrum" • Didgeman - "train railway s bahn" • geralt - "personal network social media" • geralt - "umbrella yellow black" • EContti - "startup motivation leadership" • pixel2013 - "tic tac toe love heart" • andreas160578 - "climate change climate drought"