Loading

Raport de activitate 1 an in Parlament. USR e vocea Ta!

Sunt SILVIU DEHELEAN, deputat USR Bihor

Membru în Comisia juridica, de disciplina si imunitati

Membru în Comisia de validare a Camerei Deputatilor

Vicepresedinte - Uniunea Salvati România - Filiala Bihor

Activitatea mea parlamentara s-a desfasurat in comisia juridica in cea mai mare parte dar si in circumscriptia electorala.

DATE STATISTICE

56 de propuneri legislative (o lege promulgata), 40 intrebari si interpelari, 5 motiuni, 4 luari de cuvant, 2 declaratii politice

ACTIVITATEA PARLAMENTARA

1. Modificarea legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR.

Propunerea legislativa a USR pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, prin care am introdus criterii suplimentare pentru depolitizarea CCR – persoanele desemnate pentru a fi judecatori în cadrul Curtii sa nu fi fost membri într-un partid politic în ultimii 9 ani anterior numirii în functie, a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor si merge mai departe spre Senat. In aceeasi initiativa am introdus prevederea expresa a obligativitatii publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a opiniei separate sau, dupa caz, a opiniei concurente, "împreuna cu decizia, in forma prezentata de judecatorul care a formulat-o".

2. Reforma electorala

2. Asa cum am promis in campania electorala am initiat o reforma în domeniul electoral - prin scaderea numarului de semnaturi necesare pentru inscrierea in alegeri si prin scaderea pragului electoral. Concret, propunem: https://silviudehelean.ro/am-avut-o-revolutie-fiscala-de-ce-nu-si-una-electorala/

3. Sprijinirea legislatiei în domeniul mediului. Legea mirosurilor.

USR vine cu un proiect de lege care reglementeaza disconfortul olfactiv, nelegiferat pana la acest moment in Romania. Este pasul firesc si absolut necesar pentru problema multor comunitati din Romania aflate langa ferme de animale, gropi de gunoi si poluatori industriali care au beneficiat, in timp, de impotenta si complicitatea autoritatilor, in detrimentul cetatenilor si al comunitatii.

4. Redirectionarea de catre persoane a 3,5% din impozitul pe venit catre asociatii si fundatii.

De la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru toate veniturile. Astfel USR a avut o propunere legislativa legata de sumele care se directioneaza de catre persoane catre asociatii si fundatii. Privind modificarile de le 1 ianuarie 2018, valoarea cotei de 2% va scadea, astfel am propus cresterea cotei la 3,5% din impozitul pe venit, deoarece acestea sunt principalele surse de finantare ale acestor entitati juridice.

In ciuda majoritatii parlamentare care a legiferat exclusiv în interesul partidelor de la guvernare si a clientelei lor, USR si eu personal am punctat cateva reusite. In Comisia juridica, de disciplina si imunitati am propus o serie de amendamente:

1. Unul dintre cele mai importante pentru mine, propus în Comisie si aprobat în plenul Camerei Deputatilor, a fost la proiectul de modificare si completare a Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local.

Inainte de aprobarea acestui amendament, daca persoana expusa exproprierii nu era de acord cu suma stabilita de comisia de expropriere, avea dreptul sa atace în instanta decizia de expropriere si sa solicite stabilirea sumei corecte, sa dovedeasca faptul ca suma propusa este gresita, urmând sa se dispuna o suma mai mare. Insa, pe toata perioada derularii procesului, expropriatul nu primea nicio suma de bani, fiind în acest timp si fara proprietate si fara despagubirea aferenta proprietatii. Trebuia sa astepte pana la incheierea judecatoreasca pentru a incasa acesti bani.

Amendamentul propus vine sa clarifice aceasta situatie, transformand-o intr-una echitabila: acum, cel expropriat va incasa banii propusi de comisia de expertiza iar ulterior, daca este nemultumit de cuantumul sumei, o poate contesta în instanta. La sfarsitul procedurilor judiciare suma va fi regularizata (se va restitui o parte din bani sau se va da în plus o suma stabilita de instanta).

Intregul proiect este trimis la reexaminare de catre presedintele Klaus Iohannis si va mai dura pana va avea aplicabilitate.

Exproprierea trebuie sa fie justa si prealabila.

2. Un alt amendament propus de mine si adoptat in plenul Camerei Deputatilor este cel la legea prevenirii. Amendament prin care toate organele de control sunt obligate sa faca mentiune expresa in Procesul-verbal de control despre toate sfaturile si orientarile pe care le-au oferit in cadrul actiunii. Scopul acestui amendament este unificarea practicii, transparentizarea actiunilor de control, profesionalizarea organelor de control ale statului si protejarea mediului privat de abuzurile sau neprofesionalismul functionarilor publici. Amendamentul este similar cu cel propus de deputatul Cristian Seidler la Legea salarizarii unitare, in sensul publicarii semestriale a tuturor salariilor din sectorul public, ceea ce impune o mai mare transparenta a administratiei publice.

In calitate de supleant in comisia Iordache am fost in mod evident vocea din Parlament a protestelor impotriva modificarilor aduse de Putere legilor justitiei. Am redactat si prezentat contestatiile la Curtea Constitutionala a României, am cerut punct de vedere din partea Comisiei de la Venetia, am organizat dezbateri, am creat evenimente si am fost în strada, acolo unde s-a desfasurat forta opozitiei cetatenesti. Capitolul acesta legislativ este departe de final, la fel si actiunile USR ca grup si ale fiecaruia dintre noi, in colegiul care ne-a trimis în Parlament.

În relatia cu ministerele, din cele 40 de întrebari si interpelari adresate ministrilor, preponderent pe subiecte legate de judetul Bihor, amintesc corespondenta cu Ministrul Apelor si Padurilor privitoare la taierile ilegale din Parcul Natural Apuseni. Ca rezultat, s-au facut controale în zona si s-au trimis mai multe echipe la fata locului, dar subiectul nu este închis pentru mine, iar în perioada urmatoare astept noi date din teren, asupra carora voi insista cât va fi necesar.

Situatia romanilor exploatati in strainatate in special si a disporei romanesti in general a fost preocupari ale mele.

In materia legislatiei mirosurilor, un capitol extrem de problematic pentru bihorenii care se lupta de ani buni cu poluarea olfactiva din partea fermelor de animale, am solicitat depolitizarea lanturilor de autorizare a institutiilor cu atributii in protectia mediului si am solicitat transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene cu privire la evaluarea impactului asupra mediului. Aceasta directiva vine cu proceduri imbunatatite in sensul participarii societatii civile la dezbaterile privind autorizarea unor întreprinderi care pot sa afecteze mediul prin poluarea apei, solului sau aerului.

Unul dintre proiectele pe care le-am initiat si sustinut este cel al revizuirii Constitutiei in sensul suspendarii dreptului de a fi ales al celor condamnati penal, proiect cunoscut sub numele de Fara penali in functii publice.

Singura varianta fezabila de a transforma aceasta idee in realitate am considerat ca este initiativa cetateneasca, fapt pentru care am acceptat ca proiectul sa fie derulat de un grup de initiativa format din lideri ai societatii civile. USR si eu personal vom folosi toate mijloacele legale pentru sprijinirea acestui demers.

Dezbateri si intalniri

Am participat la dezbaterea asupra necesitatii legii mirosurilor organizata de senatorul USR Allen Coliban la Palatul Parlamentului

Dezbatere publica organizata de Filiala USR Bihor privind confortul olfactiv – Legea mirosurilor.

Lansara initiativei cetatenesti Fara Penali in Functiile Publice

Participarea la intalnirea USR - Momentum la Oradea. Momentum este o formatiune politica noua din Ungaria, fondata de tineri activisti cu viziune proeuropeana, foarte asemanatoare cu USR, care vor sa ofere o alternativa moderna la politica din tara vecina.

Dezbateri in cirsumscriptie si audiente

contact@silviudehelean.ro

Audiente in fiecare vineri de la 15:00 - 17:00 la sediul biroului parlamentar din Oradea, str. Republicii, nr. 3 - 5, jud. Bihor

Created By
USR Bihor
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.