Nooit meer te druk Een terug- én vooruitblik

Geef jij, net als ik, ook regelmatig als antwoord op de vraag hoe het gaat, "Ja goed, druk." Ik geniet ervan druk te zijn, een volle agenda te hebben en veel opdrachten. Tot het erg druk is, of té druk. Het lijkt het probleem van deze tijd. Ik las er een interessant boek over met de titel Nooit meer te druk. Kans maken op dat boek of Deep work? Lees dan vooral verder.

Bevlogenheid

Misschien was het sleutelwoord voor mij dit jaar wel bevlogenheid. Mooi om te zien hoeveel mensen bevlogen met dingen bezig zijn. Zoals met een archief, bijvoorbeeld. Ik ben een redactie op aan het zetten met bevlogen medewerkers van Doc-Direkt. Deze organisatie houdt zich bezig met het papieren en digitale archief van de Rijksoverheid en dat is veel belangrijker en vooral boeiender dan ik ooit had kunnen denken en dat leer ik van de mensen die bij Doc-Direkt rondlopen. Ik heb dit jaar veel leuke, interessante collega's gekregen!

Diezelfde bevlogenheid zie ik ook altijd bij de medewerkers van PEP. Doe jij ook wel eens vrijwilligerswerk? Dan is de Vrijwilligersacademie van Den Haag Doet ongetwijfeld interessant voor je. Ik interviewde vrijwilligers en legde ze vast op de gevoelige plaat om die academie meer bekendheid te geven. Dat waren leuke gesprekken en de betrokkenheid en bevlogenheid van de mensen die ik sprak, inspireerde me scherp te krijgen wat ik volgend jaar zelf op dat gebied wil doen. Ik hoop dat de verhalen ook jou inspireren.

Ik vertel graag nog wat over opdrachten die mogelijk ook interessant zijn voor jou vanwege hun maatschappelijke relevantie. Zo ontwierp ik Een gekooid dier in opdracht van de Partij voor de Dieren. Wat dit aangrijpende oorlogsdagboek van de joodse Corine Fonteijn met de Partij voor de Dieren te maken heeft, lees je in het voorwoord. Voor Citydeal Klimaatadaptatie maakte ik een brochure, die ook online te lezen is. Momenteel ben ik bezig met de website, die begin volgend jaar live gaat. Met deze Citydeal werken allerlei organisaties samen om ervoor te zorgen dat Nederland beter bestand wordt tegen de gevolgen van het veranderende klimaat.

Fotostudio

Sinds maart heb ik een fijn kantoor, dat ook ideaal is als fotostudio. Een aantal mensen stond daar al voor de camera. Maar de fotografie was dit jaar - in tegenstelling tot het jaar daarvoor dat in het teken stond van de Fotoacademie - toch een beetje een ondergeschoven kindje. Zo ben ik bijvoorbeeld geen stap verder gekomen met mijn broers- en zussenboek met foto’s en verhalen over die bijzondere familieband.

Boeken

Het lukte me ook niet de voorgenomen 52 boeken te lezen en dat vind ik jammer. Ten eerste omdat lezen mij de broodnodige ontspanning bezorgt, maar ook omdat het me inspireert en dingen leert. Van de 36 boeken die ik dit jaar las, zou ik de hierboven afgebeelde zestien aan iedereen willen aanraden! Twee daarvan noemde ik al eerder: Nooit meer te druk en Deep work. In beide boeken las ik veel dat ik al wist, al eerder had gelezen. Maar soms moet iets op het juiste moment op de juiste manier worden gebracht om echt iets teweeg te kunnen brengen.

En dat was voor mij met deze twee boeken dit jaar het geval. Ze gaan voor mij over hetzelfde: meer focus, prioriteiten stellen, goed geconcentreerd werken en een goede balans tussen werk en privé. Omdat ze mij zoveel brachten wil ik graag een paar van die boeken verloten (van beide boeken verloot ik een Nederlands en een Engels exemplaar). Stuur mij een mailtje als jij kans wil maken op een van die boeken. Geef aan welk boek je het meest aanspreekt en in welke taal.

2017

Het komende jaar wil ik in ieder geval werken aan mijn broers- en zussenboek, dus daarover binnenkort zeker meer. En ik wil weer 52 boeken lezen! Heb je nog goede leestips voor me, dan hou ik me aanbevolen. Verder hoop ik stiekem op een herkansing voor de marathon. En natuurlijk hoop ik weer met vele opdrachtgevers te kunnen werken aan mooie opdrachten die ertoe doen. Dat kan ik bereiken door meer focus en door keuzes maken. Nee zeggen kan ik niet erg goed, maar dat is ook niet nodig, omdat ik met mensen samenwerk die dingen van me over kunnen nemen als mijn agenda geen ruimte heeft. Het heeft misschien wel consequenties voor de snelheid van mijn reacties, want de mail en telefoon gaan vaker uit, maar dat komt ongetwijfeld mijn concentratie en creativiteit ten goede. Ik ga voor kwaliteit, niet kwantiteit.

Inspirerend bevlogen 2017!

Heb jij ook goede voornemens voor het nieuwe jaar? Ik ben heel benieuwd. Rest mij nog je een prachtig, bevlogen 2017 te wensen. Ik hoop dat we elkaar weer zullen treffen.

Vind je deze pagina mooi en heb jij verhalen te delen met je netwerk? Je kunt dit heel eenvoudig zelf maken met Spark van Adobe. Toch hulp nodig of iemand die meekijkt naar tekst en beeld? Stuur een berichtje naar martien@donkigotte.nl. Ik denk graag met je mee.... dat wil zeggen, in 2017. Want nu is het eerst tijd voor focus op vrienden en familie, rust, sport en boeken! Tot in 2017!

Credits:

Martien Versteegh

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.