Loading

Henk en Linda in ZA September '21

Beste familie en vrienden, het was weer hoog tijd voor een nieuwsbrief. Leuk dat jullie met ons meeleven!

Vakantie in Nederland

Het voelt alweer als een poos terug, maar het was heerlijk om weer een paar weken in Nederland te kunnen zijn. Inmiddels krijgen we tradities en bezoekjes die vaste prik worden als we in Nederland zijn; de kinderen gaan met opa en oma Schreuder naar het dolfinarium, bij oma van de Geest eten we voor een jaar aan frikandellen, bij de één eten we pannenkoeken en bij de ander een visje. Ook is het heerlijk om op de camping van tante Janny te zijn. :) Verder hebben we het kindje van mijn zusje Ester kunnen zien en mijn andere zusje Suzanne hoogzwanger gezien. Na een bezoek aan Nederland, gaan we voldaan en met een paar kilootjes erbij aan het lijf en in de koffers (kinderkleding en Nederlandse producten) weer terug naar ons plekje in Zuid-Afrika.

Dit keer reisden we niet alleen terug want Jaap ter Beek ging met ons mee. Het was gezellig om hem een poosje in de buurt te hebben en leuk om sommige dingen waar wij al aan gewend zijn geraakt door zijn ogen te zien. Hij heeft zelf een stukje over zijn reis geschreven:

Mijn reis naar Kaapstad

Toen ik de mogelijkheid kreeg om in het buitenland stage te gaan lopen dacht ik terug aan de verhalen die Henk mij vertelde over het werk dat hij deed in Zuid-Afrika toen we een paar maanden collega’s waren bij de Smid. Het leek me mooi om hier meer over te leren en dus stuurde ik Henk een appje. We maakten een prachtig plan, alleen helaas kon de stage in het buitenland vanwege corona niet doorgaan. Gelukkig was Henk niet voor één gat te vangen en bedacht hij een nieuw plan. Hij vertelde mij over Eddie en Kristen (vrienden van Henk en Linda), zij hebben een school voor kinderen die vanwege hun thuissituatie weinig kans hebben om op een hogeschool of universiteit te komen, door deze leerlingen goed onderwijs te geven en een veilige leeromgeving hebben deze kinderen veel meer kansen na de middelbare school. Eddie en Kristen zijn kort geleden verhuisd naar een groter erf met veel mogelijkheden voor de toekomst, maar met gebouwen waar nog heel veel werk aan moet gebeuren. Vanwege corona zijn er de afgelopen periode weinig vrijwilligers komen helpen en dus konden ze een paar extra handen goed gebruiken.

Het leek me leuk om te gaan helpen bouwen aan de school en het was een mooi doel om mijn zomervakantie in Kaapstad door te brengen. Met dank aan vrienden en familie heb ik het laatste weekend in Spakenburg een mooi geldbedrag op kunnen halen om te schenken aan de school. En zo stapte ik begin augustus in het vliegtuig richting Kaapstad. Eenmaal daar waren mijn weken een perfecte combinatie van het werk op de school, een inkijkje in het werk dat Henk en Linda doen en als toerist al het mooie van Kaapstad ontdekken. Ik heb veel mensen mogen ontmoeten en geleerd van hun verhalen, het zien van het enorme contrast tussen arm en rijk maakte veel indruk en ik vond het inspirerend om te zien dat er een grote groep mensen is die belangeloos anderen probeert te helpen. Ik ben dankbaar dat ik de kans kreeg om dit mee te maken en mijn steentje bij te dragen, het was een ervaring om nooit te vergeten!

Jaap

Foto's van Jaap

Dit keer zal ik, Linda, wat delen van mijn werk. Allereerst kan ik zeggen dat het me heel veel voldoening geeft. Ik merk dat hoe langer ik hier ben, hoe meer ik leer en hoe dichterbij ik bij de mensen met wie we werken kan komen.

Met onze Hope Ladies groep, zijn we op dit moment een Alpha cursus aan het doen. We kijken de videos en in in kleine groepjes kan iedereen zijn vragen en verhalen delen. Na twee Alpha bijeenkomsten kijk ik al uit naar het Alpha weekeinde dat we hopen te kunnen gaan organiseren! Ik denk dat dat heel speciaal gaat worden.

De afgelopen drie weken zijn vier vrouwen begonnen aan een afkicktraject. Eigenlijk zijn deze vrouwen al langer 'onderweg', want voordat wij als Hands and Feet iemand een afkickkliniek binnen helpen, doorlopen we met diegene een voorbereidingstraject van enkele weken. Het is erg gaaf om te zien dat deze vrouwen zulke belangrijke stappen (door)zetten! Twee van deze vrouwen hebben kinderen en gaan daarom naar een dagprogramma.

We hebben zojuist bus tickets gekocht voor de eerste week; een bijzonder moment!

Twee keer per jaar draaien we het Belly, Baby and Me programma voor zwangere vrouwen. Tussen de programma's door bezoeken we de zwangere vrouwen of nieuwe moeders thuis. Als er een baby geboren is, maak ik foto's en laat ik ze afdrukken. Bij een volgend bezoekje breng ik een mapje met foto's mee. Dit wordt altijd heel erg gewaardeerd en het vergroot het vertrouwen in ons als organisatie.

Verder mag ik een programma gaan voorbereiden voor moeders met jonge kinderen; Mommy and Me. De eerste levensjaren zijn voor de ontwikkeling van een kind ontzettend belangrijk. Als een kind onveilig gehecht is, kan het angstig zijn, minder weerbaar en een laag zelfvertrouwen hebben. Een goede band tussen moeder (of verzorger) en kind kan er juist voor zorgen dat een kind zich goed kan ontwikkelen op sociaal en emotioneel gebied. Het lijkt me erg mooi om vanuit mijn eigen ervaring (vallen en opstaan) te delen over van alles wat er bij het gezond en veilig opvoeden van kleine kinderen komt kijken.

Graag vragen we gebed
  • voor de vier dames (waarvan één een jonge meid is) die zijn begonnen aan een afkicktraject
  • voor een zegen op de Alpha cursus die we draaien; dat God het gebruikt en dat meer vrouwen hun hart openzetten voor Zijn liefde
  • voor energie en passie voor het team (van vijf) dat het vrouwenwerk uitvoert
  • voor de kwetsbare baby's in deze communities
  • voor bescherming voor ons gezin
  • we zijn dankbaar voor zoveel mooie dingen in ons leven en jullie ondersteuning waardoor we dit bijzondere werk kunnen doen!
Fijn als je ons of ons werk wilt ondersteunen!

Stichting JmeO te Heerde (belastingaftrekbaar)

NL38RABO 0326 5210 62

o.v.v. Project 2332 7de Laan (Deze giften kunnen we gebruiken voor ons persoonlijk levensonderhoud)

of o.v.v. Project 2960 Sponsor Hope (Deze giften gebruiken we voor de verschillende projecten van ons werk. Neem gerust even contact met ons op.)

Een lieve groet van ons! Henk en Linda, Micha, Felie en Liane

Onze website is www.henkenlindainafrika.nl

Created By
Linda van de Geest
Appreciate