Loading

BETT 2019 maker-kulttuurin ihmemaassa 23. - 24.1.2019

Maker-kulttuuri oli vallannut noin 1/8 osan koko BETT-alueesta. Tuotteita oli laidasta laitaan, oli Micro:bitin laajennus osia, mutta myös monen edustajan ihan omia robotiikka- ja elektroniikkasarjoja. Monet sarjoista olivat vakuuttavan oloisia, mutta esimerkiksi PingPong robot (joka tekee ohjelmoinnista liikeen), ei ollut ihan vakuuttavimmasta päästä. Robotteja voitiin ohjelmoida hyvin monella eri tavalla, perinteisesti koodaamalla tietokoneella, mutta myös graafisilla ympäristöillä ja käyttämällä ihan fyysisiä palikoita (kuten palapelin palasia) ohjelman syöttämiseen.

Erilaisia ohjelmoitavia härpäkkeitä. Osa todella mielenkiintoisia.
Raspberry Pi ja PiTop 4:n avulla toteutettuja projekteja

Yksi mielenkiintoisimmista Maker-kulttuurin esittelijöistä oli Raspberry Pihin perustuva PiTop, josta julkaistiin messujen aikana nelosversio. Pisteessä oli esillä sillä toteutettu ilmakehän monitorointilaitteisto (ilmapallossa), robottiskeleton, tabletti, mars-mönkijä, kasvihuoneen olosuhteiden monitoroija ja drone. Myös vanhempaa PiTop 3 -kannettavaa tietokonetta esiteltiin.

Tärkeimmät koulufysiikan mittalaitteita valmistavat tahot esittelivät myös tuotteitaan. Näiden odotettavissa oleva elinkaari hieman mietitytti: Jos mittalaitteet kestävät, niin onko käytettävä mittausohjelma oikeasti käytettävissä ja tuettuna koko mittalaitteen käytön iän?

Jokiranta 360 esillä Microsoftin ständillä

Juuri toisen päivän viimeisillä hetkillä pysähdyin katsomana Microsoftin standillä esitystä, jossa kumppanit esittelivät omia tuotoksiaan. Siellä oli ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä Thinglink esittelemässä kävijöille omaa 360 ympäristöään ja yhtenä valmiina tuotoksena he käyttivät Ylivieskassa Jokiranta 360 -hankkeessa tuotettua teknisen työn luokkien ympäristöä. Jututimme Thinglinkin edustajaa tarkemmin ja hän kertoi, että juuri tätä meidän tekemää ympäristöä on esitelty muun muassa Saudi-Arabian koulutusministerille.

Miksi kannattaa mennä BETTiin? Siellä on esillä valtavan laaja kirjo oppimiseen liittyvää materiaalia, pääasiassa digitaalista, mutta myös esimerkiksi perinteisiä oppimisvälineitä, koulukalusteita jne. Tarjolla olevien tuotteiden määrä on mykistävän valtava. Vastaavaan laitetarjontaan ei pysty tutustumaan missään Suomessa tai muualla Euroopassa. Kaikki suurimmat laitetoimittajat esittelevät ja antavat testata laitteitaan juuri täällä, jolloin laitteiden vertailu on helppoa. Tänä vuonna oli erityisen monta kiinalaista laitetoimittajaa esittelemässä omia ratkaisujaan maker-kulttuurin tukemiseksi. Heidän tuotteisiin ei voi muulla tutustua. Lisäksi suurimmat ohjelmistojen toimittajat on edustettuina, heiltä saa helposti tietoa ohjelmien uusista versioista ja vinkkejä niiden käyttöön opetuksessa.

Yleisnäkymiä messualueelta. Seinällä oli todella mielenkiintoisen oloisia kirjoja, kirjailija kaikissa sama David Ann, PhD. Tuottoisa kirjailija! (Tarkempi tutustuminen Googlen avulla herätti aikamoisia epäilyksiä) Ylänurkassa on alle 50 euroa maksava, USB-väylään kytkettävä dokumenttikamera.
Created By
Markus Översti
Appreciate

Credits:

Markus Översti

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.