Loading

podcast- en leestips van de UiT in Oostende-redactie

Blij dat je eindelijk weer tijd hebt om een boek te lezen? Met de afhaalservice van de bib kan je sowieso tien boeken ontlenen. Voor wie niet zo graag leest, zijn podcasts een geschenk uit de hemel. UiT van Thuis geeft je een aantal leuke tips!

Afhaalservice van de bibliotheek

De bibliotheek blijft voorlopig nog even gesloten, maar dankzij de afhaalservice kan je de coronatijden met een goed boek doorbrengen. Een pakket bestaat uit maximaal tien boeken en/of strips en tien cd’s, dvd’s of games. Wie eerder al een pakket afhaalde, kan dat nu voor een tweede keer doen. De uitleentermijn bedraagt standaard zes weken en wordt indien nodig automatisch verlengd. Geef je bestelling online of telefonisch door en maak daarna een afspraak om het pakket op te halen. Dat kan elke werkdag tussen 10.00 en 16.00 uur (en op maandag tot 19.00 uur). Een medewerker van de bib stelt je pakket samen. Wanneer je bestelling klaar is, ontvang je een bericht om je pakket op te halen.

Plaats je bestelling via 059 29 51 51 of via dit formulier. Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan kan je een verrassingspakket laten maken op basis van jouw persoonlijke smaak.

Opgelet! De bib laat bij het afhaalpunt slechts één klant tegelijk toe. Boeken terugbrengen kan elke werkdag tussen 10.00 en 16.00 uur aan de hoofdingang van de bib.

Pressreader: lees gratis de beste internationale tijdschriften

Ken jij Pressreader al? Dat is een online bibliotheek met meer dan zesduizend (internationale) kranten en tijdschriften. En we hebben goed nieuws, want tijdens de coronamaatregelen is Pressreader gratis raadpleegbaar voor wie lid is van de bib. Aanmelden doe je door te surfen naar het portaal van ‘Mijn Bibliotheek’. Meld je aan en kijk bij je profiel bij ‘Berichten’. Daar vind je de link naar Pressreader. Let op! De gratis versie van Pressreader is alleen via deze weg toegankelijk.

Weet je niet waar te beginnen in dit gigantische aanbod? We sommen graag enkele kranten en tijdschriften voor je op. Time Magazine is het toonaangevend Amerikaans tijdschrift dat elk jaar een ‘Person of the Year’ op de cover plaatst. Wie wil lezen over politiek en maatschappelijke thema’s zit ook goed met The Economist. Wil je weten hoe de VS omgaan met de coronacrisis of wil je de presidentsvoorverkiezingen op de voet volgen? Neem dan zeker eens een kijkje in kranten als The New York Times en The Wall Street Journal. Sportfanaten zitten dan weer goed met de sportkranten L’Equipe (Frankrijk) en de Gazetta dello Sport (Italië). Ook de gerenommeerde mode- en lifestylebladen zoals Vogue, Vanity Fair en Cosmopolitan zijn zeker een blik waard, al is het maar voor de mooie plaatjes. Bij de categorie ‘TV & Entertainment' vind je duizenden leuke (roddel)blaadjes die je op de hoogte houden van het wel en wee van de celebs. Ook Rolling Stone vind je in deze categorie. Je leest er niet alleen features over muziek, maar ook over andere maatschappelijk belangrijke thema’s zoals de klimaatcrisis. Een blik op de wereld vroeger en nu krijg je dan weer van tijdschriften als BBC History Magazine en National Geographic. Welke interesse of hobby je ook hebt, je vindt sowieso een (internationaal) magazine om te lezen. Er is keuze uit bijna dertig categorieën of onderwerpen.

Oostende en Compagnie

Claude Blondeel is al jaren een grote fan van onze Stad aan Zee. In zijn boek ‘Oostende en Compagnie’ beschrijft hij hoe Oostende het leven veranderde van zestig prominente figuren: schrijvers, muzikanten, schilders en zelfs koningen. Allemaal waren of kwamen ze thuis in onze stad. Claude Blondeel neemt je mee op een artistieke trip door Oostende in het gezelschap van James Ensor, Léon Spilliaert, Hugo Claus, Marvin Gaye, Leopold II, Henri Storck, Arno en vele anderen. Het zijn bekende en minder bekende verhalen. Zeker het lezen waard!

Toch liever een podcast? Daar heeft een andere Oostende-fan voor gezorgd. Ronald Verhaegen bokste een toffe luisterervaring in elkaar die bestaat uit acht afleveringen van telkens zo’n twintig à dertig minuten. Dini, een van de verkoopsters bij de Vistrap, trekt je graag mee in het verhaal. Luister hier naar alle afleveringen.

Zandman kortverhalen

Radiomaakster Ruth Joos merkte dat er tijdens deze coronacrisis meer dan ooit nood is aan mooie woorden en betekenis. Dus besloot ze om voorleessessies te organiseren op Radio 1. Ze belde enkele toppers uit de culturele wereld met een warme en/of markante stem en vroeg hen of ze hun favoriete kortverhaal wilden voorlezen. Wim Opbrouck, Natali Broods, Dirk Roofthooft, Janne Desmet, Josse De Pauw, Stefaan Degand, Jan Decleir… zeiden volmondig ‘ja’. Ze brengen prachtige kortverhalen van Edgar Allen Poe, Murakami, Paul Snoek, Sandro Veronesi… Leun achterover in je zetel en beluister alle verhalen hier.

De Bourgondiërs podcast

Geschiedenis, saai? Niet als het aan Bart Van Loo ligt. Hij schreef met ‘De Bourgondiërs’ een ongelooflijke bestseller. Het boek verscheen vorig jaar al, maar het is nog steeds bijna permanent uitgeleend in de bib. Zo populair is het.

‘De lage landen’ zoals wij ze vandaag kennen, hebben we vooral te danken aan de Bourgondiërs. Deze machtige middeleeuwse hertogen wilden kost wat kost de versnipperde steden in onze contreien tot een geheel te maken. Dat deden ze onder meer aan de hand van hervormingen, veldslagen en gearrangeerde huwelijken én met het nodige machtsvertoon. In dit boek vertelt Bart Van Loo op een meeslepende manier over onze geschiedenis.

Klara maakte bovendien een geweldige podcast waaruit blijkt dat Bart Van Loo niet alleen een goede auteur, maar ook een meester-verteller is. In de podcast staat hij stil bij de belangrijkste gebeurtenissen uit het boek. Hij beschrijft feestelijke banketten en politieke sleutelmomenten, maar ook gruwelijke veldslagen. Je hoort de hoeven van de paarden, kletterende zwaarden en bijhorende strijdkreten. Door de spannende manier van vertellen lijkt het soms alsof je er zelf bij bent. Met Bart Van Loo is ook de humor nooit ver weg . Hij geeft je op tijd en stond enkele sappige anekdotes mee en vertelt je graag over de herkomst van bepaalde producten. Klara zorgt tussendoor uiteraard voor een streepje middeleeuwse muziek. Beluister alle afleveringen of download ze op je smartphone. Uren luisterplezier gegarandeerd!

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (april 2020)

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate