Loading

Glædelig 5. december Den flyvende ko eller okse i Dalum

Den flyvende ko eller okse i Dalum

I Dalum Kirke har vi mærkelige dyr som f.eks. en halv enhjørning, en løve med stor manke og tre elefanter. Mest mærkelig er dog den ko eller okse, som du kan se på prædikestolen, hvis du står på tæer og kigger nøje efter.

Den ligger ved en af de alvorligt udseende skikkelser, der er udskåret i træ og står på prædikestolens sider. Ved nr. 2 skikkelse fra højre ligger den omtalte okse. Den ligger ved fødderne af disciplen Lukas, for ham er det. Hvordan ved man så det?

Jo, for hver af de 4 evangelister har nemlig deres eget symbol, som eftertiden har givet dem. Kender man symbolerne, så kan man næsten altid finde ud af, hvilken evangelist der er tale om.

Lukas har som de fleste ved overleveret os det dejlige juleevangelium, som vi altid hører i kirken juleaften. Det, der begynder: ”Og det skete i de dage…..” – og så hører vi beretningen om Jesu fødsel i stalden i Betlehem. Fordi Lukas fortæller, at Vor Herre blev født i en stald og lagt i en krybbe, så har man givet ham oksen eller koen som symbol. For var der en krybbe, så var der nok også en okse.

I Dalum er evangelistens okse blevet udstyret med et par store vinger – det er ret usædvanligt for okser, så vores okse i Dalum Kirke er en ganske særlig okse – en flyvende okse.

H.C. Andersen synger om oksen i vores salmebog DDS 103: ”Men stjernen over huset stor, / og oksen kyssed barnets fod. / Halleluja, halleluja, barn Jesus!”

Den flyvende ko i Dalum
Den gamle okse fra Dalum Kirke ofte brugt i krybbespil
Created By
Dalum Kirke
Appreciate