Loading

VUX-veckan - en expedition i lärande Vecka 44 2020

Vuxenutbildning och framtidens kompetensförsörjning

Fyrbodals kommunalförbund och Vuxenutbildningsnätverket i Fyrbodal arrangerade i slutet av oktober en hel vecka med ett fullmatat program på temat kompetensutveckling. Det blev både förinspelade och livesända föreläsningar, som spände över ett brett spektrum av frågor som rör utbildning och kompetensförsörjning.

I den här summeringen hittar du veckans alla föreläsningar, inklusive presentationer och extramaterial - så det är bara att sätta igång att botanisera i kompetensförsörjningens mångfacetterade värld.

Högaktuella frågor

Föreläsningarna handlar om allt från betyg och bedömning, inkludering, validering och integration till kompetensförsörjningsbehovet inom olika branscher.

Något för alla

Målgrupper för de olika föreläsningarna varierar. Vissa föreläsningar är direkt riktade till pedagogisk personal och studie- och yrkesvägledare.

Många föreläsningar är intressanta och nyttiga för chefer, politiker och andra beslutsfattare och tjänstemän som arbetar med utbildningsfrågor i Fyrbodal. Vi lovar att det finns något matnyttigt för alla!

Föreläsningar och info

Carlos Rojas
Carlos Rojas

Sagt och osagt om migrationen till Sverige

När vi hör någon säga "så här får man egentligen inte säga i Sverige" kan vi vara ganska säkra på att det är något vi hört förr. De senaste fem åren har vi talat kanske mer än någonsin om problem som migration och de som migrerar till Sverige menas föra med sig hit. Carlos Rojas har analyserat migrationen i Sverige och världen innan och efter 2015. De viktigaste samtalen har enligt honom uteblivit. De om vad som egentligen var problemet 2015, till exempel. Och om den svenska arbetsmarknaden och hur den gör det onödigt svårt för den migrerade delen av arbetskraften att hitta sin plats.

Observera att ljudet är ganska lågt i inspelningen, så höj volymen så du hör allt det tankeväckande Carlos har att förmedla.

Matilda Bergman
Matilda Bergman

Hitta din framtid – Jobba Grönt

Matildas presentation

Andreas Fejes
Andreas Fejes, Professor i vuxenpedagogik

Vuxenutbildning, igår, idag och i framtiden

Andreas presentation

Mer information:

Per Måhl
Per Måhl, författare, utredare och sakkunnig

Betygssättning, bedömning och planeringar.

Länkar till pdf:er av presentationerna

Anna Johansson
Anna Johansson, chef vid Arbetsförmedlingen i Fyrbodal

Arbetsförmedlingens roll i regeringens utbildningssatsning

Rapport från Arbetsförmedlingen

Kristian Stålne
Kristian Stålne, Universitetslektor, Malmö Universitet.

Att lära och växa som vuxen – perspektiv från forskningen om vuxenutveckling.

Kristians presentation

Joacim Waara
Joacim Waara – Ekonomie doktor Västra Götalandsregionen

Ekonomi och arbetsmarknad hösten 2020

Tomas Larsson

5000 nya arbetstillfällen i regionen, Fiskodlingen i Sotenäs

Tomas Larsson är näringslivsutvecklare Sotenäs kommun

Tomas presentation

Sara Herman

Digitalisering i människans tjänst

”Då var det dags att digitaliseras” säger många. Men vad betyder det? Vad är det vi ska göra? Digitalisering som begrepp används frekvent, men vad är det vi egentligen menar? Sara försöker reda ut begreppen och talar om vad det finns för möjligheter med digitalisering, men även de utmaningar som den för med sig. Vad kan du göra på din arbetsplats för att hänga med i den digitala transformationen?

Saras presentation

Svante Sandell

Valideringens betydelse för livslångt lärande och kompetensförsörjning

Svante Sandell är utredare vid Myndigheten för yrkeshögskolan

Svantes presentation

Eva Salzmann

Förändringar inom vård- och omsorgsutbildning från 1 juli 2021

Eva Ekstedt Salzmann är undervisningsråd vid Skolverket

Titti Eklund och Maggie Näsmark
Titti Eklund och Maggie Näsmark

Nätverk Westum

Nätverk Westum är en ideell förening för kommunala lärcentrum och vuxenutbildningar i samverkan för utveckling. Titti Eklund, ordförande och Maggie Näsmark, koordinator guidar dig genom Nätverk Westums olika verksamhetsområden och berättar om nuvarande och kommande aktiviteter.

Hur utvecklar vi tillsammans smarta och flexibla utbildningskoncept, höjer kvalitén på yrkesutbildningar och bidrar till en bättre matchning när det gäller kompetensförsörjning? Just nu arbetar nätverket även strategiskt med intern kompetensutveckling för all personal hos medlemmarna (alla Fyrbodals kommuner är medlemmar i Nätverk Westum).

Presentation

Ulf Zachrisson

Om byggföretagen

Ulf Zachrisson från Sveriges Byggföretag

Presentation

Jenny Mårtensson
Jenny Mårtensson

Kommunikation – ta fram människan

Jenny Mårtensson är kommunikatör på Fyrbodals kommunalförbund.Ta del av hennes tankar kring värdet av att kommunicera personligt.

Jennys presentation i text och bild

Hotell- och restaurangbranschen – möjligheternas värld

Mer information

Hotell- och restaurang

Bussbranschen en framtidsbransch med möjligheter

Bli bussförare - rekryteringsfilm utbildning för VUX i Uddevalla

Kampanj i sociala media för att få fler att välja att studera till bussförare

Vuxenutbildningen i Fyrbodal

Kommuner presenterar sina vuxenutbildningar

Kunskapsförbundet Väst
Bengtsfors
Tanum
Munkedal

Fler värdefulla länkar och externa webbinarier

Sveriges kommuner och regioner

Regeringen

Västra Götalandsregionen

Ny planeringshorisont – spaningar och möjligheter från nya inriktningsplaneringen, betydelse för Västsverige I samarbete med Västra Götalandsregionen Webbinarium 11 november kl 10.00.

Anmälan via denna länk

Övrigt

Den svenske mannen – vem är han och vart är han på väg?

Webbinarium 29 oktober från Institutet för framtidsstudier.

Jämlikhet och rättvisa i svensk utbildning: politik, praktik och historiska perspektiv.

Föreläsning med Björn Åstrand.

Integration av nyanlända på arbetsmarknaden

Webbinarium från Forte - institutet för framtidsstudier

Avslutande tankar

En expedition i lärande

Så var VUX-veckan 2020 till ända. Det blev en vecka full av föreläsningar och kompetensutveckling för pedagoger, studie- och yrkesvägledare, rektorer och beslutsfattare på olika nivåer, politiker och andra som är intresserade av kompetensutveckling med koppling till livslångt lärande.

Veckan innebar ett digitalt smörgåsbord i linje med den beställning som gjordes av chefsnärverket för vuxenutbildning i Fyrbodal, säger Amir Dahan Agerlund som är processledare på Fyrbodals kommunalförbund och ansvarig för vuxenutbildningsnätverket.

Föreläsningarna präglades av att den kommunala vuxenutbildningen idag är den största utbildningsformen i Sverige över grundskolenivå. Kommunal vuxenutbildning är helt klart viktigare än någonsin.

Därför var det så bra att kunna erbjuda föreläsningar från många olika områden, som på olika sätt knyter an till vuxenutbildning. Joacim Waara föreläste om den dagsaktuella situationen i ekonomi och arbetsmarknad, från det globala perspektivet ända ner till Fyrbodal. Per Måhl föreläste om betygsprocessen. Det är två exempel på helt olika föreläsningar, men båda lika viktiga för framtidens vuxenutbildning, påpekar Amir Dahan Agerlund.

Sättet vi jobbade med denna kompetensutvecklingsvecka föddes ur den enorma utmaning som Covid-19 innebär för samhället. Visst hade vi velat genomföra veckan fysiskt, men genom att gå digitalt kunde vi å andra sidan erbjuda större tillgänglighet och dessutom ha kvar föreläsningarna så att man kan se dem i lugn och ro efteråt.

Lärdomen är att det går att mötas och producera bra innehåll digitalt med enkla medel och utan stora kostnader, säger Per Hasselberg processledare på Fyrbodals kommunalförbund och ansvarig för bl a Branschråden i Fyrbodal.

Vi kan också bli bättre på att ta del av allt digitalt material som numera finns tillgängligt överallt, både vad gäller utrustning och kunskap, säger han.

Konceptet för VUX-veckan var att skapa, dela och sprida kunskap. Utgångspunkten var öppenhet där ingen föranmälan behövdes och alla föreläsningar var kostnadsfria.

Vi ville dela med oss av så mycket kunskap vi kunde på ett och samma ställe till så många som möjligt.

VUX-veckan var en expedition i lärande, både vad gäller teknik, former och innehåll, avslutar Per Hasselberg.

Amir och Per
Vill du veta mer, mejla Amir Dahan Agerlund, eller Per Hasselberg.

amir.dahan.agerlund@fyrbodal.se, per.hasselberg@fyrbodal.se

Created By
Jenny Mårtensson
Appreciate